Et kolesterol yapar mı? Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının dikkatli olması ge...
Et kolesterol yapar mı?
Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiği hatırlatıldı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, yaptığı açıklamada, bayramda sağlık problemleri ile uğraşmamak için vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları için yoğun et tüketiminin büyük risk taşıdığına dikkati çeken Dr. Murat Akbaş, şunları söyledi:
“Kırmızı et kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biri. Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye yapılan müracaatlarda da büyük artış oluyor. Bayramda özellikle kalp ve tansiyon hastaları, aşırı et tüketiminden kaçınmalı. Tüketecekleri normal düzeydeki et ise mümkün olduğu kadar yağsız olmalı ve haşlanarak tüketilmeli. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları et tüketimini en aza indirmeli.â€
Dr. Murat Akbaş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kurban Bayramı'nda kavurma geleneğinin olduğunu, kavurmanın ise kalp ve tansiyon hastaları açısından daha büyük riskler taşıdığını ifade etti. Kavurmada çok fazla tuz ve kuyruk yağı kullanıldığına işaret eden Akbaş, kalp ve tansiyon hastalarının kavurmadan uzak durması gerektiğini belirtti.
Bayramda tatlı tüketiminin de arttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akbaş, “Et tüketiminin yanı sıra bayramda artan tatlı tüketimi de kalp ve tansiyon hastaları açısından risk oluşturuyor. Tatlı tüketiminin en aza indirilmesi lazım. Kalp ve tansiyon hastalarının içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmesi daha iyi olacaktır†açıklamasında bulundu.
“Kırmızı et kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biri. Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye yapılan müracaatlarda da büyük artış oluyor. Bayramda özellikle kalp ve tansiyon hastaları, aşırı et tüketiminden kaçınmalı. Tüketecekleri normal düzeydeki et ise mümkün olduğu kadar yağsız olmalı ve haşlanarak tüketilmeli. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları et tüketimini en aza indirmeli.â€
Dr. Murat Akbaş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kurban Bayramı'nda kavurma geleneğinin olduğunu, kavurmanın ise kalp ve tansiyon hastaları açısından daha büyük riskler taşıdığını ifade etti. Kavurmada çok fazla tuz ve kuyruk yağı kullanıldığına işaret eden Akbaş, kalp ve tansiyon hastalarının kavurmadan uzak durması gerektiğini belirtti.
Bayramda tatlı tüketiminin de arttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akbaş, “Et tüketiminin yanı sıra bayramda artan tatlı tüketimi de kalp ve tansiyon hastaları açısından risk oluşturuyor. Tatlı tüketiminin en aza indirilmesi lazım. Kalp ve tansiyon hastalarının içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmesi daha iyi olacaktır†açıklamasında bulundu.
Kolesterol Nedir?
Kolesterol için ne yapmalıyım?
Kolesterol baş dönmesi ve denge kaybı yapar mı?
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiği hatırlatıldı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, yaptığı açıklamada, bayramda sağlık problemleri ile uğraşmamak için vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları için yoğun et tüketiminin büyük risk taşıdığına dikkati çeken Dr. Murat Akbaş, şunları söyledi:
“Kırmızı et kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biri. Kurban Bayramı'nda et tüketimi arttığı için, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye yapılan müracaatlarda da büyük artış oluyor. Bayramda özellikle kalp ve tansiyon hastaları, aşırı et tüketiminden kaçınmalı. Tüketecekleri normal düzeydeki et ise mümkün olduğu kadar yağsız olmalı ve haşlanarak tüketilmeli. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları et tüketimini en aza indirmeli.â€
Dr. Murat Akbaş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kurban Bayramı'nda kavurma geleneğinin olduğunu, kavurmanın ise kalp ve tansiyon hastaları açısından daha büyük riskler taşıdığını ifade etti. Kavurmada çok fazla tuz ve kuyruk yağı kullanıldığına işaret eden Akbaş, kalp ve tansiyon hastalarının kavurmadan uzak durması gerektiğini belirtti.
Bayramda tatlı tüketiminin de arttığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akbaş, “Et tüketiminin yanı sıra bayramda artan tatlı tüketimi de kalp ve tansiyon hastaları açısından risk oluşturuyor. Tatlı tüketiminin en aza indirilmesi lazım. Kalp ve tansiyon hastalarının içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmesi daha iyi olacaktır†açıklamasında bulundu.
Kolesterol Düzeylerini Kontrol Altında Tutmak için Nasıl Bir Beslenme?
Yemek ve besinlerle alınan yağ miktarını, özellikle doymuş yağ oranını kısıtlamak gerekir. Tereyağı, yağı çıkarılmamış süt ve yoğurt, krema, içyağı, doymuş yağ oranı azaltılmamış margarinler yüksek miktarda doymuş yağ içerirler. Hayvansal ürünlerin çoğunda yağ ve kolesterol fazladır. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü ve soya yağları gibi bitkisel yağlar ise yüksek miktarda doymamış yağ içerirler ve doymuş yağlara tercih edilmelidir.
Bitkisel besinlerde kolesterol bulunmaz. Lifli yiyecekler ve yeşil sebzeler bağırsaklardan kolesterol emilmesini azaltarak kan kolesterolünü düşürmeye yardım ederler. Gereken durumlarda kandaki kolesterol miktarını düşürmek için doktorunuz ilaç verebilir.
Tüketimi Azaltılması Gereken Besinler
Yemek ve besinlerle alınan yağ miktarını, özellikle doymuş yağ oranını kısıtlamak gerekir. Tereyağı, yağı çıkarılmamış süt ve yoğurt, krema, içyağı, doymuş yağ oranı azaltılmamış margarinler yüksek miktarda doymuş yağ içerirler. Hayvansal ürünlerin çoğunda yağ ve kolesterol fazladır. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü ve soya yağları gibi bitkisel yağlar ise yüksek miktarda doymamış yağ içerirler ve doymuş yağlara tercih edilmelidir.
Bitkisel besinlerde kolesterol bulunmaz. Lifli yiyecekler ve yeşil sebzeler bağırsaklardan kolesterol emilmesini azaltarak kan kolesterolünü düşürmeye yardım ederler. Gereken durumlarda kandaki kolesterol miktarını düşürmek için doktorunuz ilaç verebilir.
Tüketimi Azaltılması Gereken Besinler
- Yağ (özellikle doymuş yağ) doymuş yağ, oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlar ve kırmızı ette, piliç ve hindi etinin koyu renkli bölümleri ile derilerinde, böbrek, yürek gibi iç organlarda bulunan yağ türüdür.
- Kalamar, karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri (bu yiyecekler hem kolesterol hem de bir başka zararlı madde olan ürik asit içerirler)
- Yağı çıkarılmamış süt, yoğurt ve peynir
- Hamur işleri, şekerle hazırlanmış tatlılar, beyaz ekmek
- Kızartmalar ve yağlı hazır yiyecekler
- Şeker
- Tuz
Kolesterol Nedir?
Kolesterol için ne yapmalıyım?
Kolesterol baş dönmesi ve denge kaybı yapar mı?
YORUMLAR