Dağ Oluşumu (Orojenik Hareketler) Hakkında Bilgi

Dağlar nasıl oluşur? Dağ oluşumu (orojenik hareketler) ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKET...

Dağlar nasıl oluşur? Dağ oluşumu (orojenik hareketler) ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.



DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER)



Dış kuvvetler aşındırma sonucu kopardıkları maddeleri taşıyarak deniz, göl okyanus diplerine biriktirirler. Bunun sonucunda milyonlarca yıl boyunca kalınlığı binlerce metreyi bulan kaim bir tortul tabakası oluşur. Bu tortul tabakalarının yer aldığı çok geniş alanlara jeosenklinal (yer teknesi) denir.



Yer kabuğunu oluşturan kara parçalarının, yarı plastik ve akışkan özelliği olan sima üzerinde hareket ettiğini belirtmiştik, yeryüzünde 7 büyük ve birçok küçük parçadan oluşan yer kabuğu, sima üzerinde hareket ederken, bazı kara parçaları birbirine yaklaşmakta bazı kara parçaları da birbirinden uzaklaşmaktadır, işte birbirine doğru hareket eden kara parçaları, deniz diplerinde birikmiş olan kaim tortul tabakaları iterek bu tabakaların kırılmalarına ya da kıvrılmalarına neden olurlar.



Kıtaların yer değiştirmesi sonucu jeosenk-linaller şiddetli yan basınçlara uğrarlar. Eger jeosenklinaldeki tortul tabakalar esnek yapıda ise kıvrılırlar. Böylece kıvrımlı dağlar oluşur. Bu kıvrımların kubbe şeklindeki yüksek kısımlarına antiklinal, çukur kısımlarına senklinal adı verilir.



Dag oluşumu hareketleri (orojenik hareketler) büyük dağ sıralarını ya da kıvrım sistemlerini oluştururlar. And dağları, Alpler ve Himalayalar gibi büyük kıvrım sistemleri bu hareketler sonucu oluşmuştur.



Kıvrım dağların en yenisi Alp-Himalaya sistemidir. Kuzey’Anadolu Dağları ile Toroslar bu oluşum sisteminin birer bölümüdür. Alp Sistemi, yaş bakımından dünyanın en genç dağ silsilesidir.



Dünya’nın en eski kıvrımları ise, Doğu Avrupa, Kanada’nın güneyi, Brezilya’nın güneydoğu kısımlarındaki arazilerdedir.



Jeosenklinallerde, yan basınçlara uğrama sonucu her zaman kıvrılma olmaz. Bazen tabaka kıvrılmayacak kadar sert yapıdadır. Bu durumda kırılmalar meydana gelir. Bu kırıklar boyunca bir kısım yer, tümüyle yükselirken bazı kısımlar da alçakta kalır ya da çöker. Kırık yerlere fay, çöken yerlere graben, çevresine göre yüksekte kalan yerlere horst denir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dağ Oluşumu (Orojenik Hareketler) Hakkında Bilgi
Dağ Oluşumu (Orojenik Hareketler) Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dag-olusumu-orojenik-hareketler-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dag-olusumu-orojenik-hareketler-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content