Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda bademcik niçin ve ne kadar önemlidir? Bademcik emareleri ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi. Çocuklarda Bademcik Şişmesi Bade...

Çocuklarda bademcik niçin ve ne kadar önemlidir? Bademcik emareleri ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.



Çocuklarda Bademcik Şişmesi



Bademcik rahatsızlığı, çoğu zaman streptokok tipi bakterinin ya da bir virüsün sebep olduğu, had safhada bir bademcik iltihaplanmasıdır. Boğazın peşinde yer edinen ve bakterilerin vücuda girmesini engelleyerek onlarla savaşım eden ve böylelikle şişerek solunum yolunu kapatan bademcikler vücudun ilk koruma hattını oluştururlar. Bu sırada iltihaplanan bademcikler boğaz ağrısı-sancısı, ateş ve bezlerin şişmesine niçin olurlar. Bu iltihaplanmadan burnun peşinde yer edinen adenoidler de etkilenir. Bir yaşından minik bebeklerin bademciklerinden rahatsızlanmaları pek enderdir. Bademcik iltihabına daha çok bademcik ve adenoidleri büyümüş olan ve mikrobik bir ortama yeni giren okul talebelerinde rastlanır. İltihaba karşı direnç zaman içinde artıp adenoidler küçüldüğünden bademcik hastalıkları da azalır. Çocuklar bademcik hastalığından çoklukla on yaş civarında kurtulurlar.



Ne kadar önemlidir?



Sağırlığa niçin olabilen orta kulak iltihabı ile beraber olmadıkça mühim değildir. İstisnai olarak nefrit ve mafsal romatizması şeklinde negatif gelişmeler görülübilir.



Olası emareler?



• Boğaz ağrısı-sancısı, yutkunma güçlüğü yaratacak seviyede olabilir.

• Kırmızı ve büyük bademcikler, sarı lekelerle kaplı olabilir.

• 38 derecenin üstünde ateş.

• Boynunda şişmiş bezler

• Adenoidler de etkilenmiş ise ağızdan nefes alma, horlama ve genizden konuşma

• Ağız kokusu



İlk olarak ne yapmalısınız?



1- Evladınız boğaz ağrısından şikâyet ediyorsa ve yutkunmasında bir güçlük farkedersiniz iyi bir ışıkta başını geride tutarak ve temiz bir kaşığın sapı ile diline yavaşça bastırarak boğazını incelerken “aaaa’ sesini çıkarmasını isteyin. Bu hareket sonucu boğazı açılacak size bir iki saniye içinde bademciklerinin kızarmış, büyümüş ya da sarı lekelerle kaplanmış olup olmadığını görme imkânını elde edecektir.



2- Çocuğunuzun ateşini ölçün.



3- Çocuğunuzun boynunun alt yanlarında ve çene altında parmaklarınızı gezdirerek bezlerinin şişip şişmedi-ğini deneyin. Şişmiş bezler ten altında büyük bezelye şeklinde elinize gelir.



4- Çocuğunuzun yaşı uygunsa, kulak ağrısı-sancısı var mı diye problem. Evladınız çok küçükse kulaklarından birisini oğuş-turup çekiştiriyor mu diye bakın. Kulakta herhangi bir akıntı olup olmadığını deneyin.



5- Boğazını rahatlatmak için bol miktarda serin içecek içirin.



Doktora başvurmalı mısınız?



Bademcik iltihabından şüphelendiğiniz anda hemen doktoru arayın.



Hekim ne yapmış olacaktır?



Hekim, iltihaba sebep olan mikrobu laboratuvarda araştırmak suretiyle, çocuğunuzun boğazından kültür alabilir (ıstırap vermeyen bir işlemdir). Bakteriyel bir iltihaptan şüplelendiği takdirde an-tibiyotikli bir ilaç verebilir. Bir virüs iltihaplanması durumunda ise verilebilecek bir ilaç yoktur.



★ Hekim herhangi bir kulak iltihabı olup olmadığını görmek suretiyle çocuğunuzun kulaklarını inceler, irin bulmuş olduğu taktirde antibiyotik verecektir.



★ Evladınız çok sık bademciklerinden rahatsızlanıyor ya da büyümüş olan adenoidleri sürekli olarak ortakulak iltihabına sebep oluyorsa, bademcik ve adenoidlerin ameliyatı mevzusunda karar vermek suretiyle doktora danışmanız gerekebilir. Bu kararın alınmasında göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan unsurlar şunlardır:



a) Dört yaşından minik çocuklarda bu ameliyat çok seyrek yapılır.



b) Bademcik rahatsızlığının başlangıcı, çocuğunuzun bademcik iltihaplanması ve kulak ağrılarının ne zamandan bu zamana kadar tekrarladığı mühim unsurlardır. Doktorların pek çok ameliyat sonucu almadan iki yıl beklemeyi uygun görürler.



c) Çocuk tesirleri: Hastalık, çocuğun okula gitmesine engel olarak eğitimini etkileyecek ya da rahat yatmamasından dolayı sıhhatini bozacak sıklıkta olduğu takdirde, bademcik ameliyatı tavsiye olunur.



Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?



★ Çocuğunuza alev ateş olduğu zamanki tedaviyi uygulayın. Yatak istirahati koşul olmamakla birlikte ılık bir odada olmalıdır.



★ Muntazam bir biçimde içecek şeyler vererek vücuduna sıvı girişini çoğaltın.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-bademcik-sismesi-belirtileri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-bademcik-sismesi-belirtileri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content