Dünya Nehirleri - Sen (Seine) Nehri

Sen Nehri Temel Britannica Vikipedi Eyfel Kulesi üstünden Sen Nehri'nin görünümü Kaynak: Burgonya Ağız: Manş Denizi Havza ül...

Sen Nehri
Temel Britannica Vikipedi
Eyfel Kulesi üstünden Sen Nehri'nin görünümü




800pxaftnntheseinefromt800pxaftnntheseinefromto


Kaynak: Burgonya
Ağız: Manş Denizi
Havza ülkeleri: Fransa
Uzunluk: 776 km
Kaynak rakımı: 471 m
Havza alanı: 78,650 km²


Sen Nehri (Fransızca: Seine), kuzeybatı Fransa'da mühim bir akarsu. Burgonya'dan doğar ve Manş Denizi'ne dökülür. 776 km. uzunluğundaki nehrin debisi averaj 500 m3/s 'dir.

Paris'in ortasındaki adalarda (Ãle de la Cité ve Ãle Saint-Louis) ve iki kıyısına kurulduğu bu dere, gezinsel açıdan da önemlidir.

Sen Nehri, Fransa'nın kuzeyindeki en mühim akarsudur. Loire'dan sonrasında Fransa'nın ikinci uzun ırmağı olan Sen, Dijon yakın­larındaki Langres Yaylası'ndan doğar, kuzey­batıya doğru 780 km uzunluğunda dolambaçlı bir yol çizerek Le Havre limanında Manş Denizi'ne dökülür. Türlü yönlerden gelmiş olarak ırmağa katılan kollarından en mühimleri Au­be, Marne ve Oise ırmaklarıdır. Bu kollardan birkaçı Sen'e Paris civarlarında katılır. Yük taşımacılığına elverişli olan bu ırmaklarda işleyen mavnalarla ırmak havzasından elde edilmiş ürünler kente ulaştırılır. Yapı gereçleri ve petrol de ırmak kanalıyla göç eder. Sen havzası büyük bölümü kez Paris havzası diye adlandırılır.

Fransa'nın merkezini oluşturan Sen havzası varlıklı ve tarihsel bir bölgedir; türlü nitelik­teki topraklarından dolayı de Garp Avrupa'nın en verimli ziraat alanıdır. Yılda 10-11 kez ürün alınan bu bölümde üzüm bağları için elverişli kireçli topraklar, koyunlar için kuru otlaklar, süt sığırları için akarsu kıyılarında yemyeşil çayırlar, buğday tarımına elverişli killi ve yalnızca iğneyapraklılara uygun olan kumlu topraklar bulunmaktadır.

Açık deniz gemileri Sen'in aşağı çığırı üstündeki Rouen'e kadar yol alabilmektedir. Sen Irmağı Meuse (Maaş), Schelde, Ren ve Rhöne şeklinde Avrupa'nın diğeri mühim ırmakla­rına türlü kanallarla bağlanmıştır. Bu sebeple de Fransa'nın en mühim suyoludur.
Sen Nehri'nden toplu görünüm, solda Aziz Mişel köprüsü ve sağda Notr Dam katedrali

sennehrigenic59f







  • Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Şeria Nehri (ürdün Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Dinyeper Nehri (Özi Nehri)



Sen (Seine) Nehri
.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi





Ad: Paris-France-2.jpg

Şimal Fransa'da Paris'i ortasından ikiye bölen ve çığırının büyük kısmına ulaşıma elverişli ırmak. Şark Fransa'da, Cote-d'Or departmanında, 471 m. yükseklikteki Langres Platosu'nda doğar. Kuzeybatıya doğru akarak Troyes, Paris ve Rouen'den geçtikten sonrasında, Le Havre ile Honfleur içinde Manş'a açılan bir halice karışır. Başlıca kolları Yonne, Loing, Essone, Eure ve Risle'dir. Kanallarla Escaut, Meuse, Rhein, Rhone ve Loire ırmaklarına bağlıdır Uzunluğu 776 km, maksimum debisi saniyede 35 m3'tür.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Sen (Seine) Nehri
Dünya Nehirleri - Sen (Seine) Nehri
http://img113.imageshack.us/content.php?page=donel=img113/4819/800pxaftnntheseinefromt.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-sen-seine-nehri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-sen-seine-nehri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content