Erime ve kaynama noktalarının teknik açıdan önemi nedir ? erime ısı uygulandığında bir katı maddenin sıvıya dönüşmesi. Katışkısı...
Erime ve kaynama noktalarının teknik açıdan önemi nedir ?
erime
ısı uygulandığında bir katı maddenin sıvıya dönüşmesi. Katışkısız kristal haldeki bir maddenin erimeye başladığı durağan(durgun) sıcaklığa, erime noktası denir. Katışık haldeki bir katı ise, çoğu zaman ana bileşenin erime noktası altındaki bir ısı aralığında erir. Cam ya da zift benzer biçimde amorf (kristal halde katılaşmayan) maddeler, sıcaklıklarının artmasıyla ağdahlıklarım yavaş yavaş yitirerek erirler; bunların katidan sıvı hale geçişleri için kati bir ısı noktası yoktur.
kaynama noktası
sıvılarda, çevrenin sıvı üstünde etkidiği tazyik ile sıvının buğu basıncının eşitlendiği ısı. Bu durumda ısı artışı, sıcaklığında yükselme olmaksızın sıvının buhara dönüşmesine niçin olur.
Belirli bir sıcaklığın üstünde sıvı, yüzeyinde atmosfere doğru kısmen buharlaşır; bu süreç, buharın etkidiği tazyik, sıvının o sıcaklıktaki buğu basıncı denen karakteristik bir değere ulaşmasına kadar sürer. Isı yükseldikçe buğu basıncı da artar; kaynama noktasında, sıvı içinde oluşan buğu kabarcıkları yüzeye çıkar. Bir sıvının kaynama noktası, üstünde etkiyen basınca bağlı olarak değişmiş olur; düzgüsel kaynama noktası, buğu basıncının deniz düzeyindeki standart atmosfer basıncına (760 mm cıva basıncı) eşit olduğu sıcaklıktır. Deniz düzeyinde su 100°C'de kaynar. Daha yüksek yerlerde kaynama noktası sıcaklığı daha düşüktür.
DEVAMI
Maddelerin erime, donma, kaynama ve yoğuşma sıcaklıkları nedir?
Basıncın erime, kaynama ve buharlaşma ısılarına tesiri nedir?
Hayvancılığın ekonomik açıdan önemi nedir?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
erime
ısı uygulandığında bir katı maddenin sıvıya dönüşmesi. Katışkısız kristal haldeki bir maddenin erimeye başladığı durağan(durgun) sıcaklığa, erime noktası denir. Katışık haldeki bir katı ise, çoğu zaman ana bileşenin erime noktası altındaki bir ısı aralığında erir. Cam ya da zift benzer biçimde amorf (kristal halde katılaşmayan) maddeler, sıcaklıklarının artmasıyla ağdahlıklarım yavaş yavaş yitirerek erirler; bunların katidan sıvı hale geçişleri için kati bir ısı noktası yoktur.
kaynama noktası
sıvılarda, çevrenin sıvı üstünde etkidiği tazyik ile sıvının buğu basıncının eşitlendiği ısı. Bu durumda ısı artışı, sıcaklığında yükselme olmaksızın sıvının buhara dönüşmesine niçin olur.
Belirli bir sıcaklığın üstünde sıvı, yüzeyinde atmosfere doğru kısmen buharlaşır; bu süreç, buharın etkidiği tazyik, sıvının o sıcaklıktaki buğu basıncı denen karakteristik bir değere ulaşmasına kadar sürer. Isı yükseldikçe buğu basıncı da artar; kaynama noktasında, sıvı içinde oluşan buğu kabarcıkları yüzeye çıkar. Bir sıvının kaynama noktası, üstünde etkiyen basınca bağlı olarak değişmiş olur; düzgüsel kaynama noktası, buğu basıncının deniz düzeyindeki standart atmosfer basıncına (760 mm cıva basıncı) eşit olduğu sıcaklıktır. Deniz düzeyinde su 100°C'de kaynar. Daha yüksek yerlerde kaynama noktası sıcaklığı daha düşüktür.
DEVAMI
YORUMLAR