Divan Edebiyatında Beyit

Divan edebiyatı nazım türlerinden beyit nedir? Beyit özellikleri, örnekleri, açıklaması ve hakkında bilgi. BEYİT : Beyit iki mısranın mana...

Divan edebiyatı nazım türlerinden beyit nedir? Beyit özellikleri, örnekleri, açıklaması ve hakkında bilgi.



BEYİT :



Beyit iki mısranın mana bakımından birbirlerini tamamlamalarından, şu demek oluyor ki bir söz (tümce) meydana getirmelerinden doğmuş iki mısralık bir nazım birimidir. Bir nazım türü değildir.



Eskiden bir sürü nazım şekilleri, beyit dediğimiz ikişer mısralık bölümlerin alt alta sıralanmasıyla meydana getirilirdi. Beyit, bir manzumenin ikişer mısralık bölümlerinden herbirinin adıdır. Bu iki mısralık bölüm, manzumeye bağlı kalmış olduğu sürece beyit ismini taşır. Beyit, manzumeden ayrılıp bağımsız duruma erişince, adım değiştirir.



Gazel ve kaside benzer biçimde manzumelerde beyit, matla olduğu vakit, mısraları kendi aralarında kafiyelenir. Matla olmadıkça, her beytin ilk mısrası boşta kalır, ikinci mısraların hepsi birbirleriyle kafiyelenir. (Alt taraftaki örneğe bu bakımdan da bakılmalıdır).



Divan Edebiyatı nazımlarında mevzu birliği olmadığı için, genel olarak her beyit bağımsız bir his ve fikir sözü (cümlesi) dir. Şu demek oluyor ki söz bir beyit içinde tamamlanmak zorundadır.



Şu mesela ikişer mısralık her kısımı birer beyittir:



Bir nîm neş’e say bu cihânın baharını

Bir sâgar-i keşideye tut lâlezârım



Bir dem mi var ki âh ederek anmaya gönül

Ey serv-kad seninle geçen rüzgârını



Şevk-i tamâm va’de-i ferılâyı dinlemez

Reşk ana kim cihanda bugün buldu yârını



İran zemine tuhfemiz olsun bu nev-gazel

İr görsün Isfahana Stanbul diyârını



Düşmen ne denlû saht ise de şâd ol ey Nedîm

Seng üzre gösterir zer-i kâmil ayârını



Nedim



Divan edebiyatında en mühim nazım birimi beyittir. Bir sürü nazım türleri beyitlerden meydana gelir. Mesela gazel, kaside, terkib-i bent, terci-i bent, kıt’a benzer biçimde nazım türleri beyit birimiyle düzenlemiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Divan Edebiyatında Beyit
Divan Edebiyatında Beyit
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/divan-edebiyatnda-beyit.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/divan-edebiyatnda-beyit.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content