Buğday, arpa, mısır ve zeytin en çok hangi bölgede yetişir? TAHILLAR Ekili-dikili alanlar içinde en geniş alanı olan, en çok yeti...
Buğday, arpa, mısır ve zeytin en çok hangi bölgede yetişir?
TAHILLAR
Ekili-dikili alanlar içinde en geniş alanı olan, en çok yetiştirilen ürünler tahıllarıdır.Topraklarımızın %70'i tahıl tarımına ayrılmıştır.
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:ülkemizin büyük bölümünde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır.
BUĞDAY:Büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister.Bu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu'nun düşük sıcaklığa sahip yüksek yerlerinde üretimi yapılamaz.
- Doğu Anadolu'da yazlar kısa sürdüğü için yazlık , diğer bölgelerde kışlık ekim yapılır.
- üretimde İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu
Not: İhraç ürünlerimiz içinde yer almamasının nedeni nüfusumuzun fazla olmasıdır
ARPA:Tahıl üretiminde 2. sırada yer alır.Buğdayın ekildiği her yerde ekilir. Yetişme ve olgunlaşma dönemi buğdaydan kısadır.
- İç Anadolu ve Doğu Anadolu en fazla buğday üreten bölgelerdir.
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı için üretimi yaygınlaşmıştır
Not: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ülkeleri ile bira sanayi gelişmiş ülkelere ihraç edilir
MISIR:Fazla su ve sıcaklık ister. Karadeniz Bölgesinde her mevsim yağışlı olduğu için sulamadan doğal yetişir.
- ülkemizde en fazla Akdeniz ve Karadeniz'de yetişir.daha sonra Marmara ve Ege'de yetiştirilir.İç bölgelerde üretimi az ve sulanabilen alanlarda yetişir
- Karadeniz Bölgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not:Mısırdan yemeklik yağ üretilmeye başlandıktan sonra üretimi yaygınlaşmıştır.
PİRİNÇ: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yetişmek için en fazla suya ihtiyaç duyan tahıldır.Daha çok akarsu vadi tabanlarındaki düzlüklerde yetişir
- Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir.
ÇAVDAR ve YULAF:verimi düşük topraklarda yetiştirilebilir.Düşük sıcaklığa dayanıklıdır.Hayvan yemi ve alkol sanayinde kullanılır.
BAKLAGİLLER
- Olgunlaşma döneminde sıcaklık ve az nem ister.
MERCİMEK:Nem ihtiyacı çok azdır.En çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir.2. sırada İç Anadolu yer alır
NOHUT: İç Anadolu,Akdeniz, İç Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir
FASULYE: üretimi sulama ve neme bağlıdır. İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz
BAKLA: Seracılığın gelişmesine bağlı olarak Akdeniz ve Ege Bölgelerinde en fazla yetiştirilir
SANAYİ BİTKİLERİ:
Endüstride hammadde olarak kullanılan tarım ürünleridir(gıda, ilaç, kağıt, dokuma,kimya vb.)
- Tahıllardan sonra ekim alanı en geniş olan bitkilerdir.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun sınırlı bölgeleri hariç her bölgemizde yaygın ekim alanları vardır.
TüTüN sigara sanayinin hammaddesidir.Kıraç arazide iyi yetişir.Çimlenme ve büyüme döneminde bol su, olgunlaşma döneminde sıcak ve güneşli iklim ister.Kumlu, hafif eğimli, geçirgen toprak kalitesini artırır.
- Ege(%63),Karadeniz(%20), Marmara(%13) Bölgeleri üretimin büyük kısmını karşılar.
- Bunun dışında Bitlis, Siirt,Gaziantep ve Malatya'da üretilir.
- Türkiye tütün üretiminde dünyada altıncıdır.
UYARI:. Tütünde kaliteyi korumak amacıyla ekim alanı ve üretimi devlet kontrolünde yapılır.
devlet kontrolünde üretimi yapıldığı için üretimde dalgalanmalar olmaz
PAMUK dokuma sanayinin hammaddesidir.Çekirdeklerinden (Çiğit) yağ elde edilir
- Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir.
Not: Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı olmadığı için pamuk tarımı yapılamaz.
- En çok Ege(Büyük Menderes ovası), Akdeniz (Çukurova)Bölgelerinde yetişir.Ayrıca GDA,Marmara, Doğu Anadolu(Elazığ,Malatya,Iğdır) yetişir.
- İhracatta ilk sıralarda yer alır.
UYARI: Hasat döneminde pamuk ekim bölgeleri geçici göç alır.
ŞEKERPANCARI:Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez.(Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).Şekerpancarı tarımı büyük ölçüde insan emeğine dayanır.
- Şekerpancarı daha çok iç bölgelerimizde üretilir.İç Anadolu üretimin yarıya yakınını karşılar.II.Karadeniz,III. Sırada Marmara Bölgesi yer alır.
- Sulama yetersizliğinden dolayı Güneydoğu Anadolu'da ekim alanı yaygın değildir.
UYARI:Şekerpancarı hasattan sonra hemen işlenmesi gerektiği ve uzun mesafeler taşıma giderini artırdığı için ekim alanları şeker fabrikalarına yakındır.Bu nedenle şekerpancarının coğrafi dağılışı şeker fabrikalarının coğrafi dağılışına paralellik gösterir.
UYARI:Küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için besi ve ahır hayvancılığı şeker fabrikaları çevresinde yoğunlaşmıştır.
HAŞHAŞ,KETEN ve KENEVİR(Kendir),ANASON:
- Haşhaş Tohumlarından elde edilen yağ yemeklik ve yağ sanayinde kullanılır.İlaç sanayinde kullanılır.
- Afyon,Burdur;Denizli,Isparta,Uşak,Kütahya,Konya'da yetiştirilir
- Kenevir, halat, urgan ve çuval yapımında kullanılır
- Kastamonu,İzmir,Samsun,Urfa, Çorum ve Yozgat
- Taşköprü'de kenevir lifi işleme fabrikası vardır.üretimde Karadeniz Bölgesi ilk sırada yer alır.
- Keten: Lifleri dokumacılıkta, tohumları bezir yağı üretiminde kullanılır.
- Batı Karadeniz(Sinop-Kastamonu),Marmara (Kocaeli çevresi) nde en fazla üretilir.
- Anason:hamur işlerin et yemeklerinde kullanılır.Rakı sanayinin hammaddesidir.
- Burdur başta olmak üzere Denizli,Muğla,Antalya'da yetiştirilir.
YAĞ BİTKİLERİ
Zeytin,ayçiçeği,haşhaş,soya fasulyesi,keten-kenevir,Pamuk(çiğit,susam)
AYÇİÇEĞİ:En önemli yağ bitkisidir.hayvan yemi ve çerez olarak kullanılır.Büyüme döneminde su, olgunlaşma döneminde bol güneş ister.
- üretimde Marmara(Ergene Havzası) ilk sırada yer alır.Orta Karadeniz,İç Anadolu ve Ege'de yetiştirilir.
SOYA FASULYESİ:Yağ bitkisidir.Unu hayvan yemi olarak kullanılır.
- Akdeniz(Çukurova)Ege, Orta ve Doğu Karadeniz.
YERFISTIĞI: Sıcak iklim bitkisidir.Yağ ve çerez bitkisidir.üretimin %90'ını Akdeniz Bölgesi karşılar.
ZEYTİN:Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak olan Akdeniz ikliminde yetişir.Bu nedenle don olayının görüldüğü iç bölgelerde yetişemez
- En çok üretim yapılan bölge Ege'dir(Edremit,Aydın).(yağ sanayi)
- Güney Marmara kıyılarında(Bursa-Gemlik( sofralık zeytin tarımı yapılır.
- Hatay,Gaziantep ve Doğu Karadeniz kıyılarında kış ışıklığından dolayı yetişir
UYARI doğal koşullar bakımından zeytin yetişmesine en elverişli bölge Akdeniz olmasına rağmen zeytin üretimi Ege ve Marmara'dan azdır.Akdeniz kıyılarının daha fazla gelir getiren tarım ürünlerine ayrılmış olmasıdır.
Zeytin hangi bölgelerde yetişir?
Arpa hangi illerde yetişir?
Mısır, buğday nasıl yetişir? Ham maddeleri nelerdir?
buğday konya ankara ve adanada bölge olarak en çok iç anadolu da arpa iç anadoluda fındık karadenizde çay doğu karedenizde mısır akdenizde
zeytin akdeniz marmara ege de yetişir
arkadaşlar birçok soru bana lazım konu şu bölgelerimizi tanıyalım birçok bilgi lazım lütfen bana yardım edin sahibi kimse gayet güzel site tebrkler..
Çay Rize'de yetişen bir bitkidir.Yağışlı ve ılık koşullarda yetişir.Karpuz Diyarbakır'da yetişir.Sıcak ve kurak koşullarda yetişir .
Buğday üretiminin en fazla olduğu bölge İç Anadolu Bölgesi'dir.
Sebep: Mesaj düzeni!
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ekili-dikili alanlar içinde en geniş alanı olan, en çok yetiştirilen ürünler tahıllarıdır.Topraklarımızın %70'i tahıl tarımına ayrılmıştır.
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:ülkemizin büyük bölümünde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır.
BUĞDAY:Büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister.Bu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu'nun düşük sıcaklığa sahip yüksek yerlerinde üretimi yapılamaz.
- Doğu Anadolu'da yazlar kısa sürdüğü için yazlık , diğer bölgelerde kışlık ekim yapılır.
- üretimde İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu
Not: İhraç ürünlerimiz içinde yer almamasının nedeni nüfusumuzun fazla olmasıdır
ARPA:Tahıl üretiminde 2. sırada yer alır.Buğdayın ekildiği her yerde ekilir. Yetişme ve olgunlaşma dönemi buğdaydan kısadır.
- İç Anadolu ve Doğu Anadolu en fazla buğday üreten bölgelerdir.
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı için üretimi yaygınlaşmıştır
Not: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ülkeleri ile bira sanayi gelişmiş ülkelere ihraç edilir
MISIR:Fazla su ve sıcaklık ister. Karadeniz Bölgesinde her mevsim yağışlı olduğu için sulamadan doğal yetişir.
- ülkemizde en fazla Akdeniz ve Karadeniz'de yetişir.daha sonra Marmara ve Ege'de yetiştirilir.İç bölgelerde üretimi az ve sulanabilen alanlarda yetişir
- Karadeniz Bölgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not:Mısırdan yemeklik yağ üretilmeye başlandıktan sonra üretimi yaygınlaşmıştır.
PİRİNÇ: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yetişmek için en fazla suya ihtiyaç duyan tahıldır.Daha çok akarsu vadi tabanlarındaki düzlüklerde yetişir
- Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir.
ÇAVDAR ve YULAF:verimi düşük topraklarda yetiştirilebilir.Düşük sıcaklığa dayanıklıdır.Hayvan yemi ve alkol sanayinde kullanılır.
BAKLAGİLLER
- Olgunlaşma döneminde sıcaklık ve az nem ister.
MERCİMEK:Nem ihtiyacı çok azdır.En çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir.2. sırada İç Anadolu yer alır
NOHUT: İç Anadolu,Akdeniz, İç Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir
FASULYE: üretimi sulama ve neme bağlıdır. İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz
BAKLA: Seracılığın gelişmesine bağlı olarak Akdeniz ve Ege Bölgelerinde en fazla yetiştirilir
SANAYİ BİTKİLERİ:
Endüstride hammadde olarak kullanılan tarım ürünleridir(gıda, ilaç, kağıt, dokuma,kimya vb.)
- Tahıllardan sonra ekim alanı en geniş olan bitkilerdir.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun sınırlı bölgeleri hariç her bölgemizde yaygın ekim alanları vardır.
TüTüN sigara sanayinin hammaddesidir.Kıraç arazide iyi yetişir.Çimlenme ve büyüme döneminde bol su, olgunlaşma döneminde sıcak ve güneşli iklim ister.Kumlu, hafif eğimli, geçirgen toprak kalitesini artırır.
- Ege(%63),Karadeniz(%20), Marmara(%13) Bölgeleri üretimin büyük kısmını karşılar.
- Bunun dışında Bitlis, Siirt,Gaziantep ve Malatya'da üretilir.
- Türkiye tütün üretiminde dünyada altıncıdır.
UYARI:. Tütünde kaliteyi korumak amacıyla ekim alanı ve üretimi devlet kontrolünde yapılır.
devlet kontrolünde üretimi yapıldığı için üretimde dalgalanmalar olmaz
PAMUK dokuma sanayinin hammaddesidir.Çekirdeklerinden (Çiğit) yağ elde edilir
- Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir.
Not: Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı olmadığı için pamuk tarımı yapılamaz.
- En çok Ege(Büyük Menderes ovası), Akdeniz (Çukurova)Bölgelerinde yetişir.Ayrıca GDA,Marmara, Doğu Anadolu(Elazığ,Malatya,Iğdır) yetişir.
- İhracatta ilk sıralarda yer alır.
UYARI: Hasat döneminde pamuk ekim bölgeleri geçici göç alır.
ŞEKERPANCARI:Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez.(Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).Şekerpancarı tarımı büyük ölçüde insan emeğine dayanır.
- Şekerpancarı daha çok iç bölgelerimizde üretilir.İç Anadolu üretimin yarıya yakınını karşılar.II.Karadeniz,III. Sırada Marmara Bölgesi yer alır.
- Sulama yetersizliğinden dolayı Güneydoğu Anadolu'da ekim alanı yaygın değildir.
UYARI:Şekerpancarı hasattan sonra hemen işlenmesi gerektiği ve uzun mesafeler taşıma giderini artırdığı için ekim alanları şeker fabrikalarına yakındır.Bu nedenle şekerpancarının coğrafi dağılışı şeker fabrikalarının coğrafi dağılışına paralellik gösterir.
UYARI:Küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için besi ve ahır hayvancılığı şeker fabrikaları çevresinde yoğunlaşmıştır.
HAŞHAŞ,KETEN ve KENEVİR(Kendir),ANASON:
- Haşhaş Tohumlarından elde edilen yağ yemeklik ve yağ sanayinde kullanılır.İlaç sanayinde kullanılır.
- Afyon,Burdur;Denizli,Isparta,Uşak,Kütahya,Konya'da yetiştirilir
- Kenevir, halat, urgan ve çuval yapımında kullanılır
- Kastamonu,İzmir,Samsun,Urfa, Çorum ve Yozgat
- Taşköprü'de kenevir lifi işleme fabrikası vardır.üretimde Karadeniz Bölgesi ilk sırada yer alır.
- Keten: Lifleri dokumacılıkta, tohumları bezir yağı üretiminde kullanılır.
- Batı Karadeniz(Sinop-Kastamonu),Marmara (Kocaeli çevresi) nde en fazla üretilir.
- Anason:hamur işlerin et yemeklerinde kullanılır.Rakı sanayinin hammaddesidir.
- Burdur başta olmak üzere Denizli,Muğla,Antalya'da yetiştirilir.
YAĞ BİTKİLERİ
Zeytin,ayçiçeği,haşhaş,soya fasulyesi,keten-kenevir,Pamuk(çiğit,susam)
AYÇİÇEĞİ:En önemli yağ bitkisidir.hayvan yemi ve çerez olarak kullanılır.Büyüme döneminde su, olgunlaşma döneminde bol güneş ister.
- üretimde Marmara(Ergene Havzası) ilk sırada yer alır.Orta Karadeniz,İç Anadolu ve Ege'de yetiştirilir.
SOYA FASULYESİ:Yağ bitkisidir.Unu hayvan yemi olarak kullanılır.
- Akdeniz(Çukurova)Ege, Orta ve Doğu Karadeniz.
YERFISTIĞI: Sıcak iklim bitkisidir.Yağ ve çerez bitkisidir.üretimin %90'ını Akdeniz Bölgesi karşılar.
ZEYTİN:Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak olan Akdeniz ikliminde yetişir.Bu nedenle don olayının görüldüğü iç bölgelerde yetişemez
- En çok üretim yapılan bölge Ege'dir(Edremit,Aydın).(yağ sanayi)
- Güney Marmara kıyılarında(Bursa-Gemlik( sofralık zeytin tarımı yapılır.
- Hatay,Gaziantep ve Doğu Karadeniz kıyılarında kış ışıklığından dolayı yetişir
UYARI doğal koşullar bakımından zeytin yetişmesine en elverişli bölge Akdeniz olmasına rağmen zeytin üretimi Ege ve Marmara'dan azdır.Akdeniz kıyılarının daha fazla gelir getiren tarım ürünlerine ayrılmış olmasıdır.
Zeytin hangi bölgelerde yetişir?
Arpa hangi illerde yetişir?
Mısır, buğday nasıl yetişir? Ham maddeleri nelerdir?
YORUMLAR