Böbrek Hastalarında Diyaliz (SAPD) Tedavisi ve Cinsel Yaşam

Böbrek Hastalarında Diyaliz (SAPD) Tedavisi ve Cinsel Yaşam Böbrek yetmezliği ile birlikte cinselliğe karşı daha az ilgi duyduğunuzu...

Böbrek Hastalarında Diyaliz (SAPD) Tedavisi ve Cinsel Yaşam
Böbrek yetmezliği ile birlikte cinselliğe karşı daha az ilgi duyduğunuzu fark etmiş olabilirsiniz; bu durum normaldir. Çünkü kanda biriken zararlı maddeler (üre, kreatinin vb.), kansızlık, hormonlardaki değişiklikler, kullandığınız ilaçlar ve psikolojik durumunuz cinsel isteğinizde azalmaya neden olabilir. Diyaliz tedavisine başladığınızda kanda biriken zararlı maddelerin belirli oranlarda uzaklaştırılması sonucunda yorgunluk hissi, bulantı, kusma gibi belirtilerin zaman içerisinde kaybolması ve kansızlığın düzeltilmesi ile cinsel isteğiniz geri gelebilir. Bununla birlikte diyaliz tedavisinin ilerleyen günlerinde cinsellikle ilgili şikayetleriniz devam ediyorsa, ileri tetkik için doktorunuza başvurmaktan çekinmeyiniz.
SAPD ile yeni bir yaşam tarzına başlayan sizlerde en sık görülen problemler cinsel arzu duymama, erkek hastalarda ereksiyonun (sertleşme) gerçekleşmemesi, bayanlarda ise dış genital organlarda yeterli ıslanma olmamasıdır. Bu tür sorunlarınız varsa telaşa kapılmayınız; çünkü söz konusu problemlerin tümü değişik yöntemlerle tedavi edilebilir.



Herhangi bir cinsel problemin varlığında, öncelikle eşlerin birbirlerine sabırla yaklaşmaları ve konuşmaları önem taşır. Cinsel birleşme öncesi klasik ön sevişme teknikleri uygulamanız problemlerinizi önemli ölçüde azaltacaktır. Başarı kazanıldıkça sorunların üstesinden gelme konusunda cesaretiniz daha da artacaktır. SAPD hastaları bazı özel noktalara dikkat ettikleri zaman, cinsel yaşamlarını sorunsuz bir hale getirebilirler.
SAPD hastalarının cinsel yaşamlarıyla ilgili olarak oldukça sık gündeme gelen konular hakkında aşağıda özet bilgiler verilmiştir.


Cinsel İlişki


Vücudunuzda sürekli bir kateter, transfer set ve sıvı varlığı, cinsel ilişki sırasında sizi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan rahatsız edebilir. Cinsel ilişki sırasında kateter ve transfer sete zarar vermek istememeniz doğal bir düşüncedir. Fakat bu nedenle cinsel ilişkiden kaçınmamalısınız. Alacağınız basit önlemlerle hem kateter ve transfer setiniz korunacak hem de daha rahat cinsel ilişkiniz olacaktır.



Neler Yapabilirsiniz?


1) Periton Diyaliz Sıvısını Boşaltma


Karın içerisinde bulunan periton diyaliz sıvısının varlığı cinsel ilişki sırasındaki aktivitelerinizi kısıtlayabilir. Aynı zamanda bu şekilde ilişkiye girdiğinizde çıkış yerinden sızıntı, sıvı kaçağı ve karında fıtık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hem bu sorunların önlenmesi, hem de daha rahat hareket edebilmeniz için cinsel ilişki öncesinde karın içerisindeki sıvınızı boşaltınız.


2) Kateter ve transfer setin korunması


Cinsel ilişki öncesinde kateter ve transfer setinizi sabitleyecek ve örtecek olan bir kuşak kullanabilirsiniz. Böylece kateter travması ve dış keçenin çıkması gibi sorunları engelleyebilirsiniz. Bu önlemleri aldıktan sonra istediğiniz sıklıkla cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Ancak sizi zorlayıcı ve kateterinize zarar verici pozisyonlardan kaçınmalısınız.


3) Periton diyaliz sıvısını yeniden alma


Cinsel ilişkiniz tamamlandıktan sonra diyalizinize devam edebilmeniz için yeni bir periton diyaliz sıvısını karın içerisine vermelisiniz.


üretkenlik

Böbrek yetmezliği olan erkek ve kadınların üretkenliği azalır. Fakat yeterli diyaliz uygulanan hastalar yine de çocuk sahibi olabilir. Birçok erkek hastada cinsel organın idrar boşaltma amacını artık yerine getiremiyor olması cinsel ilişkiye girmede ciddi endişelere neden olabilir. İdrar yapamamanız cinsel ilişkiye girmenize ve üretkenliğinize engel değildir. Diyaliz tedavisine rağmen cinsel gücünde kalıcı kayıp olan erkek hastalara gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra çeşitli tedavi yöntemleri ve en son çare olarak da mutluluk çubuğu gibi cerrahi tedaviler uygulanabilir; böylece bu kişiler cinsel yaşamlarını devam ettirebilirler.


Adet Dönemleri

Menopozda değilseniz adetlerinizde düzensizlik olursa kadın hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gereklidir. Adet döneminizden bir-iki gün önce veya adet sırasında periton diyaliz sıvınızın rengi hafif pembe olabilir; bu normaldir. Eğer periton diyaliz sıvınız yoğun kanlıysa, bunu SAPD hemşireniz veya doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.


Doğurganlık

Böbrek yetmezliği olan kadınların adet düzenleri normal olsa bile hamile kalma olasılıkları daha azdır. Bununla birlikte hamile kalan ve doğum yapan pek çok kadın hasta da vardır. Kadınların hamile kalabilmeleri için adet dönemlerinin yaklaşık 13. - 16. günleri arasında cinsel ilişkiye girmeleri gerekmektedir; fakat hamile kalmak isteyen hastaların hamileliklerinin kendi sağlıklarını olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceğini doktorlarına mutlaka danışmaları gerekmektedir.


Hamilelikten Korunma

Sağlıklı bireylerde hamilelikten korunmak için kullanılan yöntemler SAPD hastaları için de geçerlidir. Bu yöntemler arasında kadın hastalar tarafından kullanılan doğum kontrol hapları, iğneleri, vaginaya uygulanan kremler ve diyaframlar ile rahim içi araçlar (RİA) sayılabilir. Bu hastaların eşlerinin (veya erkek hastaların) kondom (kaput ya da kondom) kullanması da etkili bir doğum kontrol yöntemidir.

Böbrek yetersizliği olan kadınlarda RİA dölyolunda enfeksiyon riskini artırabilir. Tansiyonu yüksek olan hastalarda doğum kontrol haplarından kaçınılmalıdır; çünkü bu ilaçlar tansiyonu daha da artırabilir. Hem hamilelikten, hem de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklardan (sarılık, bel soğukluğu gibi) korunabilmek için en güvenilir yöntem, erkek eşlerin kondom kullanmasıdır. Size en uygun doğum kontrol yöntemini eşiniz ve doktorunuzla birlikte tartışmalı ve daha sonra karar vermelisiniz.
Eşlerden birinde hepatit B veya hepatit C mikrobu varsa, cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması ile hastalığın karşı taraftaki eşe geçmesi büyük ölçüde önlenir. Bu durumu bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz.





  • Böbrek ve böbrek hastalıklarıyla ilgili bölüm ve uzman adı nedir?


  • Diyaliz Teknikeri


  • Cinsel organımda et benleri çıktı nedeni ve tedavisi nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Böbrek Hastalarında Diyaliz (SAPD) Tedavisi ve Cinsel Yaşam
Böbrek Hastalarında Diyaliz (SAPD) Tedavisi ve Cinsel Yaşam
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bobrek-hastalarnda-diyaliz-sapd.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bobrek-hastalarnda-diyaliz-sapd.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content