Erkeklerde Meme Kanseri

Her yıl meme kanseri teşhisi konan binlerce erkek hayatlarında ilk defa böyle birşeyle karşılaştıkları için çok büyük bir şok yaşıyo...

Her yıl meme kanseri teşhisi konan binlerce erkek hayatlarında ilk defa böyle birşeyle karşılaştıkları için çok büyük bir şok yaşıyor. Oysa meme kanseri kadınlar kadar yaygın olmasa da erkeklerde de görülüyor.

Meme kanserinin erkeklerde görülme oranı her kadınlardan 100 kat daha az. Ancak İngiltere'de yılda 1000 kadar erkeğe meme kanseri teşhisi konuluyor. Bu durumda erkeklerin de en az kadınlar kadar bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.




Meme kanserinin belirtileri

Erkeklerdeki meme kanserinin kadınlarda olduğu gibi ilk ve temel belirtisi memede oluşan kütle. Bu kütle genelde kas sıkışması benzeri işlikle karıştırılabilir. Ancak ciddi vakalarda kistin büyüklüğü yaklaşık 2.5 cm'yi bulabiliyor. Göğüste belli bir kitlenin ya da kistin görülmesinin yanı sıra meme ucunda da değişiklikler meydana geliyor. Özellikle meme ucunun geri çekilmesi ya da bir başka deyişle çökmesi, meme başında yara oluşması da hastalığın belli başlı belirtileri arasında. Bu durumda doktorunuz hemen bir biyopsi yapmanızı isteyecektir.

Neden erkeklerde meme kanseri görülüyor?

Meme kanserinin erkeklerde görülme oranı kadınlara göre bir hayli az olduğu için henüz hastalığın çözümlemesi de yapılamamış. Bu yüzden neyin hastalığa yol açtığı tam anlamıyla bilinemiyor. Ancak ergenlik çağında aşırı östrojen harmonu salgılamasının önemli bir neden olduğu ifade ediliyor.

Bunun yanı sıra sağlıksız çalışma koşulları da kanser riskini önemli ölçüde arttırıyor. Örneğin çelik imalathanelerde çalışan işçilerde ya da mühendislerde hastalığın görülme riski hayli yüksek. Yine kazan dairelerinde çalışanların özellikle de burada patlamalara maruz kalanların risk gurubunda olduğu belirtiliyor.

Elbette ki çağın en önemli hastalığı olarak kabul edilen stres de tüm diğer hastalıkların tetikleyicisi olduğu gibi, meme kanserinde de son derece etkili. Bunların yanı sıra hiç kuşkusuz genetik faktörler ve radyasyon alımı da kanser riskini kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de arttırıyor.

Tedavisi var mı?

Tıp sektöründeki gelişmeler her geçen gün kanserli hastaların yüzünü güldürecek nitelikte ilerleme kaydediyor. Bu sebeple erkeklerdeki meme kanserinin de erken teşhis edilmesi durumunda başarılı tedavleri mevcut. Tedavinin şekli ve süresi hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişiyor. Meme kanseri tedavisinin ilk ve en önemli adımı olan cerrahi müdahaleler genellikle kaçınılmazdır. Lokal ameliyatların yanı sıra çok ciddi vakalarda ameliyatın ardından kemoterapi ya da ışın tedavisi gerekebilir. Kemoterapi ya da ışın tedavisine ihtiyaç olup olmadığına ameliyatın ardından alınan bölgenin patolojik incelemesinden sonra karar verilir.

Tedavinin en son durağı ise hastalığın kökünü tamamen kazıdıktan sonra ameliyat edilen bölgenin estetik olması için hasta istediği takdirde yapılacak plastik cerrahidir. Bu sayede hasta fiziksel olarak iyileştiği gibi, psikolojik yönden de hastalığın getirdiği oılumsuz etkiyi üzerinden atabilir.





  • Gırtlak Kanseri (Larenks Kanseri)


  • Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti)


  • Meme (göğüs) kanseri hastaları nasıl beslenmelidir?



Erkeklerde meme kanserinin görülme sıklığı nedir? Bu sıklık neye göre değişir?

Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre çok daha nadir olarak görülür. Erkek meme kanseri tüm meme kanserlerinin %1'inden azını oluşturmaktadır. Görülme sıklığı coğrafi konuma göre değişebilir. ABD'de her yıl 1500 erkek bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu sayı erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1'inden azını oluşturmaktadır. Bizim ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmadığından gerçek rakamları bilmiyoruz.




Erkeklerde meme kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma, düşük androjen hormonu; Bu durumlar karaciğer sirozu , testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınması nedeni ile oluşur. Ailede meme kanseri hikayesi de riski artıran diğer bir faktördür. Bu hastalık tanısını alan erkeklerin kız çoçuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazladır. Bu nedenle bu guruba girenlerin tarama ve takip programlarına katılmaları önerilmektedir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Erkek meme kanserinde hastalığın seyri kadın meme kanseri ile aynıdır. Memede, koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve ağrıdır.

Bu hastalık en sık olarak hangi yaş civarında görülür?

Erkeklerde meme kanseri en sık 60 yaş civarında görülmektedir.

Hastalığın seyri nasıl olur?

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynıdır. Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki genellikle erkek meme kanseri kadın kanseri ile karşılaştırıldığında daha hızlı seyretmektedir. Bunun nedeni erkeklerde tanının daha geç ilerlemiş dönemlerde konmasıdır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir.

Erkeklerde meme kanserinin tedavisi nasıl olur?

Hastalığın tedavisi tamamiyle kadınlardaki tedavi ile aynıdır. Mastektomi (memenin alınması) cerrahi tedavi olarak uygulanmaktadır. Erkeklerde memede kozmetik kaygı olmadığından meme koruyucu cerrahiler tercih edilmemektedir. Cerrahi tedaviyi tamamlayıcı olarak hastalığın evresi ne bağlı radyoterapi(ışın tedavisi), kemoterapi ve hormonoterapi tedaviye eklenmektedir.

Jinekomasti nedir, ortaya çıkış sebepleri nelerdir? Erkek meme kanseri ile ilgisi var mıdır?

Jinekomasti erkeklerde meme ile ilgili en sık yakınma nedenidir. Tek veya iki taraflı memenin hacminin artması yani erkekte memenin belirginleşmesi ve büyümesidir. Hassasiyet ve ağrı bu büyümeye eşlik edebilir. Jinekomasti hiç bir nedene bağlı olmaksızın oluşabildiği gibi obezite, fazla alkol tüketimi, uzun süreli ilaç kullanımı, karaciğer-böbrek yetmezliği, yaşlılarda testis tümörlerinde, buluğ çağı dönemindeki genç erkeklerde hormon salınımına bağlı oluşabilir. Jinekomastinin varsa nedeninin araştırılması ve kanserden ayrımının yapılması gerekmektedir. Hasta, meme büyümesinden rahatsız ise liposuction veya meme dokusunun cerrahi olarak çıkartılması yöntemleri uygulanabilir.






Erkekte Meme Kanseri ve Tedavisi


Singapur Ulusal üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; erkekerde görülen meme kanseri kadınlara oranla çok daha hızlı ilerliyor ve hastalıktan ölme olasılığı çok daha yüksek..

Erkeklerde görülen meme kanserinin,kadınlarda görülüne göre daha hızlı ilerlediği ortaya çıktı.

Singapur Ulusal üniversite'nden Mikael Hartman önderliğinde yapılan uluslararası bir çalışmada, erkeklerin kadınlara göre meme kanserine yakalanma oranı yüzde 1'den az olmasına rağmen, hastalığın daha hızlı seyrettiği ve hastalıktan ölme olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi.

Klinik Onkoloji dergisinde (Journal of Clinical Oncology) yayımlanan araştırmada, teşhis konduktan sonraki 5 yıl içinde kadınların hayatta kalma oranının yüzde 78, erkeklerin ise yüzde 72 olduğu ortaya çıktı.

Hartman ve ekibi 1970 yılına kadar dönerek Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç, Singapur ve İsviçre'de meme kanseri tanısı konulan 460 bin kadın ile yaklaşık 2 bin 700 erkek hastanın durumunu inceledi.

Araştırmada, meme kanseri teşhisi konulan erkeklerde hastalığın memelere yayılma olasılığının daha büyük olduğu, tedavi aşamasında daha az ameliyat edildikleri ve kadınlara göre daha az terapi gördükleri, ancak kemoterapi ve hormon açısından kadınlarla benzer oranda tedavi aldıkları kaydedildi.


Erkeklerde Meme Kanseri

Meme kanseri genellikle kadınlara özgü bir hastalık gibi düşünülür ancak meme kanserlerinin yaklaşık %1'i erkeklerde meydana gelir. Her yıl yaklaşık 300 erkeğe meme kanseri tanısı konmaktadır. Erkeklerin meme uçlarının altında az miktarda doku bulunur ve bu dokular kadınlardaki kadar çok olmadıkları halde bu bölgede meme kanseri görülebilir. Erkeklerde meme kanseri en yaygın olarak 60 yaş üstü erkeklerde görülür. Çok az erkek durumun farkına varır ve bu nedenle hastalık tanısı kadınlara göre daha geç konur. Bu nedenle kanser tanısı konduğunda hastalık genellikle ilerlemiş olur ve tedavisi de zorlaşır.

Belirtiler
Meme kanseri olan erkeklerde pek çok farklı belirti görülebilir. En yaygın görülen belirti meme dokusunda kitle veya kitlelerdir. Diğer belirtiler arasında memenin boyutunda, biçiminde veya üzerindeki deride değişiklikler, meme ucunun görünümünde değişiklikler, meme ucunda akıntı, memede ülserler, meme ucu veya etrafında ürtiker sayılabilir. Meme ağrısı genellikle meme kanserinde nadiren görülen bir belirtidir. Erkeklerde meme bölgesinde büyüme veya hassasiyet her zaman kanser belirtisi olmayabilir. Buna daha çok jinekomasti adı verilen bir hastalık neden olur. Jinekomastiye kandaki östörojen (kadınlık hormonu) seviyesinin artması veya androjen (erkeklik hormonu) seviyesinin azalması neden olur. Ancak, memenizde herhangi bir değişiklik veya kitle fark etmeniz halinde, bunları daima GP'nize göstermeniz gerekir.

Nedenleri

Meme kanseri geçmişi olan yakın bir akrabanız varsa (erkek veya kadın), meme kanserine yakalanma riskiniz daha yüksektir. Birden fazla akrabada hastalığın görülmesi, akrabaların 40 yaş altı olması veya her iki memelerinde de hastalık görülmesi halinde risk daha da artar. Ayrıca östorojen (kadınlık hormonu) seviyeleriniz yüksekse, androjen (erkeklik hormonu) seviyeleriniz düşükse veya Klinefelter sendromu gibi nadiren görülen bir genetik rahatsızlığınız olması halinde de risk yüksektir. Daha önce görülen radyasyon tedavileri gibi nedenlerle yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmış olmak da meme kanseri riskini artırır.

Tanı

Erkek meme kanseri belirtileri göstermeniz halinde GP'niz sizi bir uzmana sevk edecektir. Bu mutlaka kanser olduğunuz değil, başka testlerin de yapılması gerektiği anlamına gelir. Bu testler meme dokusundaki değişiklikleri gösteren meme ultrasonu ve inceleme amaçlı ince bir iğneyle memeden hücre ve sıvı örneği alınan iğneli aspirasyondur. Meme kanserini jinekomastiden (memenin anormal şekilde şişmesi) ayırmak üzere fizik muayene yapılır. Ailenizde görülen meme kanseri olguları nedeniyle endişeliyseniz ve GP'niz meme kanserine yakalanma riskinizin ortalamadan yüksek olduğunu düşünüyorsa, test ve danışmanlık için aile kanser genetik kliniğini ziyaret edebilirsiniz.

Tedavi

Tedavi seçenekleri teşhis edildiğinde kanserin ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Erkeklerde genellikle lumpektomi (sadece kitlenin alınması) yapılması mümkün olmaz çünkü memede çok az doku vardır ve kanser genellikle meme ucuna yakındır. Genelde mastektomi (tüm memenin alınması işlemi) operasyonu yapılır. Sıklıkla hastalıklı bölge yakınındaki lenf bezleri de (örneğin koltukaltındakiler) kanserin yayılmış olma ihtimaline karşı alınır. Bunun sonrasında başka tedavilere ihtiyacınız olup olmadığına uzman karar verir, bu tedaviler kapsamında radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi veya Herceptin sayılabilir.

Komplikasyonlar

Meme kanserinde en sık görülen komplikasyon kanserin vücudun diğer bölgelerine de yayılmasıdır. Kanserli büyümeler (tümörler); akciğerler, kemikler, karaciğer, beyin ve koltukaltlarındaki lenf bezleri gibi bölgelere sıçrayabilir. Kanser tedavisi hastalık erken ve başka bölgelere sıçramadan teşhis edildiğinde daha etkilidir. Bu nedenle farkettiğiniz kitle ve başka belirtilerin olabildiğince kısa zamanda GP'niz tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Korunma

Meme kanserinden korunmanın garantili bir yolu olmamakla birlikte, erken tanı kanserin yayılmasını engelleyebilir. Özellikle ailenizde meme kanseri öyküsü varsa, memelerinizin nasıl göründüğünü ve dokunduğunuzda nasıl hissedildiklerini bilmeniz önemlidir. Normalin dışında bir şey farkederseniz GP'nizi ziyaret edin.

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseme kanser de dâhil olmak üzere pek çok hastalığı engelleyebilir. Bunun için sigara bırakılmalı, alkol ölçülü tüketilmeli (erkeklerde günde en fazla dört ünite), az yağlı beslenmeli ve lifli gıdalar, sebze ve meyve bol tüketilmelidir. Düzenli egzersiz de işe yarayacaktır.






  • Gırtlak Kanseri (Larenks Kanseri)


  • Erkeklerde Meme Büyümesi (Jinekomasti)


  • Meme (göğüs) kanseri hastaları nasıl beslenmelidir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Erkeklerde Meme Kanseri
Erkeklerde Meme Kanseri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/erkeklerde-meme-kanseri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/erkeklerde-meme-kanseri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content