Birleşik Arap Emirlikleri – Ülkeler Rehberi

Ülkeler Rehberi Birleşik Arap Emirlikleri – Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi kon...

Ülkeler Rehberi Birleşik Arap Emirlikleri – Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu. Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili bilgi.



Birleşik Arap Emirlikleri BayrağıYüzölçümü : 83600 kilometrekare
Başkent : Abu Dabi
Dil : Arapça (resmi), İngilizce
Din : Müslüman (%80 Sünni, %16 Şii), Hıristiyan (%3)
Para Birimi : 1 dirhem = 100 fil
Başlıca Kentler : Dubai, Şarcah, Ras-el-Haymah, El Ayn



Asya’da, Arap Yarımadası’nda devlet. Devleti oluşturan şeyhlikler, Basra Körfezi kıyılarında batıda Katar Yarımadası’nda, doğuda Umman Körfezi’ ne uzanan 645 km’lik bir şerit üzerinde yer alır. Emirliklerden Fucayrah, Hint Okyanusu’na açılan Umman Körfezi’ndedir. En etkin emirlik olan Abu Dabi ise, kıyıdaki adaların büyük bölümüyle birlikte ülkenin toplam yüzölçümünün % 80’ini içerir. Batıdan Katar, kuzeydoğudan Umman, güneyden Suudi Arabistan ile çevrelenen ülkenin, kuzey-güney uzunluğu 400 km, doğu-batı genişliği 560 km, kıyı şeridi uzunluğuysa 770 km’dir. Emirliklerin toprakları, İran ve Umman’ın denetiminde bulunan Hürmüz Boğazı’na kadar uzandığından, İran, Ebi Musa ile Küçük ve Büyük Tunb adalarının işgal etti; 1970-1974 arasında, Suudi Arabistan ve Katar ile sınırlar kesinlik kazandı.



YÜZEY ŞEKİLLERİ. Basra Körfezi kıyılarındaki alçak ve kumlu topraklar, verimli olmadığından tarıma elverişsizdir. Kıyının açığında pek çok küçük ada, mercan kayaları ve sığlıklar yer alır. Bu oluşumlar, denizciliğin gelişimi açısından engel yaratır. Güneyde kum tepeleriyle kuzeydoğuda El Hacer Dağlan dışında, ülke düzlükler, çöller ve vahalarla kaplıdır. Umman’da El-Hacer Dağları’nın, ülkenin kuzeydoğusundaki uzantılarının yüksekliği 1.500 m’yi aşar, bazı yerlerde de kum tepelerinin yüksekliği 200-300 m’yi bulur.



Başlıca vahalar, Umman sınırında El Buraymi (doğuda), El Liva’dır (güneyde). Güneydeki çöllük alan, Suudi Arabistan’ın Rubülhali Çölü ile birleşir. Bu çöl alanı, iç kesimlerdeki ovanın uzantısıdır. Dağların aldığı yağışlar, vadilere ve buradan alt kesimlerdeki tarım alanlarına iner. Abu Dabi ve Umman’ın denetimindeki El-Buraymi Vahası önemli tarım alanıdır.



İKLİM. Mayıs-ekim ayları arasında hava sıcaklığı çok yüksektir. Sıcaklığın 42°C’nin üzerine çıktığı bu dönemde yağış çok az olup, dağlık bölgelerle vahalarda sıcaklık kıyılara oranla daha yüksektir. Ocakta sıcaklık 20°C’ye düşer. Yıllık ortalama yağış oranının 105 mm’nin üzerine çıkmadığı ülkede, yazm nem oranı % 90’ı aşar, kış aylarında kum fırtınaları görülür.



BİTKİ ÖRTÜSÜ VE HAYVANLAR. Kurak iklim ve aşırı otlatma nedeniyle, doğal bitki örtüsü çok zayıftır. Vadiler ve dağlık bölgeler öteki alanlara göre bitki örtüsü yönünden daha zengindir. Tropikal savanlar, tropikal çöller, kum çölleri, vahalar bitkilerin görüldüğü başlıca alanlardır. Çalılıklarla gaf ve hurma ağaçlarınm yanı sıra kıyılarda insan eliyle yetiştirilen seyrek ağaçlıklar yer alır.



Aşırı avlanma sonucunda Afrika ceylanı, ceylan, leopar vb doğal hayvanların soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Hayvancılık temel uğraşlardan biri olduğundan, ülkede çok sayıda deve, koyun, keçi vardır.



TOPLUM YAPISI. Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikte, kendi aralarında boylara ayrılan Araplar çoğunluktadır. Abu Dabi ve Dubai’ de Beni Yas, Fucayrah’ta El-Şarkıyın, Şarcah’ta El-Kavasım, El-Liva’da El-Manasir boylarının etkin konumları vardır.



Ras-el-Haymahta, Arapça konuşmayan Şihuh boyunun özgün bir yapısı vardır. Yerli halk arasında Bedeviler ikinci sınıf yurttaş sayılır. Arapların yanı sıra, Hintli, Pakistanlı, İranlı, Yemenli, Ummanlı, Mısırlı, Filistinli, Güneydoğu Asyalı ve Avrupalılar da yaşar. Göçmenler arasında önemli farklılıklar görülür. Göçebe topluluklar olarak ve küçük yerleşim birimlerinde yaşayan halk, saygın bir konumda bulunan şeyhler tarafından yönetilir.



Din. Nüfusun büyük çoğunluğunu Sünni Müslümanlar oluşturur. Şihuh boyunun İslâmlığa biçimsel bir bağlılığı vardır. 1979 İran Devrimi’nden sonra Şiilerle Sünniler arasında doğan gergin ortam günümüzde de sürmektedir. Hıristiyanlık (% 3) Batılı ve Asyalı göçmenler arasında yaygındır.



Dil. Resmi dil olan Arapçanın yanı sıra, göçmen topluluklarının dilleri de konuşulur. Ticaret dili Farsça, Arapça ve İngilizcedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Birleşik Arap Emirlikleri – Ülkeler Rehberi
Birleşik Arap Emirlikleri – Ülkeler Rehberi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/birlesik-arap-emirlikleri-bayrak.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/birlesik-arap-emirlikleri-ulkeler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/birlesik-arap-emirlikleri-ulkeler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content