Landau-Kleffner Sendromu

Landau-Kleffner sendromu Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değil...

Landau-Kleffner sendromu

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.







Landau-Kleffner sendromu (LKS), ya da infantil edinsel afazi, edinsel epileptik afazi, konvülsif bozukluk ile afazi, oldukça ender görülen, ani ya da kademeli afazi oluşumu ve elektroensefalogram (EEG) anormallikleri gösteren bir çocukluk dönemi nörolojik sendromdur. LKS, beynin analam ve konuşma yetilerini kontrol eden bölgelerini etkiler. Bozukluk genellikle beş ile yedi yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkar. Tipik olarak LKS olan çocuklar normal gelişim gösterir ama sonradan dil becerilerini yitirir. Bu sendromdan etkilenenlerin çoğu klinik anlamda nöbet geçirirken, bazıları yalnızca elektrografi sırasında farkedilen nöbet geçirir.


Ayırıcı tanı


Sendromun tanısını koymak zor olabilir ve otizm, yaygın gelişimsel bozukluklar, duyma zorluğu, öğrenme bozukluğu, işitsel/sözel işleme bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, zekâ geriliği, çocukluk şizofrenisi ya da duygusal/davranışsal sorunlar gibi yanlış tanılar konabilir.

Tedavisi


LKS tedavisi genellikle antikonvulsanlar ve kortikosteroidler gibi ilaçlardan ve erken başlanan konuşma terapisinden oluşur. Tartışmalı bir tedavi yöntemi multipl subpial rezeksiyon adı verilen cerrahi bir teknik kullanımıdır. Bu cerrahi müdahelede, beynin etkilenen bölgesinde serebral korteks boyunca çeşitli kesiler atılarak komşu beyaz maddede aksonal bağlantılar kesilir.

Prognoz


Prognoz LKS olan çocuklar için çeşitlilik gösterir. Etkilenen çocukların bazen dil becerisi bozuklukları kalıcı olurken bazıları aylar ya da yıllar sonra dil becerilerinin çoğunu geri kazanabilir. Bazı durumlarda remisyon ya da relaps olabilir. Yakalanma yaşı altıdan sonra olduğunda ve konuşma terapisine erken başlandığında prognoz iyileşmektedir. Nöbetler genellikle erişkinlikten itibaren görülmez.

Kaynakça

  • Landau, W., Kleffner, F. (1957). Syndrome of acquired aphasia with convulsive disorder in children. Neurology, 7, 523-530. (İngilizce)
  • Landau-Kleffner syndrome information page. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. 2007-08-23 tarihinde erişilmiştir. (İngilizce)
  • Landau-Kleffner syndrome. National Institute on Deafness and other Communication Disorders (2002). 2007-08-23 tarihinde erişilmiştir. (İngilizce)
  • Pearl PL, Carrazana EJ, Holmes GL (2001). "The Landau-Kleffner syndrome". Epilepsy Curr 1: 39-45 (İngilizce)
  • Rotenberg J, Pearl PL (2003). "Landau-Kleffner syndrome". Arch Neurol 60: 1019-21. DOI:10.1001/archneur.60.7.1019 (İngilizce)






  • Down Sendromu


  • Klinefelter Sendromu (47, XXY Sendromu)


  • Di George Sendromu ve VCF Sendromu



Landau-Kleffner sendromu

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.





Landau-Kleffner Sendromu nedir?

Landau-Kleffner sendromu (LKS) çocukluk çağında ortaya çıkan, seyrek rastlanan bir bozukluktur. LKS'nun en temel özelliği, konuşulan dili anlamada ve kullanmada ortaya çıkan kayıptır. Hastalığın başlangıcı ani ya da yavaş olabilir. Yavaş olan vakalarda dil becerilerinde dalgalanmalar görülür. LKS'lu tüm çocuklar, EEG ile kaydedilebilen anormal elektriksel beyin dalgalarına sahiptir (Temporal veya temporal ve parietal loblarda, paroksimal bileteral epileptik EEG disşarjları- diken-dalga kompleksleri). LKS'lu çocukların yaklaşık % 80'i genellikle gece ortaya çıkan yaşarlar, ancak nöbetlerin varlığı, tanı için bir gereklilik değildir. Nöbetler genelde çocuk ergenlik çağına geldiğinde durur. Hiperaktivite, saldırganlık gibi davranış bozuklukları ve depresyon da bu hastalığa eşlik edebilir. LKS “edinilmiş afaziâ€, post konvülzif afazi†diye de isimlendirilebilir.

Landau-Kleffner Sendromu'nun belirtileri nelerdir?

LKS, genellikle, 3-7 yaş arasındaki, o yaşa kadar normal gelişim göstermiş çocuklarda ortaya çıkar. Ortada görünen herhangi bir sebep olmaksızın, bu çocuklar onlara söylenen şeyleri anlamakta sorun yaşamaya başlarlar. Doktorlar bu problemi “işitsel agnozi†diye isimlendirirler. Aileler genellikle, çocuğun bir işitme problemi geliştirdiğini ya da sağır olduğunu düşünebilirler. Ancak işitme testleri normal sonuç verir. Çocuğun, dili anlamada yaşadığı kayıp sonunda, konuşmasını da etkiler ve hatta konuşmanın bütünüyle kaybıyla suçlanabilir (mutizm). Hastalığın başlamasından önce okuma-yazmayı öğrenen çocuklar iletişime genelde yazılı dil aracılığıyla devam edebilirler. Bazı çocuklar işaretlere ve jestlere dayanan bir iletişim yolu geliştirirler. Bu çocuklar, otistik ya da gelişimsel olarak geri kalmış gibi de durabilirler. LKS'lu çocuklar sıklıkla, hiperaktivite, agresif davranışlar, azalmış dikkat, dış uyaranların etkisiyle kolay dağılma, öfke nöbetleri ve sosyal geri çekilme gibi davranışsal problemler gösterirler. Barsak ya da mesane kontrolü kaybı görülebilir. LKS tablosuna eşlik eden davranışsal ya da duygusal sorunlar iletişim problemlerinden lanabileceği gibi, temporal bölgedeki epileptik boşalımların frontal lob veya beynin diğer bölgelerine olan uzantısı ve etkisinden de lanma olasılığına sahiptir.








Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Landau-Kleffner Sendromu
Landau-Kleffner Sendromu
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/landau-kleffner-sendromu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/landau-kleffner-sendromu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content