Yıldırım Beyazıt’ın büyük oğlu olan ve Osmanlı’nın Fetret Devrinde bir süre hükümdarlıkta meydana getiren Komut Süleyman hakkında kısa bilgi...
Yıldırım Beyazıt’ın büyük oğlu olan ve Osmanlı’nın Fetret Devrinde bir süre hükümdarlıkta meydana getiren Komut Süleyman hakkında kısa bilgiler.
SÜLEYMAN, Emîr (1377?-1411)
Yıldırım Bayezit’in büyük oğlu, Fetret Devri Osmanlı hükümdarlarından biridir. Zamanından bugüne dek tüm Garp tarihçileri onu «I. Süleyman», Kanuni’yi de «II. Süleyman» kabul ederlerse de, Osmanlı hanedanı Mehmet Çelebi’den yürümüş olduğu için, klasik Osmanlı tarihçileri, Komut Süleyman’ı padişah saymayıp Yıldırım’dan sonrasında Mehmet Çelebi’ye atlamış, onu 5. padişah kabul etmişlerdir.
Şehzade Süleyman, babası Yıldırım’ın devrinde mühim sancakbeyliklerinde, komutanlıklarda bulundu. 1402 Ankara Meydan Savaşı‘nda yenilgi başlayınca ‘ yanına vezir-i âzam Çandarlı Ali Paşa ile daha başka ileri gelenleri alıp harp alanınından çekildi. Bursa’ya gelip alabildiklerini aldıktan sonrasında kuvvetleri ile Rumeli’ye geçti, Edirne’de kendini padişah duyuru etti. Yıldırım’ın minik oğlu Musa Çelebi, ağabeyisi Süleyman’ın mirasına konmak için ona harp açtı; ilkin başarısızlığa uğradı; sonrasında onu gafil avladı. 1411’de Komut Süleyman öldürüldü, Musa Çelebi, Edirne’de tahta geçti.
Öldürülmüş olduğu süre 34 yaşlarında bulunan Komut Süleyman, 9 yıla yakın saltanat sürmüştü. Yalnız, şaraba düşkün olduğundan pek iş görememiş, tahtı en sonunda I. Sultan Mehmet’e kaptırmıştır.
YORUMLAR