Dünya Gölleri - Büyük Tuz Gölü

Büyük Tuz Gölü Temel Britannica Büyük Tuz Gölü ve Colorado Kanyonui uzaydan görünüm B üyük Tuz Gölü, ABD'nin Utah eyaleti nin...

Büyük Tuz Gölü
Temel Britannica

Büyük Tuz Gölü ve Colorado Kanyonui uzaydan görünüm





20081117saltlakefull


Büyük Tuz Gölü, ABD'nin Utah eyaleti nin kuzeyinde yer alır. Batı yarıküresindeki en büyük tuzlu su gölüdür. Kayalık Dağlar'da Wasatch dağ sırasının batısındaki yüksek bir yaylada bulunan göl deniz düzeyinden yakla­şık 1.300 metre yüksektedir.

Çok az yağmur yağdığı için, göl suyunun çoğu sularını göle boşaltan üç küçük ırmak­tan gelir. Uzun sıcak yaz mevsimi süresince gölün suları büyük ölçüde buharlaşır ve geriye tuz kalır. Bu nedenle her geçen yıl gölün tuz oranı artmaktadır. İsra­il'deki Lût Gölü de benzer özelliktedir. Göl suyunun ağırlığının dörtte biri tuzdur. Tuz oranı, deniz suyundakinden yedi kat fazladır. Göl suyunun sığ havuzlara pom­palanıp güneş altında buharlaştırılmasıyla el­de edilen tuz kimyasal madde üretiminde kul­lanılır.

Büyük Tuz Gölü, aslında Bonneville Gölü adlı daha büyük, eski bir gölün kalıntısıdır. Bu gölün eski kıyı çizgisi doğu yönündeki dağların yamaçlarında, bir zamanlar dalgala­rın kıyıya çarparak oluşturduğu sıra sıra taraçalar biçimindedir. Son yıllarda ırmak sularının bir bölümü vadiyi sulamak amacıyla kullanıldığı için göl küçülmüştür. Gölün gü­neybatısı çöldür. Bu çölün Bonneville Tuz Düzlükleri adıyla bilinen bir bölümü bir metreden daha kalın saf bir tuz tabakasıyla kaplıdır. İlkbahar dışındaki zamanlarda tuzun yüzeyi sert ve dümdüzdür. Bu nedenle oto­mobil yarışlarında, dünya hız rekoru deneme­leri için pist olarak kullanılır.

Göl çanağındaki birikintinin büyük bölümü sodyum klorürdür. Ayrıca sülfat, magnezyum ve potasyum da içerir. Göl zengin bir mineral kaynağı olmanın yanı sıra, son zamanlarda su sporları ve yabanıl yaşamı koruma merkezi olarak da önem kazandı.

Gölde az sayıda canlı yaşar. Suyu çok tuzlu olduğu için, tuzlu su karideslerinin yaşaması­na elverişlidir. Ayrıca deniz yosununa da rastlanır. Küçük adalarda yuva yapan martı­lar ile çok sayıda pelikan, balıkçıl, karabatak gibi su kuşları karadaki böceklerle beslenir. Bölgeye yerleşen ilk göçmenler 1848'de buğ­daylarını biçmek üzereyken, çekirge sürüleri­nin saldırısına uğradılar. Ama tam o sırada yetişen martılar çekirgelerin tümünü yedi. Bu nedenle martı, Mormon dinine bağlı yöre halkının geleneklerinde ayrıcalıklı bir yer kazandı. Güney Pasifik Demiryolu 43 km uzunluğundaki bir toprak set üzerinde gölü aşar. Gölün derinliği 5 metrenin altındadır. Çok tuzlu olduğu için gölde yüzen bir kişi suya batmaz.






  • Türkiye'nin Gölleri - Tuz Gölü


  • Tuz Gölü'nden tuz nasıl elde edilmektedir?


  • Dünyanın ve Türkiye'nin en büyük tuz gölü, dağı ve gölünün ismi nedir?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Gölleri - Büyük Tuz Gölü
Dünya Gölleri - Büyük Tuz Gölü
http://img17.imageshack.us/img17/2606/20081117saltlakefull.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-golleri-buyuk-tuz-golu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-golleri-buyuk-tuz-golu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content