Bengal Hakkında Bilgi

Tarihi bir bölge olan Bengal bölgesi ile ilgili genel bilgiler ve Bengal bölgesinin tarihi hakkında kısa bilgilerin yer aldığı yazımız. BEN...

Tarihi bir bölge olan Bengal bölgesi ile ilgili genel bilgiler ve Bengal bölgesinin tarihi hakkında kısa bilgilerin yer aldığı yazımız.



BENGAL, Güney Asya’da Hint Yarımadasının doğusunda bölge. Yüzölçümü 214.483 km2. Ganj ve Brahmaputra ırmaklarının suladığı alüvyon ovasıyla bu ırmakların oluşturduğu dünyanın en büyük deltası (140.000 km2) burada yer alır.



Bölgenin iç kesimleri, dorukları 3.500 metreyi aşan dağlarla, kıyılar sundarbanlarla (bataklıklar, küçük adacıklar, haliçler), delta ise yırtıcı hayvanların barındığı tropikal ormanlarla kaplıdır. Sundarban, Ganj ve Brahmaputra ırmaklarıyla kollarının değişken akımları (debileri), çığır değiştirmeleri, tropikal iklim koşullarının getirdiği yağmur taşıyan muson rüzgarları sonucu oluşmuştur. Güneybatıdan esen musonların etkisinde, haziran-ekim arasında yoğun yağış alan Doğu Bengal’de (Bangladeş) sık sık su baskınlarıyla karşılaşılır. Baskınlar sonucu oluşan alüvyon birikiminin sürekli verimlileştirdiği topraklarda pirinç ekilir. Hindistan sınırları içerisinde kalan Batı Bengal, ırmak çığırlarından uzak olduğundan toprak fazla verimli değildir.



Bengal Bölgesi Haritası

Bangladeş’in dünya üretiminde ilk sırayı aldığı jüt, bölgenin başlıca ürünüdür. 1947’ye kadar Bengal’in doğusunda yetiştirilen, işlenmesi ve satımı batıda Kalkita’da gerçekleştirilen jütün, bölgenin Doğu ve Batı Bengal olarak ikiye ayrılmasıyla, üretimi ve işlenmesi de ayrıldı. Günümüzde Bangladeş jüt endüstrisinin geliştirilmesi için çalışmalar yapmakta ve yeni fabrikalar açmaktadır. Şekerkamışı, tütün, çay, tahıl ekimi öteki tarım etkinlikleridir. Endüstri (demir-çelik, makine, dokuma, kimya), batıda ileri düzeydedir. Asansol ve Raniganj yöresinde maden kömürü; Kalküta yakınında demir çıkartılır. Kalküta önemli bir endüstri merkezidir. Çittagong, Dakka (Bangladeş) ve Kalküta (Hindistan) başlıca kentleridir.



Bölgede yaşayanlar, ırk açısından farklılık göstermez. Halkın hemen bütünü Bengalli’dir. Dravid kökenli olan Bengalliler, İÖ 1000 yıllarında Ganj Deltası’na yerleşip komşu halklarla karışmışlardır. Doğuda yaşayanlar ortaçağın sonlarına doğru İslamlığı seçmelerine karşın, batı bölgesindekiler Hindudur. Bu olgu, bölgenin bölüştürülmesinde (1947) temel alınmıştır. Bengal, Güney Asya’da dil birliğine sahip ender bölgelerdendir. Her iki Bengal’de de Sanskritçeden türeyen Hint-Avrupa kökenli dil olan Bengalce konuşulur.



Tarih. İÖ 3. yüzyılda Aşoka İmparatorluğu yönetimindeyken, 8 yüzyılda Budist Pala krallarının egemenliği altına girdi. 11. yüzyılda Hindu Sena Hanedanlığı, 13. yüzyılda Müslümanların eline geçti. 15. yüzyılda Moğol İmparatorluğu topraklarına katıldı. İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin 1642’de bölgeye yerleşmesi ve Plassey Savaşı ile (1757) Müslüman egemenliği son buldu.



1858’de Büyük Britanya’ya bağlanan bölge, 1947’de Hindistan ve Pakistan’ın bağımsızlıklarını kazanmasıyla ikiye ayrıldı. Müslümanların çoğunlukta olduğu Doğu Bengal Pakistan’a, Batı Bengal ise Hindistan’a bırakıldı. Pakistan’dan çok uzakta kalması nedeniyle Doğu Bengal bölgesi 1971’de bağımsızlığını kazanarak Bangladeş adını aldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bengal Hakkında Bilgi
Bengal Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/bengal-bolgesi-harita.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bengal-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bengal-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content