Elektrik Nedir? Elektrik Nasıl Oluşur?

İçerisinde yaşadığımız çağda elektriğin girmediği elektrik ile çalışmayan bir alet bulmak zor olsa gerek. İşte elektrik nedir, iyi mi oluşur...

İçerisinde yaşadığımız çağda elektriğin girmediği elektrik ile çalışmayan bir alet bulmak zor olsa gerek. İşte elektrik nedir, iyi mi oluşur ve elektrik ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



elektrikÇağımızda elektrikle çalışan araçların ne kadar yaygın bulunduğunu çoğumuz biliriz. Çevremizde nereye baksak elektrikli bir vasıta görürüz. Elektrik ampulüyle evlerimizi, sokaklarımızı, otomobillerimizi, gemilerimizi aydınlatırız; radyo, tv, buzdolabı, çamaşır makinesi, serinletici, tıraş makinesi, ütü… bunlar benzer biçimde daha birçok vasıta için elektrik enerjisi gereklidir. Tüm fabrikalar, yapım evleri de elektriksiz çalışamaz.

Kısacası, elektrik bugün vazgeçemeyeceğimiz bir enerji membaıdır. Başımız sıkıştıkça ondan yardım bekleriz.



İKİ TÜRLÜ ELEKTRİK VAR



Peki, nedir elektrik? Iyi mi yapar bunca işi? Hem bu kadar yararlı olan, hem de gerekenleri yapmazsak, kurallarına uymazsak bizi öldürecek gücü olan elektrik iyi mi ortaya çıkar, iyi mi kullanılır?



Aslında belli bir seviye içinde incelenirse elektrik mevzusunun öyleki göz korkutacak kadar güç, anlaşılmaz olmadığını görürüz, isterseniz ilkin elektriğin iki ana bölümünden başlamış olalım.



Evet, elektrik genel olarak iki bölümde incelenir. Bunlardan biri durgun (statik) elektrik’tir, diğeri de hareketli (dinamik) elektrik, ya da elektrik akımı’dır.



Durgun elektriğin varlığını sadece bazı emarelerinden anlarız:



§ Bir cam çubuğu ufak kağıt kırpıntılarına doğru tutarsak, kağıtlarda hiçbir hareket görmeyiz. Kağıt parçaları oldukları yerde dururlar. Şimdi, cam çubuğu yünlü bir kumaşa, ya da bir kürke birkaç kez sürttükten sonrasında

kağıt parçalarına uzatırsak, çubuğun kağıtları çektiğini görürüz.



Buna benzer daha birçok gözlem yapabiliriz. Hepsinin ortak özelliği şudur:



• Bazı cisimler sürtme sonucu durgun elektrikle yüklenirler, ufak, hafifçe cisimleri çekerler.



Yaptığımız deneyle cam çubuk sürtme yöntemiyle elektriklenmiştir.



İKİ ÇEŞİT ELEKTRİK YÜKÜ



• Elektrik yükü de, tıpkı mıknatısların iki kutbu olması benzer biçimde, iki çeşittir:

1) Artı elektrik yükü;

2) Eksi elektrik yükü.



Gene mıknatıslarda olduğu benzer biçimde aynı işaretli elektrik yükleri birbirini iter, zıt işaretli elektrik yükleri birbirini çeker.



Bir cismin durgun elektrikle yüklü olup olmadığını, hangi cins elektrikle yüklü bulunduğunu idrak etmek için elektroskop isminde olan bir vasıta kullanılır.



ELEKTROSKOP NEDİR?



• Elektroskop ucuna çok ince bir metal levha tutturulmuş metal bir çubuktur. Çubuğun diğeri ucunda da bir topuz vardır. Bu topuza elektrikle yüklü bir cisim dokundurulunca elektrik yükünün birazı topuza, sonrasında da çubukla levhaya geçer. Çubukla levha aynı cins elektrikle yüklendiği için birbirlerini iterler, levha çubuktan uzaklaşır. Böylece dokundurduğumuz cismin elektrik yüklü bulunduğunu anlarız.



Şimdi başka bir cismi dokunduralım. Bunun elektrik yükü ilkinin tersi ise levha çubuğa birazcık yaklaşır; aynı ise daha uzaklaşır. Elektroskopun topuzunu elimizle tutarsak, elektrik elimize, sonrasında da vücudumuzdan geçerek toprağa akar.



Elektroskop yüksüz kalır, levha çubuğa yapışır.



İLETKENLİK, YALITKANLIK



Buraya kadar anlattıklarımızdan elektrikle ilgili bazı sonuçlar çıkarabiliriz:



• Elektrikli bir cismi başka bir cisme dokundurursak, diğeri cisim de dokunma yöntemiyle elektriklenir.



• Kimi cisimler elektriği iyi geçirirler, bunlara iletken denir. Kimi cisimler de geçirmez; bunlara da yalıtkan deriz.



İletkenlik, yalıtkanlık derecesi cisimden cisime çok değişmiş olur. Metaller elektriği iyi iletirler. Metaller içinde en iyi iletken gümüş, bakır, alüminyumdur, îşte bu yüzden, ileride göreceğimiz benzer biçimde, elektrik akımını iletmek için kullandığımız telleri bakır alaşımlarından yaparlar.



ELEKTRİK NEDİR?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Elektrik Nedir? Elektrik Nasıl Oluşur?
Elektrik Nedir? Elektrik Nasıl Oluşur?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/elektrik-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/elektrik-nedir-elektrik-nasl-olusur.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/elektrik-nedir-elektrik-nasl-olusur.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content