Cirit Oyunu nedir ve Cirit Oyunu Nasıl Oynanır?

Cirit oyunu nedir ve cirit oyunu nasıl bir oyundur? Ciritin özellikleri nedir ve cirit oyunu özetlemek gerekirse nasıl oynanır? CİRİT, at ...

Cirit oyunu nedir ve cirit oyunu nasıl bir oyundur? Ciritin özellikleri nedir ve cirit oyunu özetlemek gerekirse nasıl oynanır?



Cirit OyunuCİRİT, at üstünde oynanan çok eski bir Türk oyunudur. Oynayana çeviklik, sağlamlık, iyi bir binicilik kazandırır. Türklerden çok iyi binicilerin yetişmiş olması az bir da bu oyunun çokça oynanması ile izah edilebilir.



Cirit bir adam oyunudur. Bugün de Anadolu’nun orta kesimlerinde, eski önemini yitirmiş olmakla birlikte, hâlâ cirit oynanmaktadır.



Cirit Nasıl Oynanır?



Cirit oynayacak atlılar, alanda göründükleri vakit davullar, zurnalar çalmaya başlar. Atlılar ikiye ayrılıp yüzer metre aralıkla iki sıra halinde karşılıklı dizilirler. Binicilerin ellerinde, «cirit» ismi verilen, kurumuş meşe dalından sert, ağır bir sopa bulunmaktadır.



Dizilerin bir tanesinden bir atlı ortaya çıkar, atını oynatarak 30 metre kadar gider. Karşı bayağı bir binicinin ismini söyler, ciridini ona doğru atar, hızla dönerek dörtnala geriye kaçar. Kaçarken de arkasına bakmaktadır. Kendisine cirit atılan, kaçanı doludizgin kovalamaya başlar, elverişli bir duruma ulaşınca kendi ciridini ona doğru atar. Cirit o denli süratli atılır ki değdiği adamı çok kere bayıltır, öldürmüş olduğu dahi olur. Ata sopa değdirmek acemilik sayılır. Bu hatayı işleyen, oyundan çıkarılır.



Kaçan atlı ciritten korunmak için ya atın üstüne eğilir, ya da sağından, solundan aşağıya doğru sarkar. Usta biniciler korunmak için doludizgin giden atın üstünde pek ustaca hareketler yaparlar.



İlk top koşturan bayağı bir başka atlı daha çıkıp, arkadaşını kovalayan biniciye cirit atar. Ciriti atan bununla birlikte korumak için çaba sarfetmek zorundadır. Derhal kendi sırasına kaçar. Gene o bayağı başka bir atlı çıkıp, kovalayan atlıyı kaçırtır. Oyun bu şekilde sürer. Elindeki ciritle, gelen ciridi havada çelenler de vardır. Galip gelmek için cirit değneğini hasmına değdirerek sayı kazanmak gerekmektedir. Oyunda ölenin ailesi öldürenden davacı olması imkansız. Babalar er meydanında öldüğü için, ciritte ölen evlatları ile geçmişte övünürlermiş. Son dönemde cirit oyunu sebebi ile ölüm vakası gerçekleşmemiştir.



Cirit düğünlerde, mühim günlerde, pazar yerlerinde, panayırlarda oynanır. Günümüzde Anadolu’da bir sürü değişik noktada bu öz Türk adeti ve oyunu hala canlandırılmakta ve cirit oyunu oynanmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cirit Oyunu nedir ve Cirit Oyunu Nasıl Oynanır?
Cirit Oyunu nedir ve Cirit Oyunu Nasıl Oynanır?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cirit-300x167.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cirit-oyunu-nedir-ve-cirit-oyunu-nasl.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cirit-oyunu-nedir-ve-cirit-oyunu-nasl.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content