Hindistan’ın orta kesimlerinde yer alan Dekkan yaylası ile ilgili genel bilgiler ve Dekkan Yaylası tarihi hakkında bilgiler. DEKKAN YAYLAS...
Hindistan’ın orta kesimlerinde yer alan Dekkan yaylası ile ilgili genel bilgiler ve Dekkan Yaylası tarihi hakkında bilgiler.
DEKKAN YAYLASI, Hindistan’ın orta kesiminde, Andra Pradeş, Maha-raşta ve Karnatka eyaletlerinin iç kesimlerini içeren yarımada biçimindeki yayla. Lav yatakları kalıntılarıyla kaplı Narmada ve Krişna ırmakları arasındaki topraklarla sınırlanır. Batıda Batı Gatlar, güneyde Nilgiri Tepeleri, doğuda Doğu Gatlar, kuzeyde Aravalli ve Çata Nagpur tepeleriyle çevrilidir. Yayla, birçoğu Umman Denizi yakınlarından doğan, doğu yönünde akarak Bengal Körfezi’ne dökülen bir dizi ırmak tarafından sulanır.
Godovari, Krişna, Penner, Kaveri ırmak vadilerindeki yoğun nüfusa karşın, ırmaklar arasında uzanan kurak alanlarda yerleşim dağınık ve seyrektir. Irmaklar yağmurla beslendiğinden sulama yetersizdir. Ancak, kuzeydeki volkanik topraklarda pamuk ekimi yapılır. Akdarı, yağlı tohumlar, buğday vb ürünlerin yanı sıra, güneyde çay ve kahve üretimi de önemlidir. Poona, Haydarabat, Bangalor bölgenin başlıca büyük kentleridir.
Tarih. Tarih açısından Kuzey Dekkan, uzun süre güneyli Dravidlerle kuzeyli Hint-Ariler arasında bir çekişme alanı olarak kaldı. Dekkan, zaman zaman tek bir yönetim altına girdiyse de genelde küçük devletçiklere bölünmüş bir görünüm gösterdi. Bir ara büyük bölümü, Andra krallarının yönetimi altına giren bölge, 13. yüzyılda Müslümanların eline geçti. 1724’te Türkler tarafından kurulan ve 1948’e kadar varlığını sürdüren Haydarabat Devleti, bu tarihte bağımsızlığını kazanan Hindistan topraklarına katılarak Andra Pradeş, Mysore ve Maharaştra eyaletleri sınırları içine almdı.
YORUMLAR