Dünya Nehirleri - Obi Nehri

Asya'nın en uzun ırmakların­dan biri olan Obi SSCB sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu bir...


Asya'nın en uzun ırmakların­dan biri olan Obi SSCB sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu birleşme noktasından, Kuzey Buz Denizi'ne döküldüğü yere kadar 3.650 km uzunluğundadır. Donmadığı zaman küçük yük gemileri ırmağı baştan sona geçebilir. Biya ve Katun ırmaklarının kaynağı Orta Asya'da Altay Dağları'ndadır. En uzun kolu Kara İrtiş'le birlikte 5.411 km uzunlukta olan Obi Irmağı'nın havzası 2.990.000 km2'lik bir alan kaplar.


Obi Irmağı 645 km boyunca genellikle kuzeybatı yönünde akarak, önemli bir bilim ve teknoloji merkezi olan Novosibirsk'ten geçer (bak. novosibirsk). Bu kentin yakınla­rında zengin tarım ve hayvancılık bölgeleri vardır. Trans-Sibirya Demiryolu Novosibirsk' te Obi Irmağı'yla kesişir.





Obi Irmağı Novosibirsk'in kuzeyinde, tayga adı verilen, bataklıklarla kaplı iğneyaprakh ormanlardan geçer. Sibirya'ma batı kesimin­de, 2.735 kilometreden fazla kuzeybatı doğ­rultusunda akar. Bir iki kentin yer aldığı ve hemen hiç tarım yapılmayan bu bölgede ormancılık önemlidir. Kütükler büyük sallara yüklenerek Kuzey Buz Denizi'ne getirilir, buradan da Rusya'nın kuzeybatısındaki li­manlara gönderilir.


Hantı-Mansisk yakınlarında önemli kolla­rından biri olan Kara İrtiş Irmağı ile birleşen Obi Irmağı Kuzey Buz Denizi'ndeki Obi Körfezi'ne dökülür. Irmak, son 1.130 km boyunca bataklık ormanlardan geçerken bir­çok kola ayrılır.


Obi çok geniş bir ırmaktır. Barnaul'da genişliği 2 kilometreyi bulur. Ağzı yakınların­da ise genişliği 19 kilometreyi aşar. Obi Irmağı kıyılarında kışlar çok soğuk geçer. Irmak kasım sonundan başlayarak altı ay süreyle donar. Orta çığırında sık sık taşkınlar olur. İlkbaharda, ırmağın kuzeydeki aşağı çığırı erimeden çok önce, güneydeki yukarı çığırı erir. Irmak ağzının yakınlarındaki buz­lar bu eriyen suların akmasını engellediğin­den, sular bataklık ormanlarda geniş bir alana yayılır.



Obi Nehri (Rusça: Ğбь) Sibirya'nın güneyinden başlayan ve Kuzey Buz Denizi'ne dökülen nehir. Nehir oldukca geniş ve düz yataklara sahip olduğundan şehirler arası yolcu ve yük taşımaya elverişlidir. Kışın nehir suları donar ve araç geçişine uygun hâle gelir.


Asya'nın en uzun ırmaklarından biri olan Obi Rusya Federasyonu sınırları içindedir. Biya ve Katun ırmaklarının birleşmesiyle oluşur. Bu birleşme noktasından, Kuzey Buz Denizi'ne döküldüğü yere kadar 3.650 km uzunluğundadır. En uzun kolu Kara İrtiş'le birlikte 5.411 km uzunlukta olan Obi Irmağı'nın havzası 2.990.000 km2'lik bir alan kaplar. Obi Nehri'nin genişliği Barnaul'da 2 kilometredir. Ağzı yakınlarında ise genişliği 19 kilometreyi aşar.Dünya'nın en büyük 5. nehridir...

MsxLabs TemelBritannica Vikipedi











  • Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Şeria Nehri (ürdün Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Dinyeper Nehri (Özi Nehri)



Obi Irmağı
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Sibirya'nın en büyük üç ırmağından biri ve en batıda bulunanı. Uzunluğu yaklaşık 4.230 km, beslenme havzasının genişliği 3 milyon km2 olan Obi, Altaylar'da, Katun ve Biia ırmaklarının birleşmesiyle meydana gelir. Batı Sibirya'da Barnaul, Novosibirsk, Kolpanchevo, Salekhard, Novosib gibi kentlerden geçer ve Kara Denizi'ne (Kuzey Buz Denizi) dökülür. Başlıca kolları Tom, Chulym, Ket, Vakh (sağ) ve İrtiş'tir (sol). üzerinde bir seri hidrolik santral kurulmuştur (en önemlisi Novosibirsk yakınında). Batı Sibirya'nın önemli bir iç suyoludur.
Obi Irmağı


531tu






Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Obi Nehri
Dünya Nehirleri - Obi Nehri
http://f1204.hizliresim.com/w/y/531tu.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-obi-nehri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-obi-nehri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content