Çocuklarda Çıban Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda çıban niçin görülür, ne kadar önemlidir? Çocuklarda çıban emareleri, yapılması gerekenler, tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda Ç...

Çocuklarda çıban niçin görülür, ne kadar önemlidir? Çocuklarda çıban emareleri, yapılması gerekenler, tedavisi hakkında bilgi.



ciban-1Çocuklarda Çıban



Çıban, bir kıl yuvasının mikroplanması sonucu meydana gelen büyük, kırılgan, kırmızı renkte bir yumrudur. Cerahatle dolu olan bu yumru yavaş yavaş ak ya da sarı bir kafa verir ve iki-üç gün içinde patlar ya da patlamadan iyileşerek yavaş yavaş ortadan kaybolur. Kıl yuvaları birbirlerine çok yakın olduğundan bakteriler çok sayıda kıl yuvasını aniden salgın ederek birden fazla çıbanın beraber meydana gelmesine yol açabilir. Bu^ en fazla hastanın yüzünde görülen bir gelişmedir. Çıbanlar çoğu zaman derinin yaka, kaba et benzer biçimde baskı altında kâlan, sürtünmeye uğrayan yerlerinde ortaya çıkmaktadır.



Ne kadar önemlidir?



Görünüşünün iç açıcı olmamasına karşın çıban, ağırbaşlı bir hastalık değildir. Bununla beraber çok fazla ağrı-sancı verebilir. Bilhassa çene ya da alın benzer biçimde kemikli bölgelerin üstünde, derinin gerilmiş olarak bulunmuş olduğu yerlerde gelişen çıbanlar fazlaca ağrı-sancı verir.



Olası emareler



• Ağrılı, büyük, kırmızı renkte bir yumru.

• Yumrunun içinde irin biriktikçe fazlalaşan duyarlılık ve zonklama. Bir-iki gün sonrasında yumrunun merkezinde cerahatle dolu ak ya da sarı renkte bir kafa belirir. Çıban, bir süre sonra patlayabilir ya da patlamaksızın da iyileşebilir.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1. Eğer evladınız zonklama seçimi bir ağrıdan şikâyetçiyse onun, çıbanın bulunmuş olduğu bölgeyi ellemesini, kaşımasını engelleyin.



2. Bölgeyi alkolle ya da bir bardak ılık su içine bir çay kaşığı dolusu tuz atarak hazırlayacağınız sıvıyla silin ve enfeksiyonun yayılmasını önleyin. Bir süre sonra da çıbanın üstüne sterli bir gazlı bez örtün.



3. Çıbanı, kafa vermiş olsa dahi sıkmayın. Ters takdirde enfeksiyonu çevreye de yayar ve şartları daha da kötüleştirirsiniz.



Doktora başvurmalı mısınız?



Eğer çıban beş gün içinde kafa vermeyecek olursa ya da kemikli bir bölge üstünde ya da koltuk altı benzer biçimde sürtünme olan bir mekanda bulunması yüzünden ağrı-sancı veriyorsa, doktora başvurun. Çıbanın merkezinden çevreye doğru yayılan kırmızı bantlar görürseniz, gene doktora başvurun, çünkü bu tür şeyler, enfeksiyonun yayılmakta bulunduğunu gösteren bir işaret olabilir.



Tabip ne yapmış olacaktır?



• Tabip, çıbanı ve çevresindeki bölgeyi muayene edecek ve ten altında irin bulunduğunu hissederse ufak bir kesik yaparak bu konuyu boşaltacak ve ağrının derhal azalmasını elde edecektir.



• Eğer bir enfeksiyon var ise ve çevreye yayılmışsa ya da çocuğunuzda daha önceki aylarda da çok sayıda çıban çıkmışsa hekim deriye sürmeniz için antiseptikli bir merhem ya da enfeksiyonun içeriden yayılmasını önlemek için antibiyotik kapsülleri verecektir.



• Eğer çıbanlar çok sayıdaysa hekim, banyo küvetine koymanız için size hususi bir antiseptik verecektir.



• Eğer çıbanlar sık sık tekrarlıyorsa çocuğunuzu, sebebinin ortaya çıkarılabilmesi için bir dermatoloğa yollayacaktır.



Siz iyi mi destek olmuş olursunuz?



• Çıban patladıktan sonrasında bölgeyi temiz tutun ve birden fazla gün için bir pansumanla kapatın. ‘



• Çocuğunuzun havlularını ailenizin başka bireylerinin havlularından ayırın.



• Eğer çıbanlar giysilerin sürtündüğü bir yerdeyse, pansumanın üstüne kalınca bir yardım koyarak sürtünmeyi önleyin.



• Eğer evladınız hâlâ bebek bezi kullanıyorsa ve çıban da kalçadaysa, çocuğun altını sık sık değiştirin ve çıban çevresine antiseptik bir krem sürün.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Çıban Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Çıban Belirtileri ve Tedavisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ciban-1.jpeg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-cban-belirtileri-ve-tedavisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-cban-belirtileri-ve-tedavisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content