Spor Nedir? (Üreme Organı)

Çiçeklerin üreme organı olarak vazife meydana getiren sporlar ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Çiçeksiz bitkile...

Çiçeklerin üreme organı olarak vazife meydana getiren sporlar ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Çiçeksiz bitkilerin üreme organıdır. Tek hücreli hayvanlardan bazılarındaki üreme cisimciğine de «spor» denir.



Çiçeksiz bitkilerin, çiçekli bitkilerde olduğu şeklinde gözle görünen üreme organları yoktur. Bunlar «spor» isminde olan üreme organları ile çoğalırlar. Sporları gerçekleştiren kısımlar çeşitli bitkilerde değişik yerlşrde bulunur. Eğreltiotu, atkuyruğu, kibritotu, karayosunları, mantarlar, suyosunları şeklinde birçok bitikler Sporla ürerler.



Eğreltiotları sporla çoğalan bitkilere en güzel örnek olarak gösterilebilir. Sonbahara doğru eğreltiotu yaprakların alt yüzlerinde kahverengimsi benekler görülür. Bunlara mikroskopla bakılırsa, saplı keseciklerin yığınından meydana geldiği, üstünde de şemsiye şeklinde bir örtü bulunmuş olduğu görülür, «Spor kesesi» denilen bu keseciklerin her birinin içinde binlerce spor bulunur. Sıcaklığın etkisiyle bu kese kurur, büzülerek çatlar, oluşturulan delikten de sporlar toprağa saçılır.



Sporlar kuru bir yere düşmüşlerse, bir süre, kendi yedek besinleriyle sıcaklığa dayanırlar. Nemli bölgelere düşenler ise bölünerek üremeye başlarlar, mercimek büyüklüğünde, tek parçadan meydana gelen bir «önçim» (protal) meydana getirirler. Bu önçimin toprağa bakan yüzünde hem dişi, hem adam hücreleri taşıyan organlar vardır. Bu organların adam hücreleri dişi hücreyi döllendirerek yeni bir eğreltiotunun çıkmasını sağlar.



Ciğerotunun şemsiye şeklinde olan uzantılarının üstünde dişi ve adam spor keseleri bulunur. Mantarlar şapkalarının altında bulunan «lamel»lerin iki tarafındaki saplı sporlarla ürerler. Suyosunlarının çoğalmaları ya sporlarla ya da döllenmiş yumurtayla olur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Spor Nedir? (Üreme Organı)
Spor Nedir? (Üreme Organı)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/spor-nedir-ureme-organ.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/spor-nedir-ureme-organ.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content