çapulcu Nedir?

Çapulcu TDK, Türk Dil Kurumu isim - Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı " Çapulcuların teklifine boy...

Çapulcu
TDK, Türk Dil Kurumu




isim - Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı
"Çapulcuların teklifine boyun eğilmesini asla kabul etmem." - N. F. Kısakürek

*Ayrıca bakınız:







Çapulcu





Çapulcu düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan anlamına gelen bir yerme ifadesidir. Ayrıca başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına da gelir.

2013 Taksim Gezi Parkı protestolarının hemen ertesinde, 2 Haziran 2013'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın protestocuları çapulcu olarak nitelemesi üzerine sözcük politik içerik taşıyan bir anlam kazanmaya başladı ve protestocuların kendilerini nitelemek ve Erdoğan'ın söylemini eleştirmek için kullandıkları metaforik bir ifade halini alıp protestolarda kullanılarak yaygınlaştı.

Kökeni
Çapul kökünden türetilmiş bir kelimedir. Eskiden düşman topraklarına girerek yağma yapan disiplinsiz askeri birlik veya akıncılara denmekteydi. Günümüzde ise kimi kesimlerce en temel toplumsal kurallara bile uyamayan, bir türlü kontrol altına alınamayan insanları aşağılamak için kullanılır.
Halk arasında kullanılan bir diğer anlamı ise kendisine ait olmayan malları zorla veya yağmalayarak alan kimse olarak anlam bulmaktadır ve kullanılmaktadır. Çapulcu kelimesi akıllarda iyi bir anlam oluşturmamaktadır aksine argoda bir insanı kötülemek, yermek için kullanılır.


2013 Taksim Gezi Protestolarında kullanımı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 Haziran günü 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında yaptığı konuşmada "Çok açık net söylüyorum. Biz birkaç çapulcunun o meydana gelip halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine pabuç bırakmayız. Bu millet, bize reyini verirken tarihine sahip çık diye verdi. Tabiatıma sahip çık diye verdi." diyerek protestocuları çapulcu olarak niteledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir sonraki gün yaptığı konuşmada Erdoğan'ın protestocuları çapulcu olarak nitelemesinin eylemlerin büyümesine neden olduğunu belirtti. Defne Koryürek ve Umur Talu gibi bazı köşe yazarları çapulcu nitelemesine benzer tepkiler geliştirdiler.

Cem Boyner, Gezi Parkı protestolarına üzerinde Ne sağcıyım ne solcu, çapulcuyum çapulcu yazan bir pankartla katıldı.

Yönetmen Zeki Demirkubuz ise "Olayları duyduğumda 2 veya 3 gün önce Avusturya'daydım. Bu olayları duyduğumda Suriye ile savaşa giriyoruz sandım. Bu kadar kötüydü haberciliğimiz. Ben bu ülke için hapis yattım. Şimdi de bu ülke için sinemayı bırakıyorum. Bundan sonra çapulcuyum" diye tepkisini ifade etti.

Erdoğan, 19 Nisan 2013'te AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda da Akil İnsanlar Heyeti'ni protesto edenleri ve bazı köşe yazarlarını çapulcu olarak nitelemişti.

Adana'daki destek eyleminde kurulan seyyar kütüphaneye 'Çapulcu Kütüphanesi' adı verildi.

ABD'li siyasi düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky'nin Gezi Parkı eylemlerine destek için çektiği videoda yer alan pankarta "I am also a çapulcu in solidarity. RESISTANBUL" yazdı.

4 Haziran'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göstericiler için kullandığı "çapulcu" tabirinin olayları tetiklediğini, başbakan'ın bu tür söylemlerden uzak durması gerektiği söyledi.

5 Haziran'da iki genç internete yükledikleri videoda çaldıkları şarkıda Hey Onbeşli türküsünün sözlerini eylemde yaşananlara uyarladılar ve şarkıya Hey Çapulcu ismini verdiler.

Daha önce Sağlık Bakanlığı logosu ve bağlı olduğu hastane tabelalarından T.C. ibaresinin kaldırılması sonrası sosyal paylaşım sitesiFacebook'ta kullanıcıların isminin önüne TC yazmasının benzeri eylemler sırasında da yaşandı. Bu kez kullanıcılar isimlerinin önüne "Çapulcu" yazdılar.

Çapuling


200px Chappuling day 2013



Gezi eylemleri sırasında bir duvar yazısı


Sözcük protestolar sürecinde, LMFAO'nun Party Rock Anthem ("Everyday I'm shuffling")şarkısının sözlerine gönderme yaparak "Everyday I'm çapuling" şeklinde kullanılmaya başlandı.













 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çapulcu Nedir?
çapulcu Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/200px-Chappuling-day-2013.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/capulcu-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/capulcu-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content