Çocuklarda bronşiolit nedir? Bronşiolit belirtileri nedir ve ne kadar önemlidir? Bronşiolit tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda Bronşiolit ...
Çocuklarda bronşiolit nedir? Bronşiolit belirtileri nedir ve ne kadar önemlidir? Bronşiolit tedavisi hakkında bilgi.
Çocuklarda Bronşiolit
Bronşiolit akciğerlerin en küçük hava kanallarının iltihaplanmasıdır. Genelde virütik kökenli olup, bir yaşın altındaki bebeklerde rastlanır. Öksürük veya soğuk algınlığı ile başlayabilir. Virüs hava kanallarının şişerek balgamla dolmasına neden olur. Bu nedenle solunum zorlaşır ve bebek nefes almak için çabalamaya başlar.
Ne kadar önemlidir?
Ciddi solunum sorunları yaratabildiğinden, bronşiolit ciddi bir hastalıktır.
Muhtemel belirtiler
• Hızlı nefes alıp verme – dakikada 60 nefes.
• Solunum zorluğu.
• Ateş yükselmesi.
• Dudaklar çevresinde morarma.
• Uyku hali.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Bebeğiniz solunum güçlüğü çekiyorsa ve dudakları çevresinde morarma varsa, bu acil bir durumdur. Derhal doktora başvurun.
2. Bebeğinizi teskin etmeye çalışın, ağlama nefes sorununu daha da zorlaştırır.
3. Bebeğine meme veren annelerin bebeklerini sık sık beslemeleri gerekir. Ancak böylelikle bebeğin vücudundaki sıvı dengesini uygun seviyede tutabilirsiniz. Biberonlu bebeklere de sık-sık sıvı verin.
4. Her 6 saatte bir bebeğin ateşine bakın. Bebek ateşli görünüyorsa, daha sık kontrol edin. Ateş 38° üzerinde ise, bebeğinizin ateşini düşürmek için ona parasetamollü ilaç verin.
Doktora başvurmalı mısınız?
Bebeğinizin solunum problemi varsa ya da dudakları çevresince veya dili üzerinde morarma görülürse derhal doktora başvurun ve bebeğinizi en yakın acil servise ulaştırın. Bebeğinizin soğuk algınlığı veya öksürük geçirdikten sonra durumunda olumsuz yönde bir gelişme olduğunda, derhal doktora başvurun.
Doktor ne yapacaktır?
Doktor, bebeğinizdeki enfeksiyonun önemsiz olduğunu görürse, bebeğe evde bakabilmeniz için size bazı tavsiyelerde bulunacaktır. Ancak, bu durumda olan çoğu bebek kontrol altında tutulmak üzere bir gün hastaneye alınır.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?
• Bebeğiniz hastaneye yatırılırsa, izin verilmesi halinde onun yanında kalın.
• Bebeğinizi, öksürüğü ya da soğuk algınlığı olan başka çocuklar veya yetişkinlerden uzak tutun.
YORUMLAR