Çağdaş Üniversite Yolunda Adımlar

Cumhuriyetin ilanından sonra çağdaş üniversitelerin kurulması yolunda atılan adımlar ve ilk açılan üniversiteler hakkında bilgi. Çağdaş Üni...

Cumhuriyetin ilanından sonra çağdaş üniversitelerin kurulması yolunda atılan adımlar ve ilk açılan üniversiteler hakkında bilgi.



Çağdaş Üniversite Yolunda Adımlar



Cumhuriyetin ilanından sonra eğitim alanında önemli adımlar atılmıştır. 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile öğretim birliği sağlanmış, medreselerin kapatılması ile de eğitimdeki İkilik sonra erdirilmiştir. M. Kemal, Osmanlı zamanında kurulan Darülfünunun çağın gereklerine göre yeniden düzenlenmesi amacıyla İsviçreli bilim insanı Malche’den ayrıntılı bir rapor hazırlamasını istemiştir.



Atatürk 1 Kasım 1933’te mecliste, üniversite reformlarını açıklamış, bu doğrultuda Darülfünun yerine modern eğitime uygun olan İstanbul Üniversitesi açılmıştı. Üniversite reformunun amacı, araştıran, tahlil eden, değerlendiren ve rehber edinen bir üniversite kurmaktı. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” ilkesini uygulamak üzere kurulan İstanbul Üniversitesinde tıp, hukuk, fen ve edebiyat fakültesi ve sekiz enstitü bulunuyordu. Üniversite milliyetçilik ve inkılapçılık esaslarına göre öğretim yapaçgıktı.



Yurt dışından getirilen öğretim üyeleri ile de modern ve bilimsel eğitim başlatıldı. İstanbul Üniversitesi kendinden sonra açılacak üniversitelere örnek oldu.



İstanbul Üniversitesi, yurt dışından getirilen öğretim üyeleri İle kadro açısından güçlendirilerek akademik geleneklerin oluşmasında, ders kitaplarının hazırlanmasında, özellikle geleceğin Türk bilim insanlarının yetişmesinde etkili olmuştur. Derslerde deney, gözlem ve uygulamalara ağırlık verilmiştir. Ayrıca üniversite, halk konferansları ve üniversite haftaları düzenleyerek halka açılmıştır. Gazi Mustafa Kemal 1 Kasım 1933’te TBMM’yi açış konuşmasında devletin üniversite reformu konusundaki kararlılığını şöyle dile getirmiştir.





Mustafa Kemal Atatürk’ün temel hedefi Türkiye’yi medeni dünyanın önemli bir parçası hâline getirmekti. Bu da ancak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmekle olabilirdi.



Üniversitede ilkleri



***Yüksekokul olarak Ankara Hukuk Mektebi sonra kurulan ilk okuldur).



***Fakülte olarak Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi kuruldu (1933).



*** Üniversite olarak İstanbul Üniversitesi kuruldu (1933).



*** Yüksek Ziraat Enstitüsü, Güzel Sanatlar Akademisi ve Devlet Konservatuvarı açıldı (1934).



İstanbul Üniversitesiyle ilgili olarak 1934 yılında yayımlanan yönetmeliğe göre, tıp, hukuk, edebiyat ve fen fakültelerinden oluşan üniversite, araştırma yapmak, milli kültür ve yüksek bilgiyi genişletmek, yaymaya çalışmak, ülke hizmeti ve işleri için ergin ve olgun elemanlar yetişmesine yardımcı olmak görevi ile yükümlü kılınmıştır.



Yeni üniversitenin kurulması ile gelen yenilikler ise şöyle sıralanmıştır:



1. Atatürk devrimlerini benimseyen yeni Kuşakları eğitmek ve çağdaş uygarlık düzeyine yükseltmek için yüksek düzeyde insan gücü yetiştirmek.



2. Üniversiteyi köhne düşünce ve inançlardan kurtarmak



3. Darülfünuna göre daha etkin bir işleyiş ve bilimsel çalışma sağlamak, daha yeterli bir araştırma ve öğretim ortamı yaratmak, daha etkili bir denetleme getirmek

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çağdaş Üniversite Yolunda Adımlar
Çağdaş Üniversite Yolunda Adımlar
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cagdas-universite-yolunda-admlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cagdas-universite-yolunda-admlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content