Botülizm (Besin Zehirlenmesi)

Botülizm Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir. ...

Botülizm


Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.







Botülizm, ender rastlanan ama tehlikeli bir besin zehirlenmesidir.

Nedenleri


Clostridium botulinum adlı bakterinin bedene girmesi sonucunda ortaya çıkan botülizmin nedeni, konserveler, özellikle de mikroorganizmanın dirençli sporları normal pişirme yöntemleri sırasında ölmediklerinden, evde yapılan konservelerdir.


Ayrıca bebeklerde, C. botulinum sporlarını içeren bal ve bal içeren gıda maddelerinin tüketilmesi sonucunda botülizm görülebilmektedir.

Etkileri


Bakteri, bedende enfeksiyona yol açmamakla birlikte, ürettiği güçlü toksin gözlerde uyum felci, ağız kuruluğu gibi ilk belirtilerden sonra, ishal ve kusmaya neden olur; kalp ritm bozuklukları ve solunum felcine yol açarak hastayı ölüme sürükleyebilir.

Tedavisi


Tedavide özel botülizm serumuna başvurulur.

Korunma


Hastalıktan korunma, konservelerin sağlık kurallarına uygun hazırlanmasına, kutusunun bir yanı bombe yapmış konservelerin satın alınmamasına dayanır.

Ek bilgi


Botülizme neden olan toksin, Allergan® firması tarafından Botox® markası adı altında pazarlanmaktadır. Kozmetik kullanımının yanısıra Botox®, nörolojide servikal distoni, blefarospazm, ve çeşitli fasiyal sinir (C.N. VII) rahatsızlıklarında ve dermatolojide hiperhidrosis (aşırı terleme) tedavilerinde de kullanılmaktadır.


Vikipedi







  • Besin ve Besin Grupları


  • Hangi besin maddeleri hangi besin gruplarında bulunur?


  • Ekosistemde besin zinciri ve besin ağının önemi nedir?



Botülizm






Bu rahatsızlık ölümcül gıda zehirlenmesine sebebebiyet veren bir bakteri olan ``Clostiridium Botulinum`` tarafından orataya çıkarılmaktadır.Ancak dünyada en yaygın olanı ve bıldırcınlar da büyük kayıplara sebep olabileni C tipi olarak kayıtlara geçmiştir.


Toksik materyal içerikli tüketimde bulunan hayvanlarda zehirlenme belirtili tüketimden hemen sonra başlamak üzere daha uzun sürelere de yayılabilmektedir.Hayvanlarda da gen bir uyuşukluk hali,güçsüzlük ve yürüme bozuklukları gibi arazlar genelde gözlenen belirtilerdir.Zehirlenme hali eğer daha ağır seyredecek olursa ortaya kanat,bacak ve boyunda felç gibi semptomlar çıkabilmektedir.Hayvanlarda tüylenme bozukluğu, tüy yolunması halleri ve nihayette de ölüm gibi nihai semptomlar izlenebilmektedir.


Genelde çok özel şartlar dışında yemlerle gelen herhangi bir zehirlenme durumlarıyla pek sık karşılaşılmamakla beraber,sürü içerisinde normalde ölen hayvanların sık sık toplanmasında yarar bulunmaktadır.Bu rahatsızlığın söz konusu olduğu sürülerde C tipi antitoksin kullanılması ve genel olarak clostitdium antijeni içeren Ctipi toksidlerle aşı yapılması alınacak önlemler olarak bildirilmektedir.



Sebep: İç başlık düzenlendi.





Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Botülizm (Besin Zehirlenmesi)
Botülizm (Besin Zehirlenmesi)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/botulizm-besin-zehirlenmesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/botulizm-besin-zehirlenmesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content