Cümlede Anlam Nedir

Tümce, yargı bildiren sözcük ya da söz öbeğidir. Bir sözün yargı bildirmesi, kişi ve kip bildirecek şekilde çekimlenmesine bağlıdır. Bu özel...

Tümce, yargı bildiren sözcük ya da söz öbeğidir. Bir sözün yargı bildirmesi, kişi ve kip bildirecek şekilde çekimlenmesine bağlıdır. Bu özelliği gösteren tek bir sözcük tümce olabileceği şeklinde birbirini tamamlayan pek çok sözcük de tümce özelliği izah edebilir. Kısaca “geliyorum”, “hastayım” sözleri de cümledir; “Dün seni okulun bahçesinde arkadaşlarınla gezerken görmüştüm.” de cümledir. Daha uzun cümleler de kurulabilir.

Bizim burada üstünde duracağımız mevzu cümlenin yapısal özellikleri değildir anlamlarıdır. Sınavlarda çıkan tümce anlamıyla ilgili soruları iki grupta değerlendirebiliriz. Birincisi cümlelerin anlamca eşleştirilmesi şeklindedir. Bir bilgi gerektirmeyen söz konusu soruların çözümünde cümlelerin ifade etmiş olduğu anlamların iyi kavranması gerekir. Kimi süre ise böylece eşleştirme sorulmaz da tümcede anlatılmak istenenin ne olduğu, sözü edilen düşünceyle, hangi cümlenin aynı doğrultuda olduğu ya da sözü edilen düşünceyle hangi cümlenin çeliştiği sorulabilir

Bir takım tümce anlamı soruları da tümce tamamlama şeklinde olabilir.

İkinci grup tümce anlamı soruları ise kavramlar ve duygularla ilgilidir. “Tarif, üslup, değerlendirme, öznellik, nesnellik, karşıtlık, eşitlik, karşılaştırma, önyargı, neden-sonuç, koşula bağlılık, beğenme...” sorulan kavram ve duygulardan bazılarıdır. Bunlardan biride mühim gördüklerimizi açıklayarak mevzuyu pekiştirelim.

TANIMLAMA



Bir şeyin ne işe yaradığını gösteren cümleler tarif cümleleridir. Bu şekilde cümleler “Bu nedir?” sorusuna yanıt verir. Mesela, “Sözcük, dilin anlamlı en ufak parçasıdır.” cümlesinde tarif yapılmıştır. Çünkü, “Sözcük nedir?” sorusuna yanıt verir.

ÜSLUP



Sanatçının dili kullanma şekli, ifade şekli üslupla ilgilidir. Cümlelerin uzunluğu, kısalığı, sözcük seçimi, sanatlı ya da yalın oluş, sanatçının üslubunu ortaya koyar. Mesela, “Sanatçı eserinde gerçekleri dile getirir.” cümlesi üslupla ilgili değildir. Çünkü anlatımdan söz edilmemiş. Ama “Sanatçı, eserinde gerçekleri kısa, yalın cümlelerle dile getirmiş.” sözü üslupla ilgilidir.

KARŞžILAŞžTIRMA



Bir düşünceyi ya da terimi daha anlaşılır hale getirmek için onu başka bir fikir ya da kavramla herhangi bir yönden değerlendirmeye denir. Karşılaştırma, ortak ya da değişik yönlerden yapılabilir. Mesela “Ahmet’in boyu Ali kadar uzundur.” cümlesinde Ahmet ve Ali boyları yönünden karşılaştırılmışlardır. “Ali, Ahmet’ten çalışkandır.” cümlesi de bir karşılaştırmadır. Karşılaştırma çalışkanlık yönünden yapılmış. “Ahmet gezmeyi çok sever, Ali ise ders emek harcamayı tercih eder.” cümlesinde de karşılaştırma vardır. Ali ve Ahmet sevdikleri durumlar yönünden karşılaştırılmışlardır.

Karşılaştırmayla benzetmeyi karıştırmamalıyız. Karşılaştırmada üstünlük, aşağılık ya da aynı seviyede olmak şeklinde bir derecelendirme vardır. Benzetmede bu görülmez. “O aslan şeklinde bir delikanlıdır.” cümlesinde benzetme vardır. Ama “O aslan kadar güçlüdür.” cümlesinde karşılaştırma vardır; çünkü birincisinde benzerlik, ikincisinde derecelendirme söz mevzusudur.

ÖZNELLİK VE NESNELLİK



Kimi yargıların kişiden kişiye farklılık gösteren göreli bir yanı vardır. Bu yargıların doğru ya da yanlış olduğu kanıtlanamaz. Söyleyenin yorumunu içeren söz konusu yargılara öznel yargılar denir. Mesela “En sevilen edebiyat türü romandır.” cümlesinde beğeni ifadesi, söyleyenin yorumuna bağlıdır ve bu yorum kişiden kişiye değişiyor.

Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişmeyen, kanıtlanabilir bir bilgi özelliği taşıyan ve söyleyenin yorumunu içermeyen yargılar ise nesneldir. Mesela, “En fazlaca satan romanlar sevgi romanlarıdır.” cümlesi nesneldir. Çünkü satış sayıları incelenerek kanıtlanabilecek bir bilgi cümlesidir.

DEÄžERLENDİRME



Bir sanat eserinin, sanatçının ya da herhangi bir durumun iyi ya da fena taraflarını ortaya koymaya ya da özelliklerini belirlemeye değerlendirme denir. Değerlendirmeler öznel ya da nesnel kalite izah edebilir. Mesela “Sanatçı şiirinde yabancı sözcüklere asla yer vermemiş.” cümlesi nesnel bir değerlendirmedir. Ama â€œŞžiirde her insanı derinden etkileyen hayal alemlerine yer verilmiş.” cümlesi öznel bir değerlendirmedir.

Değerlendirme belirgin bir yapıt, şahıs ya da vaziyet üstüne yapılır ve genel kanı niteliği taşımaz.

KOŞžULA BAÄžLILIK



Bir eylemin ya da durumun gerçekleşebilmesi için evvel olması ihtiyaç duyulan başka bir durumun varlığı, koşula bağlılıktır. Mesela “Sizinle gelirim, ama ilkin bu işi bitirmeme yardım ederseniz.” cümlesinde “gelme” eyleminin olması “yardım etme” eyleminin gerçekleşmesine bağlıdır. Şart olarak ileri sürülen vaziyet gerçekleşmezse netice olacak vaziyet da gerçekleşmez. Cümledeki koşulu bulabilmek için yükleme “hangi şartla, hangi taktirde” şeklinde sorular sorulabilir.

NEDEN - SONUÇ



Bir eylemin hangi gerekçeyle ya da hangi nedenden dolayı yapıldığını bildiren tümcelerde neden-sonuç ilgisi vardır. Bu durumu sağlamak için yükleme “niçin” sorusu sorulabilir. Bu şekilde sorularda neden-sonuç sorulabileceği şeklinde hangi gerekçeyle yapıldığı da sorulabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cümlede Anlam Nedir
Cümlede Anlam Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cumlede-anlam-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cumlede-anlam-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content