Bellek Nedir

Hafıza : Anımsama kabiliyeti Büyük bölümü süre, davranışlarımıza yön veren ve anısı bizim için devamlı bir ders olan en etken birikim geçmiş...


Hafıza: Anımsama kabiliyeti


Büyük bölümü süre, davranışlarımıza yön veren ve anısı bizim için devamlı bir ders olan en etken birikim geçmiş deneyimlerimizdir: geçmişte kendimizin ya da başkalarına ait yapmış olduğu işleri anımsar ve bunların sonucuna gore onları tekrarlarız ya da onlardan kaçınmağa çalışırız. Davranışlarımızı düzeltmemiz ve bilgilerimizi çoğaltmamız ama bu yoldan mümkün olabilir. Bu yeteneğe hafıza denir.


hafıza


Belleğin anımsama’dan başka iki özelliği daha vardır: tanıma ve tekrardan öğrenme. Anımsama, tanıma ve tekrardan öğrenmenin etkinliği, öğrenme ile belleme arasındaki sürenin uzunluğu ile ters orantılıdır.


Belleğin fizyolojik mekanizmaları bu alanda son zamanlarda gerçekleştirilmiş olan gelişmelere karşın, hemen hemen pek iyi biliniyor sayılmaz. Gene de, malum bir şey var ise, bu mekanizmaların, beynin bir çok bölgesini faaliyete geçirdiği ve bir takım sinir hücrelerinde tesir yaratan kimyasal değişimlere bağlı olduğudur. Buna karşılık, zekâyı, hayal enerjisini, duyarlığı, karar vermeyi yöneten belleğin fizyolojik mekanizmaları daha iyi bilinmektedir. Demek oluyor ki hafıza, her kişinin kişiliğine gore, ayrı şekilde çalışır ya da dikkatli ya da bilinçsiz bir seçimle, o kişinin zevklerine, mesleğine, yaşantısına bağlı olan geniş bir anılar bütününü toplayıp depo ediyor. Napolyon belleğini, gerektiği süre açmış olduğu ya da kapamış olduğu, sayısız minik çekmelere benzetirdi.


Belleğin zayıf bir yönü vardır: unutkanlık. Bu büyük bölümü süre, hiçbir ciddî yönü olmayan, gelip geçici ve yüzeyde kalan bir vakadır. Bununla beraber hafıza kaybının çok uzaması, hattâ kati ve tüm olarak belleğin yitirilmesi de mümkündür: buna amnezi adı verilir. Amnezi genel olarak, bir hastalık (alkolizm), bir kaza (kafatasının çatlaması) ya da yaşlılık etkisiyle bir takım beynimiz hücrelerinin yıpranıp yok olmasının bir sonucudur.


Hafıza, yalnız insanlara özgü bir beceri değildir, hayvanlar âleminin de ortak özelliğidir. Her türün evrim düzeyine ve yaşama şekline gore belleği az ya da çok kuvvetli ve yaygın olabilir. Bu şekilde, bir yer solucanının belleği ama fizyolojik ya da kimyasal dürtülerin (aydınlık, rutubet v.b.) yarattığı son aşama sınırı olan ve rahat, hayatta kalma tepkilerinden ibarettir. Buna karşılık, maymunun ya da köpeğin belleği onlara, çok değişik davranışları öğrenmek, bir yüzü, bir sesi, bir görünümü, bir kokuyu v.b. anımsamak olanağını sağlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bellek Nedir
Bellek Nedir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/bellek.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bellek-nedir_9.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bellek-nedir_9.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content