Dünya Nehirleri - Colorado Nehri (ABD)

Colorado Nehri (ABD) Temel Britannica ABD'nin batısındaki bu büyük ırmak, derin vadisi süresince yer edinen muhteşem güzellikt...

Colorado Nehri (ABD)
Temel Britannica





ABD'nin batısındaki bu büyük ırmak, derin vadisi süresince yer edinen muhteşem güzellikteki tabiat görünümle­riyle ünlüdür. Şimal Colorado'daki bolca yağış alan Kayalık Dağlardan doğan Colorado Irmağı batıya ve güneye doğru 2.333 km bo­yunca akarak California Körfezi'ne dökülür.
Utah'ı güneydoğudan keserek, Arizona' nin kuzeyinden güneye doğru akar; Arizona' yı California'dan ayırır ve güneyde Meksika' ya girer. Colorado Irmağı 632.000 km² genişli­ğinde bir bölgeyi akaçlar.
Colorado Irmağı'nın Colorado Yaylası bo­yunca toprağı derinlemesine oyarak oluştur­duğu kanyonun en derin yeri Arizona'nın ku­zeybatısındaki Büyük Kanyon'dur. Colorado Irmağı, Büyük Kanyon'un batısında kurak Büyük Havza'ya girip güneye yönelir ve dağ sıralarını Siyah Kanyon'la keserek California Körfezi'ne doğru akışını sürdürür. Colorado Irmağı'nın yüzyıl­lar süresince yüksek dağ ve tepelerden sürük­leyerek taşımış olduğu birikintilerden oluşan büyük delta California'daki Imperial Vadisi'ni de­nizden ayırır.
İspanyol denizci Francisco de Ulloa 1539' da California Körfezi'ne büyük bir ırmağın boşaldığına ilişkin emarelere rastladı. Son­raki yıl, Hernando de Alarcon ırmak süresince yukarıya doğru yelken açtıysa da, dört bir ya­nında çölden başka bir şey göremedi. Aynı yıl Garcîa Löpez de Cârdenas Büyük Kanyon'a ulaştı. 1869'da Binbaşı John Wesley Powell başkanlığındaki bir grup, teknelerle ır­makta akıntı yönünde giderek, tüm vadiyi geçti. Irmağın süratli akan bölümlerinde çok tehlikeli olan bu seyahat bir süre sonra pek çok kez yinelendi.
Imperial Vadisi ilk kez 1900'de Colorado Irmağı'ndan yararlanılarak sulandı. Bu şekilde, kıraç çöl bir ziraat alanı oldu. Ama 1905'te, sulama sistemindeki bir çatlak sebebiyle Colo­rado Irmağı Imperial Vadisi'nde taşarak çiftlik­leri ve Cenup Pasifik Demiryolu'nu sular altın­da bıraktı. İki yıl devam eden onarım emek harcamaları sonucunda ırmak tekrardan kendi yatağına döndü­rüldü. Sularla kaplı alanın Salton Gölü dışında­ki kısımı çok geçmeden kurudu.
Taşkınların denetlenmesi, sulama ve elek­trik enerjisi üretimi amacıyla, ABD yönetimi Siyah Kanyon'da Boulder Barajı'nı yapmış oldu. 1936'da tamamlanan ve günümüzdeki ismi Hoover Barajı olan 221 metre yükseklikte, 379 metre boyundaki bu barajın arkasında oluşan Mead Gölü 185 km uzunluğundadır. Baraj­dan elde edilmiş elektrikenerjisi Los Angeles'a kadar iletilir. Glen Kanyon Barajı ve Par­ker Barajı Colorado Irmağı üstündeki diğeri dev barajlardır.


800pxcoloradoriveredit







  • Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Şeria Nehri (ürdün Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Seyhun Nehri (Siri Derya Nehri)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Colorado Nehri (ABD)
Dünya Nehirleri - Colorado Nehri (ABD)
http://img200.imageshack.us/img200/9225/800pxcoloradoriveredit.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-colorado-nehri-abd.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-colorado-nehri-abd.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content