Emile Zola Meyhane Romanı İncelemesi Nedir

Roman Hakkında Bilgi Meyhane, (Fransızca: L'Assommoir) Émile Zola'nın romanı, 21 romanlık Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildidi...

Roman Hakkında Bilgi



Meyhane, (Fransızca: L'Assommoir) Émile Zola'nın romanı, 21 romanlık Rougon-Macquart dizisinin yedinci cildidir. 1871-76 içinde bu seriden yayınladığı ilk 6 kitap, satışları iyi olmakla beraber fazla yankı uyandırmadı. 1877'de piyasaya sürülen, alkolizmle ilgili L'Assommoir ise Zola'yı kitapları en fazla satan yazarlar arasına soktu ve Fransa'nın en ünlü yazarlarından birisi yapmış oldu.

Fransa'da doğacılık akımının öncüsü sayılan Emile Zola'nın Meyhane adlı romanını bitirdim az ilkin. Boğazım düğümlendi ve mideme bir yumruk oturdu kitabın son sayfalarında. Üstelik kim bilir umudun, azmin ve başarının hikayesi olabileceğini düşünerek okurken Jervez ve ailesinin alt üst olan ve büyük bir çöküşle sonlanan yaşam öyküsü beni de darmaduman etti. Emile Zola, Jervez ve ailesinin yaşadıklarından yola çıkarak aslına bakarsak Paris'in varoş sayılabilecek mahallelerinde yaşayan işçilerin problemlerine değiniyor. Eseri yayınlandığında büyük eleştirilere maruz kalmış olmasına karşın Zola'nın Meyhane'si vakit testinden geçerek bir klasik olmayı başarmış. Hatta o dönemlerde ABD'da işçi sınıfının yaşamının mevzu edildiği roman türünün de doğmasına niçin olmuş. Yazar kendisine meydana getirilen eleştirilere karşı kendini savunurken ise şöyleki demiş: "Gerçekleri yazdım, romanın kahramanları fena insanoğlu değiller, yalnız eğitimsiz ve yaşadıkları ortamın yıprattığı insanoğlu..."

Bununla birlikte romanının kendi kendisini savunacak güçte bulunduğunu da eklemiş. Görüldüğü suretiyle haksız da çıkmamış doğrusu! Eleştirildiği nokta ise yoksul semtlerdeki kokuşmuşluğu, ayyaşlık ve aylaklığın getirmiş olduğu kaçınılmaz sonu, aile bağlarının çözülmesini, tabii netice olarak yaşanmış olan ahlaksızlıkları ve rezaleti olduğu şeklinde apaçık anlatmasıymış.

Bu romanın yazıldığı 1877 senesinde Emile Zola otuz yedi yaşındaymış. 22 yaşına gelene kadar Paris'teki sefaleti birebir yaşamış birisi olarak yazdığı romanlardaki ortamı da aslına bakarsak çok yakından tanıyan bir yazar bulunduğunu söyleyebiliriz. 1862'de bir yayınevinde emek vermeye başlayarak yoksulluklarla dolu hayatından kurtulan Zola'nın ilk hikayeleri 1864 senesinde basılmış. Bununla birlikte Le Figaro gazetesine makaleler yazarak da ismini duyurmaya başlamış. 1867 senesinde ise kısa sürede tanınmasını elde eden Therese Raquin adlı eseriyle klasikler hayatına girme yolunda ilk adımını atmış.

Ne var ise hakikatı söylediği için dokuz köyden kovulanlarda var galiba! Çok keyifli bir anlatımla bize aktarılan bu yürekli klasiği hemen hemen okumadıysanız okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.



Emile Zola Meyhane Romanı Kısa Özeti



Plassans'dan Paris'e gelen ressam Gervaise Macquart ile sevgilisi Lantier yoksulluğa düşerler. Lantier kendisini bırakınca Gervaise disiplinli ve çalışkan bir işçi olan Coupeau ile evlenir; Coupeau başına gelen bir kazadan sonrasında kendini içkiye verir. Roman XIX. yy. ortalarındaki "işçi problemi"nun paternalist kuramcılarının çok kıymet verdikleri içkiyle çöküşün dramıdır. Toplumun bir kenara itmiş olduğu kolay insanların romanı olan, duygusal mizerabilizmden toplumsal halkçılığa kadar işçiye ilişkin tüm kalıplaşmış görüşleri bol miktarda kullanan ve iç konuşmalara bol miktarda yer verir.

Meyhane, edebiyat kendi alanında olduğu şeklinde tiyatro (1900'de Antoine tarafınca sahneye kondu) ve beyaz perde (René Clément'ın Gervaise'i, 1956) alanlarında da büyük başarı kazanmıştır.



Emile Zola Meyhane Romanı Özeti



Ana karakter olarak Jervez adinda bir kadini goruruz kadin guzel birisidir yalniz topaldir topal derken belirgin dahi olmuyor topalligi kocasi Lantiye ile ilk yillarda cok mutludurlar cocugi vardir Etien adinda ama sonradan buyuk sehire geldiklerinde parise sikintilar baslar artik esyalarini satarak yemelerini karsilar hale gelirlee bir gun Lantiye baska bir kadinla Jervezi aldatir ama Jervez guclu bir kadindir ve kendi kendine uzulmemesi gerektigine inanir ve caliskan biride oldugundan yavas yavas topralanmaya baslar oturdugu binada Kupo adinda cok iyi bir insan vardir ve Jervezden cok hoslanmistir Jervez istemedigi yemin ettgigi halde onun israrlarina ve kibarligina dayanamaz ve onunla evlenir bu evlilik cok guzel baslamistir ve bir surede cok iyi gitmistir Kupon un ickisi felanda olmadigindan iyi bir kocadir Nana adinda bir kizlari olur ama bir gun sansizlik eseri Kupo calistigi catidan duser Jervez onu hstaneyede yollamaz cunku o zamanlar hastaneye gidenlerin cogu olmektedir bakimsizliktan Kupo yu eve getirir ve ona o denli guzel ozen gostererek bakarki Kupo kisa surde iyilesir ama artik eski Kupo degildir yasama bakis acisi degismistir o denli iyi bir koca baba ve ickisi dahi olmadigi halde boyle bir talihsizlige ugramasi onu isyanlara suruklemistir tanriya karsi artik calismamaya baslamistir ama Jervez isleri buyutmustur kendine ait bir camasirhanesi dahi vardir iscileride ama Kuponun rahatsizligi ve artik dukkana eskisi kadar musteri gelmemesi yuzunden isler iflasa dogru gitmektedir bir gunde aile icinde kutlama yapilirken birdenLantiye cika gelir isin sasirtan tarafi Kupo ile Lantiye arasinda baslayan dostluktur ayrıca Jerveze asik olan hatta dukkani acacak kadar parayi ona veren Gujede vardir.Kupo hergun icmektedir Jervez hakkinda dedikodular cikmaya baslamistir cunku Lantiyede onalrin evinde kalmaktadir ama Kupo onun eski asigi oldugunu bildigi halde Lantiyeden suphelenmemektedir cunku o her insana kendini sevdiren biridir dedikodular mahallede cikmaya baslamistir Lantiyeyle Jervez arasinda iliski olduguna ve kocasini aldattgina dair bu tür şeyler dogrudurda en sonunda iflasa kadar duruklenirler baska bir eve tasinirlar kizlari nana kotu yola dusmustur ama en sonunda bir dukle evlenir buna ragmen ailesine yarari yoktur Kupo ile Jervez cok icmeye baslamislardir bulduklari her parayi meyhanede ickiye vermektedirler Kupo delirir en sonunda hastanede olurJervez ise artik olmek istemektedir acliktan bir gun vucudunu dahi satmaya karar verir ama guje karsisina cikar.en sonunda Jervezde olurya onun icin en iyisi olan olumu tadar.

Romandan cikardigin nedir diye merak ederler ya ben burdan ickinin insan psikoljini,yaşamını negatif etkilediğini ve acligin insana neler yaptirebilecegini.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Emile Zola Meyhane Romanı İncelemesi Nedir
Emile Zola Meyhane Romanı İncelemesi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emile-zola-meyhane-roman-incelemesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/emile-zola-meyhane-roman-incelemesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content