ZUFAOTU Başka İsimleri : Çorduk, Çürdükotu, Hyssopus officinalis Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasından; 50-120 santimetr...
ZUFAOTU
Başka İsimleri : Çorduk, Çürdükotu, Hyssopus officinalis
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasından; 50-120 santimetre. boylanabilen, çok senelik, kokulu, çalımsı bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, dallara ayrılan yapıda ve yeşil iken, bitkinin ikinci senesinde odunsulaşır. Hafifçe tüylü, koyu yeşil renkli, ince uzun ve ucu sivrilen yaprakları şerit ya da mızraksı biçimlidir. Arı ve kelebeklerin pek sevilmiş olduğu dudak biçimli çiçekleri büyük bölümü kez mavimsi mor, kimi zaman pembe ya da ak çiçek demetleri oluşturarak, yaz ortasından Eylüle kadar açar. Gözyaşı biçimli, yassı ve koyu kahverengi olan tohumları ufak olur. Nebat, tohumuyla artar ya da kökleri bölünerek ya da beden kalemleri alınarak üretilir. Uzun yıllardan bu zamana kadar yararları malum zufaotu, günümüzde bir takım yiyeceklere koku ve tadımlık katmak suretiyle ufak miktarlarda eklenmiş olur. Kimi şarap ve likörlerin yapımında kullanılır.
Yetiştirildiği Bölgeler : memleketi Avrupa'nın güneyi ile Akdeniz havzasından Orta Asya'ya uzanan geniş alanlardır. vatanımızda de yetişir.
Toplanması-Saklanması : Yaz sonunda toplanan yapraklı çiçek başakları, gölgeli ve havadar yerde kurutulur.
Malum Bileşimi : Bileşiminde % 1 oranında uçucu yağ, bununla birlikte flavonit, glisosit, diosmin ile tanen vardır.
Balgam söktürücüdür.
Soğuk algınlığında terletici etkisiyle yararlıdır.
Saman nezlesinde tahriş olmuş mukozayı iyileştirip rahat ettirir.
Bronşit, öksürük, boğaz ağrısı-sancısı ve kronik nezlede etkilidir.
Endişelilik, isteri ve hafifçe sara durumlarının atlatılmasına destek sağlar.
Sindirim sistemini uyarıp sindirimi kolaylaştırır.
Yara, bere ve ezilmelere karşı hazırlanan çay ile masaj yapılarak uygulanırsa şifa verir.
Kullanım Şekli : 2 tatlı kaşığı çiçek-yaprak karışımı üstüne 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika demlendirilir. Süzülerek içilir.Tadı ıstırap gelirse bir miktar bal karıştırabilirsiniz.Bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Hodan Otu ve Sıhhat için Yararları
Kırkkilit Otu ve Sıhhat için Yararları
Dalak Otu ve Sıhhat için Yararları
YORUMLAR