Çocuğun yada bebeğin burnuna yabancı cisim kaçması durumunda ne yapılmalıdır? Emareler, önemi ve ilk yardım detayları. Çocuğun Burnuna Yaba...
Çocuğun yada bebeğin burnuna yabancı cisim kaçması durumunda ne yapılmalıdır? Emareler, önemi ve ilk yardım detayları.
Çocuğun Burnuna Yabancı Cisim Kaçması
Çocuğunuzun burnunda yabancı bir madde var ise, bu madde evladınız ya da bir oyun dostu tarafınca burna sokulmuş olabilir. Vaziyet ilk başta farkedilmezse, iki ya da üç gün sonrasında kanama başlar ya da burun deliğinden kanlı, fena kokulu bir akıntı gelir.
Ne kadar önemlidir?
Eğer yabancı madde burundan rahatlıkla çıkarılabiliyorsa, ağırbaşlı bir olay değildir ve başka tesirleri olmayacaktır. Fakat evladınız yabancı maddeyi solunumla ciğerlerine almışsa vaziyet ciddidir. Yabancı madde hava yayınlarını kısmen bloke ederek solunum problemleri, nefes darlığı ya da boğulmaya niçin olabilir.
Olası emareler
• Burun kanamaları.
• Burun deliğinden kanlı, fena kokulu bir akıntı gelmesi.
• Burun üstünde kırmızı, şiş, kırılgan bir alan.
• Çocuğunuzun nefesinde, kimi zaman bozuk peynir kokusu benzer biçimde acayip bir koku.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Evladınız anlayacak yaşta ise, açık burun deliğini parmağıyla tıkamasını (ya da bu durumu siz yapın) ve tıkalı olanı sümkürmesini açıklayın. Bu işlem yabancı maddeyi yerinden çıkarabilir. Minik bir çocuğa bu işlemi yaptırmayın. Yabancı maddeyi nefes alıp yanlışlıkla hava kanallarına çekebilir. Başka bir yöntem olarak, çocuğunuzu sırt üstü düz bir yere yatırın ve yüzüne ışık tutun. Yabancı madde burun girişinin yakınında görülebiliyor ve yumuşak bir madde ise, onu cımbızla edinebilirsiniz. Bu sırada cisim burun deliğinin derinliklerine doğru ilerlerse, dokunmayın. Çocuğunuzun solunum problemi var ise, bu bir acil durumdur.
Doktora başvurmalı mısınız?
Çocuğunuzun burnundaki yabancı maddeyi rahatlıkla çıkaramıyorsanız, hemen doktora başvurun ya da çocuğunuzu en yakın kliniğe götürün.
Hekim ne yapmış olacaktır?
• Hekim forsepsle yabancı maddeyi çıkaracaktır. Evladınız çok minik ise ve sakin durmuyorsa, hastaneye götürülüp genel anestezi uygulayarak yabancı maddenin çıkarılması gerekebilir.
Siz iyi mi destek olabilirsiniz?
• Üç yaşından minik bir çocuğun yutabileceği ya da burnuna sokabileceği büyüklükte oyuncaklar ya da maddelerle oynamasını engelleyin.
YORUMLAR