Ege Bölgesi'nde turizm nerelerde yapılır?

Ege'de gezim nerlerde yapılır? Ege Bölgesi'nin gezinsel bölgeleri nerelerdir? Ege bölgesinin zamanı ve gezinsel mekanları...

Ege'de gezim nerlerde yapılır?

Ege Bölgesi'nin gezinsel bölgeleri nerelerdir?

Ege bölgesinin zamanı ve gezinsel mekanları nedir?





EGE KIYILARI

Ege kıyılan Türkiye'nin en güzel yerlerindendir. Büyüleyici bir sahil şeridi ve temiz sulara haizdir. Etrafı zeytin bahçeleri, çam ağaçları ve kayalıklarla çevrili plajları vardır. Bölgenin 5000 yıldan fazla olan geçmişi, kültürü, mitolojisi, popüler dinlence köyleri, eski uygarlıkların kalıntıları vb. her türlü insanoğlunun ilgisini çekecek bir yer mevcuttur. Sahil yolu süresince her zevke ve bütçeye uygun barınma bölgeleri vardır. îşte bu eşi olmayan bölgemizde bulunan gezinsel bölgeler :

BALIKESİR > Ayvalık

îyi korunmuş eski şehir dokusu, naturel güzellikleri, plajları, konaklama ve yeme içme tesisleriyle yörenin en mühim gezim merkezlerinde biridir.


Ayvalık'ın en güzel yanlarından biri derhal hepsi uçuk renkli taş evleri içinde, taş döşeli sokaklarda dolaşmak, yüz yıl evvelde kalmış yapıların kapı tokmaklarına, alınlıklarına işlenmiş motiflerdir.


Eski kiliselerin çoğunun sonradan camiye çevrildiği Ayvalık'da bulunan, en meşhur kilise Taksiyarhis Kilisesidir. ikonalar ve balık derişi üstüne işlenmiş aziz portreleri ile 130 senelik geçmişi yansıtan kilisenin, geçtiğimiz yıllarda ikonunun çalınması sebebiyle günümüzde ziyarete kapatılmıştır. Ali Bey Camisi, Saatli Cami, gene kiliseden çevrilen Yeni Cami ile Abdülhamit döneminde yapılmış olan Hamidiye Camisi başlıca zamanı eserleridir.

*Sarımsaklı Plajları

îlçe merkezine 5 km uzaklıktaki geniş kumsallı uzun Sarımsaklı Plajları, beş yıldızlıdan pansiyona kadar her sınıftan konaklama tesisi, orta kalitedeki lokantalarından minik büfelerine kadar Ayvalık'ın en mühim gezinsel yöresidir. Denizi sığ ve kumsalı güzeldir.

*Cunda (Ali Bey ) Adaşı

Adı ada olmasına karşın karayolu bağlamışı bulunan Cunda, Ayvalık akşamlarının en canlı yeridir. Deniz kıyısında açık alanları bulunan bir dizi balıkçı lokantası yan yana sıralanır.

Cunda güzel lokantaları yanında zeytin ağaçları ve çamlar içinde tabiat yürüyüşü yapma imkanı sağlamaktadır.

*Şeytan Sofrası

Ayvalık çevresini, körfezin koylarla ve zeytinliklerle süslenmiş güzel manzarasını çepeçevre görebilen tepe merkeze 5 km uzaklıktadır. Efsaneye nazaran şeytanlar her akşam burada buluşup yiyecek yerlermiş. Kaya üstündeki ayak izine benzeyen şeklin de şeytanın ayak izi olduğu söylenir.


İZMİR


Uzun ve dar bir körfezin basında bulunan, gemiler ve yatlarla çevrelenmiş bir şehirdir. İklimi ılıktır, yazları denizden gelen serin rüzgar yazın bunaltıcı sıcaklığım azaltarak rahatlatıcı bir hava meydana getirmektedir.


Bahçelerde, balkonlarda, kapıların ve pencerelerin önünde, her yerde çiçekler vardır, îzmir kadar çiçekli bir kentimiz yoktur.


Cenup duvarları ve batı burçları ayakta olan kadife kale Hellen ve Roma süreci taş işçiliğinin izlerim taşır. Kalenin yakınında bulunan, uzun seneler sahil tarafınca yukarıdaki Halil Rıfat'a taşıt olarak kullanılan ve geçen yıllarda çevresi ile beraber düzenlenerek tekrardan çalıştırılan asansör ülkemizdeki en garip taşıttır.


İzmir'in gezilebilecek öteki mühim yerlerinden bazıları namlusunda devamlı bir güvercin olan Hasan Tahsin Heykeli, Saat Kulesi, Konak îskelesi ve Kemer Altıdır.


Kemer Altı, eğri büğrü sokakları, işportacıları ve şık mağazaları ile çok canlı bir çarşıdır.

Eski yerleşim bölgesi Bayraklı' da meydana getirilen kazılarda M.Ö 925 yılma ilişik olduğu belirlenen ev ortaya çıkarılmıştır. Antik Kentten çok mühim bulgular ortaya çıkarılmıştır. Kazılar hala devam etmektedir.


Ege'nin zamanı zenginlikleri Konak Meydanı yakınındaki Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.


Bergama


Antik çağda dünyanın kültür ve sanat merkezlerinden biri idi. Kentin güneyindeki Şadırvan Camisi, kuzeydoğuda Bergama Çayı kenarındaki Yüce Cami, Hükümet Konağı tarafındaki Kurşunlu Cami kentteki en mühim Osmanlı Süreci yapıtlarıdır.

*Bergama Müzesi

Kent merkezinde bulunan Bergama Müzesi'nin Arkeoloji Bölümünde Tunç çağından Bizans'a kadar yaşanmış uygarlıklardan buluntular sergilenmektedir. Müzenin bir de Bergama ve çevresinin halk kültürü ürünlerinin sergilendiği etnografya kısmı vardır.

*Pergamon

Pergamon antik kenti yüksek bir tepeden ovaya doğru yayılmıştır. Tepede Akropol, Athena Tapmağı, kütüphane, kral sarayları, tiyatro, Trajan ve Dianisos tapınakları, şimdiki Bergama'da Kızıl Avlu ve Ovada Asklepieion kenti kalıntıları şeklinde çok sayıda zamanı yaratı vardır.

Bir kültür kenti olan Bergama'da dinsel yapılardan çok kültürel yapılar öne çıkmaktadır. Büyük Tiyatro'da oyunların yanı sıra düşünürler ve şairler eserlerim sunarlardı.

Tiyatronun üstü kitaplıkta ve kitaplığın derhal arkasmda da bilim kültür işlerim yürüten kralın

sarayı yer alıyordu.

*Yukarı Şehir

Yukan Şehir, kral ailesi, aydınlar ve komutanların oturdukları, gezdikleri ve toplantı yaptıkları yerdi. Yukan Şehir'in Akropolünün ana girişinin yarımda bulunan şehir duvarı hala ayakta durmaktadır.


*Tiyatro


Dik bir yamaçta yükselen ve Helenistik devrin en güzel mimari eserlerinden kabul edilen tiyatro 80 sıralıdır ve en üst sırası orkestra yerinden 36 m yüksekliktedir.

Tiyatronun üstündeki terasta bulunana Athena Tapınağı'nm temellerinden parçalar ile batı kanadı kısmen kalmıştır. Buradaki sütun ve baştaban parçaları Berlin müzesindedir.

*Orta Şehir
Daha azca okumuşların yaşamış olduğu yerdi. Şehir çeşmesi, 21 m uzunluğunda, 3.15 m genişliğinde bir yapıdır. Ön duvarın iç yüzünde su kaplamım çarpmalanndan doğan aşınma görülebilmektedir.

Foça

Taş sokakları, minik eski evleri, güzel koyları, denizin sevdahsı balıkçı tekneleri ile sıcacık bir atmosfere haizdir. Eski ve yeni Foça içinde denizi izleyerek kıvnia kıvnia güzel koyları izleyerek uzanan bir yol vardır. Foça için söylenen bir çok söylenti vardır. Bunların hepsi de bu güzel yöremize yakışmaktadır.


îlki 1913 - 1920 içinde Fransız Arkeologu, sonraki 1951 -1955 içinde Prof. Ekrem Akurgal tarafindan meydana getirilen Foça kazılannda bulunan eserler îzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.


Foça'nın 7 km doğusunda bulunan yolun kuzeyinde yükselen 4.5 m yüksekliğindeki kaya anıtı îran tesiri göstermesi bakımından ilginçtir. "Şeytan Hamamı" olarak vasıflandırılan gömüt da kayaya oyulmuştur ve Lidya mezarlanna benzemektedir.


Ufak Deniz ve Büyük Deniz diye iki koya ayrılan Foça tatilcilerin yanında îzmir'lilerin hafta sonu balık yiyip içki içmek için günü birlik seyahat için de tercih ettikleri bir yerdir.


Aynca Foça nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve korunma altına alınan Akdeniz foklannın barınağıdır.

*Dikili

Dikili, bilhassa îzmir'li gençlerin dinlence yeridir. Her yıl düzenlenen kültür - sanat ağırlıklı festivali de aydın çevrelerin ilgisin! çeker. Festival, hem de Türk - Yunan dostluğuna yönelik çabaları da ihtiva eder.


Dikili, Bergama'yı gezmeye deniz yöntemiyle gelen turistlerin giriş kapısıdır.

Çevrede Dikili, Bademli, Nebiler, kaplıca ve ılıcaları vardır. Bergama'dan gelirken Kale Tepe üstünde Atemeus Kenti'nin kalıntıları görülür.


Dikili Körfezi'nin güneyinde daha büyük olan Çandarü Körfezi dinlence açısından daha çok îzmir'lilerin yazuklannm bulunmuş olduğu bir yerdir. Ada bulunan körfezinde bolca oranda balık çıkar.


Yöredeki antik şehir Pithane'de meydana getirilen kazılarda M.Ö 625 - 500 yılları içinde yapılmış vazolar, minik sanat eserleri bulunmuştur. Buradan çıkarılan eserlerin bir kısmı istanbul, bir kısmı de îzmir Arkeoloji Müzesi'ndedir. Arkaik bir heykel ve bazı parçalar da Bergama Müzesi'nde sergilenmektedir.

*Çandarh

Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri Çandarh'dadır. Kalenin 13. ya da 14. yy'da Ceneviz Şövalyeleri tarafindan inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir.


Güzel plajları olan Çandarh ve Dikili Körfezleri Aliağa'daki petrol ve vapur sokum tesisleri tarafindan kirletilmektedir.


Çeşme


izmir'den 81 km uzaklıkta olan ve otoyolla erişilen Çeşme, ilçe merkezi ve ıhça olarak iki bölümdür. Dış ve iç gezim yanında yazlık evleri ile izmir'in gözde sayfiye yeridir. Sığ denizi, uzun güzel kumsalları, sıcak yaz günlerim serinleten imbat rüzgarı ve Internasyonal Şarkı Festivali ile de ilgi çeker. üçe merkezi dar sokakları, minik eski evleri ile şirin bir dinlence merkezidir. Çeşme kalesinde minik çaph bir tabanca müzesi vardır, izmir sosyetesinin gözde sayfiyesi olan Çeşme'nin geceleri yöredeki iyi diskolarla canlı geçer. Geceyi daha sakin geçirmek isteyenler için şirin bir koy olan Dalyan ideal bir mekandır.


Aya Yorgi'de sakin bir koy ve balıkçı lokantaları vardır, îlçe merkezinde günümüzde otel olarak kullanılan kervansaray vardır. Çok iyi durumdaki kervansarayın orta avlusu kaim taş duvarlı odaları ile sıcak yaz günlerinde serin bir sığınaktır. Çeşme'nin derhal karşısında Ege adalannın büyüklerinden Sakız Adaşı bulunur ve çıplak gözle görülecek kadar yakındır.

Selçuk-Efes

Efes, Türkiye'de zamanı zenginliklerin en fazla olduğu ve ülkemize en fazla gezgin çeken yerdir. Efes, yüzyıllar süresince nice insanoğlunun emeğiyle yaratılmış, gün ışığına çıkartılmak için nice emekler verilmiştir.

*Ayasulluk Tepesi

Burada halen ayakta durmakta olan sur, Erken Hıristiyanlık Süreci'nde yapılmış, sonradan Selçuklular Süreci'nde büyük restorasyona uğramıştır. Kale duvarındaki ana giriş kapışı, Roma yapılanndan, stadyumdan sökülen taşlardan yapılmıştır. Tepedeki îsa Bey Camisi ise Selçuklu sanatmın en mühim eserlerinde biridir.

*St. John Kilisesi

Hıristiyan efsanelerinde mühim bir yer tutmaktadır. Ortaçağ süresince mühim bir ziyaret merkezi olan kilise günümüzde de dinsel amaçlı ziyaretgah olma özelliğim sürdürmektedir. Aziz John'un şimdiki kilisenin bulunmuş olduğu yere gelip yerleştiğine ve burada öldüğüne inanılmaktadır. Ortadaki kubbeli bölümde bulunan St. John'un mezanndaki bir delikten çıkan mukaddes tozun iyileştirici özelliği olduğuna inanılmaktadır. Kilise sonradan mezarın üstüne kurulmuştur.

*Arkeoloji Müzesi

Selçuk'daki Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen bölgesel müzelerinden biridir. Bu müzede Ayasulluk tepesi ve Efes'den buluntular sergilenmektedir.


*Artemis Tapmağı


Efes Artemis Tapmağı, dünyanın 7 harikasından biri sayılmaktaydı. Helen dünyasınm en büyük tapmağıydı ve tamamen mermerden yapılmaktaydı. Günümüze bazı temel kahntılanndan başka bir şey kalmamıştır. Burada meydana getirilen kazılarda bir çok heykel bulunmuştur ve bunlar İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir.

*Tiyatro Gymnasionu

M.S 2. yy'ın başlannda inşa edilen yapının Palaestra'sı (Güreş Okulu) ortaya çıkanimıştır.

*Helenistik Çeşme

Tiyatronun teras duvannın kuzeybatı bölümünde bulunan, iyi bir taş işçiliği eseri olan çeşmenin M.Ö 3 ya da M.Ö 2. yy'da yapıldığı sanılmaktadır.


Efes'in en etkisinde bırakan yapışı tiyatrosudur. 24 bin kişilik oturma yeri vardır. 2. ve 3. katlan sonrasında yapılmıştır. Oturma yerlerinin en üst sırası 30 m yüksekliktedir. Günümüzde de konser verilen tiyatro oldukça iyi durumdadır.

*Meryem Ana'nın Evi

İsa Peygamberin anası Meryem Ana, İsa'nın ölümünden sonrasında havarilerinden St. Jean ile beraber bugünkü Selçuk'a gelmiş olarak burada yaşamış ve burada ölmüştür. Aladağ üstünde bulunan T biçimindeki ev ve minik kilise (şapel), hıristiyan dünyasınca mukaddes sayılan başlıca ziyaret yerlerinden biridir.


Papa VI. Paul ve Jean Paul'un ayn zamanlardaki ziyaretleri ünü daha da artmıştır. Bilhassa dini yönünden dolayı bölgeye oldukça çok turisti çekmekte ve bu açıdan iyi bir döviz membaı olmaktadır.


Selçuk - Efes'deki öteki mühim bölgeler Ephesus Ören yeri, Belevi Mausoleumu, Şirince Köyü, Celsus Kütüphanesi, Limon Gymnasionu. Bizans Hamamı, Vedius Gymnasionudur.


AYDIN Kuşadası


ülkemizin en mühim gezim merkezlerinden kabul edilen Efes'in yanı basında oluşuyla geçiş için kısa konaklama, denizi, güzel çevresi ile de uzun süreli dinlence için çok tercih edilen Kuşadası, İzmir'e ve havaalanına yakınlığı üe hususi bir avantaj sağlar. Kuşadasi'nın sahili, tepeleri, doğuşu ve batışı gezinsel tesisler ve yazlık konutlarla dolduğundan batıya Pamucak -Özdere, doğuya Davutlar - Güzelçamlı hattına doğru yaydır.


Öküz Mehmet Paşa (Kale) Camisi en mühim îsîam eseridir. Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel örnekleri görülür. üçede Türkmen Camisi, İki Oluklu Cami, İbrahim Ağa Camisi öteki zamanı camilerdir. Kale Camisi ile aynı dönemde meydana getirilen Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı çok iyi korunmuştur ve otel olarak kullanılmaktadır, îç avlusunun serinliğinde iyi öğlen yiyecekleri verilir.

Davutlar - Güzelçamü yöresi ulusal parktır. Güzelçamlı'daki îyon Kentleri Birliği'nin merkezi olan Panionion'dan günümüze çok azca şey kalmıştır. Kuşadasi'ndan kuzeye doğru ilk plaj Bayanlar Denizi'dir. Çevresi otellerle çevrilmiş olan açık plaj, şehir merkezine 3 km uzaklıktadır.


Güzelçamlı, Ufak ve Büyük Kalamald Plajlan kuzeydeki plajlardır. Burada deniz kumundan çıkan suyu ve köklerinin yansı denizde olan Yüce Çınar Ağacı görülmeye değerdir. Daha ileride denizden ulaşılabilen Odun îskelesi ve üyasağa plajları vardır. Cenup yönünde Pamucak yeni gelişmekte olan bir gezim bölgesidir.


Istek Yanmadası, nebat ve yabani hayvan zenginliği ile ulusal park duyuru edilmiştir. Körfezin şimal uçunda Doğan Bey Bumu'nun doğusundaki liman Sünger Bumu'na uzanır. Limanın kuzeyindeki kısık yarımadasındaki tepede îyonya Kenti Lebedos'un kalıntıları vardır. Sünger Bumu'nun doğusundaki Çam Limanı tekneler için uygun demirleme yeridir.


îç ve dış sefer icra eden yolcu gemilerinin uğramış olduğu liman ile yat limanı içinde lokantalar ve şehir içi plaj yer alır. Limanın arka tarafinda ise cıvıl cıvıl bir çarşı vardır. Yaz süresince günün her saatinde kalabalık olan çarşı bilhassa geceleri çevredeki otellerden gelip katılanlarla iyice yükünü alır. Kuşadasi'nm en mühim özelliklerinden biri de en sıcak günlerde bile öğleden sonrasında denizden esen rüzgarın verdiği serinliktir.

Didim

Bilhassa uzun ve geniş Altınkum Plajı ile iç ve dış turizmin ilgisini çeker. Kilometrelerce uzanan kumsalın peşinde bir çok nitelikli otel kurulmuştur. Bu şirin belde günümüzde yoğun yapılaşmanın kıskacında sıkışmış bulunmaktadır. Tüm bunlar karşın Didim, gerek plajı, kumu, sığ ve temiz denizi, gerekse çevresindeki varlıklı antik ören yerlerinin varlığı sebebiyle dolu dolu dinlence geçirilebilecek bir dinlence merkezidir.


Didim'e 15 km uzaklıkta ve Akbük Körfezi uçunda bulunan Akbük Köyü de son yıllarda ehemmiyet kazanmaya adım atmıştır. Akbük Köyü bilhassa deniz sporları için uygundur. Akbük Plajı da Altınkum Plajı kadar olmasa da ilgi çeker.

*Herakleia ve Bafa Gölü

Büyük Menderes'in taşımış olduğu alüvyonlarla oluşmuş Söke Ovası. Günümüzden 2000 yıl ilkin ovanın yerinde büyük bir körfez vardı. Alüvyonların körfezin denize bağlandığı yeri kapatmasıyla Bafa Gölü meydana gelmiştir. Gölün üstünde 2 ada bulunur.


MUĞLA Bodrum


Bodrum gerek bölgenin gerekse ülkemizin yurtiçinden ve yurtdışından en çok gezgin çeken yörelerinden biridir. Gezim sektörü burada oldukça gelişmiştir, oldukça çok sayıda lüks otel ve konaklama yeri mevcuttur. Bu açıdan ülkemizin gezim gelirine katkısı oldukça büyüktür. Bilhassa burada gece yaşamı oldukça canlıdır. Bu amaca yönelik mekanlarda gene oldukça çok sayıdadır, îşte Bodrum'un başlıca gezüip görülecek bölgeleri :


*Bodrum Kalesi


Bodrum ile tanışmaya ilçenin ve denizin seyri ile kaleden başlanabilir. 1415 senesinde Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet'in izniyle Rodos Şövalyeleri yapımına başladılar. 100 yıla yakın sürede yapımı tamamlanan kale, 30000 m2 lik bir alana yayılmıştır, îç içe üç sur ve beş kuleden oluşmuştur.


Günümüzde müze olarak kullanılan kalede "Türkiye'nin ilk ve tek su altı müzesi" bulunmaktadır. Su altından, batıklardan çıkardan eserlerle arkeolojik eserler yarımda bir de dünyanın dört büyük koleksiyonu arasına giren "cam koleksiyonu" vardır.

Bodrum Kalesi'nin en garip kısmı Karya Prensesi l. Ada'nın konuk odasıdır. Avluda prensesin iyi mi canlandınîdığının video filmi seyredilir. Sonrasında odaya girilir. Bu odada Ada'nın işareti vardır.


Bodrum'un çarşısı da dar sokakları, güzel elişi takılan, renkli giysileri ile hoştur.

*Atlı Spor Tesisleri

Burada iyi cins atlara binilebilir.

*Mausoleion

36 sütunla çevrili îyon seçimi mabet kısmı, onun üstüne yapılmış 24 basamaklı piramit ve en üstte 4 ath bir otomobil ile Mausolos ve Artemisia'nın mermer heykellerinden oluşan 42 m'lik görkemli eserin bir tek temelleri günümüze ulaşabilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleion'daki Mausolos ve Artemisia'nın heykelleri ile ilgili bazı kabartmalar padişahın izniyle îngütere'ye götürülmüştür ve İngiltere Müzesi'ndedir..

*Anfîtiyatro

Onarılarak günümüzde de kullanılabilir hale getirilen tiyatro 2000 kişiliktir.


Bodrum'un içi kat kat beyaz kireçle boyanmış evlerin içinde dolanıp duran kıvrım kıvrım daracık sokakları, evlerin pencerelerinde renk renk sardunyaları, balkonlarda ve bahçelerde duvarlara tırmanan morgovillen ile bir başka diyardır.


Bir zamanlar yağız delikanlıların mavi suların diplerine dalıp sünger çıkardıkları, vurgun yedikleri denizlerde şimdi daha çok balıkçılık yapılmaktadır. Bodrum yapımı guletler mavi yolculuklara çıkar.

*Günlük Tekne Turları

Dolmuş motorları çoğu zaman Oraklar ya da Karaincir yönlerine günlük tur düzenlerler. Teknelerin bazıları öğlen yemeği verirler, ötekiler de bir lokanta da mola verirler.

*Bodrum Çevresi

Güvercinlik : Merkeze 25 km uzaklıkta güzel bir koy, karşısında minik Salih Adaşı koya ayn bir renk katar.


Poşet : Merkeze 5 km uzaklıkta Sahil Plajı, balıkçı barınağı ile denizle çamların birleştiği dinlence yöresidir.


Gölköy : Poşet'dan Yalıkavak'a giderken sağa dönen dar yol mandalin ve limon bahçeleri arasından geçerek temiz ve sakin bir sahile ulaşır, îşte burası Gölköy'dür.


Türkbükü : Yakın zamana kadar yolu olmadığı için sadece tekneyle gidilebilen Türkbükü, son yularda bilhassa sanatçıların ve artistlerin çokça tercih ettikleri bir yer olmuştur.


Yalıkavak : Tepelerin yanında, sahilinde bir basma duran bir yel değirmeni, geniş kumsalı, minik balıkçı korunağı ile büyükçe bir yerleşim yeridir.


Gümüşlük : Karada ve denizde Myndos kalıntıları görülür. Eskiden buralarda Gümüş Ocakları vardı. Denizi sığ, koyun içinde minik, tenha bir adadır. Adada bir çok tavşan yaşar. Yatların demirlemesi için çok uygundur.


Turgut Reis : Yörede Turgut Reis'in bir heykeli vardır. Bu heykelin sırlının niçin denize dönük olduğu kim bilir. Rüzgarlı denizi sörf için idealdir. Önünde Çatal Adaşı ve birçok başka ada vardır. Manzarası çok hoştur.


Akyariar : Sahillerinde pek sahil bulunmayan yarımadanın burada uzunca bir kumsalı vardır. Karşısındaki Yunanistan'a ilişik olan Kös Adaşı çıplak gözle binaları görülecek kadar yakındır.


Bitez : Gümbet'ten sonraki koydur. Sörf için uygundur. Tepedeki yel değirmenleri, koyunları naturel görüntüsünü oluşturur.


Gümbet : Merkezin plajı konumundadır. Sahil plajı ve sörf için uygun denizi vardır. Otellerin yanısıra lokantalar, barlar ve birçok eğlence bölgeleri vardır. Kumsalı ve denizi sığdır.

Bardakçı : Bodrum'un 500 m yakınında 250 m uzunluğunda bir plajdır. Bodrum'un içme suyu buradan sağlanır.


Karadaa : Burada şifalı su ve balçık vardır. Seyahat teknelerinin başlıca uğramış olduğu yerlerden olan adadaki mağarada bulunan çamurun cilt hastalıklanna iyi geldiği bilinir. Kraliçe Kleopatra'mn güzelliğim bu çamura borçlu olduğu söylenir.


Kleopatra Plajı: Ufak boncuklardan oluşmuş izlenimi veren garip bir kumsalı vardır. Bodrum'un yabancı yatçılannın taktığı adla "Binbir Direk Vadisi" içmeler, yat atölyelerinin bulunmuş olduğu yerdir. Yat sezonu kapanıp da tekneler limana ve bakım için kızaklara almdığında yüzlerce direkten oluşan hoş bir görüntüden dolayı bu ad yakıştınîmıştır.


Mavi Seyahat : Tekneyle devamlı denizde kalmış olarak meydana getirilen geziye "Mavi Seyahat" adinin verilmesi ve bu gezilerin yaygınlaşması Halikamas Balıkçısı, dostları Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu ve öteki aydınlarla adım atmıştır.


Mavi yolculuğun çıkış yerlerinden biri de Bodrum'dür.


Güllük


Kocamış çınar ağaçları, balıkçı kahveleri, lokantaları ve konaklama tesisleri ile bir yanı balıkçı köyü, bir yanı gelişmekte olan gezim bölgesidir.


Beyaz badanalı evlerin kenanna dizildiği taş kaldırımlı sokakları ve Mandalya Körfezi ile Asin Koyu'na bakan yamaçlar içinde yerleşmiştir. Güllük limanı bir ihracat kapısıdır.

*Milas

izmir-Bodrum yolu üstündeki ilçede eski evler ve sokaklar, Baltalı Kapı, Belçin Kalesi ve Gümüşkesen anıtı görülebilir. Burada duvarları kesme taş işçiliğinin güzel ömeklerinden olan bir mabet kahntısı vardır. En mühim antik yapışı iyi korunmuş durumdaki Gümüşkesen adlı anıt mezardır.

Marmaris

Marmaris Türkiye'nin en gözde gezim merkezlerinden biridir. Bu yüzden son on yılda çok sayıda otel-tatil köyü inşaatı yapılmıştır. Fakat şimdi bu yapılaşma durmuştur ve şehir merkezine tesis yapımına izin verilmemektedir. Kentin yapılaşması uzaktan hoş gözüksede içine girince hayal kırıklığı yaratmaktadır.

*Marmaris Kalesi ve Eski Şehir

Kale, Marmaris eski şehir merkezindeki en mühim zamanı yapıdır, îlk kez tornalılar zamanında inşa edilmiştir. Bugünkü kale Osmanlılar zamanında yapılmıştır. Şu an eski şehir merkezinde yükselmektedir.


1545 yılmda meydana getirilen kervansaray ve Kemeraltı mahallesindeki ibrahim Ağa Camisi, bugüne ulaşan öteki zamanı yapılardır.

*İçmeler

îçmeler eskiden teknelerle gidilen bir plaj niteliğindeydi. Şimdi ise şehrin bir parçası olmuştur. Tüm kıyı şeridi otel ve lokantalarla doludur.

*Günlücek Ulusal Parkı

Yalancı Boğazı'nın yakınında bulunan park mesire yeri niteliğindedir. Yalancı Boğazı, Nimara Yanmadasi'nın uzaktan bakıldığında gözle görülür görülmez bir ince bağmtısı sebebiyle bu adı almıştır.

*Marmaris çevresi

Marmaris-Muğla yolunun solundaki asfalt yol Gökova Körfezi kıyılanna ulaşır. Karaca ve söğüt limanlannın bulunmuş olduğu bu tabiat harikası mavi seyahat teknelerinin başlıca uğradıkları yerlerden biridir.


Marmaris'in kuzeyinde Kerme Körfezi'ndeki Sedir Adaşı, üstünde barındırdığı Cedreae Kenti ve Kleopatra Plajı ile bilinmektedir. Kleopatra tarafindan getirildiğine inanılan kumu ve mavinin her tonunu yansıtan suyu ile Kleopatra Plajı turistlerin ilgi odağıdır.

*Çiftlikköy

îri kumlu plajı, temiz denizi, koyun derhal önündeki minik adaşı ve lokantalanyia Marmaris ve Turunç ile kara ve deniz yöntemiyle bağlantısı vardır.


Koyda birçok dinlence köyü bulunmaktadır. Çiftlik'in derhal yambaşındaki koyda birçok garip zamanı yaratı bulunmaktadır.


Kilise kalıntılannın bir bölümünün ayakta olduğu Gerbekilise Koyu mavi seyahat teknelerinin geceleme yerlerinden biridir.


Bozburun'a ulaşmadan önce Kızıl Ada, girişi devasa bir kapı görünümüyle çok etkisinde bırakan olan Serçe Limanı ve Bozukkale koyu görülür.

*Hisarönü

Marmaris-Datça yolu kenarındaki Hisarönü Köyü ve Körfezi'nin son yıllarda gezinsel önemi artmıştır. Körfez mavi seyahat teknelerinin uğrak yerlerindendir. Halen büyük bir kısmı toprak altında olan Bybassos antik kenti de burdadır.

Datça

Marmaris'ten batıya uzanan dar yanmada Ege ile Akdeniz'i birbirinden ayırmaktadır. Kuzeyinde eşi olmayan Gökova Körfezi vardır, güneyinde Hisarönü Körfezi vardır.


Datça'da hiçbir yerde görülemeyen şeyler görülebilir. Örneğin Datça Hurması. Bu ağaç 65 milyon yıl kadar geçmişten gelmektedir. Kendi basma bir tarihtir. Meyvesi de özeldir. Fakat ağaç gidilmesi çok zor bir yerde bulunmaktadır.


Datça'nın suları pınl pırıl, güneşi parlaktır.

*Knidos

Geçmişte tecim merkezi olan ve şaraplarıyla meşhur antik şehir M. Ö. 7.yüzyılda Dorlar tarafindan kurulmuştur. Yarımadanın batı ucundaki Knidos'un aslolan ünü Aphrodite'den gelmektedir. Güzellik tannçası Aphrrodite'in biri giyinik, biri çıplak iki heykeli usta Praxiteles tarafindan yapılmış. Mermerden çıplak Aphrodite heykeli çok ünlenmiş, taklitleri yapılmış fakat aslı bugüne dek bulunamamıştır.

*Gebekum Kumsalı

Birbirinden güzel koylarla süslü yanmada uzunluğu 7km'yi gören Gebekum sahil kumulu turistlerin çok ziyaret etmiş olduğu yerlendendir.Rüzgann tesiri ile kendini çoğaltan kumul bir tabiat harikasıdır.

Turunç

Turunç, koyu kuşatan yüksek tepelerden almış olduğu serin rüzgarlarla yazın bunaltıcı sıcağım yaşatmayan sakin bir gezim merkezidir.


Denizinde kirlilikten yaratı yoktur. Turunç, Gezim Bakanlığı'ndan mavi bayrak almış ender gezim merkezlerindendir.


Çevredeki oteller ve tesisler çevre temizliğine son aşama duyarlıdır. Turunç çevresi tabiat yürüyüşü açısmdan da çok elverişlidir.

*Amos Antik Kenti

Amos iyi durumdaki tiyatrosu, tapmak ve heykel kaideleri görülebilmektedir. Etrafi büyük surlarla çevrilidir.


Amos tepesinin altındaki Kumlubük Koyu ise sakin bir yöredir. Kumu ince, kumsalı geniş ve uzundur.


Bayır'da zamanı çınann yarattığı gölge ile çeşmeden gürül gürül akan sulann sesi rahatlatıcı bir his verir.


DENİZLİ


Denizi olmayan denizlinin adı sulannm çok oluşandan gelmektedir.


Kentin derhal yanında încilipmar vardır. Yüce çınar ağaçları altında suları, minik arkları ve havuzu ile güzel bir mesire yeridir.


Uzun ötüşlü horozları ile ünlenen Denizli'nin meydamnda bir horoz heykeli olan Gülübikli vardır. Horoz dövüşü yaygındır.


Gökpınar ağaçları ve soğuk su ları ile, Acıpayam yolu üstünde kır gazinosu ve lokantasıyla Vali Çeşmesi, Hisar Değirmenleri, Honaz'da Kocapmar, Cenup ilçesi yakınındaki Cenup Çağlayanı ilk akla gelen mesire yerleridir.


Pamukkale


Denizli'nin gezinsel önemi Pamukkale'den gelmektedir. Internasyonal ünü olan Pamukkale, pamuk dağı görünümündeki eşi olmayan travertenleri ile yerli ve yabancı turistlere yaz kış hizmet vermektedir. Travertenleri meydana getiren su yazın ılık, kışın sıcaktır. Şifalı sulanndan yararlanmak için hastaların da getirilmiş olduğu bir termal merkez olma özelliğim de taşımaktadır. Banyoları ve içmeler kalp, damar, romatizma, gerilim, böbrek ve idrar yolu hastalıklanna iyi gelmektedir.

*Hierapolis Antik Kenti

Kaplıcaların bulunmuş olduğu düzlükte kentin kalıntıları vardır. Kentin Hıristiyanlığın yayılmasında mühim bir rol oynadığı bilinmektedir.


Kentin girişindeki sütunlu caddenin bir kısmı görülebilmektedir. Kentteki en iyi durumdaki yapı Roma Tiyatrosu'dur. Aynca Roma Hamamları, palestra, atletizm ve jimnastik salonu kalıntıları, Apollon'a adanan mabet şeklinde çeşitli tarihsel dönemlere ilişik bir çok yaratı ortaya çıkarılmıştır.

*Karahayıt

Pamukkale'ye 5 km uzaklıktaki Karahayıt, Pamukkale ile aynı özellikleri gösteren şifalı suları, hamamları ve otelleri ile Pamukkale'yi tamamlamaktadır.


Halı, kilim, deri ve çeşitli hediyelik eşyalar satan bölgeler, lokantalar ve konaklama tesisleri bulunmaktadır.










  • Ege Bölgesi Gezim Özellikleri


  • Marmara Bölgesi'nde en fazla hangi gezim çeşidi yapılır?


  • Ege Bölgesi'nde hangi ziraat faaliyetleri yapılır?




Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Ege Bölgesi'nin gezinsel bölgeleri nerelerdir?

Ege bölgesinin zamanı ve gezinsel mekanları nedir?





EGE KIYILARI

Ege kıyılan Türkiye'nin en güzel yerlerindendir. Büyüleyici bir sahil şeridi ve temiz sulara haizdir. Etrafı zeytin bahçeleri, çam ağaçları ve kayalıklarla çevrili plajları vardır. Bölgenin 5000 yıldan fazla olan geçmişi, kültürü, mitolojisi, popüler dinlence köyleri, eski uygarlıkların kalıntıları vb. her türlü insanoğlunun ilgisini çekecek bir yer mevcuttur. Sahil yolu süresince her zevke ve bütçeye uygun barınma bölgeleri vardır. îşte bu eşi olmayan bölgemizde bulunan gezinsel bölgeler :

BALIKESİR > Ayvalık

îyi korunmuş eski şehir dokusu, naturel güzellikleri, plajları, konaklama ve yeme içme tesisleriyle yörenin en mühim gezim merkezlerinde biridir.


Ayvalık'ın en güzel yanlarından biri derhal hepsi uçuk renkli taş evleri içinde, taş döşeli sokaklarda dolaşmak, yüz yıl evvelde kalmış yapıların kapı tokmaklarına, alınlıklarına işlenmiş motiflerdir.


Eski kiliselerin çoğunun sonradan camiye çevrildiği Ayvalık'da bulunan, en meşhur kilise Taksiyarhis Kilisesidir. ikonalar ve balık derişi üstüne işlenmiş aziz portreleri ile 130 senelik geçmişi yansıtan kilisenin, geçtiğimiz yıllarda ikonunun çalınması sebebiyle günümüzde ziyarete kapatılmıştır. Ali Bey Camisi, Saatli Cami, gene kiliseden çevrilen Yeni Cami ile Abdülhamit döneminde yapılmış olan Hamidiye Camisi başlıca zamanı eserleridir.

*Sarımsaklı Plajları

îlçe merkezine 5 km uzaklıktaki geniş kumsallı uzun Sarımsaklı Plajları, beş yıldızlıdan pansiyona kadar her sınıftan konaklama tesisi, orta kalitedeki lokantalarından minik büfelerine kadar Ayvalık'ın en mühim gezinsel yöresidir. Denizi sığ ve kumsalı güzeldir.

*Cunda (Ali Bey ) Adaşı

Adı ada olmasına karşın karayolu bağlamışı bulunan Cunda, Ayvalık akşamlarının en canlı yeridir. Deniz kıyısında açık alanları bulunan bir dizi balıkçı lokantası yan yana sıralanır.

Cunda güzel lokantaları yanında zeytin ağaçları ve çamlar içinde tabiat yürüyüşü yapma imkanı sağlamaktadır.

*Şeytan Sofrası

Ayvalık çevresini, körfezin koylarla ve zeytinliklerle süslenmiş güzel manzarasını çepeçevre görebilen tepe merkeze 5 km uzaklıktadır. Efsaneye nazaran şeytanlar her akşam burada buluşup yiyecek yerlermiş. Kaya üstündeki ayak izine benzeyen şeklin de şeytanın ayak izi olduğu söylenir.


İZMİR


Uzun ve dar bir körfezin basında bulunan, gemiler ve yatlarla çevrelenmiş bir şehirdir. İklimi ılıktır, yazları denizden gelen serin rüzgar yazın bunaltıcı sıcaklığım azaltarak rahatlatıcı bir hava meydana getirmektedir.


Bahçelerde, balkonlarda, kapıların ve pencerelerin önünde, her yerde çiçekler vardır, îzmir kadar çiçekli bir kentimiz yoktur.


Cenup duvarları ve batı burçları ayakta olan kadife kale Hellen ve Roma süreci taş işçiliğinin izlerim taşır. Kalenin yakınında bulunan, uzun seneler sahil tarafınca yukarıdaki Halil Rıfat'a taşıt olarak kullanılan ve geçen yıllarda çevresi ile beraber düzenlenerek tekrardan çalıştırılan asansör ülkemizdeki en garip taşıttır.


İzmir'in gezilebilecek öteki mühim yerlerinden bazıları namlusunda devamlı bir güvercin olan Hasan Tahsin Heykeli, Saat Kulesi, Konak îskelesi ve Kemer Altıdır.


Kemer Altı, eğri büğrü sokakları, işportacıları ve şık mağazaları ile çok canlı bir çarşıdır.

Eski yerleşim bölgesi Bayraklı' da meydana getirilen kazılarda M.Ö 925 yılma ilişik olduğu belirlenen ev ortaya çıkarılmıştır. Antik Kentten çok mühim bulgular ortaya çıkarılmıştır. Kazılar hala devam etmektedir.


Ege'nin zamanı zenginlikleri Konak Meydanı yakınındaki Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.


Bergama


Antik çağda dünyanın kültür ve sanat merkezlerinden biri idi. Kentin güneyindeki Şadırvan Camisi, kuzeydoğuda Bergama Çayı kenarındaki Yüce Cami, Hükümet Konağı tarafındaki Kurşunlu Cami kentteki en mühim Osmanlı Süreci yapıtlarıdır.

*Bergama Müzesi

Kent merkezinde bulunan Bergama Müzesi'nin Arkeoloji Bölümünde Tunç çağından Bizans'a kadar yaşanmış uygarlıklardan buluntular sergilenmektedir. Müzenin bir de Bergama ve çevresinin halk kültürü ürünlerinin sergilendiği etnografya kısmı vardır.

*Pergamon

Pergamon antik kenti yüksek bir tepeden ovaya doğru yayılmıştır. Tepede Akropol, Athena Tapmağı, kütüphane, kral sarayları, tiyatro, Trajan ve Dianisos tapınakları, şimdiki Bergama'da Kızıl Avlu ve Ovada Asklepieion kenti kalıntıları şeklinde çok sayıda zamanı yaratı vardır.

Bir kültür kenti olan Bergama'da dinsel yapılardan çok kültürel yapılar öne çıkmaktadır. Büyük Tiyatro'da oyunların yanı sıra düşünürler ve şairler eserlerim sunarlardı.

Tiyatronun üstü kitaplıkta ve kitaplığın derhal arkasmda da bilim kültür işlerim yürüten kralın

sarayı yer alıyordu.

*Yukarı Şehir

Yukan Şehir, kral ailesi, aydınlar ve komutanların oturdukları, gezdikleri ve toplantı yaptıkları yerdi. Yukan Şehir'in Akropolünün ana girişinin yarımda bulunan şehir duvarı hala ayakta durmaktadır.


*Tiyatro


Dik bir yamaçta yükselen ve Helenistik devrin en güzel mimari eserlerinden kabul edilen tiyatro 80 sıralıdır ve en üst sırası orkestra yerinden 36 m yüksekliktedir.

Tiyatronun üstündeki terasta bulunana Athena Tapınağı'nm temellerinden parçalar ile batı kanadı kısmen kalmıştır. Buradaki sütun ve baştaban parçaları Berlin müzesindedir.

*Orta Şehir
Daha azca okumuşların yaşamış olduğu yerdi. Şehir çeşmesi, 21 m uzunluğunda, 3.15 m genişliğinde bir yapıdır. Ön duvarın iç yüzünde su kaplamım çarpmalanndan doğan aşınma görülebilmektedir.

Foça

Taş sokakları, minik eski evleri, güzel koyları, denizin sevdahsı balıkçı tekneleri ile sıcacık bir atmosfere haizdir. Eski ve yeni Foça içinde denizi izleyerek kıvnia kıvnia güzel koyları izleyerek uzanan bir yol vardır. Foça için söylenen bir çok söylenti vardır. Bunların hepsi de bu güzel yöremize yakışmaktadır.


îlki 1913 - 1920 içinde Fransız Arkeologu, sonraki 1951 -1955 içinde Prof. Ekrem Akurgal tarafindan meydana getirilen Foça kazılannda bulunan eserler îzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.


Foça'nın 7 km doğusunda bulunan yolun kuzeyinde yükselen 4.5 m yüksekliğindeki kaya anıtı îran tesiri göstermesi bakımından ilginçtir. "Şeytan Hamamı" olarak vasıflandırılan gömüt da kayaya oyulmuştur ve Lidya mezarlanna benzemektedir.


Ufak Deniz ve Büyük Deniz diye iki koya ayrılan Foça tatilcilerin yanında îzmir'lilerin hafta sonu balık yiyip içki içmek için günü birlik seyahat için de tercih ettikleri bir yerdir.


Aynca Foça nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve korunma altına alınan Akdeniz foklannın barınağıdır.

*Dikili

Dikili, bilhassa îzmir'li gençlerin dinlence yeridir. Her yıl düzenlenen kültür - sanat ağırlıklı festivali de aydın çevrelerin ilgisin! çeker. Festival, hem de Türk - Yunan dostluğuna yönelik çabaları da ihtiva eder.


Dikili, Bergama'yı gezmeye deniz yöntemiyle gelen turistlerin giriş kapısıdır.

Çevrede Dikili, Bademli, Nebiler, kaplıca ve ılıcaları vardır. Bergama'dan gelirken Kale Tepe üstünde Atemeus Kenti'nin kalıntıları görülür.


Dikili Körfezi'nin güneyinde daha büyük olan Çandarü Körfezi dinlence açısından daha çok îzmir'lilerin yazuklannm bulunmuş olduğu bir yerdir. Ada bulunan körfezinde bolca oranda balık çıkar.


Yöredeki antik şehir Pithane'de meydana getirilen kazılarda M.Ö 625 - 500 yılları içinde yapılmış vazolar, minik sanat eserleri bulunmuştur. Buradan çıkarılan eserlerin bir kısmı istanbul, bir kısmı de îzmir Arkeoloji Müzesi'ndedir. Arkaik bir heykel ve bazı parçalar da Bergama Müzesi'nde sergilenmektedir.

*Çandarh

Türkiye'nin en iyi korunmuş kalelerinden biri Çandarh'dadır. Kalenin 13. ya da 14. yy'da Ceneviz Şövalyeleri tarafindan inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir.


Güzel plajları olan Çandarh ve Dikili Körfezleri Aliağa'daki petrol ve vapur sokum tesisleri tarafindan kirletilmektedir.


Çeşme


izmir'den 81 km uzaklıkta olan ve otoyolla erişilen Çeşme, ilçe merkezi ve ıhça olarak iki bölümdür. Dış ve iç gezim yanında yazlık evleri ile izmir'in gözde sayfiye yeridir. Sığ denizi, uzun güzel kumsalları, sıcak yaz günlerim serinleten imbat rüzgarı ve Internasyonal Şarkı Festivali ile de ilgi çeker. üçe merkezi dar sokakları, minik eski evleri ile şirin bir dinlence merkezidir. Çeşme kalesinde minik çaph bir tabanca müzesi vardır, izmir sosyetesinin gözde sayfiyesi olan Çeşme'nin geceleri yöredeki iyi diskolarla canlı geçer. Geceyi daha sakin geçirmek isteyenler için şirin bir koy olan Dalyan ideal bir mekandır.


Aya Yorgi'de sakin bir koy ve balıkçı lokantaları vardır, îlçe merkezinde günümüzde otel olarak kullanılan kervansaray vardır. Çok iyi durumdaki kervansarayın orta avlusu kaim taş duvarlı odaları ile sıcak yaz günlerinde serin bir sığınaktır. Çeşme'nin derhal karşısında Ege adalannın büyüklerinden Sakız Adaşı bulunur ve çıplak gözle görülecek kadar yakındır.

Selçuk-Efes

Efes, Türkiye'de zamanı zenginliklerin en fazla olduğu ve ülkemize en fazla gezgin çeken yerdir. Efes, yüzyıllar süresince nice insanoğlunun emeğiyle yaratılmış, gün ışığına çıkartılmak için nice emekler verilmiştir.

*Ayasulluk Tepesi

Burada halen ayakta durmakta olan sur, Erken Hıristiyanlık Süreci'nde yapılmış, sonradan Selçuklular Süreci'nde büyük restorasyona uğramıştır. Kale duvarındaki ana giriş kapışı, Roma yapılanndan, stadyumdan sökülen taşlardan yapılmıştır. Tepedeki îsa Bey Camisi ise Selçuklu sanatmın en mühim eserlerinde biridir.

*St. John Kilisesi

Hıristiyan efsanelerinde mühim bir yer tutmaktadır. Ortaçağ süresince mühim bir ziyaret merkezi olan kilise günümüzde de dinsel amaçlı ziyaretgah olma özelliğim sürdürmektedir. Aziz John'un şimdiki kilisenin bulunmuş olduğu yere gelip yerleştiğine ve burada öldüğüne inanılmaktadır. Ortadaki kubbeli bölümde bulunan St. John'un mezanndaki bir delikten çıkan mukaddes tozun iyileştirici özelliği olduğuna inanılmaktadır. Kilise sonradan mezarın üstüne kurulmuştur.

*Arkeoloji Müzesi

Selçuk'daki Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen bölgesel müzelerinden biridir. Bu müzede Ayasulluk tepesi ve Efes'den buluntular sergilenmektedir.


*Artemis Tapmağı


Efes Artemis Tapmağı, dünyanın 7 harikasından biri sayılmaktaydı. Helen dünyasınm en büyük tapmağıydı ve tamamen mermerden yapılmaktaydı. Günümüze bazı temel kahntılanndan başka bir şey kalmamıştır. Burada meydana getirilen kazılarda bir çok heykel bulunmuştur ve bunlar İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir.

*Tiyatro Gymnasionu

M.S 2. yy'ın başlannda inşa edilen yapının Palaestra'sı (Güreş Okulu) ortaya çıkanimıştır.

*Helenistik Çeşme

Tiyatronun teras duvannın kuzeybatı bölümünde bulunan, iyi bir taş işçiliği eseri olan çeşmenin M.Ö 3 ya da M.Ö 2. yy'da yapıldığı sanılmaktadır.


Efes'in en etkisinde bırakan yapışı tiyatrosudur. 24 bin kişilik oturma yeri vardır. 2. ve 3. katlan sonrasında yapılmıştır. Oturma yerlerinin en üst sırası 30 m yüksekliktedir. Günümüzde de konser verilen tiyatro oldukça iyi durumdadır.

*Meryem Ana'nın Evi

İsa Peygamberin anası Meryem Ana, İsa'nın ölümünden sonrasında havarilerinden St. Jean ile beraber bugünkü Selçuk'a gelmiş olarak burada yaşamış ve burada ölmüştür. Aladağ üstünde bulunan T biçimindeki ev ve minik kilise (şapel), hıristiyan dünyasınca mukaddes sayılan başlıca ziyaret yerlerinden biridir.


Papa VI. Paul ve Jean Paul'un ayn zamanlardaki ziyaretleri ünü daha da artmıştır. Bilhassa dini yönünden dolayı bölgeye oldukça çok turisti çekmekte ve bu açıdan iyi bir döviz membaı olmaktadır.


Selçuk - Efes'deki öteki mühim bölgeler Ephesus Ören yeri, Belevi Mausoleumu, Şirince Köyü, Celsus Kütüphanesi, Limon Gymnasionu. Bizans Hamamı, Vedius Gymnasionudur.


AYDIN Kuşadası


ülkemizin en mühim gezim merkezlerinden kabul edilen Efes'in yanı basında oluşuyla geçiş için kısa konaklama, denizi, güzel çevresi ile de uzun süreli dinlence için çok tercih edilen Kuşadası, İzmir'e ve havaalanına yakınlığı üe hususi bir avantaj sağlar. Kuşadasi'nın sahili, tepeleri, doğuşu ve batışı gezinsel tesisler ve yazlık konutlarla dolduğundan batıya Pamucak -Özdere, doğuya Davutlar - Güzelçamlı hattına doğru yaydır.


Öküz Mehmet Paşa (Kale) Camisi en mühim îsîam eseridir. Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel örnekleri görülür. üçede Türkmen Camisi, İki Oluklu Cami, İbrahim Ağa Camisi öteki zamanı camilerdir. Kale Camisi ile aynı dönemde meydana getirilen Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı çok iyi korunmuştur ve otel olarak kullanılmaktadır, îç avlusunun serinliğinde iyi öğlen yiyecekleri verilir.

Davutlar - Güzelçamü yöresi ulusal parktır. Güzelçamlı'daki îyon Kentleri Birliği'nin merkezi olan Panionion'dan günümüze çok azca şey kalmıştır. Kuşadasi'ndan kuzeye doğru ilk plaj Bayanlar Denizi'dir. Çevresi otellerle çevrilmiş olan açık plaj, şehir merkezine 3 km uzaklıktadır.


Güzelçamlı, Ufak ve Büyük Kalamald Plajlan kuzeydeki plajlardır. Burada deniz kumundan çıkan suyu ve köklerinin yansı denizde olan Yüce Çınar Ağacı görülmeye değerdir. Daha ileride denizden ulaşılabilen Odun îskelesi ve üyasağa plajları vardır. Cenup yönünde Pamucak yeni gelişmekte olan bir gezim bölgesidir.


Istek Yanmadası, nebat ve yabani hayvan zenginliği ile ulusal park duyuru edilmiştir. Körfezin şimal uçunda Doğan Bey Bumu'nun doğusundaki liman Sünger Bumu'na uzanır. Limanın kuzeyindeki kısık yarımadasındaki tepede îyonya Kenti Lebedos'un kalıntıları vardır. Sünger Bumu'nun doğusundaki Çam Limanı tekneler için uygun demirleme yeridir.


îç ve dış sefer icra eden yolcu gemilerinin uğramış olduğu liman ile yat limanı içinde lokantalar ve şehir içi plaj yer alır. Limanın arka tarafinda ise cıvıl cıvıl bir çarşı vardır. Yaz süresince günün her saatinde kalabalık olan çarşı bilhassa geceleri çevredeki otellerden gelip katılanlarla iyice yükünü alır. Kuşadasi'nm en mühim özelliklerinden biri de en sıcak günlerde bile öğleden sonrasında denizden esen rüzgarın verdiği serinliktir.

Didim

Bilhassa uzun ve geniş Altınkum Plajı ile iç ve dış turizmin ilgisini çeker. Kilometrelerce uzanan kumsalın peşinde bir çok nitelikli otel kurulmuştur. Bu şirin belde günümüzde yoğun yapılaşmanın kıskacında sıkışmış bulunmaktadır. Tüm bunlar karşın Didim, gerek plajı, kumu, sığ ve temiz denizi, gerekse çevresindeki varlıklı antik ören yerlerinin varlığı sebebiyle dolu dolu dinlence geçirilebilecek bir dinlence merkezidir.


Didim'e 15 km uzaklıkta ve Akbük Körfezi uçunda bulunan Akbük Köyü de son yıllarda ehemmiyet kazanmaya adım atmıştır. Akbük Köyü bilhassa deniz sporları için uygundur. Akbük Plajı da Altınkum Plajı kadar olmasa da ilgi çeker.

*Herakleia ve Bafa Gölü

Büyük Menderes'in taşımış olduğu alüvyonlarla oluşmuş Söke Ovası. Günümüzden 2000 yıl ilkin ovanın yerinde büyük bir körfez vardı. Alüvyonların körfezin denize bağlandığı yeri kapatmasıyla Bafa Gölü meydana gelmiştir. Gölün üstünde 2 ada bulunur.


MUĞLA Bodrum


Bodrum gerek bölgenin gerekse ülkemizin yurtiçinden ve yurtdışından en çok gezgin çeken yörelerinden biridir. Gezim sektörü burada oldukça gelişmiştir, oldukça çok sayıda lüks otel ve konaklama yeri mevcuttur. Bu açıdan ülkemizin gezim gelirine katkısı oldukça büyüktür. Bilhassa burada gece yaşamı oldukça canlıdır. Bu amaca yönelik mekanlarda gene oldukça çok sayıdadır, îşte Bodrum'un başlıca gezüip görülecek bölgeleri :


*Bodrum Kalesi


Bodrum ile tanışmaya ilçenin ve denizin seyri ile kaleden başlanabilir. 1415 senesinde Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet'in izniyle Rodos Şövalyeleri yapımına başladılar. 100 yıla yakın sürede yapımı tamamlanan kale, 30000 m2 lik bir alana yayılmıştır, îç içe üç sur ve beş kuleden oluşmuştur.


Günümüzde müze olarak kullanılan kalede "Türkiye'nin ilk ve tek su altı müzesi" bulunmaktadır. Su altından, batıklardan çıkardan eserlerle arkeolojik eserler yarımda bir de dünyanın dört büyük koleksiyonu arasına giren "cam koleksiyonu" vardır.

Bodrum Kalesi'nin en garip kısmı Karya Prensesi l. Ada'nın konuk odasıdır. Avluda prensesin iyi mi canlandınîdığının video filmi seyredilir. Sonrasında odaya girilir. Bu odada Ada'nın işareti vardır.


Bodrum'un çarşısı da dar sokakları, güzel elişi takılan, renkli giysileri ile hoştur.

*Atlı Spor Tesisleri

Burada iyi cins atlara binilebilir.

*Mausoleion

36 sütunla çevrili îyon seçimi mabet kısmı, onun üstüne yapılmış 24 basamaklı piramit ve en üstte 4 ath bir otomobil ile Mausolos ve Artemisia'nın mermer heykellerinden oluşan 42 m'lik görkemli eserin bir tek temelleri günümüze ulaşabilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Mausoleion'daki Mausolos ve Artemisia'nın heykelleri ile ilgili bazı kabartmalar padişahın izniyle îngütere'ye götürülmüştür ve İngiltere Müzesi'ndedir..

*Anfîtiyatro

Onarılarak günümüzde de kullanılabilir hale getirilen tiyatro 2000 kişiliktir.


Bodrum'un içi kat kat beyaz kireçle boyanmış evlerin içinde dolanıp duran kıvrım kıvrım daracık sokakları, evlerin pencerelerinde renk renk sardunyaları, balkonlarda ve bahçelerde duvarlara tırmanan morgovillen ile bir başka diyardır.


Bir zamanlar yağız delikanlıların mavi suların diplerine dalıp sünger çıkardıkları, vurgun yedikleri denizlerde şimdi daha çok balıkçılık yapılmaktadır. Bodrum yapımı guletler mavi yolculuklara çıkar.

*Günlük Tekne Turları

Dolmuş motorları çoğu zaman Oraklar ya da Karaincir yönlerine günlük tur düzenlerler. Teknelerin bazıları öğlen yemeği verirler, ötekiler de bir lokanta da mola verirler.

*Bodrum Çevresi

Güvercinlik : Merkeze 25 km uzaklıkta güzel bir koy, karşısında minik Salih Adaşı koya ayn bir renk katar.


Poşet : Merkeze 5 km uzaklıkta Sahil Plajı, balıkçı barınağı ile denizle çamların birleştiği dinlence yöresidir.


Gölköy : Poşet'dan Yalıkavak'a giderken sağa dönen dar yol mandalin ve limon bahçeleri arasından geçerek temiz ve sakin bir sahile ulaşır, îşte burası Gölköy'dür.


Türkbükü : Yakın zamana kadar yolu olmadığı için sadece tekneyle gidilebilen Türkbükü, son yularda bilhassa sanatçıların ve artistlerin çokça tercih ettikleri bir yer olmuştur.


Yalıkavak : Tepelerin yanında, sahilinde bir basma duran bir yel değirmeni, geniş kumsalı, minik balıkçı korunağı ile büyükçe bir yerleşim yeridir.


Gümüşlük : Karada ve denizde Myndos kalıntıları görülür. Eskiden buralarda Gümüş Ocakları vardı. Denizi sığ, koyun içinde minik, tenha bir adadır. Adada bir çok tavşan yaşar. Yatların demirlemesi için çok uygundur.


Turgut Reis : Yörede Turgut Reis'in bir heykeli vardır. Bu heykelin sırlının niçin denize dönük olduğu kim bilir. Rüzgarlı denizi sörf için idealdir. Önünde Çatal Adaşı ve birçok başka ada vardır. Manzarası çok hoştur.


Akyariar : Sahillerinde pek sahil bulunmayan yarımadanın burada uzunca bir kumsalı vardır. Karşısındaki Yunanistan'a ilişik olan Kös Adaşı çıplak gözle binaları görülecek kadar yakındır.


Bitez : Gümbet'ten sonraki koydur. Sörf için uygundur. Tepedeki yel değirmenleri, koyunları naturel görüntüsünü oluşturur.


Gümbet : Merkezin plajı konumundadır. Sahil plajı ve sörf için uygun denizi vardır. Otellerin yanısıra lokantalar, barlar ve birçok eğlence bölgeleri vardır. Kumsalı ve denizi sığdır.

Bardakçı : Bodrum'un 500 m yakınında 250 m uzunluğunda bir plajdır. Bodrum'un içme suyu buradan sağlanır.


Karadaa : Burada şifalı su ve balçık vardır. Seyahat teknelerinin başlıca uğramış olduğu yerlerden olan adadaki mağarada bulunan çamurun cilt hastalıklanna iyi geldiği bilinir. Kraliçe Kleopatra'mn güzelliğim bu çamura borçlu olduğu söylenir.


Kleopatra Plajı: Ufak boncuklardan oluşmuş izlenimi veren garip bir kumsalı vardır. Bodrum'un yabancı yatçılannın taktığı adla "Binbir Direk Vadisi" içmeler, yat atölyelerinin bulunmuş olduğu yerdir. Yat sezonu kapanıp da tekneler limana ve bakım için kızaklara almdığında yüzlerce direkten oluşan hoş bir görüntüden dolayı bu ad yakıştınîmıştır.


Mavi Seyahat : Tekneyle devamlı denizde kalmış olarak meydana getirilen geziye "Mavi Seyahat" adinin verilmesi ve bu gezilerin yaygınlaşması Halikamas Balıkçısı, dostları Azra Erhat, Sabahattin Eyüboğlu ve öteki aydınlarla adım atmıştır.


Mavi yolculuğun çıkış yerlerinden biri de Bodrum'dür.


Güllük


Kocamış çınar ağaçları, balıkçı kahveleri, lokantaları ve konaklama tesisleri ile bir yanı balıkçı köyü, bir yanı gelişmekte olan gezim bölgesidir.


Beyaz badanalı evlerin kenanna dizildiği taş kaldırımlı sokakları ve Mandalya Körfezi ile Asin Koyu'na bakan yamaçlar içinde yerleşmiştir. Güllük limanı bir ihracat kapısıdır.

*Milas

izmir-Bodrum yolu üstündeki ilçede eski evler ve sokaklar, Baltalı Kapı, Belçin Kalesi ve Gümüşkesen anıtı görülebilir. Burada duvarları kesme taş işçiliğinin güzel ömeklerinden olan bir mabet kahntısı vardır. En mühim antik yapışı iyi korunmuş durumdaki Gümüşkesen adlı anıt mezardır.

Marmaris

Marmaris Türkiye'nin en gözde gezim merkezlerinden biridir. Bu yüzden son on yılda çok sayıda otel-tatil köyü inşaatı yapılmıştır. Fakat şimdi bu yapılaşma durmuştur ve şehir merkezine tesis yapımına izin verilmemektedir. Kentin yapılaşması uzaktan hoş gözüksede içine girince hayal kırıklığı yaratmaktadır.

*Marmaris Kalesi ve Eski Şehir

Kale, Marmaris eski şehir merkezindeki en mühim zamanı yapıdır, îlk kez tornalılar zamanında inşa edilmiştir. Bugünkü kale Osmanlılar zamanında yapılmıştır. Şu an eski şehir merkezinde yükselmektedir.


1545 yılmda meydana getirilen kervansaray ve Kemeraltı mahallesindeki ibrahim Ağa Camisi, bugüne ulaşan öteki zamanı yapılardır.

*İçmeler

îçmeler eskiden teknelerle gidilen bir plaj niteliğindeydi. Şimdi ise şehrin bir parçası olmuştur. Tüm kıyı şeridi otel ve lokantalarla doludur.

*Günlücek Ulusal Parkı

Yalancı Boğazı'nın yakınında bulunan park mesire yeri niteliğindedir. Yalancı Boğazı, Nimara Yanmadasi'nın uzaktan bakıldığında gözle görülür görülmez bir ince bağmtısı sebebiyle bu adı almıştır.

*Marmaris çevresi

Marmaris-Muğla yolunun solundaki asfalt yol Gökova Körfezi kıyılanna ulaşır. Karaca ve söğüt limanlannın bulunmuş olduğu bu tabiat harikası mavi seyahat teknelerinin başlıca uğradıkları yerlerden biridir.


Marmaris'in kuzeyinde Kerme Körfezi'ndeki Sedir Adaşı, üstünde barındırdığı Cedreae Kenti ve Kleopatra Plajı ile bilinmektedir. Kleopatra tarafindan getirildiğine inanılan kumu ve mavinin her tonunu yansıtan suyu ile Kleopatra Plajı turistlerin ilgi odağıdır.

*Çiftlikköy

îri kumlu plajı, temiz denizi, koyun derhal önündeki minik adaşı ve lokantalanyia Marmaris ve Turunç ile kara ve deniz yöntemiyle bağlantısı vardır.


Koyda birçok dinlence köyü bulunmaktadır. Çiftlik'in derhal yambaşındaki koyda birçok garip zamanı yaratı bulunmaktadır.


Kilise kalıntılannın bir bölümünün ayakta olduğu Gerbekilise Koyu mavi seyahat teknelerinin geceleme yerlerinden biridir.


Bozburun'a ulaşmadan önce Kızıl Ada, girişi devasa bir kapı görünümüyle çok etkisinde bırakan olan Serçe Limanı ve Bozukkale koyu görülür.

*Hisarönü

Marmaris-Datça yolu kenarındaki Hisarönü Köyü ve Körfezi'nin son yıllarda gezinsel önemi artmıştır. Körfez mavi seyahat teknelerinin uğrak yerlerindendir. Halen büyük bir kısmı toprak altında olan Bybassos antik kenti de burdadır.

Datça

Marmaris'ten batıya uzanan dar yanmada Ege ile Akdeniz'i birbirinden ayırmaktadır. Kuzeyinde eşi olmayan Gökova Körfezi vardır, güneyinde Hisarönü Körfezi vardır.


Datça'da hiçbir yerde görülemeyen şeyler görülebilir. Örneğin Datça Hurması. Bu ağaç 65 milyon yıl kadar geçmişten gelmektedir. Kendi basma bir tarihtir. Meyvesi de özeldir. Fakat ağaç gidilmesi çok zor bir yerde bulunmaktadır.


Datça'nın suları pınl pırıl, güneşi parlaktır.

*Knidos

Geçmişte tecim merkezi olan ve şaraplarıyla meşhur antik şehir M. Ö. 7.yüzyılda Dorlar tarafindan kurulmuştur. Yarımadanın batı ucundaki Knidos'un aslolan ünü Aphrodite'den gelmektedir. Güzellik tannçası Aphrrodite'in biri giyinik, biri çıplak iki heykeli usta Praxiteles tarafindan yapılmış. Mermerden çıplak Aphrodite heykeli çok ünlenmiş, taklitleri yapılmış fakat aslı bugüne dek bulunamamıştır.

*Gebekum Kumsalı

Birbirinden güzel koylarla süslü yanmada uzunluğu 7km'yi gören Gebekum sahil kumulu turistlerin çok ziyaret etmiş olduğu yerlendendir.Rüzgann tesiri ile kendini çoğaltan kumul bir tabiat harikasıdır.

Turunç

Turunç, koyu kuşatan yüksek tepelerden almış olduğu serin rüzgarlarla yazın bunaltıcı sıcağım yaşatmayan sakin bir gezim merkezidir.


Denizinde kirlilikten yaratı yoktur. Turunç, Gezim Bakanlığı'ndan mavi bayrak almış ender gezim merkezlerindendir.


Çevredeki oteller ve tesisler çevre temizliğine son aşama duyarlıdır. Turunç çevresi tabiat yürüyüşü açısmdan da çok elverişlidir.

*Amos Antik Kenti

Amos iyi durumdaki tiyatrosu, tapmak ve heykel kaideleri görülebilmektedir. Etrafi büyük surlarla çevrilidir.


Amos tepesinin altındaki Kumlubük Koyu ise sakin bir yöredir. Kumu ince, kumsalı geniş ve uzundur.


Bayır'da zamanı çınann yarattığı gölge ile çeşmeden gürül gürül akan sulann sesi rahatlatıcı bir his verir.


DENİZLİ


Denizi olmayan denizlinin adı sulannm çok oluşandan gelmektedir.


Kentin derhal yanında încilipmar vardır. Yüce çınar ağaçları altında suları, minik arkları ve havuzu ile güzel bir mesire yeridir.


Uzun ötüşlü horozları ile ünlenen Denizli'nin meydamnda bir horoz heykeli olan Gülübikli vardır. Horoz dövüşü yaygındır.


Gökpınar ağaçları ve soğuk su ları ile, Acıpayam yolu üstünde kır gazinosu ve lokantasıyla Vali Çeşmesi, Hisar Değirmenleri, Honaz'da Kocapmar, Cenup ilçesi yakınındaki Cenup Çağlayanı ilk akla gelen mesire yerleridir.


Pamukkale


Denizli'nin gezinsel önemi Pamukkale'den gelmektedir. Internasyonal ünü olan Pamukkale, pamuk dağı görünümündeki eşi olmayan travertenleri ile yerli ve yabancı turistlere yaz kış hizmet vermektedir. Travertenleri meydana getiren su yazın ılık, kışın sıcaktır. Şifalı sulanndan yararlanmak için hastaların da getirilmiş olduğu bir termal merkez olma özelliğim de taşımaktadır. Banyoları ve içmeler kalp, damar, romatizma, gerilim, böbrek ve idrar yolu hastalıklanna iyi gelmektedir.

*Hierapolis Antik Kenti

Kaplıcaların bulunmuş olduğu düzlükte kentin kalıntıları vardır. Kentin Hıristiyanlığın yayılmasında mühim bir rol oynadığı bilinmektedir.


Kentin girişindeki sütunlu caddenin bir kısmı görülebilmektedir. Kentteki en iyi durumdaki yapı Roma Tiyatrosu'dur. Aynca Roma Hamamları, palestra, atletizm ve jimnastik salonu kalıntıları, Apollon'a adanan mabet şeklinde çeşitli tarihsel dönemlere ilişik bir çok yaratı ortaya çıkarılmıştır.

*Karahayıt

Pamukkale'ye 5 km uzaklıktaki Karahayıt, Pamukkale ile aynı özellikleri gösteren şifalı suları, hamamları ve otelleri ile Pamukkale'yi tamamlamaktadır.


Halı, kilim, deri ve çeşitli hediyelik eşyalar satan bölgeler, lokantalar ve konaklama tesisleri bulunmaktadır.









 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ege Bölgesi'nde turizm nerelerde yapılır?
Ege Bölgesi'nde turizm nerelerde yapılır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesinde-turizm-nerelerde-yaplr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesinde-turizm-nerelerde-yaplr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content