Mülteci Nedir?

Mülteci isim (mülteci: ) Arapça multeci Sığınmacı. sığınmacı isim 1. Başka bir ülkeye veya yere sığınmış olan kişi, sığınık, mültec...


Mülteci

isim (mülteci: ) Arapça multeci


Sığınmacı. sığınmacı isim






1.
Başka bir ülkeye veya yere sığınmış olan kişi, sığınık, mülteci
.

2.
Yabancı bir ülkede iltica etmeden önce belirli bir süre kalan kimse.


Sığınmacı
ya da Arapça'da iltica fiilinden türeyen mülteci; Irkı, dini, milliyeti, belirli bir toplumsal gruba üyeliği veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği korkusu ve endişesi taşıyan, bu sebeple ülkesinden ayrılan/ayrıltılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği/sığındığı ülke tarafından endişeleri haklı bulunan yabancıdır.

Sığınma talebi geri çevrilen kimseler sığınmacı olarak nitelenemeyeceğinden, sığınmacı sıfatını kullanabilmek için kişi endişelerinde, korkularında haklı bulunmalıdır.

BM'nin tanımı ile, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi"dir.

İngilizcede refugee, Fransızcada refugie denilen mülteci, hukuki bir statüdür. Sığınmacı karşılığında ise İngilizcede asylum seeker ve Fransızcada demandeur d'asile kullanılmaktadır.

İHEB, iltica hakkını şöyle tanımlar: "Herkesin zulüm karşısında başka ülkelere sığınmacı ve bu ülkelerce sığınmacı işlemi görme hakkı vardır" (madde 14/1). Göçmenlere bazen ekonomik sığınmacı denilmektedir. Toplu sığınma, iç savaşlar ve çatışmalarda, yoğun baskılarda, büyük afetlerde ortaya çıkmaktadır. Bireysel sığınma daha çok siyasal sebeplerledir. Bazen yabancı elçilikler, savaş gemileri ve uçaklar kendilerine sığınanları korur. Bulgaristan Türklerinden 300.000'i, 1989'da, zulüm ve baskıdan dolayı Türkiye'ye sığınmıştır. 1991'de Körfez savaşında Irak'tan kaçan çok sayıda mülteci Türkiye'ye sığınmıştır. Yurtsuzlar (haimetlos) da bazen mülteci konumundadırlar.








Mülteci
Temel Britannica





Mülteci, siyasal, dinsel ya da etnik baskılar yüzünden ülkesini kendi isteği dışında terk etmek zorunda kalan ve yurttaşı olduğu dev­letin artık koruması altında olmayan kişidir. Mülteciler bulundukları ülkede de, o ülke yurttaşlarına tanınan birçok haktan yararla­namazlar. Göçmenler de bir ülkeden kalka­rak başka bir ülkeye yerleşen insanlardır.

Ama çoğu, baskı sonucu değil kendi isteğiyle göç ettiği için her göçmen mülteci sayılmaz.

Tarihte, dinleri ya da etnik kökenleri yü­zünden göç etmek zorunda bırakılmış birçok insan ya da topluluk vardır. Örneğin, 15. yüzyılın sonlarında engizisyon döneminde 300 bin Yahudi, İspanya'dan çıkarıldı. Bunlardan bazıları yollarda öldü. Büyük çoğunluğu Os­manlı Devleti'ne sığındı. Yunanistan'a, Avru­pa ve Asya'daki Osmanlı topraklarına ve Filistin'e yerleşmelerine izin verildi. İspanya' dan ayrılanlardan bir bölümü de Hollanda ve İngiltere'ye sığınarak mülteci oldu. 1685'ten sonra Kral XIV. Louis Fransa'da Protestanlık'ı yasaklayınca Huguenotlar ya da Fransız Protestanları, İngiltere, Almanya ve Hollan­da'ya sığındı.

Mültecilik sorunu, daha çok devlet sınırla­rının belirginleştiği 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Çağımızda, mültecilerin çoğu ülkesini siyasal nedenlerle terk etmektedir. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra SSCB'yi terk eden 1 milyonu aşkın kişi dünyanın çeşitli yörelerine dağıldı. 1936-39 İspanya İç Savaşı' nın ardından İspanya'dan kaçan Cumhuriyet­çiler Fransa'ya ve SSCB'ye sığındı. Almanya' da Yahudiler'i ve kendileri gibi düşünmeyen herkesi yok etmeye çalışan- Nazi yönetimi döneminde binlerce kişi Almanya ve Avus­turya'yı terk etti. Daha sonraları 1950-53 ara­sında Kore Savaşı sırasında ve 1956-57'de Ma­caristan'da yönetime karşı olan birçok kişi ba­tıdaki ülkelere mülteci olarak sığındı. Viet­nam, Laos, Tayland ve Kampuçya'da önce Fransa, hemen arkasından ABD ile sürdürü­len çatışmalar on binlerce insanın yerlerini, yurtlarını terk ederek başka ülkelere sığınma­larına yol açtı.

Tarihteki en büyük mülteci hareketlerinin bazıları ise ülkelerin bölünmesi sonunda orta­ya çıktı. 1947'de Hindistan, Hindistan ve Pakistan olarak iki bağımsız ülkeye ayrılınca Batı Pakistan'da yaşayan 5 milyonu aşkın Hindu ve Sih Hindistan'a, hemen hemen aynı sayıda Müslüman da Hindistan'dan Pakis­tan'a geçti. 1948'de Filistin'in bölünmesi ve İsrail Devleti'nin kurulması, Filistinliler'in kitleler halinde ülkelerini terk ederek mülteci olmaları sonucunu doğurdu.

1950'lerden sonra, Afrika'da bağımsız dev­letlerin ortaya çıkışıyla, ülke sınırları da belirginleşti. Bu nedenle, kabileler arası çatışÂ­malar ya da savaşlar sonucu yurtlarını terk etmek zorunda kalan binlerce Afrikalı başka ülkelerde mülteci olarak yaşamaya başladı. 1980'de Afrika'daki mülteci sayısı 4 milyonu bulmuştu.

1973'te askeri darbeyle Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'yi deviren General Augusto Pinochet'nin yönetimi sırasında yurtdışına ka­çan binlerce Şilili mülteci başka ülkelere sığındı. 1971 ve 1980 askeri müdahalelerinden sonra Türkiye'yi terk eden mülteciler çeşitli Avrupa ülkelerine yerleştiler. 1975'te Viet­nam'ın Kampuçya'yı işgalinden sonra başla­yan iç savaş döneminde binlerce Kampuçyalı kitleler halinde Tayland'a sığındı ya da küçük teknelerle denize açılarak başka ülkelere ulaşmaya çalıştı.

1980'lerde görülen büyük mülteci hareket­lerinden biri de, Afganistan'da yaşandı. SSCB askerlerinin Afganistan'a girmesinin ardından 2 milyon Afganlı, Pakistan'a geçti. Ayrıca, Irak'ta başlatılan soykırım binlerce Kürt'ün İran ve Türkiye'ye mülteci olarak sığınmasına yol açtı. 1989'da Bulgaristan'da yaşayan Türk kökenlilerin adlarının değiştiril­mesini protesto ederek kalabalık gruplar ha­linde Türkiye'ye gelmesi de son yıllarda görülen önemli mülteci hareketlerindendir.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya­da Filistinli mülteciler dışında, kayıtlı yaklaşık 10.312.000 (1982) mülteci bulunmaktadır. Ayrıca, gene kayıtlı 1.900.000 (1981) Filistinli mülteci de çeşitli Ortadoğu ülkelerinde yaşa­maktadır.

Mültecilerle ilgili hemen her sorun birden çok ulusu ilgilendirir. Bu nedenle, mültecilere yardımcı olmak ve sığındıkları ülkelere uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için uluslararası örgütler gerekmiştir. 1921'de, Milletler Cemi­yeti, Norveçli kâşif ve devlet adamı Dr. Fridtjof Nansen'i mülteciler komisyonu başÂ­kanlığına atadı. OluşÂ­turulan Milletler Cemiyeti Pasaportu (Nansen Pasaportu) ile mülteciler uluslararası yolculuk yapma olanağına kavuştu. II. Dünya Savaşı' nın ardından 1951'de kurulan Birleşmiş Mil­letler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) görev kapsamına "ırkı, dini, uyru­ğu ya da siyasal düşünceleri nedeniyle" yurt­taşı olduğu ülkede barınamayan kişiler girer. UNHCR, mültecilere yerleştikleri ülkenin yurttaşlığına kabul edilmelerine kadar geçen sürede siyasal ve yasal koruma sağlar. Mülte­cilerin yerleştiği ülkelerin hükümetleriyle ilişÂ­kiye girerek, çalışma ve eğitim olanakların­dan yararlanma, kimlik ve yolculuk belgeleri alma, mahkemeye başvurabilme gibi mülteci haklarını savunur. Ortadoğu'daki Filistinli mültecilerle, UNHCR'nin dışında, Birleşmiş Milletler'e bağlı özel bir mülteci yardım kuru­luşu ilgilenmektedir. Birleşmiş Milletler Ya­kındoğu Filistin Mültecilerine Yardım İdaresi (UNRWA), 1949'da İsrail Devleti'nin kuru­luşundan sonra, yurtsuz kalan Filistinli mülte­cilere yardım amacıyla oluşturulmuştur. UNRWA, açtığı kamplarda ya da kamp dışında yaşayan Filistinli mültecilere, okullar ve sağlık klinikleri açar, meslek eğitimi verir, yiyecek ve giyecek yardımı yapar.

Günümüzde, uluslararası yardım örgütleri­nin dışında, mültecilerin daha insanca yaşama olanaklarına sahip olabilmeleri için çalışan yerel ve gönüllü örgütler de vardır.


Mülteci
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Siyasî, dini, ekonomik vb. tehdit, baskı ve kısıtlamalar nedeniyle yurdunu terk ederek başka bir ülkede yaşayan kimse. Mülteciler, yerleştikleri ülke halkının yararlandığı statüden yararlanamazlar. Kısa ya da uzun süreli mülteciler olmak üzere iki sınıflamaya ayrılırlar. Birleşmiş Milletler'e bağlı "Uluslararası Mülteciler Örgütü"ne (1946) Türkiye de üyedir.






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mülteci Nedir?
Mülteci Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/multeci-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/multeci-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content