Bölgelerimizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri

MARMARA BÖLGESİ Bununla birlikte tabii güzellikleri ve tarihsel değerleri ile İstanbul, Bursa, Marmara kıyıları mühim gezinsel merke...


MARMARA BÖLGESİ

Bununla birlikte tabii güzellikleri ve tarihsel değerleri ile İstanbul, Bursa, Marmara kıyıları mühim gezinsel merkezlerdir.Bilhassa Cenup Marmara kıyılarında yaz turizmi gelişmiştir. Uludağ, yalnızca bölgenin değildir, ülkemizin de en mühim kış turizmi alanıdır. Marmara Bölgesi, turizmden en fazlaca gelir elde eden bölgedir.





İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Bölgenin mühim gezinsel bölgeleri peribacaları, Ihla¬ra vadisi, Derinkuyu'daki yeraltı kentleri (Kapadokya) dir. Konya'daki Selçuklu eserleri, Mevlana türbesi ve türlü yerlerdeki antik hitit kentleri mühim gezinsel değerlerdir.

Bölümde sıhhat turizmi de gelişmiştir. Bilhassa Eskişehir, Ankara, Konya, Niğde, Kayseri illerinde kaplıcalar mevcuttur. Bu yerleşim merkezlerinde bu maksatla kurulmuş dinlenme ve konaklama tesisleri yer alır.

Bölgedeki Erciyes ve Elmadağ kayak turizmi açısından gelişmiş yerlerdir.

Bölümde bilhassa Ankara'da bulunan Anıtkabir, Mustafa kemal atatürk müzesi, Etnografya müzesi insanların en sık uğradıkları bölgeler içinde yer almıştır.

İç Anadolu'da her yıl meydana gelen, Kayseri Ana¬dolu Fuarı ile Konya Fuarı başlıca gezim ve tecim etkinliklerindendir.

İç Anadolu Bölgesi'nde, Boğazköy Alacahöyük Ulusal Parkı, Göreme Zamanı Ulusal Parkı ve Yozgat Çamlığı Ulusal Parkı benzer biçimde zamanı ve tabii yönden korumaya alınmış gezim alanları da mevcuttur.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Şark Anadolu'da bulunan, Ağrı-sancı Dağı, Van Gölü, Nemrut Dağı, Süphan Dağlan, Sat Dağları, Mercan Vadisi Ulusal Parkı turistlerin ilgisini çeken tabii güzelliklerdir. Bölümde dağcılık ve kış sporları için çok uygun ortamlar vardır. Palandöken Dağları'nda, Bingöl'de ve Sarıkamış'ta dağ sporları tesisleri mevcuttur. Bölgedeki göller, tabii güzellikleriyle birer seyahat ve eğlence yerleridir. Ba¬zı göllerin kıyısında da kamplar ve plaj tesisleri vardır. Doğubeyazıt civarlarındaki İshak paşa Sarayı da mühim gezim alanlarından birisidir. Erzurum ve Diyadin'de bulunan kaplıcalar sıhhat turizmi için önemlidir.

EGE BÖLGESİ

Marmara Bölgesinden sonrasında turizmin en fazla geliştiği bölgemizdir. En fazla gelişen gezim etkinliği deniz turizmidir. Bununla birlikte zamanı eserler bakımından da zengindir. Efes, Meryemana, Bergama, Bodrum, Sart ,Milet,Pamukkale(Hieropolis), Çavdarhisar bölgedeki başlıca antik kentlerdir. Pamukkale travertenleri ile mühim gezim kentimizdir. Sıhhat turizmi (Balçova,Çeşme, Pamukkale, Karahayıt, Eynal) ve ulusal parklar (Istek yarımadası, Spil Dağı) başka gezim larıdır.

KARADENİZ BÖLGESİ

Karadeniz Bölgesi'nin gezim potansiyellerinin başlangıcında doğal güzellikler gelir. Karadeniz kıyıları çok türlü nebat ve ağaçlar ile bunların oluşturduğu manzaralara haizdir. Yaylacılık faaliyetleri son yıllarda gelişen gezim çalışmalarından biridir. Bolu Kartalkaya'da ve Ilgaz Dağları'nda kış turizmi yaygındır. Abant gölü ile Yedigöller çevresindeki sayfiye bölgeleri, Bolu, Düzce, Kızılcahamam kaplıcaları, Amasra, Cide, Sinop Trabzon (Sümela Manastırı) ve Amasya'da (Kral mezarları) yer edinen zamanı eserler Karadeniz Bölgesi'nin gezim potansiyellerini oluşturur.

Çoruh nehrinde rafting yapılmaktadır.

Her mevsim yağışlı olmasından dolayı deniz turizmi gelişmemiştir.

AKDENİZ BÖLGESİ

Bölge turizmden elde edilmiş gelirler bakımından 3. sıradadır.

Burdur'da İnsuyu mağarası, Alanya'da Damlataş mağarası, Tarsus'ta Yedi uyuyanlar mağarası, Antalya civarlarında Karain mağarası, Düden, Manavgat Kurşunlu ve Tarsus şelaleri, Mersin'deki Cennet ve Cehennem obrukları ve Istek kuyu mağarası bölümde yer edinen ve gezim faaliyetlerine yol açan karstik şekillerdir.

Bununla birlikte yazın erken başlaması deniz turizminin de erken başlamasına ve gelişmesine niçin olmuştur. Tüm Akdeniz kıyıları süresince gezinsel tesisler kurulmuştur ve kurulmaktadır. Akdeniz Bölgesi'nde Olimpos - Beydağları Sahil,Güllük Dağı (Termessos), Kovada Gölü, Kızıldağ, Köprülü Kanyon ve Karatepe - Aslantaş ulusal parkları bulunmaktadır.

Antalya'da her yıl düzenlenen Altın Portakal Film Festivali ile Mersin Moda ve Tekstil Fuarı da mühim gezim etkinliklerindendir.


GüNEYDOĞU BÖLGESİ

Bölgedeki Nemrut Dağı (Adıyaman) ile Diyarbakır ve Şanlı Urfa şehrinde bulunan zamanı eserler bölgenin gezim potansiyellerini oluşturur.






  • Marmara Bölgesi'nin zamanı ve tabii güzellikleri nedir?


  • Türkiye'nin zamanı ve tabii güzellikleri nedir?


  • Ege Bölgesi'nin zamanı ve tabii güzellikleri nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bölgelerimizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Bölgelerimizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bolgelerimizin-dogal-ve-tarihi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bolgelerimizin-dogal-ve-tarihi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content