Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)

Güzel duyu Cerrahi (Kozmetik Cerrahi) Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Güzel duyu (ya da kozmetik) cerrahi vücut imajının daha...

Güzel duyu Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)

Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Güzel duyu (ya da kozmetik) cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için meydana getirilen operasyon ve girişimlerle uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok güzel duyu problemler vardır. Medyada, plastik cerrahinin güzel duyu yönüne ait haberler daha çok yer almakta ve kim bilir bundan dolayı halk plastik cerrahları yalnız güzel duyu cerrahi icra eden kişiler olarak algılamaktadırlar. Oysa plastik cerrahlar kliniklerde daha büyük oranda onarım cerrahisi (rekonstrüktif cerrahi) ile uğraşmaktadırlar.



Tüm plastik cerrahlar uzmanlık eğitimleri esnasında bununla beraber güzel duyu cerrahi eğitimi görürler ve bu operasyonları yapmakta tek yetkili cerrahlardır. Güzel duyu cerrahi uzun bir eğitim ve tecrübe gerektirir. Bu şekilde operasyonlar hem cerrahi hem de artistik kabiliyet gerektirir. Güzel duyu cerrahide daima güzel duyu değildir, kimi zaman de tıbbi problemler çözülür. Mesela çok fazla şişman bir gövdenin ya da dev boyutlarda büyümüş memelerin (gigantomasti) cerrahi olarak düzeltilmesi hem tıbbi hem de güzel duyu problemleri beraber çözmektedir. Bir organın güzel duyu düzeltilmesi yanında fonksiyonu da son aşama önemlidir. Mesela: güzel duyu burun cerrahisinde (Rinoplasti) biçim ve nefes alma problemleri beraber düzeltilmelidir.
vatanımızda meme güzel duyu cerrahisi (büyütme-küçültme-dikleştirme), burun güzel duyu cerrahisi (rinoplasti), vücut kontur cerrahisi (liposakşın, lipektomi, abdominoplasti), yüz germe-yenileme, göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti), kulak kepçesi düzeltilmesi (kepçe kulak) çoğunlukla meydana getirilen güzel duyu operasyonlar arasındadır.

Güzel duyu cerrahi operasyonları için uzman plastik cerrahlara başvurmak gerekir. Başka alanlardaki doktorların güzel duyu cerrahi halletmeye emekleri tıbbi, etik ve adli pek çok sorun yaratmaktadır ve yeterli olmayan ellerdeki hastalar düzeltilmesi çok güç komplikasyonlarla karşılaşmaktadır. Bu sebeple hastaların operatör seçerken ne olursa olsun gerçek mealde Plastik ve Güzel duyu Cerrahlara başvurmaları gerekirse eğitimleri ile ilgili diplomalarına bakmaları kendi yararlarına olacaktır.

Güzel duyu Cerrahi uğraşı alanları
  • Güzel duyu ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti)
  • Yüz yenileştirme (Yüz germe- göz kapağı ve ağız çevresi revizyonları, kırışıklıkların tedavisi)
  • Endoskopik yüz-alın germe, kaş kaldırılması
  • Göz kapağı estetiği (Blefaroplasti)
  • Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki başka güzel duyu problemlerin düzeltilmesi ,
  • Çene büyütme ve küçültme operasyonları (Mentoplasti),
  • Deride skar (yara izi) ve düzensizliklerin giderilmesi,
  • Saç ekimleri- replasmanları
  • Lazer uygulamaları (Yüz soyma, lekelerin ve damar malformasyonlarının giderilmesi
  • Güzel duyu meme operasyonları :Büyütme, küçültme ve dikleştirme
  • Çok fazla deri-derialtı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposuction- lipektomi)
  • Karın germe (Abdominoplasti)
  • Bacak kontur düzeltme (yağ alınması, enjeksiyonları ya da bacak implantları ile)
  • İmplantlarla (yumuşak dokuya uygulanan protezler) kontur düzeltmeleri (Kalça ve uyluk implantları, erkekte pektoral (göğüs) implantlar- bacak implantları şeklinde)
  • Ten bakımları ve girişimleri
Güzel duyu cerrahide amaca ulaşmak için operatif ve operatif olmayan yöntemlere beraber ya da ayrı ayrı başvurulabilir. Mesela yüz gençleştirmede ilkin yüz germe (ritidektomi= face lift) yapılır bir süre sonra ince çizgiler ve lekeler için kimyasal soyma (peeling) ve dolgu maddesi enjeksiyonu yapılabilir. Operasyon gerektiren güzel duyu problemlerin (sarkmış bir ten, bölgesel yağ toplanmaları, hipertrofik bir meme şeklinde) ama operatif yöntemlerle giderilebileceği unutulmamalıdır. Operasyon yerine hastalara hemen hemen bilimselliği kanıtlanmamış ve çoğu zaman plastik cerrahlar dışındaki kişilerce uygulanan bir takım yöntemler (mezoterapi, karboksiterapi vb) belirgin bir yarar sağlamamaktadır. Güzel duyu cerrahide yukarıda listelenen major operasyonlar haricinde, lekeler, ince kırışıklar, akne ya da eski yara izleri için ten soyma sistemleri,metotları (lazerle, kimyasal ya da mekanik peeling); çukurluk ve kontur bozuklukları için yağ enjeksiyonları (lipofilling); deprese skarlar ve kırışıklıklar için dolgu maddeleri (kollajen, hyaluronik asit şeklinde); alın ve göz kenarı çizgileri için botoks uygulamaları, dudak kalınlaştırma için yağ ve türlü dolgu maddeleri enjeksiyonu şeklinde destek yöntemler uygulanmaktadır.


Kaynak:
tpcd.org.tr







  • Cerrahi Ilim Dalı


  • Vazektomi (Cerrahi Sterilizasyon)


  • Güzel duyu cerrahi ile ilgili sorunuma destek sunar musunuz?



Güzel duyu Operasyon






Güzel duyu operasyonlarında beklenen netice; ameliyat sonrasında tabii görünüme haiz bir güzelliğe haiz olmaktır. Pek çok kez gündeme başarı göstermiş operasyonlar plastik cerrahi teknolojisinin ne kadar ileri bir seviyeye ulaştığını gözler önüne sermektedir. Ama operasyonlar sonrası ortaya fena sonuçlar çıkmıyor da değildir.


Güzel duyu cerrahi, yirmibirinci yüzyılda tıbbın bir çok alanıyla beraber en fazla gelişme gösteren, teknolojiyi kullanan, güzel duyu ameliyat çeşitliliklerinde artış gösteren, mevcut güzel duyu ameliyat tekniklerini devamlı yenileyen ve genişleten, ameliyatsız güzel duyu tedavi seçenekleri üreten bir tıp dalıdır. Bu sebeple günümüzde güzel duyu cerrahlar, yenilikleri, gelişimleri, bilimi ve teknolojiyi yakından kovuşturmak durumundadırlar.


Güzel duyu cerrahi ameliyatlar, kişinin kendisini daha mutlu ve güzel hissetmesini sağlamak, kişiyi daha genç ve kendine güvenir hissettirmek amacıyla meydana getirilen ameliyatlardır. Günümüzde hem bayanlar hem baylar farklılıklara, yeniliğe, estetiğe daha ilgiyle yaklaşmaktadır. Gene yaşca ileri hastaların yöneldikleri güzel duyu ameliyatlar ile genç hastaların istedikleri güzel duyu ameliyatlarda değişik olabilmektedir. Güzel duyu cerrahi ameliyatlarını, genel olarak yüz bölgesinde meydana getirilen ameliyatlar, vücut bölgesinde meydana getirilen güzel duyu ameliyatlar, cinsel güzel duyu ameliyatlar, lazer destekli uygulamalar olarak ayırabiliriz.


Yüz bölgesinde meydana getirilen güzel duyu ameliyatlar; yüz germe ameliyatı, boyun germe ameliyatı, kaş kaldırma ameliyatı, göz kapağı güzel duyu ameliyatı, kepçe kulak estetiği, dermabrazyon-cilt soyma, çene estetiği, elmacık kemiği protezi, dudak estetiği olarak sayabiliriz. Günümüzde saç ekimide, fue yöntemiyle oldukça ileri ve başarı göstermiş bir duruma gelmiştir


Güzel duyu burun ameliyatı; günümüzde en sık meydana getirilen ameliyatların başlangıcında gelmektedir. ülkemizin ırk, genetik özelliklerinden dolayı genel anlamda kemerli ve geniş burunlara haiz olan bir hasta portföyümüz mevcuttur. Bu sebeple bizler güzel duyu cerrahların en fazla ilgilenilmiş olduğu ameliyatların başlangıcında burun estetiği ameliyatı gelmektedir.


Burun estetiği; burnun yalnız boyutlarını küçültmek ya da büyütmek amacıyla değildir, burun uç kısmını tekrardan şekillendirmek, burun üst kısmında bulunan kemer(hump) uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki ilişkiyi ve açılanmayı ve/ya da burun ile alın arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla yapılmaktadır. Bir takım vakalarda hastaların burun görünümünü düzeltmek amacıyla doku, kıkırdak ilave etmek gerekebilir. Bu değişikliklerin birisi ya da hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Genel anlamda burunu bir tüm olarak değerlendirdiğimiz için tüm unsurlara küçük da olsa dokunuşlar yapmak gerekmektedir.


Burun ameliyatı (rinoplasti); burnun dış görünümünün şu demek oluyor ki estetiğinin düzeltilmesi, nazorespratuar yapının nefes alıp verme fonksiyonlarının düzeltilmesi yanında hastanın ruhsal beklentisinin, ruhi durumunun düzeltilmesinide maksatlar.


Burun estetiği ameliyatı, burun dış ve iç şeklinin düzeltildiği bir güzel duyu ameliyat olmakla beraber, burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi, burun eti denilen konka hipertrofilerinin düzeltilmesi, burnun dış kısmında da bir iyileşme, güzelleşme elde edecektir. Bilhassa bu durumun, şu demek oluyor ki burun içi eğriliklerinin aynı operasyon esnasında düzeltilmesi son aşama önemlidir. Buradan elde edilecek kıkırdaklar burun uç kısmına, ön kısmına, iskelet kısmına güzel duyu ve yardım amaçlı kullanılmaktadır. Bundan dolayı burun içi ve dışının değişik ameliyatlarla düzeltilmesi, elimizde bulunacak kıkırdak kaynağın boşa gitmesi anlamını taşımaktadır.


Dudak Estetiği Dudak Dolgunlaştırma


Dolgun dudaklar, tarih süresince güzelliğin ve estetiğin simgesi olmuştur. Bir takım kişilerde yapısal olarak bir incelik, bazende yaşın ilerlemesi, menapoza girme şeklinde nedenlerle dudaklarda incelme söz mevzusu olabilmektedir. Bu sorun ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle düzeltilebilmektedir.

Operatif yöntemlerde dudağa bir başka alandan alınan yağ enjekte edilmektedir. Ama bu yöntemin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi dudak dolgunlaştırma mevzusunda uygulaması daha kolay olan güzel duyu dolgu maddelerine yöneltmiştir. Bilhassa dudağın kırmızı ve ak çizgisi içerine yapılacak enjeksiyonlarla dudak konturları belirgin hale getirilebilir.

Gene dudak mukozası ve philtrum içine yapılacak enjeksiyonlarla dudağın güzel duyu görünümünde düzelme sağlanır. Çoğunlukla hyalüronik asit içeren preparatlar kullanılmaktadır. Dudak dolgunlaştırmak için uzun etkili, yaşam boyu kalıcı dudak dolgu uygulamalarından kaçınmak gerekmektedir. Bu uygulamalar dudak bölgesinin yapısını bozamakta vede sertlik, fibrom, topaklanma oluşturmaktadır. Bu sebeple dudakta herzaman geçici dolgu uygulaması yapılmalıdır.

Dudak bölgesinin hareketli bir bölge olması bu alanı belli bir miktar daha dezavantajlı kılar. Bu sebeple bir sürü şirket stabilizasyonunu artırarak lip, kiss şeklinde hususi formlar çıkartmışlardır. Ben ne olursa olsun dudak için hususi olarak üretilen dolgular tercih etmekteyim, böylelikle hastalar hakikaten 6-7 ay kadar dolgun dudaklara haiz olabilmektedirler. Bu tür durumlar Teosyal kiss, restylane lips, juvaderm şeklinde dudak dolgunlaştırıcı güzel duyu dolgu maddeleridir.

Gene son zamanlarda Juvederm Volbella isminde dudak dolgusu geliştirilmiştir. Bu dolgu Vycross teknolojisi denilen daha efektif çapraz bağlara haiz ama daha az molekül ağırlıklı hyaluranik asit ihtiva eder. Gene ihtiva ettiği lokal anestezi yardımıyla çok az oranda şişlik, ödem yapmaktadır. Son dönemlerde muhteviyatında lokal anestezi ihtiva eden dudak dolguları kullanılmaktadır, böylelikle hastada ağrı-sancı, şişlik şeklinde şikayetler minimale inmektedir.

Dudak dolgusu uygulaması ortalama 15 dakika devam eden bir uygulamadır, dudak dolgu uygulaması sonrasında hastanın bir miktar soğuk ya da buz uygulaması konforunu çoğaltacaktır.

Dudak dolgunlaştırmada oldukça fazla tercih edilmeyen bir başka teknik ise ameliyatla, dudağın mukoza kısmının öne doğru kaydırılması işlemidir. Günümüzde dolguların başarısından sonrasında pratikteki yerini yitirmiştir.


Dudak Dolgunlaştırma İşleminde En Çok Merak Edilenler



1. Acaba Çok mu Abartılı Olur?


Dudak dolgunlaştırma yapılırken en mühim mevzu tabii olmasına itina göstermektir. Bu sebeple çok fazlaya kaçmadan, kontrollü, tüpün tamamını üst dudağa vermeden, dudağın neye ihtiyacı bulunduğunu bilerek uygulama yapmak tabii bir netice yaratacaktır.


2. Dudağın Neresi Dolgunlaşmalı?


Bilhassa üst dudakta kırmızı ile ak çizgi arası, dudağın kırmızı kısmı, dudak ortası alan belirginleştirilmektedir. Gene dudakların yapısına ve ihtiyaca nazaran şahsi değişik uygulamalar yapılmaktadır.


3. Yalnız üst Dudaklara mı Uygulama Yapılabilir?


Ben genel anlamda hem üst hem de alt dudaklara uygulama yapmaktayım. Dolgu maddesinin büyük çoğunluğunu üst dudakta daha az kısmını ise alt dudakta kullanmaktayım.


4. Dudak Dolgunlaştırmak Ağrılı Bir İşlem midir?


Uygulama esnasında gerek kremle gerekse de lokal anestezi yapılabilmektedir. Kullandığım dudak dolgusu kendi muhteviyatında lokal anestezi ihtiva etmektedir. Bu sebeple hafifçe bir krem uygulaması ile asla ağrı-sancı oluşturmadan dudak dolgusu uygulanabilmektedir.

5. Dolgu Uygulamasından Ne Kadar Bir Süre Sonrasında Düzgüsel Haline Kavuşur?

Dudaklar hızlı şişen yapılardır. Ama günüzümüzdeki iyi dudak dolguları yardımıyla eskisi kadar fazla şişlik olmamaktadır. Kesinlikle uygulama sonrasında bir ödem olsada dudaklar 2 saat sonrasında daha kabul edilebilir bir hale gelmektedir. Ertesi gün düzgüsel hayatınıza devam edebilir, ruj sürebilirsiniz. 3 gün sonrasında daha iyi bir görünüme kavuşacak, 1 hafta sonrasında ise tamamen iyileşmiş hale gelecektir. Dudak dolgusu uygulamasından 1 ay sonrasında ise daima dudaklar daha güzel ve tabii hale gelmektedir.

6. Güzel duyu Dudak Dolgusu Uygulaması Sonrasında Morarma Olur mu?

Güzel duyu dudak dolgusu uygulamasından sonrasında nadiren de olsa morluk oluşabilir. Dudağın tamamen kılcal damarlardan oluşması buna niçin olmaktadır. Genel anlamda 2-3 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.


7. Dudak Dolgusu Tutarları Neye Bakılırsa Değişiyor?


Dudak dolgusu tutarları, ilk olarak dolgunun yapısına, kalitesine, markasına nazaran farklı olabilir. Dudak dolgunlaştırmak amacıyla kullanılacak dolgunun adedi fiyata tesir eder. Çoğu zaman tek bir dolgu üst dudağa ve alt dudağa kafi olurken kimi zaman hastanın tercihi ve arzusu sebebiyle aniden fazla dolgu kullanılmaktadır. Buda dudak dolgusu ücretini etkileyen faktördür. En sıhhatli fiyat bilgisi için muayene olabilir, yandaki menuden mail gönderebilirsiniz.

Dolgun Dudakların Küçültülmesi

Dudak dolgunlaştırmanın tersi bir vaziyet olan dudak küçültülme işlemi, dudakları çok kalınca, dolgun olan ve bundan rahatsız olan hastalar için meydana getirilen bir ameliyatdır. Lokal anestezi altında meydana getirilen bu ameliyatda dudağın mukoza kısmından doku çıkartılır ve yara dudakları uç uca getirilir. Mukoza çok iyi iyileştiğinden herhangi bir iz kalmaz. Dudakta 1 hafta devam eden bir şişlik olacaktır. Ama düzgüsel hayatınıza devam edebilirsiniz.


Güzel duyu Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)


Güzel duyu göz kapağı ameliyatı, sonucunun çok çarpıcı olması, iyileşme sürecinin kısa ve sıkıntılı olmaması, kişiyi 10-15 yıl önceye götürebilmesi açısından oldukça sık meydana getirilen ve tercih edilen güzel duyu ameliyatlardandır. Göz kapaklarında torbalanma, kimi zaman genetik nedenlerle, kimi zaman ilerleyen yaşla, uykusuz kalmayla, yorgunlukla oluşabilir ve göz kapaklarında oluşan bu değişimler, kişiyi olduğundan daha bitkin, yaşlı izah edebilir.

Gözlerdeki bu yapısal değişmeler alt ve üst göz kapaklarında bollaşma, torbalanma, sarkma, kırışıklık, çizgilenme, alt kapaklarda şişlik (fıtıklaşma), kırışıklıklarda artış, renk değişimleri, göz kenarlarının aşağı doğru sarkması, mor halkalar şeklinde kendini izah edebilir. Gözlerdeki bu farklılaşmalar kişiyi hem olduğundan yaşlı, hem de bitkin ve rahatsız şeklinde hissettirir.


Bununla birlikte üst göz kapağındaki çok fazla gevşeklik ve sarkma, göz açıklığını daraltarak hastaların görme alanının daralmasına buna bağlı olarak görmede ve bakmada zorluğa niçin olabilir; bu durumlarda güzel duyu göz kapağı ameliyatı şu demek oluyor ki blefaroplasti ameliyatı yapmak gerekmektedir. Göz kapağı estetiği ameliyatı bununla beraber yanak ameliyatları, boyun ameliyatları, kaş kaldırma ve yüz germe ameliyatı ilede kombine edilebilmektedir.


Tüm ameliyat öncesi dönemlerde olduğu şeklinde göz kapağı estetiği ameliyatında da 7 günden az olmamak kaydı ile sigara içilmemesi ve aspirin vb kanı sulandıran ilaçlar kullanılmaması çok önemlidir. Bu engellemeler göz kapağı ameliyatı sonrası 7 gün daha devam ettirilmelidir, ters taktirde kanama olabilir ve yara iyileşmesi negatif etkilenir.


Göz Kapağı Ameliyatı Anestezi Şekli


üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi altında kolaylıkla yapılabilmektedir. Alt göz kapağı estetiği ise sedasyon ya da genel anestezi altında yapılmaktadır. Eğer hem üst hem de alt göz kapağı ameliyatı talep edilmişse genel anestezi yerine sedasyon anestezisi tercih etmekteyim. Hastanede yatmaya gerek olmaz, ameliyat sonrası derhal taburcu olunabilir.


Göz Kapağı Ameliyatında Meydana getirilen İşlemler


Göz estetiği ameliyatı genel anlamda her kapak için 20-30 dakika şeklinde kısa bir süre alır. Göz kapağı estetiğinde fazla olan ten, alt kısmındaki kas dokusu, fıtıklaşmış yağ torbalarından ufak miktarlarda dokular çıkartılır. Bir süre sonra bu yapılar anatomik olarak tek tek kapatılır. üst göz kapağından kafi oranda ten fazlası çıkartıldığı için nerede ise yaşam boyu kafi olmaktadır.

Ama hiçbir süre agresif bir biçimde poşet ve doku çıkartılmamalıdır. Yapılacak işlemler bittiğinde dikiş hattı tam göz kapağı kıvrımına oturtulmuş olacağından, bu bölümde kendinden çizgi ve kıvrımlar içerdiğinden, gene çok gevşek bir doku olduğundan oldukça belirsiz bir iz oluşur, hatta asla iz belirgin olmaz.

Alt göz kapağında ise tam kirpiklerin altından bir kesi ile girilir, fazlalık kas, göz çukuru yağı, ve gerektiği kadar ten çıkarılır; gerekirse torbalanmayı düzeltmek için kas tabakasına takviye yapılır. Alt göz kapağı ameliyatında ten sadeec 1-2 mm çıkartılmaktadır. Kesinlikle fazla ten çıkartılmaması gerekir.

Gene bu bölgedeki torbaların tamamı değildir yalnız fıtıklaşmış fazlalıkları alınmalıdır. Alt göz kapağı ameliyatında en mühim mevzu kasın belli bir miktar daha gerginlik sağlayacak şekilde tekrardan yapılandırılmasıdır. Dokular kapatılıp, kesi hattı kapatıldığında alt kirpiklerin altında yerleşen yara izi zaman içinde oldukça belirsiz bir hale gelir. Bilhassa alt göz kapağı ameliyatında, oldukça fazla doku almamak gerekmektedir. Hatta genç hastalarda asla ten çıkartılmadan güzel duyu göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilebilir.


Güzel duyu Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası


Göz kapağı ameliyatı sonrası dönemde çok ince bantlar kullanılacağı için etrafınızı görebilirsiniz. Bu ameliyat sonrası gözlerin kapanması söz mevzusu değildir. İlk 24 saat gözler üstüne buz torbası uygulanması şişlik ve morlukların az olmasını sağlar. Ama her halikarda bir miktar şişlik ve morluk oluşacaktır.

Göz kapağı derisinin çok gevşek olması derhal şişmesine ama aynı hızla tekrardan iyileşmesine olanak sağlar. 2 gün sonrasında yapılacak kontrolde dikiş hattı temizlenip, bantlar yenilenecektir.

Göz kapaklarındaki şişlik ve göz altı morlukları 5-7 gün devam eder, şahıs iş hayatına 5 günde dönebilir. Bu sürenin sonunda dikişler alınır ve şahıs etken hayatına tamamen devam eder. Bayanlar makyaj yapabilirler. Göz kapağı ameliyatı sonrasındaki 1 ayda, göz kapakları ameliyat geçirildiği belirgin olmayacak hale gelmekte, ameliyatdan 6 ay sonrasında ise iyileşme tamamlanmaktadır.


Göz Kapağı Ameliyatı Tutarları


Göz kapağı estetiği ameliyatı tutarları, yalnız üst göz kapağı ya da hem alt hem üst göz kapağı ameliyatı olmasına, anestezi şekline ve ek prosedürlere bağlı olarak değişmektedir. Göz kapağı estetiği ücretleri için muayene olmaya gelmeniz gerekmektedir.


Göğüsler hanımlar için en mühim güzellik ve özgüven unsurlarından bir tanesidir. Güzel duyu cerrahi ameliyatların artmasıyla beraber çağımızda bayanların en fazla tercih ettikleri ve en yüz güldürücü ameliyatlardan bir tanesi, silikon protez ile meme büyütme ameliyatıdır. Hamilelik, emzirme, yaşlanma, kilo alıp verme şeklinde nedenlerle göğüsler küçülebilir, kimi zaman sarkabilir ya da gelişme geriliği sonucunda kafi boyut ve büyüklüğe ulaşmayabilir.


Bu şeklinde durumlarda ufak olan memeyi büyütmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik meydana getirilen ameliyatlar ile daha dolgun, daha iri, daha kıvamlı, güzel duyu olarak daha güzel görünümlü, projeksiyonu olan göğüsleri oluşturmak mümkündür. Bu göğüs büyütme en uygun silikon meme protezleri ile yapılabilir.


Meme büyütme ameliyatı, meme dokusu altına ya da kas dokusu altına yerleştirilen meme protezleri ile meme hacminin artırılması işlemidir. Bu müdahale yapısal olarak ufak memeler için, asimetriler ve boyut farklılıkları için ya da doğumdan sonrasında küçülmüş ve içi boşalmış memeler için uygulanabilir.

Göğüs büyütme için muayeneden sonrasında güzel duyu operatör, göğüs kafesini kaplayan ten, meme dokusunun varlığı, hacmi, sarkıklık olup olmadığı, herhangi bir kitle yer alıp almadığı, göğüslerin şartları şeklinde ameliyatla ilgili kararları etkileyecek başka değişkenleri tesbit ederek hastaya anlatır. Göğüslerin belirgin olarak sarkık olduğu vakalar için, güzel duyu operatör meme büyütme ameliyatına ek olarak meme derisini azaltacak, tekrardan şekillendiren bir yöntem şu demek oluyor ki göğüs dikleştirme ameliyatı da ek olarak önerebilir.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Kesi Bölgeleri

Göğüs büyütme ameliyatında kullanılan bir kaç değişik cerrahi yaklaşım vardır. En sık kullanılan teknik vede bana ait şahsi tercihim; meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgenin hafifçe üstüne meydana getirilen meme altı kıvrımı kesisidir. Bu alan ameliyat sahasının en iyi gözlemlendiği, kanama kontrolünün rahat yapılabildiği, ayakta durulurken izin gözükmediği, izin deriyle aynı renk haline geldiği en iyi giriş kesisidir.


Gene meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı süresince meydana getirilen yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisi kullanılabilir. Ben burayı oldukça fazla tercih etmemekteyim. Buradan meydana getirilen göğüs büyütme ameliyatlarında his kaybı, emzirememe şeklinde durumlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Hem de sütlü kahve şeklindeki iz açıkta kalıyor.


Daha ender kullanılan yerlerden birisi ise koltuk altına meydana getirilen aksilla kesisidir. Bu kesi göğüs üstünde iz yaratmaması açısından avantajlı gözüksede, ameliyat sahası zor gözlemlenebilmekte, hastalar yazın bikini ve t shirt giydiklerinde her iki koltuk altlarında izler bakışımlı olarak belirgin olabilmektedir. Yapılacak kesinin yeri plastik cerrahın tercihine, hastanın isteklerine ve kullanılacak protezin tipine bağlı olarak farklılık izah edebilir.


Oluşacak Yeni Göğüs Boyutuna Karar Verme


Göğüs büyütme ameliyatı olacak hastalar için en mühim konulardan bir taneside oluşacak yeni göğüsün boyutlarına karar vermektir. Güzel duyu göğüs büyütme ameliyatı için başvuran hastalar çoğu zaman ulaşmak istedikleri göğüs büyüklüğünü, boyutunu tanımlamada tanım etmede güçlük çekerler. Çoğunlukla, istedikleri sütyen numarasını vede gövde ölçüsünü söylerler.


Güzel duyu operatör bilhassa hastanın isteklerini anlamalı, beklentilerini dinlemeli, vücut ölçülerini almalı ve kendi vücut ölçülerine uygun olacak şekilde silikon göğüs implantı boyutlarını seçmelidir. Ben hastalarımı muayene ettikten ve beklentilerini anladıktan sonrasında onlar için uygun olabilecek boyutları tesbit ederim. Ameliyatı yapmadan ilkin silikonlar tek bir boy olarak değildir de, aniden fazla boyutta, seçenekte hastaneye getirilebilir, böylelikle ameliyatda ihtiyacımız olan tüm silikon implantlar elimizin altında vardır.


Ben gene “sizer†denilen tecrübe etme protezlerinide ameliyathaneye getirtmekteyim. Ameliyat esnasında ilk olarak sizer protezi yerleştiririm. Eğer bu boyut istenilen ölçüyü oluşturmadıysa bir büyüğünü ya da tam tersi bir ufak hacimli silikonu yerleştiririm. Böylelikle tecrübe etme yanılma esnasında hastalarımın istediği boyutu yakalamış olmaktayım. İstediğim boyutu tesbit ettikten sonrasında orjinal silikon protezi hastaya yerleştiririm. Böylelikle meydana getirilen ölçüm ve değerlendirmeler sonucunda sizer silikon ile ameliyatta en doğru karar verilmiş olunur.


Göğüs Büyütme Ameliyatında Yerleştirilecek Silikonun Yeri


Silikon meme protezleri, meydana getirilen kesi kanalıyla meme dokusunun altına ya da meme altında bulunan göğüs duvarı kasının (pektoralis majör) altında şu demek oluyor ki kas altında hazırlanan bir boş bölüme yerleştirilebilir. Gene günümüzde subfasiyal alana, ya da dual plan denilen bir kısım göğüs dokusu altına bir kısım da kas dokusu altına olacak şekilde yapılabilmektedir.


Ben çoğu zaman kas altı yerleştirmeyi yeğliyorum. Kas altına yerleştirilerek meydana getirilen ameliyatlar hem daha tabii oluyor hem de silikon daha çok dooku tarafınca korunmuş oluyor. Ameliyatda kas altında bir boşluk açılmaktadır ve bu boşlukların bilhassa protezlerin boyutlarından büyük olmasına ehemmiyet verilmelidir.


Silikon Protez Türleri ve Özellikleri


Meme büyütme ameliyatlarında silikon meme protezleri kullanılmaktadır. Bunların içi silikon jel içeren ve serum fizyolojik içeren protezler olarak kabaca ikiye ayrılırlar. Son yıllarda koheziv jel denilen, protez kesilse dahi içindeki jel silikonun dışarıya akmadığı, çıkmadığı silikon göğüs implantları üretilmiştir. Ben daima için serum fizyolojik yerine, kohezive jel içeren protezleri tercih etmekteyim.


Meme protezinin, kansere niçin olmadığı pek çok yabancı bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Bu araştırmalarda, 20-30 yıl şeklinde uzun süreler takip edilen hastalar incelenmiş ve meme protezi konulmuş olan hastalarda düzgüsel hanımefendilere nazaran meme kanseri oluşma oranı değişik çıkmamış hatta belli bir miktar daha az olduğu belirlenmiştir.


Bu protezler allerjik reaksiyona yol açmazlar, yabancı cisim şeklinde davranmazlar, toksik yan tesirleri yoktur. Son aşama güvenli kullanım alanları oluşmuştur.


Silikonlar çeşitlerine nazaran de anatomik (damla) silikon ya da yuvarlak (round) olarak sınıflandırılabilirler. Konulacak silikon hastanın mevcut durumuna, göğüs yapısına, sarkma olup olmamasına bağlı olarak değişecektir. Bütün ülkelerde en fazla tercih edilen silikon türleri Mentor, Natrella, Mc Ghan şeklinde markalardır.


Göğüs Büyütme Ameliyatı Sonrası


Ameliyatın kapsamına, asimetri varlığına bağlı olarak meme büyütme ameliyatı ortalama 1-1,5 saat civarında sürer. Ameliyatı takiben göğüslere ufak bir pansuman uygulanır, sütyen kullanılır. Ameliyat sonrası, ağrı-sancı ilaçla rahatlıkla denetim edilebilir ve birinci ya da ikinci günde kaybolacaktır.


Hastaların en fazla tedirgin oldukları mevzu ağrının miktarıdır. Ben göğüs büyütme ameliyatı esnasında ameliyat sahasına uzun etkili lokal anestezi uygulamaktayım. Böylelikle hastalar ameliyat sonrası süreci oldukça rahat geçirebilmektedirler.


Ortalama 1 hafta kadar şişlik olacaktır. Bu sürenin sonunda göğüslerde ki şişlik azalacak, göğüs daha yumuşak hale gelecek, yeni oluşturulan meme altı kıvrımı doğallaşmaya adım atacaktır.


Dikişler bir haftada kaynar, içten dikiş kullandığım için dikiş alınmasına gerek olmamaktadır.


Ameliyat izleri zaman içinde solacak, 6 ay - 1 yıl sonrasında belirgin belirsiz hale gelecektir. Göğüslerdeki hafifçe derecede şişme ve renk değişimleri bir çok günde kaybolacaktır.


Meme büyütme ameliyatının gayesi daha tabii ve dolgun görünen göğüslerdir. Bu sonucuda heme ameliyat sonrasında yakalamak mümkün olmaktadır.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Komplikasyonları

Meme protez ameliyatlarının en mühim komplikasyonu kapsül kontaktürü denilen durumdur. Aslen kapsül dokusu her meme büyütme ameliyatı sonrasında olmaktadır. Ama sorun kapsül olması değildir kapsülün kontrakte olması şu demek oluyor ki sertleşmesidir. Kapsül kontraktürü protez çevresinde vücudun oluşturduğu elastik dokunun memenin ve silikonun şeklini bozması, çok fazla sert olarak ele gelmesi durumudur.


Bu olasılık bir takım faktörlere dikkat edilerek en üye indirilebilir. Uygun büyüklükte çok fazla büyük olmayan silikon protez konulması, operasyon sonrasında enfeksiyon olmaması, ameliyatta temiz ve kansız çabalama kapsül kontaktürü ihtimalini azaltacaktır.


Her iki taraftaki iyileşme sürecinin farklılığına, şişliğe, sertliğe bağlı olarak meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede değişik derecelerde sertleşme ortaya çıkabilir. Bir takım durumlarda güzel duyu operatör, yumuşaklığı arttırmak amacıyla meme masajı önerebilir. Ameliyatı takiben meme başlarında kimi zaman duyu kaybolabilir, uyuşukluk olabilir, fakat pek çok vakada zaman içinde geri dönecektir.


Genel olarak güzel duyu göğüs büyütme ameliyatı derhal netice aldığımız yüz güldürücü, bayanların en fazla rağbet etmiş olduğu ameliyatlardan birisidir. Fakat iyi bir netice alabilmek için ameliyatın tecrübeli bir güzel duyu operatör tarafınca yapılması şarttır. Göğüslerde bir biçim bozukluğu olmadıkça değiştirilmesine gerek kalmamıştır.

MEME BüYüTME AMELİYATI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR


1. Silikon göğüs büyütme ameliyatı kimlere yapılabilir?


Birincisi ufak göğüslü hanımlar, ikincisi kısa süre önce düzgüsel boyutlarda iken hamilelik ya da türlü nedenlerle küçülüp sarkan göğüslü hanımlarda hem büyütme amaçlı hem de meme dikleştirme amaçlı yapılabilir. Ufak ve sarkık göğüslü hanımlar genel anlamda destekli sütyen kullanırlar. Oysa bu ameliyatlarla silikon protezi meme dokusu altına yerleştirilince tabii bir yardım görevi görür ve memeyi dik gösterir. Eğer çok fazla bir sarkma var ise ne olursa olsun dikleştirme ameliyatı da gerekir.


2. Silikon göğüs büyütme ameliyatlarından sonrasında meme kanseri görülme riski nedir?


ABD' da silikon implantı ameliyatı yapılmış hanımefendilerin ünlü plastik cerrahlara ve silikon üreten firmalara dava açmasıyla, silikon maddesi mercek altına alındı. ünlü firmalar senelerdir silikonu araştırıyor. Araştırmalar sonunda çıkan netice ise hep aynı; silikon kanser yapmıyor. Daha da ilginci ise silikon meme ameliyatı takılan ve ameliyat olmamış hanımlar üstünde geriye dönük meydana getirilen araştırmalarda ise protezli hanımlarda düzgüsel popülasyona nazaran daha az kanserle karşılaşılmış olmasıdır.


3. Hangi tip silikon protezler kullanılır?


Serum fizyolojik içeren protezlerin dezavantajı kıvam olarak jel protezlere nazaran daha sert olmalarıdır ve sızdırma yapabilir. Koheziv jel protezler daha tabii olduğundan, bu tarz şeyleri tercih etmekteyim.

4. Meme büyütme ameliyatı iyi mi yapılabilir?

üç yöntemle yapılabilir. Meme başından, meme alt kıvrımından ya da koltuk altından girilerek operasyon gerçekleştirilebilir. Ameliyat kesisinini meme altından tercih etmekteyim, eğer memenin kahverengi kısmının çapı 3.5 santimetre ve üstünde ise bu mıntıkadan de ameliyat gerçekleştirilebilir, ama meme altından meydana getirilen ameliyatlarda iz çok çok az belirgin olmaktadır. Koltuk altında ise t shirt ve güneşlenirken izler gözükebilmektedir.


5. Ameliyatdan Sonrasında Süt Verilebilir mi?


Göğüs büyütme ameliyatından sonrasında, hasta kolaylıkla süt verebilir, sütün oluşumuna ve aktarılmasına yönelik herhangi bir yan tesir oluşturmaz. Hamilelik süreci oluşdu diye ameliyatla silikon çıkartılmaz, bu şekilde bir şeye gerek kalmamıştır. Sıhhatli bir biçimde bebeğinizi emzirebilirsiniz.

6. Meme büyütmede kullanılan protez ebatlarına iyi mi karar veriliyor?

Ilk olarak ameliyata kabul eden kişinin istediği büyüklükte vede vücut ile uyumlu meme boyutu oluşturmak mümkündür. Fakat cerrahın hastasına bir takım parametreleri de söylemesi gereklidir. Bu tür durumlar boy ve kilo oranı, göğüs kafesinin genişliği, ten kalınlığı ya da inceliği mevcut meme dokusunun büyüklüğü, meme başının ve kahverengi kısmının konumu, mevcut meme dokusunun taban ölçüleri. Bu parametreler ışığında doktor ile hasta en uygun protez seçimini beraber yaparlar.

7. Kullanılan silikon protezin ömrü ne kadardır?

Kimi zaman ömürlük olabileceği şeklinde kimi zaman de 15-20 yıl sonrasında değiştirilmeleri gerekebilir. Göğüs büyütme ameliyatı ne kadar sürede iyileşir? Operasyon süresi 1-2 saat şeklinde kısa sürede gerçekleştiği için hasta aynı gün taburcu edilir ya da 1 gece hastanede kalır. 7 gün içinde dikişleri kendiliğinden iyileşir. Hasta istek ederse 3 gün içinde işine dönebilir.

8. İki göğüs arasındaki fark eşitlenebilir mi?

Eğer göğüslerde sarkma yok yalnız büyüklük farkı var ise, ameliyatda tecrübeli bir operatör mevcud meme asimetrisini doğru protez seçimiyle aynı büyüklükte gerçekleştirebilir.

9. Protezi istediğimiz süre çıkartmak mümkün mü?

Lokal anestezi ile 15-20 dakikalık bir operasyonla istediğiniz an protezleriniz çıkarılabilir.

Sarkık göğüslerin düzeltilmesinde protez kullanılabilir mi?

Evet kullanılabilir. Esasen protezin gayesi büyültmenin yanı sıra sarkık göğüslerde meme dokusu altına yardım amaçlı yerleştirilmesiyle sarkıklık giderilebilir. Ama göğüslerde hafifçe bir sarkma olması gerekir. Belirgin bir sarkma durumunda meme dikleştirme ameliyatı gereklidir.

10. Göğüs büyütme ameliyatı tutarları neye nazaran değişiyor?

Göğüs büyütme tutarları; hastanın mevcut durumuna, kullanılacak silikonun şekline, tipine ve markasına, hastane farklarına nazaran değişecektir. Göğüs büyütme fiyatlarına tesir eden faktörlerden bir tanesi, hastanın göğüslerinde sarkıklık olup olmamasıdır. Eğer sarkma da var vede meme dikleştirme ameliyatıda yapılması gerekiyorsa göğüs büyütme maliyeti artacaktır. Göğüs büyütme ameliyatı hususi ve devlet sigortaları tarafınca karşılanmamaktadır. Güncel dönem 2014 meme büyütme ameliyatı fiyatlarını öğrenmek için muayene olmanız gerekmektedir.









Burnun tekrardan biçimlendirilmesini elde eden cerrahi işleme rinoplasti (burun estetiği) ismi verilir. Burun yüzde en dikkat çekici noktalardan biridir. Bu yüzden kişinin kendi burun sekli ile ilgili algısında bir hoşnutsuzluk var ise bundan günlük yaşamında kaçınması oldukça zor olsa gerek. İnsanın hoşlanmadığı yada çevresi tarafınca kabul görmeyen bu şartları kendine itimatı, ruhsal şartları ve netice olarak toplumsal ve iş yaşamındaki konumunu da negatif etkilemektedir. İşte tam da bu nedenledir ki rinoplasti (burun estetiği) tüm plastik cerrahi girişimleri içinde en sık uyguladığımız işlemdir.


Rinoplasti (burun estetiği) yardımıyla burnunuzun boyutlarını küçültmek ya da büyütmek, burnun ucunun ya da kemerinin şeklini değişiklik yapmak mümkündür. Rinoplasti ile burun deliklerini küçültebilir ya da üst dudağınız ile burun arasındaki açıyı değiştirebiliriz. Bununla birlikte, rinoplasti bir doğum defektini ya da yaralanmanın etkilerini düzeltebilir ya da nefes almakta yaşanmış olan sorunların giderilmesine destek olabilir.

İdeal burun operasyonu iyi mi olmalıdır?


İdeal burun operasyonu sonrasında, kişinin yüzü ile tam uyumlu, kişilik özelliklerini yansıtan tabii görünümünden uzaklaşmamış bir burun elde edilmelidir. Rinoplastide gaye ideal güzel duyu ölçülerini yakalamaktansa ameliyat olmuş duygusu yaratmamaktır.

Görüntü mü önemlidir, fonksiyon mu?


Burnun en mühim görevi nefes alabilmek ve koku almaktır. Burun fonksiyonel bir organ olduğundan, burun operasyonu sonucunda nefes alma fonksiyonunda bozulma olmasını istemeyiz.


Burun estetiğinde nefes alma fonksiyonu korunmalı, eğer nefes almayı bozan burun içinde eğrilikler mevcut ise ne olursa olsun aynı operasyonda düzeltilmelidir.

Rinoplasti kimler için gereklidir?


Rinoplasti (burun estetiği) isteyen hastalarımız çoğu zaman bizlere güzel duyu maksatla başvururlar. Ama burundaki doğumsal sorunları ya da solunum sorunlarını gidermek için rekonstrüktif (tekrardan yapılandırıcı) amaçlarla da rinoplasti uygulanabilir.









Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Burun hem sıhhat hem de güzellik açısından çok mühim bir işleve haiz uzvumuzdur. Yüz güzelliği açısından taşımış olduğu güzel duyu önemin yanı sıra solunan havayı ısıtma ve nemlendirme görevini de tam olarak yerine getirmesi gerekir.â€


“Burundaki biçim bozuklukları yüzün güzel duyu görünümünü bozmakla kalmaz bununla beraber nefes alma şeklinde sıhhat problemlerine da neden olur. Burnun nefes alma işlevini tam olarak yerine getirmemesi kronik bitkinlik, uyku apnesi şeklinde türlü sıhhat problemlerine niçin olur. Güzel duyu ve işlevsel bozukluklar fiziki sıhhat sorunları ile birlikte ruhsal olarak da insanı fena mealde etkileyebilir. Rinoplasti ameliyatları tüm bu sorunların tedavisi için yapılır.â€

Burun estetiği ile hangi problemler giderilebilir?


“Burun kemeri, eğriliği, burun deliği asimetrisi, burun ucu düşüklüğü ve burun küçültme ya da büyütme şeklinde güzel duyu problemler giderilirken burundaki sıhhatli nefes almaya engel olan problemler da giderilir. Güzel duyu açıdan hastayı rahatsız eden problemler hasta ile beraber planlanarak altın orana uygun bir biçimde güzel duyu bir görünüme kavuşturulabiliyor. Burun estetiği ameliyatları kişiye hususi olarak teferruatlı bir biçimde planlanır.â€


Tabii görünen sıhhatli bir buruna haiz olmak hayal değildir



“Burun estetiğinde tabii görünüm çok önemlidir. Bunun burnun yüzdeki her uzuvla orantılı olacak şekilde planlanması gerekir. Kişiye hususi planlanmanın peşinden averaj 1 saat devam eden bir operasyonun peşinden ameliyat gerçekleştirilir. Burundaki güzel duyu probleminin ebatlarına ve ameliyatın zorluğuna nazaran bir gece hastanede kalınması gerekebilir. Duruma nazaran aynı gün evine de gidebilir.â€


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Başarılı bir rinoplasti sonrasında burun yüze ilk bakılmış olduğu anda dikkati çekmez. Yüzde ilk olarak gözler dikkati çekmelidir. Burun her açıdan yüzle uyumlu olmalıdır. Bununla beraber nefes alma işlevini tam olarak yerine getirmelidir. Güzel ve sıhhatli burun kişinin yaşam kalitesinin artmasını sağlar. Özgüvenini yerine getirir. Toplumsal yaşamında kendisini daha rahat hissetmesini sağlar. Gelişen teknoloji yardımıyla burundaki güzel duyu problemler kişinin kaderi olmaktan çıkmış durumda. Burnunda sorunları olan hepimiz hayal etmiş olduğu şeklinde güzel bir buruna haiz olabilir.â€





  • Cerrahi Ilim Dalı


  • Vazektomi (Cerrahi Sterilizasyon)


  • Güzel duyu cerrahi ile ilgili sorunuma destek sunar musunuz?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)
Estetik Cerrahi (Kozmetik Cerrahi)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/estetik-cerrahi-kozmetik-cerrahi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/estetik-cerrahi-kozmetik-cerrahi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content