Diz Kireçlenmeleri (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)

Diz Kireçlenmesi (Diz Osteoartriti ve Gonartroz) Diz kireçlenmesi, en sık görülen eklem kireçlenmesidir. - Gonartroz , orta yaş üstü...

Diz Kireçlenmesi (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)






Diz kireçlenmesi, en sık görülen eklem kireçlenmesidir.
- Gonartroz, orta yaş üstünde ve ileri yaşlarındaki diz ağrılarının başlıca sebebidir.
- Diz osteoartriti, kireçlenmesi diz eklemini oluşturan kıkırdakların aşınması ile başlamış olan bir klinik tablodur.

Diz kireçlenmesinin sebepleri nedir?

* İleri yaş,

* Önceki eklem içi kırıkları şeklinde diz yaralanmaları,

* Tekrarlayan diz travmaları,

* Geçirilmiş ön çapraz bağ yırtıkları, menisküs yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları dizin mekaniğini bozup aşınmayı arttıran yönde tesir ediyorsa,

* Osteokondritis dissekans ve başka diz kıkırdak sorunları

* Eklem içi özgür kıkırdak parçaları,

* Romatoid artrit, gut hastalığı şeklinde emflamatuvar hastalıklar,

* Geçirilmiş diz septik artritleri ve enfeksiyonlar,

* Çok fazla şişman olmak diz ekleminde kireçlenmeye, osteoartrite niçin olmaktadır.

Diz kireçlenmesinin bulguları nedir?

Diz kireçlenmesinin ana bulguları; ağrı-sancı, eklem hareketlerinde kısıtlılık,eklem sertliği ve dizde şişliktir. Diz osteoartritinde,kireçlenmesinde bulgular yavaş yavaş ilerleyip ortaya çıkar. Gonartrozda; mesela ağrı-sancı, önceleri yalnız uzun aktiviteler, uzamış yürüyüşler sonrasında olurken vakit ilerledikçe istirahatte dahi ağrı-sancı görülür. Eklem sertliği bilhassa uzun soluklu oturmalardan sonrasında daha belirgin hale gelir ve hastalar ayağa kalktıklarında bir süre zorlanırlar bir süre sonra dizleri açılır ve rahat hale gelir.

Diz kireçlenmesinin tanısı iyi mi koyulur?

Ortopedi doktoru, diz kireçlenmesinin tanısını koymak için size bazı sorular yönelterek düşünce sahibi olacaktır. Ortopedi doktoru, ağrınızın ne zamandır bulunduğunu, hangi aktivitelerle diz ağrınızın arttığını, diz ağrısının iyi mi hafiflediğini, önceleri geçirdiğiniz herhangi bir diz ameliyatı ya da travması olup olmadığı şeklinde mevzularda size sorular yöneltecektir.

Diz ekleminizin muayenesi esnasında, ortopedi doktoru dizinizi gözleyerek, dizde şişlik olan bölgeleri diz ekleminde herhangi bir açısal deformite olup olmadığına eski yaralanma ve ameliyat izlerine bakar. Bir süre sonra muayenede, diz ekleminin değişik yerlerine baskı uygulayara duyarlılık olan bölgeleri saptamaya çalışır. Diz ekleminizi oynatarak diz eklemi hareketlerinde kısıtlılık olup olmadığına bakar. Bir süre sonra değişik manevra ve muayene tetkikleri ile meniskus, bağ ve kıkırdak sorunları hakkında bulgu varlığını araştırır.

Diz kireçlenmesinde doktorunuz diz röntgenleri istediğinde bu tür şeyler ayakta, yatarak yada ayakta dizler bükülü vaziyette çekilebilir. Röntgenlerde, ortopedi doktoru, diz ekleminde açısal deformite varlığı, diz ekleminde gonartrozda görülen eklem aralığında daralma ile karekterize kıkırdak aşınması ve miktarını ve kireçlenmeye bağlı gelişen kemik çıkıntılarını ve boyutlarını görerek diz osteoartritinin, diz kireçlenmesinin düzeyini ortaya koyar.Bir takım durumlarda ortopedi doktoru, MR tetkiki ister. MR tetkiki ile kıkırdak, menisküs ve hağa yırtıkları tam olarak görüntülenebilir. MR tetkiki bilhassa kıkırdak aşınması ileri düzeyde olmayan ve genç diz kireçlenmeli hastalarda istenmektedir.

Diz kireçlenmesi tedavisi iyi mi yapılmaktadır?

Diz kireçlenmesini tedavi etmede, en mühim öğe mevcut kireçlenmenin düzeyini saptamaktır. Çok hafifçe düzeyde yada erken evredeki diz kireçlenmesinde ağrı-sancı kesiciler ve diz egzersizleri kafi olmaktadır. Burada en mühim husus, eğer hastanın diz ekleminde açısal bir dönüklük, deformite var ise ve bunun diz kireçlenmesini arttırdığı düşünülüyorsa bu açısal bozukluğun cerrahi düzeltilmesi planlanmalıdır.

Orta düzeyde diz kireçlenmesinde MR tetkiki ile dizdeki aşınmayı arttıracak yada hastanın ağrı-sancı şikayetine sebep olduğu saptanan kıkırdak bozukluklar, menisküs yırtıkları bağ yarlanmaları, diz kapağı uyum sorunları saptanırsa, diz artroskopisi ile bu bozukluklar tedavi edilir. Mesela diz eklemi kıkırdağına sürten, kilitlenmelere, diz eklem hareket kısıtlılığına sebebiyet veren bir menisküs yırtığı artroskopik menisektomi ile tedavi edilerek hastanın rahatlatılması hedeflenir. Orta düzey diz kireçlenmesi olan hastalarda eğer hastanın diz ekleminde açısal bir dönüklük, deformite var ise ve bunun diz kireçlenmesini arttırdığı düşünülüyorsa orta yaş hastalarda bu açısal bozukluğun cerrahi düzeltilmesi planlanmalıdır.

İleri yaş hastalarda ise yük azaltıcı dizliklerle mısra binen yük eşit dağıtılmaya çalışılır. Gene orta düzeydeki diz eklemi kireçlenmelerinde fizik tedavininde mühim görevi vardır. Artroskopi gerektiren hastalarda artroskopi sonrası gerektirmeyenlerde ise doğrudan olarak fizik tedavi ile iyi sonuçlar alınabilir.İleri düzey kireçlenmesi olan hastalar, ağrıları-sancıları istirahatte iken dahi olan hastalardır. Bu hastaların çekilen radyografilerinde eklem mesafelerinin çok daraldığı ve kemik çıkıntılarının belirgin olduğu görülür. Bu hastalarda mühim olan kireçlenme bulgularının dizin tamamında mı yoksa yalnız iç kısmında mı olduğudur. Bir tek iç bölümde şikayeti olan genç ve uygun hastalarda tek kompartmanlı diz protezi yalnız dizin iç kısmına uygulanır. İleri yaş ve/ya da dizin hem iç hemde dış tarafı etkilenmiş hastalarda da total diz protezi uygulanır.









  • Baldır ve diz ağrısının sebepleri nedir?


  • Diz Ağrıları-sancıları


  • Diz Nedir - Dizin Yapısı ve Görevleri


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Diz Kireçlenmeleri (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)
Diz Kireçlenmeleri (Diz Osteoartriti ve Gonartroz)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/diz-kireclenmeleri-diz-osteoartriti-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/diz-kireclenmeleri-diz-osteoartriti-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content