Ege Bölgesi İklim Özellikleri

Ege Bölgesi İklimi Ege Bölgesi çoğu zaman yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminin tesiri altındadır. ...

Ege Bölgesi İklimi









Ege Bölgesi çoğu zaman yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminin tesiri altındadır. Bu genel vaziyet daha çok Ege Kısımı için geçerlidir. İçbatı Anadolu'da ise denizden uzaklık ve yükselti sebepleriyle iklim koşullarında farklılık görülür. Şimal kesimlerinde sık sık soğuk baskınları görülür. Senelik averaj sıcaklıkta coğrafi enlemin etkisiyle güneyden kuzeye ve yüksekliğin etkisiyle garptan doğuya doğru azalma görülür. En soğuk ay çoğu zaman ocak, en sıcak ay ise temmuz ayı olarak tespit edilmiştir.


Ege Denizi kıyıları süresince tam bir Akdeniz yağış rejimi görülür. Yazlar kurak geçer; yağışlar kış aylarında toplanmıştır. Hemen hemen tüm meteoroloji istasyonları da senelik averaj yağış tutarı 500 mm'nin üstünde, çoğu zaman de 1000 mm'nin altında olarak saptamışlardır.


BAKINIZ









  • İç Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri


  • Akdeniz Bölgesi İklim Özellikleri


  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri



Ege Bölgesi'nin iklim tipi nedir, Ege iklimi, Ege Bölgesi'nde görülen iklim çeşidi

Kıyı kesimindeki Aslolan Ege Kısımı'nde Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Akdeniz ikliminin tesirleri, çöküntü ovaları süresince, kıyıdan yer yer 100-150 km kadar içerilere sokulur. Kıyı kesiminde kar yağışları ve don vakaları çok nadir görülür. Kışları oldukça ılımandır. Yaz mevsimi kıyı ovalarında oldukça sıcak ve kurak geçer. İç Garp Anadolu Kısımı'nde ise Akdeniz ikliminden karasal iklime geçiş özelliği görülür. Isı farkları artar. İç Garp Anadolu'da kış mevsimi kıyı kesime gore daha soğuktur. Kar yağışları ve don vakaları görülür. Yaz mevsimi ise kıyı kesime gore daha sıcaktır. İç Garp Anadolu'da kıyı kesimine gore azalan yağışlar, ilkbahar mevsimine doğru kayar. Yaz kuraklığı kıyı kesimden daha azdır.






Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege ya da Aslolan Ege ve İç Ege ya da İç Garp Anadolu olmak suretiyle iki kısma ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve son olarak avrupada Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine haiz bölgesidir.

Ege Bölgesi'nde Akdeniz iklimi hakimdir. Akdeniz iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim türüdür. Yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay averajı 28-30 °C , en soğuk ay averajı 8-10 °C dir. Senelik averaj 18 °C dir. Kar yağışı ve don vakası çok nadir görülür. En fazla yağış kışın , minimum yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu ikimde görülür.





  • İç Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri


  • Akdeniz Bölgesi İklim Özellikleri


  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi İklim Özellikleri


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ege Bölgesi İklim Özellikleri
Ege Bölgesi İklim Özellikleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesi-iklim-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesi-iklim-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content