Demokrasi Kavramının Açıklaması

Demokrasi ne anlamına gelir? Direkt ve yarı direkt demokrasi nedir? Demokrasinin özellikleri ve temel ilkeleri hakkında bilgi. DEMOKRASİ NE...

Demokrasi ne anlamına gelir? Direkt ve yarı direkt demokrasi nedir? Demokrasinin özellikleri ve temel ilkeleri hakkında bilgi.



DEMOKRASİ NEDİR?



Enerjisini halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, hak, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi denir.



Demokrasi, ilk kez Yunan uygarlığında oluşmaya adım atmıştır. Kelime olarakta Yunanca “Demos” (HALK) ve “Kratos” (iktidar) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.



Demokrasi; bireylerin başkalarına zarar vermeden istediği her şeyi yapabilmek demek olan “Özgürlük”, dil, ırk, renk cinsiyet siyasal fikir ayrımı yapmaksızın her insanın hukuk önünde eşit olmasını ifade eden “Eşitlik”, yönetimde millet egemenliğini esas alan “Ulusal Egemenlik” ilkesine dayanan anlayıştır.



Demokrasi; İnsan haklarına ehemmiyet veren, şahıs hak ve özgürlüklerini geliştiren bir uzlaşma yöntemidir. Demokrasilerde kişinin düşüncesine ehemmiyet verilir, değişik siyasal düşüncelere saygı duyulur.



Demorkasilerde ferdin istekleri esas alınır ve gereksinimleri karşılanmaya çalışılır. Demokrasi; uygulanışına gore, “Direkt” ve “Yarı Direkt” Demokrasi benzer biçimde isimler almıştır.



Direkt Demokrasi Nedir?



Seçme ve tercih hakkının direkt doğruya halk tarafınca kullanıldığı yöntemdir. Bu sistemde oylamaya katılanlar belirgin zamanlarda, belirgin yerlerde toplanarak yasalar yaparlar, meydana getirilen yasaları uygulayacak kişileri kendileri belirler. Söz konusu demokrasi anlayışı geçmişte eski Yunan ve Roma uygarlıklarında kullanılmıştır. Günümüzde halkın belediye başkanlarını ve muhtarları seçmesi direkt demokrasi örneğidir.



Yarı Direkt Demokrasi Nedir?



Söz konusu demokrasilerde halk kanunların yapılmasına direkt katılamaz yönetme ve kanun yapma yetkisini seçtiği temsilcilere verir. Günümüzde devletlerin genişliği ve nüfuslarının fazla oluşu benzer biçimde nedenler bu şekilde demokrasi örneklerini mecburi kılmıştır.



Günümüzde millet, egemenliğini temsilcileri vesilesiyle kullanır. Milletin temsilcileri meclis denen organlarda kararlar alırlar.



Demokrasinin temel nitelikleri içinde aşağıdakileri saymak mümkündür.



***Kararlar genellikle alınır.



***Her insana tek ve eşit oy hakkı tanınır.



***Yöneticiler belli başlı sürelerce seçilir.



***Toplumun tüm bireylerine fırsat eşitliği sağlanır.



***Şahıs hak ve özgürlükleri korunur



***Yönetimde halk egemenliği esas alınır.



***Çoğulculuk prensibi işler.



***İnsan hakları gelişir ve korunur.



***Kişiye saygınlık kazandırıp insan olma onuru yaşatır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Demokrasi Kavramının Açıklaması
Demokrasi Kavramının Açıklaması
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/demokrasi-kavramnn-acklamas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/demokrasi-kavramnn-acklamas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content