çelik Nedir?

çelik (I.) -ği isim 1 . Su verilerek çok sert ve esnek bir duruma getirilebilen, birleşiminde azca oranda karbon bulunan demir ve...


çelik (I.) -ği
isim





1 .Su verilerek çok sert ve esnek bir duruma getirilebilen, birleşiminde azca oranda karbon bulunan demir ve karbon alaşımı, polat:
"Süngülerini çelikten birer parmak şeklinde göğe kaldırmışlar."- R. E. ünaydın.

2 .ödat Bu alaşımdan yapılmış:
"Tavandaki abajursuz, çelik elektrik lambasını yakmış okuyordu."- S. F. Abasıyanık.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • çeliğe su vermek
  • çelik şeklinde
Birleşik Sözler
  • çelik başlık
  • çelik çember
  • çelik halat
  • çelikhane
  • çelik kalemi
  • çelik kapı
  • çelik kasa
  • çelik macunu
  • çelik metre
  • çelik pamuğu
  • çelik yelek
  • hasır çelik
  • nervürlü çelik
  • paslanmaz çelik

çelik (II.) -ği
isim

1 .Kısa kesilmiş dal.

2 .Kök salması için yere dikilen dal.

4 .Bir ağacı aşılamak amacıyla hazırlanmış dal.

5 .denizcilik Gemilerde, üstüne halat ya da ip geçirip tutturmaya yarayan, ağaç ya da metalden yapılmış kısa sopa.

Birleşik Sözler
  • çelik çomak






  • Çelik


  • Hüseyin Çelik


  • Çelik üçgen müzik aletinin tarihçesi ve kullanım alanları nedir?












Her maddenin kullanım açısından üstün olduğu kullanımını mecburi hale getirmiş olduğu bir özelliği vardır. Sözgelişi yerdeki bir taş ne işe yarar ki tarlada görsen umursamazsın fakat duvar örecek

olsan temel atacak olsan onu yerde ararsın peki niye, orada parasız durmaktadır. Öteki malzemelere nazaran ekonomikliği, kullanım amacına uygunluğu, kolay bulunabilmesi ve bunun şeklinde birçok üstün yönleri ortaya çıkar. Hepimiz bir ürünü kullanırken kendine bu suali sorar niçin bu, bundan dolayı işimi gören araç-gereç budur. Aslına bakarsanız günümüzde emek harcamalar tüm istekleri karşılayacak süper metali bulmaya yönelik atılmaktadır.

Niçin çelik diye sorsalar cevabı kolay, daha iyisi çıkana kadar bu diyebiliriz.




Birkaç başlıkta sıralayalım.


1. Yüzde yüz geri dönüşüm ve sürdürebilirlik

Sürdürebilir yapılaşma için, gelecek kuşakları da, düşünerek, çevreye zarar vermeden üstünde yaşadığımız dünyanın larını, çok verimli ve sakınarak kullanmamız zorunludur. Çelik üretim ve yapım aşamasında öteki malzemelere gore çevrede minimum tesir yaratan, kullanımda sağlığa ziyanı olmayan, devamlı olarak 100% geri dönüşebilen benzersiz yapı malzemesidir. Sökülen bir çelik yapı tekrardan kurulabilir, çelik elemanlar tekrardan tekrardan kullanılabilir, hiçbiri olmuyorsa eritilip tekrardan çelik yapılabilir Çelik, kayıpsız geri kazanım ve dönüşüm olanaklarıyla çok büyük ekonomik kıymet yaratır, hiçbir atık ve artık bırakmaz, zehirli madde ya da kirlilik üretmez. Çelik, naturel ışıktan, güneş enerjisinden en iyi şekle yararlanılmasını elde eden tasarımı, ısı yalıtım olanakları, hafifçe olmanın getirmiş olduğu araç-gereç, taşıma ve enerji kazançlarıyla doğadaki hammaddelerin de daha verimli kullanılmasını sağlar. Tüm bu özellikler çelik yapılaşmanın ve gelişmenin “sürdürülebilir†olmasını sağlar.

2. Depreme karşı tam güvenli

Çelik taşıyıcılı bir yapının hacmi aynı boyutlardaki bir betonarme yapıya gore ortalama %40-60 daha düşüktür. Zelzele yükleri yapının kütlesiyle doğru orantılı olduğundan çelik yapıya etkileyecek zelzele yükleri de aynı oranda azalır. Çeliğin büyük biçim değiştirebilme özelliği (sünekliği), çelik taşıyıcı yapının hem almış olduğu enerjiyi sönümlemesini hem de taşıyıcı hususi durumunu yitirmeden depremi minimum hasarla geçirmesini sağlar. Çelik yapının zelzele davranışlarının çok iyi hesaplanabilir olması yardımıyla zelzele hasarlarının kolonlar yerine kirişlerde oluşması sağlanabilir. Böylece zelzele esnasında yapıyı kullanmaya devam ederken, var ise oluşan hasarların acele onarılabilmesi olanağı elde edilir. Tüm bu olanaklar çelik taşıyıcılı depreme karşı tam güvenli kılar.

3. üretimde ve kullanımda tam denetim

Çelik taşıyıcı yapının tüm elemanları yapınak ortamında ve lüzumlu internasyonal kalite programlarına uygun güvenceyle üretilir. Yapınak üretiminde olduğu şeklinde şantiyede meydana getirilen işler de kontrollü ve belgelidir. Çeliğin mühim bir özelliği de taşıyıcı elemanlarının üretim, kurulum ve kullanımda her an denetim edilebilir ve meydana getirilen kontrollerin denetlenebilir, kontrol edilebilir ve belgelenebilir olmasıdır. Çelik yapıların bu tür işleri yapabilecek olanak, bilgi ve beceriye haiz kafi kuruluşlar tarafınca yapılması gerekir.

4. Güzel duyu, işlevsel ve yaratıcı tasarımlar

Çelik tasarımcısının hayal edeceği her biçim alabilir, çok değişik formlarda işlenebilir, çok değişik çözüm olanakları sağlar. Minik çelik kesitlerle büyük açıklıkların geçilebilmesi tasarımcılara geniş yaratıcı olanaklar sunar. Kullanım açısından ferah ve işlevsel alanlar yaratılmasına olanak verir. Türkiye'de de güzel örnekleri olan ve dünyada internasyonal tasarım ödüllerini alan yapıların büyük kısmı çelik taşıyıcılıdır.


5. Yüksek teknoloji, yüksek katma kıymet, yüksek rekabet gücü

Çelik yapı, ileri teknoloji ve kuru yapı yöntemleriyle üretildiğinden inşaatta, paralel, süratli yapı programlaması yapılabilir. Çelik yapı teknolojisi programlanabilirdik, tam denetim, minik şantiye alanı, sıfır yığın kavramlarını da bununla beraber getirir. Tüm bu olanaklarla yapım sürelerinin kısalığı yatırımın ekonomikliğini arttırır, maliyetlerin denetim altında tutulmasını sağlar. Çelik yapı teknolojisi inşaat sektörümüzün rekabet enerjisini arttırabilmesi için çok mühim bir araçtır.

6. Süratli ekonomik yatırımlar

Çelik taşıyıcı sistem, yapınak ortamında kısa sürede üretilir ya da hava koşullarından etkilenmeden hızla kurulur. Yapım süresinin kısa olması maliyetlerde büyük kazançlar sağlar. Kısa sürede meydana gelen projelerde bina pazara tam zamanında sunulabilir. Geleneksel sistemlere gore kolon ve kiriş kesitlerinin çok daha minik olması, bina büyüklüğü ile orantılı olarak çok mühim kullanılabilir alanlar kazandırır. İnce döşemeler aynı yükseklik için daha çok kat inşa etme olanağı sağlarken, esnek iç hacimler, döşem yenileme, kablolama ve benzeri sistemlerdeki teknik üstünlükler binanın pazarlanabilirliğini ve piyasa kıymetini arttırır.

7. Esnek kullanım, uzun yaşam, yenilenebilirlik

Çelik taşıyıcı yapılar, vakit içinde değişen kullanıcı ya da teknolojik değişiklik isteklerinin gerektirdiği işlemlerin kolayca yapılmasına uyumludur. Bu yüzden öteki yapı türlerine gore çelik yapının kullanılabilir teknolojik ve ekonomik ömrü çok uzundur. Ek olarak yenilemeler yapılarak bir yaşam daha da uzatılabilir. Tasarım kontrolleri yapılarak çelik yapılara yatay, düşey ekler ve bu değişikliklerin gerektirdiği güçlendirmeler yapılabilir. Çelik bir yapının sökülüp başka bir yere taşınması olanağı vardır. Bu işlemler çelik yapının işlevselliği ve sağlamlığı tamamen korunarak yapılabilir.


Doğal olarak ki her maddenin her şeyin bir güzelliği olmasıyla birlikte bir kusuru da vardır. Özetlemek gerekirse bu ve bunun şeklinde birçok özellik çeliğin kullanım alanını genişleten birçok unsurdur. Daha öncede değindiğim şeklinde daha iyisi çıkana kadar çeliğin popülaritesi düşmeyecektir.







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çelik Nedir?
çelik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/celik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/celik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content