Birinci Dünya Savaşında Osmanlının Savaştığı Cepheler

Osmanlı İmparatorluğunun bir oldu bitti ile I. DÜnya Savaşına katılması sonrası savaştığı cepheler ve bu cepheler hakkında maddeler halinde ...

Osmanlı İmparatorluğunun bir oldu bitti ile I. DÜnya Savaşına katılması sonrası savaştığı cepheler ve bu cepheler hakkında maddeler halinde bilgiler.



Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesiyle savaş daha geniş bir alana yayıldı. Ayrıca Avrupa’daki cephelerin yükü hafifledi. Çünkü Osmanlı Devleti yeni cepheler açarak Antlaşma Devletleri güçlerinin önemli bir kısmını buralara çekti.


Kafkas Cephesi



Almanların Bakü perollerini ele geçirmek istemesi ve Enver Paşa’nın Orta Asya Türkleri ile ilgili tasarıları nedeniyle bu cephe açıldı.



• Ruslar, Kafkaslardan saldırıya geçtiler. Ermeniler de çete savaşlarıyla bu saldırıya destek sağladılar. Osmanlı Devleti, Tehcir (Göç Ettirme) Kararnamesi’ni çıkararak Ermenileri Musul, Suriye ve Lübnan’a göç ettirdi.



• Enver Paşa’nın karşı taarruzu başarısız olunca, Ruslar Erzurum, Erzincan, Bitlis, Muş ve Trabzon’u ele geçirdiler.



• Çanakkale Savaşlarından sonra Doğu cephesi komutanlığına atanan M. Kemal, Muş ve Bitlis’i Ruslardan geri aldı.



Çanakkale Cephesi



a. Rusya, Doğu Avrupa’da yenilgilere uğramış ve zor duruma düşmüştü. Ekonomik durumu da oldukça bozulmuştu.



b. İngilizler ve Fransızlar, Alman donanmasının varlığı nedeniyle Baltık Denizi yoluyla Rusya’ya yardım gönderemiyorlardı.



c. Boğazlar ele geçirilirse, hem Rusya’ya yardım gönderilerek bu ülkenin Almanya’ya karşı direnişi sağlanacak, hem de Osmanlı Devleti savaş dışı bırakılacaktı.



d. Savaşa girmemiş olan Balkan ülkelerini savaşa sokarak, Avusturya-Macaristan’a karşı yeni bir cephe oluşturmak da amaçlanmıştı.



Böylece, savaşın en önemli cephelerinden biri açılmış oldu.



• İngiliz-Fransız gemileri 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nı geçmeye kalktı. Fakat Türk savunması karşısında pek çok kayıp vererek geri çekildi.



• Bunun üzerine Anlaşıklar, Gelibolu Yarımadası’na asker çıkararak karadan İstanbul üzerine yürümek istediler, İngiliz ve Fransız ordularıyla sömürgelerden getirtilen askerlerin yer aldığı bu çıkarma harekâtı ile tarihin en kanlı çarpışmalarından biri oldu.



• Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı’n da şiddetli çarpışmalar oldu. Saldırılar Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından üstün bir savunma ile durduruldu. Böylece düşmanın karadan istanbul’a yürümesi düşüncesi gerçekleşmedi.



• Çanakkale Savaşları bir süre sonra bir siper savaşı haline geldi.



• Sonuçta Anlaşıklar, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası’nı terkettiler (1916).



• Çanakkale Savaşları Millî Mücadele ruhunun başlangıcı oldu. Mustafa Kemal’in tanınması ve Millî Mücadele’de önder olmasında Çanakkale’deki başarılarının büyük etkisi olmuştur.



Çanakkale Savaşları’nın Sonuçları



1. Anlaşma Devletleri doğuda üstünlük sağlayamadıkları için savaş uzadı.



2. Rusya’ya yardım edilemediği için Rus Cephesi çöktü.



3. Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik bunalımın daha da ağırlaşması ve sosyalistlerin çalışmaları sonucu 1917’de Bolşevik ihtilali oldu. Çarlık yıkıldı. Rusya, Brest-Litowsk Antlaşması’nı imzalayarak savaştan çekildi.



4. İngiliz ve Fransız donanmaları büyük kayıplar verdi.



5. Yarım milyona yakın insan öldü.



Kanal Cephesi

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Birinci Dünya Savaşında Osmanlının Savaştığı Cepheler
Birinci Dünya Savaşında Osmanlının Savaştığı Cepheler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/birinci-dunya-savasnda-osmanlnn-savastg.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/birinci-dunya-savasnda-osmanlnn-savastg.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content