Ereğli - Zonguldak

Ereğli - Zonguldak Bilgiler: İlçe Nüfusu: 174.750(2010) Yüzölçümü: 782 km² Nüfus Yoğunluğu: 223/km² Yükselti: 5 metre Koordina...

Ereğli - Zonguldak

Bilgiler:




İlçe Nüfusu: 174.750(2010)
Yüzölçümü: 782 km²
Nüfus Yoğunluğu: 223/km²
Yükselti: 5 metre
Koordinatlar: 41°16'45″K, 31°25'20″D

Genel Bilgiler:

-ülke: Türkiye
-Coğrafi Bölge: Karadeniz
-İl: Zonguldak
-Posta Kodu: 67300 ve 67320
Alan Kodu: (+90) 372
Plaka: 67
Kaymakam: İbrahim Çay
Belediye Başkanı: Halil Posbıyık (CHP)

Karadeniz Ereğli, Zonguldak il sınırları içinde bulunan bir ilçedir. Türkiye'nin kuzeyinde, Garp Karadeniz Bölgesi'nde yer almıştır. Yüzölçümü 782 km²dir. İlçeye bağlı 5 şehir (Gülüç, Kandilli [Armutçuk], Gökçeler [Neyren], Çaylıoğlu [Güneşli] ve Ormanlı) ve 91 köy vardır.

Nüfus:


Kentin 2010 yılı itibariyle nüfusu 100.075'tir. Nüfus olarak Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ilçesidir. toplam nüfusu köyleriyle birlikte 174.727'dir. Nüfusuyla Türkiye'nin en büyük 10. ilçesidir. 1960'da yalnız 8.000 olan nüfusu, 1973'te 31.000'e, 1990'da 64.859'a, 2000'de 79.486'ya, 2007'de 94.736'ya çıkmıştır.

Mahalleler - Semtler


Kent merkezine 31 mahalle bağlı olup isimleri Akarca, Bağlık, Balı, Belen, Belen Yeni, Bölücek, Dağlar, Elmatepe, Güldere, Göktepe, Hamzafakılı, Kavaklık, Kepez, Kestaneci, Kışla, Kırmacı, Kıyıcak, Kirmanlı, Kocaali, Korubaşı, Köseler, Murtaza, Müftü, Orhanlar, Ömerli, Ören, Sarıkokmaz, Süleymanlar, Topçalı, Uzunçayır ve Uzunmehmet'tir.

Gülüç beldesine bağlı mahalle sayısı 4 olup, isimleri Gülüç Merkez, Bekyeri, Çengelburnu ve Örencik'tir.

Armutçuk (Eski adıyla Kandilli) beldesine bağlı mahalle sayısı 5 olup, isimleri Armutçuk Merkez (başka adıyla Çamlık), Geyikbeli, Şehitlik, Uzunmehmet Yayla ve Yeni Mahalle'dir.

Ormanlı beldesine bağlı mahalle sayısı 4 olup, isimleri Ormanlı Merkez, Sarıkaya, Seyitahmetli ve Sinitli'dir.


Gökçeler (Eski adıyla Neyren) beldesine bağlı mahalle sayısı 5 olup, isimleri Gökçeler Merkez, Açıkhava, Kızılsu, Pazaryeri ve Yeni Mahalle'dir.

Güneşli (Eski adıyla Çaylıoğlu) beldesine bağlı mahalle sayısı 5 olup, isimleri Çaylıoğlu Merkez, Asarlı, Güneşli, Hacıosmanlar ve Kocalar'dır.

Tarihçe:


Ereğli, tarihsel kökleri M.Ö. 2000'li yıllara uzanan çok eski bir kenttir. Bir uygarlık beşiğidir. Tarihsel veriler, ilçenin İyon'lardan Türk egemenliğine kadar çok sayıda Anadolu Uygarlığını barındırdığını, böyle bir uygarlıklar mozayiği oluşturduğunu göstermektedir. Ereğli bu hususi durumunu Garp Karadeniz'deki belirgin başlı iki tabii limandan birisine haiz olmasına borçludur. Fakat tarihsel veriler kıyı ticaretinin Ereğli'yi, hakkettiği gelişmişlik düzeyine ulaştırmakta yersiz kaldığını göstermektedir. Bunun sebebi, Ereğli'yi bir liman kenti olarak üretken iç kesimlere bağlayan karayollarının olmamasıdır, kısaca Ereğli bir hinterlanda haiz olamamıştır. 1334 (1918) tarihindeki Müstakil Bolu Sancağı Salname-i Resmiyesi'nde de bu gerçek vurgulanmakta; Ereğli'nin mühim çapta bir ticari hareketliliğine kavuşamaması, iç kesimlerle irtibatının olmayışına bağlanmaktadır. Ereğli'yi geliştiren, 1848 senesinde işletmeye açılan taşkömürü madeni ile 1965 senesinde işletmeye alınan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları olmuştur. Bu dönemden itibaren sınai kentleşme sürecine giren ilçe, coğrafi yapısının da elverişli olması sebebiyle, giderek Garp Karadeniz'in ağır endüstri merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ereğli son yıllarda kuvvetli ekonomik yapısını ve gelişmiş sosyo-kültürel yaşamının tabii bir sonucu olarak uluslar arası sulh ödüllerinden, ulusal çevre ödüllerine uzanan kentsel ve kültürel başarılara da sahne olmuş, kardeş ilçe anlaşmalarıyla Yunanistan'dan Almanya'ya kadar geniş bir bölge içinde sevgi, sulh ve dostluk köprüleri kurmuştur.

Türlü Bilgiler:

-İlçede 15 ağır endüstri kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme etkenlik gösterir.

-Şehirde 5 çağdaş hastane, 200'ü aşkın hekim vardır.

-Karadeniz Ereğli Müzesi'nde 3.000'i aşkın arkeolojik yaratı sergilenmektedir.

-Karadeniz Ereğli, sınırları süresince 80 kilometrelik kıyı şeridine haizdir. Yükleme ve boşaltma olanağı olan Türkiye'nin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile internasyonal özellikte tersaneleri mevcuttur. İlçeye bağlı Kandilli (2003'ten önceki ismi Armutçuk) beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Armutçuk Müessesesi bünyesinde taşkömürü ocakları, ilçe merkezinde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) mevcuttur. Yalnız Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda 10.000'e yakın işçi iş yapmaktadır. 2006 senesinde açılan yeni tersaneler bölgesi 7.000 kişiye iş olanağı elde etmiştir. Gelecekte faaliyete geçecek Organize Endüstri Bölgesi ise 5.000 kişilik istihdam elde edecektir.

-İlçenin kıyıları süresince, pek çok tabii plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve -Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait kamp ve plaj tesisleri mevcuttur.

-Şehir merkezi; toplumsal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. Bu yüzden gündüz saatlerinde Karadeniz Ereğli'nin nüfusu 200.000'i, araç sayısı da 60.000'i geçer.

-İlçe bazında alındığında Türkiye'de ilçe bazında şahıs başına en fazla otomobil Karadeniz Ereğli'de mevcuttur (AB averajına en yakın yer).

-İlçede Ulusal Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ve liseler ile hususi okullarda 40 bin talebe tahsil görmektedir. Bununla birlikte Zonguldak Karaelmas üniversitesi'ne bağlı Karadeniz Ereğli Eğitim Fakültesi'nde 3.000'e yakın üniversite talebesi eğitim görmektedir.

-İlçe merkezinde 6 yaş üstü okuma-yazma oranı %93,8'dir.

-Ereğli eskiden Heraklia adıyla anılırdı. Eski Yunan mitolojisine gore tanrı Zeus'un oğlu Herkül üç başlı köpek olan Kerberos ile şu an ilçe merkezinde bulunan Cehennemağzı Mağarası'nda savaşmıştır. Cehennemağzı Mağarası zaman içinde belli bir miktar zarar görse de günümüzde koruma altındadır.

17zonguldakcehennemagzi

Cehennemağzı Mağrası

Festivaller:


Karadeniz Ereğli'de her yıl 18 Haziran'da Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, temmuz ayının ilk haftası Internasyonal Sevgi Sulh Dostluk Kültür ve Sanat Festivali ve aralık ayı içinde Hamsi Festivali düzenlenmektedir. 22 Aralık 2002 tarihinde, 1. Hamsi Festivali kapsamında 2.002 metre uzunluğunda “Dünya'nın En Uzun Mangalı†rekoru kırılmaya çalışılmış, 1.600 metrenin kabul edilmesi sonucu ilçe Guinness Rekorlar Kitabı'na ismini yazdırmıştır.

Karadeniz Ereğli denince çilek, taş kömürü ve Erdemir gelir akıllara. Osmanlı çileği diye tabir edilen minik, pembemsi rengi ve kendine özgü aromasıyla ve mükemmel kokusu ile ünlü olan bu çileğin reçeli çok meşhurdur.

Ereğli Belediyesi Amblemi:

250pxkdzereglibelediyes





  • Zonguldak Karaelmas üniversitesi


  • Zonguldak


  • Zonguldak'ın iktisat membaı nedir?










*Karadeniz Eregli yüzölçümünün % 56 sini ormanlar olusturur.


*Eregli'de 15 agir endüstri kurulusu, 81 orta ölçekli isletme etkenlik gösteriri.





*Tecim Odasina kayitli 45 anonim, 235 limited, 104 birleşke ve Tecim Odasina kayitli 1726 kurulus bulunmaktadir.


*Sehirde 4 çağdaş hastane, 100 den fazla hekim vardir. Hususi poliklinik bulunmakta fakat hususi hastane yoktur.


*Karadeniz Eregli 80 km lik kiyi seridine haizdir.


*Karadeniz Eregli'de bulunan okullarda toplam 35.000 ögrenci ögrenim görmektedir.


*Zonguldak Karaelmas üniversitesi Eregli Egitim Fakültesi'nde 2000 ögrenci ögrenim görmektedir.


*Kentte yer edinen müzede 3000 den fazla yaratı sergilenmektedir.


*Karadeniz Eregli 4500 yillik zamanı bir kenttir.


*1869 Yilinda Kaymakamlik, 1880 yilinda ise Belediye kurulmustur.


*Eregli 782 kilometrekarelik (73,008 hektar) yüzölçümü ve 80.200 sehir nüfusu ile Zonguldak ilinin en büyük ilçesidir.



Yüzölçümü : 782 kilometrekare

Sehir Nüfusu : 80200 (Bu Rakama Gülüç Dahil Degildir)


Toplam Nüfus : 154000


Eregli'ye Bagli Şehir Sayisi :6


Köy Sayisi : 97


Mahalle Sayisi : 17


Okuma Yazma Orani : %98


Sehirlesme : % 53.73


Ereğli - Zonguldak

MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi



Garp Karadeniz'de, Zonguldak iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan şehir. Aynı ismi taşıyan başka ilçelerden ayırmak için Karadeniz Ereğlisi olarak anılır. İlçe, Karadeniz kıyısında Baba Burnu'nun güneydoğusunda tabii bir limanda kurulmuştur. Türlü yollardan il merkezine ve anayollara bağlıdır. 1960'ta ilçeye büyük bir demir-çelik fabrikası yapılması, bölgenin hızla gelişmesine niçin olmuş, Ereğli Türkiye'nin mühim demir-çelik endüstrisi merkezlerinden birisi hâline gelmiştir. Bölümde bununla birlikte çilek tarımı ve balıkçılık yapılır. Yüzölçümü 1.132 km2, ilçe nüfusu 118.929, merkez nüfusu 77.779 (1997).


Ereğli - Zonguldak
  • Okuma-yazma oranın %99 olduğu ilçede kentleşme oranı %60'tır.
  • İlçede 15 ağır endüstri kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme etkenlik gösterir.
  • Şehirde 6 çağdaş hastane, 200'ü aşkın hekim vardır.
  • Karadeniz Ereğli Müzesi'nde 3.000'i aşkın arkeolojik yaratı sergilenmektedir.
Karadeniz Ereğli, sınırları süresince 80 kilometrelik kıyı şeridine haizdir. Yükleme ve boşaltma olanağı olan Türkiyenin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile internasyonal özellikte tersaneleri mevcuttur. Karadeniz Ereğli'ye bağlı Armutçuk (2003'de beldenin ismi Kandilli olarak değiştirildi) Beldesi'nde, TTK'ya bağlı Armutçuk Müessesesi bünyesinde Taşkömürü ocakları, Karadeniz Ereğli şehir merkezinde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) mevcuttur. Yalnız Ereğli Demir ve Çelik fabrikalarında Erdemir ise 10.000'e yakın işçi iş yapmaktadır.


5489 kultureltarih 2


Karadeniz Ereğli'nin kıyıları süresince, pek çok tabii plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait kamp ve plaj tesisleri mevcuttur. Şehir merkezinin nüfusu 94.800 olmasına karşın; toplumsal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı Zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. Bu yüzden gündüz saatlerinde Karadeniz Ereğli'nin nüfusu 200.000'i aşarken, araç sayısı da 60.000'i geçer.


İlçeler bazında alırsak, Türkiye'de ilçe bazında şahıs başına en fazla otomobil Karadeniz Ereğli 'de düşmektedir (AB averajına en yakın yer). Karadeniz Ereğli'de, Ulusal Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ve liseler ile hususi okullarda 40 bin talebe tahsil görmektedir. Bununla birlikte Zonguldak Karaelmas üniversitesi'ne bağlı Karadeniz Ereğli Eğitim Fakültesi'nde 3.000'e yakın üniversite talebesi eğitim görmektedir.


kdz eregli belediyesi aralik ayi meclis toplantisi yapildi IHA 20131204AW001020 2 t


Ereğli eskiden heraklia adıyla anılırdı. Eski tarihte tanrının oğlu herkül 3 başlı köpek olan Kerberos ile burda bulunan cehennem ağzı mağarasında Şavasmıştır. Cehennem ağzı mağarası zaman içinde belli bir miktar zarar görsede hala kendini korumaktadır. Karadeniz Ereğli'de her yıl 18 Haziran'da uluslar arası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali, Temmuz ayının ilk haftası Internasyonal Sevgi Sulh Dostluk Kültür ve Sanat Festivali (Avrupa'nın en büyük açık hava festivali) ve aralık ayının 2. haftasında Internasyonal Hamsi Festivali (Guinness rekorlu) düzenlenmektedir. Karadeniz Ereğli denince çilek, taş kömürü ve Erdemir gelir akıllara. Osmanlı çileği diye tabir edilen minik, pembemsi rengi ve kendine özgü aromasıyla ve mükemmel kokusu ile ünlü olan bu çileğin reçeli çok meşhurdur.


Ereğli Haber - Garp Karadeniz kültürünü koruma kurtarma ve kayıt altına alma kapsamında toplanan, Ereğli'nin köylerinde eski zamanlarda kullanılan eşyalar ve serginin açılışından bu yana meydana getirilen emek harcamalar hakkında bilgiler veren Rahatlık Derneği Başkanı Ramazan Adıyaman, serginin her ay başka köy ve okullarda sergileneceğini söylemiş oldu. Adıyaman, 105 kalem eşyanın bulunmuş olduğu serginin İçişleri Bakanlığı'nca düzenlenen Garp Karadeniz Kültürünü Koruma Projesi kapsamında 500 proje içinde 27. bulunduğunu söylemiş oldu.


images?qtbnANd9GcRig9MEvE9PSZctZM8usoEOfojpD8qxb96NmUnw04sGCfNUS1 S


Köylerin tek tek dolaşılarak malzemelerin toplandığını dile getiren Adıyaman, köy halkından bilhassa yaşlıların sergiyi gezdikten sonrasında gözyaşlarını tutamadıklarını beyan etti. Her ay başka bir köy ya da okulda serginin devamlı olarak açılacağını kaydeden Adıyaman “Batı Karadeniz kültürünü koruma, kollama, kayıt altına alma ve gelecek kuşaklara aktarma adına yapmış olduğumuz bu projeyle hakikaten şu anda geçmişten günümüze dedelerimizin, ninelerimizin kullandığı kaybolmaya yüz tutmuş bu aletleri biriktirerek koruma altına aldık. Bu tür durumlar kim bilir elimizde kalan son yongalar. Ikimiz de derneğimiz üyeleri ile birlikte köylerimizi tek tek dolaşarak bu tarz şeyleri yine bir araya toparladık. Buraya gelen pek çok ziyaretçimiz var. Bunların içinde yaşlı amcalarımız da var. Onlar bu eserleri gördüklerinde gözyaşlarını tutamadılar. Bizim gayemiz Ereğli ve köylerindeki zamanı yapıya haiz çıkarak gelecek nesillere de bu zamanı anlatmak, tarihimize sahiplenmek. 105 kalem 147 sayı malzemeyi bundan sonrasında da köylerde ve okullarımızda sergileyerek halkımıza, öğrencilerimize aktaracağız.†diye konuştu.


Ereğli Haber





  • Zonguldak Karaelmas üniversitesi


  • Zonguldak


  • Zonguldak'ın iktisat membaı nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ereğli - Zonguldak
Ereğli - Zonguldak
http://img821.imageshack.us/img821/3404/17zonguldakcehennemagzi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/eregli-zonguldak.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/eregli-zonguldak.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content