Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)

Volga Nehri Volga (uydudan, 2002) Kaynak: sol Kama Nehri sağ Oka Nehri Ağız: Hazar Denizi Havza ülkeleri : Volga Havzası, Ru...

Volga Nehri

Volga (uydudan, 2002)





Ad: 288px-Volga.A2002137.0745.250m.jpg


  • Kaynak:
    • sol Kama Nehri
    • sağ Oka Nehri

  • Ağız:Hazar Denizi

  • Havza ülkeleri: Volga Havzası, Rusya

  • Uzunluk:3500 km

  • Kaynak rakımı:225 m

  • Ağız rakımı: -29 m

  • Debi: 8,060 m³

  • Havza alanı:1,380,000 km²
Volga veya İdil (Rusça: Волга, Tatarca: İdel), Avrupa'nın en uzun nehridir. Eski isimi Etil/Edil'dir. Uzunluğu takriben 3500 km olan Volga, Moskova ile St. Petersburg (eski adıyla Leningrad) arasındaki Valday tepelerinden doğar. Deniz seviyesinden 28 m aşağıda olan Hazar Denizi'ne dökülür. Valday tepelerinde bulunan birçok göl ve bataklıklardan gelen kollarının birleşmesiyle meydana gelen Volga, Rjev'den itibaren ulaşıma elverişli bir halde akar. Moskova Kanalı'yla birleştiği yerden sonra genişliği 230 m'yi bulur. Bundan sonra nehirde düzenli bir ulaşım sağlanır. Volga'nın yatağı üzerinde beş adet baraj bulunur. Bu barajlardan Volgograd Baraj Gölü'ndeki santral, dünyanın belli başlı hidroelektrik tesislerinden biridir.

Bundan sonra Don Nehri'ne 72 kilometre yaklaşır ve iki nehir arasında açılan bir kanal vasıtasıyla Azak ve Hazar denizleri arasında ulaşım sağlanır. Hazar Denizi'ne 50 km kala 200'den fazla kola ayrılarak Volga Deltası meydana gelir. Bu deltanın genişliği 100 km'den fazladır.
Volga havzası

Ad: Volgarivermap.png


Volga Havzası, 1.360.000 km²'lik bir alanı kaplar. Aynı zamanda Rusya'nın nüfusunun büyük bölümü bu havzada yaşar. Bölge ulaşıma elverişlidir.

Volga kışın üç ayında donar. Bu zaman zarfında da nehirden karayolu olarak faydalanılır. Volga'nın kıyılarında Rusya'nın önemli limanları ve ticaret merkezleri yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri Gorki, Kalinin, Kazan, Kuybişev ve Volgograd (Eski adıyla Stalingrad)'dır. Ortaçağ'dan beri bir ticaret yolu olan Volga, bugün hala önemli bir ulaşım yoludur.

Avrupa Hun İmparatoru Attila'nın ismi İdil'den gelmektedir (Attila = İdilli).




Sebep: kırık resim linkleri yenilendi.






  • Dünya Nehirleri - Şeria Nehri (ürdün Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Dinyeper Nehri (Özi Nehri)


  • Dünya Nehirleri - Seyhun Nehri (Siri Derya Nehri)



Volga Nehri


Rusya'da ırmak. Avrupa'nın en büyük akarsuyudur.





Uzunluğu 3.685 km., beslenme havzasının yüzölçümü 1.500.000 km2'dir. Kalinin bölgesinin kuzeyinde, Valday Platosu'nda, Seliger Gölü'nün batısında doğar, Kazan'a kadar, bazı zikzaklar dışında, genellikle doğu ve güneydoğu yönünde akar. Burada güneye döner. Kuibişev'de çizdiği büyük dirsek hariç, güney yönünde akarak Astrakan'da, çok geniş bir delta üzerinde ve birçok kollarla Hazar Denizi'ne dökülür.


Boyu 4.000 km.ye yaklaşmasına karşın, yatağının alanındaki yüksekliği birkaç yüz metreden ibarettir. Bu nedenle ırmağın eğimi çok azdır ve ortalama olarak kilometrede 7 cm., hatta bazı kesimlerinde daha da azdır. İlkbaharda eriyen karlarla kabarır ve çözülen buzları bloklar hâlinde taşır. Bu kabarma sırasında 8-12 m.ye kadar yükselir. Batı kıyıları yüksektir ve kıyısındaki kentler daha çok bu kıyıda kurulmuştur.


Alçak olan doğu kıyısındaki kentlerse ırmağın taşma alanının dışında kurulmuşlardır. Ortalama debisi 8.000 m3 olduğu hâlde, taşma sırasında bu miktar 30.000 m3'ü geçebilir. Kışın bütün çığırı boyunca donar. Donma süresi güneyden kuzeye artar (Astrakan'da 101, Kazan'da 153, Kostroma'da 160 gün). Kollarıyla birlikte 25.000 km.ye yaklaşan bir iç suyolu ağı meydana getirir.

Başlıca kolları: Tversa, Mologa, Kastroma, Unzha, Vetluga. Kama ve Samara (sağdan); Oka, Sura (soldan). Kıyısında yer alan başlıca kentler, Kalinin, Rybinsk, Yaroslavl, Kostroma, Gorki, Kazan, Kuibişev, Saratov, Volgograd ve Astrakan'dır. Aşağı çığırı balıkçılık bakımından önemlidir. Kanallarla öteki ırmaklara ve öteki denizlere bağlanmıştır. üzerinde dünyanın en büyük göletlerinden bazıları kurulmuştur (Rybinskoye ve Kuybyshevskoye gibi).


MsXLabs Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi





YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)
Dünya Nehirleri - Volga Nehri (İdil Nehri)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/42670d1450094737-dunya-nehirleri-volga-nehri-idil-nehri-288px-volga.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-volga-nehri-idil-nehri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-nehirleri-volga-nehri-idil-nehri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content