Gaziantep Yemek Tarifleri

GAZİANTEP MUTFAĞI Gaziantep Mutfağı, seneler süresince geleneklerinin ve bölgesel damak lezzetinin zenginliğiyle ülkemiz ve dünya mu...


GAZİANTEP MUTFAĞI




Gaziantep Mutfağı, seneler süresince geleneklerinin ve bölgesel damak lezzetinin zenginliğiyle ülkemiz ve dünya mutfakları içinde varlıklı bir yere haizdir.Gaziantep mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en mühim husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm araç-gereç büyük titizlik içinde seçilmekte, degişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar yemeklerde bolca oranda kullanılmaktadır.Gaziantep yemeklerinde yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının ve el becerisinin de oranı büyüktür. Gaziantep yemeklerinin başlıcaları şunlardır.


KÖFTELER:




İçli Köfte, Çiğ Köfte, Ekşili Küçük Köfte, Malhıtalı(Mercimek) Köfte, Yoğurtlu Küçük Köfte v.s.


KEBAPLAR:

Kuşbaşi Kebabi(Tike Kebabi), Kiyma Kebabi, Patlican Kebabi, Soğan Kebabı, Simit Kebabı, Ciğer (Cağırtlak )Kebabı v.s.

DİĞER YEMEKLER:

Yuvarlama, Lahmacun, Karışık Dolma, Maş Çorbası, Beyran, Şiveydiz, Yaprak Sarmasi, Çagla Aşi, Kabaklama, Börk Aşi,Dograma,Kaburga Dolması, Borani, Alinazik, Yoğurtlu Patates, Meyhane Pilavı, Pişi Böreği v.s.


TATLILAR:


Baklava, bülbül yuvası, künefe, burmalı kadayıf, Antepfıstığı ezmesi, katmer v.s.


Tariflerimiz

YUVALAMA (YUVARLAMA)



Araç-gereç
Köfte harcı için
2 su bardağı pirinç

250 gr yağsız kıyma

1/2 kilogram parça kuzu eti

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Meyanesi için
1/2 kilogram süzme ya da yağlı yoğurt

1 tane yumurta

Sosu için
2 yiyecek kaşığı tereyağı

1 yiyecek kaşığı nane
1 çay kaşığı pul kırmızı biber Yapılışı

Pirinç, sıcak tuzlu suda otuz dakika bekletildikten sonrasında süzülür ve robotta çekilerek çok minik taneler haline getirilir. Derin bir kabın içine alınan çekilmiş pirincin üzerine kıyma, tuz ve karabiber katılarak iyice yoğurulur. El, arada sıvı yağa batırılarak bu harçtan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır ve bir siniye dizilerek bir kenarda bekletilir. Ayrıca parça et bir başka tencerede üstüne çıkacak kadar su ilavesiyle haşlanır, etler yumuşayınca içine haşlanmış nohut ilave edilir. Evvelde hazırlanan köfteler de kaynayan yemeğe eklenmiş olur. Çorbadan daha katı bir kıvamda yiyecek olacağı için az su eklenmiş olur.
Meyanesi için bir derin kapta yoğurt ve yumurta iyice çırpılarak, kaynayan yemeğin suyundan bir iki kepçe ilave edilip, ılıklaştırılır ve tencerenin kenarından yavaş yavaş kaynayan yemeğe yedirilir.
Pişen yemeğin üstüne son olarak tereyağında kavrulmuş naneli ve kırmızıbiberli sos gezdirilir.

BAKLAVA

Araç-gereç
Hamur harcını için
5 su bardağı un

3 tane yumurta

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı süt

3 yiyecek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı tuz

250 gr margarin ya da tereyağı

3 su bardağı çekilmiş antep fıstığı

Yufkaları açmak için
Yarım su bardağı nişasta

Yarım su bardağı un

Şurubu için
4 su bardağı tozşeker

5 su bardağı su

1 yiyecek kaşığı limon suyuYapılışı

Derin bir yoğurma kabının içine elenen un tuzla harmanlanır ve ortası havuz benzer biçimde açılır. Orta kısmına yumurtalar kırılır, ayçiçeği yağı, süt ve yoğurt eklenmiş olur. Parmak uçlarıyla etraftaki un ortadaki malzemeye yedirilerek hamur harcı yoğrulur. Kulakmemesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur harcı elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Hamur harcı koz büyüklüğünde 30 bezeye ayrılır ve üstüne nemli bir bez örtülerek 30 dakika dinlendirilir.

Dinlenmiş hamur harcı bezeleri, nişastalı un karışımı serpilmiş mermer bir zemin ya da açma tahtası üstünde mümkün olduğunca ince açılır. Yufkalar açılırken üstüne 1 tatlı kaşığı nişasta serpilir. Tüm hamur harcı bezeleri açılınca yufkalar üst üste konulur. Öte taraftan baklava tepsisi yağlanır. Dibine bir kat yufka döşenir. 1 yiyecek kaşığı eritilmiş tereyağı ya da margarin üstüne gezdirilir. Kalan yufkaların yarısı da siniye döşenerek gene araları tek tek yağlanır.

İri çekilmiş cevizler tam orta katın üstüne serpilir. Yufkaların diğer yarısı, aralarına gene yağ gezdirilerek cevizlerin üstüne üst üste kapatılır. Yufkaların döşenmesi bitince bir bıçağın yardımıyla baklavanın kenarları tepsinin içine doğru itilerek yerleştirilir. Baklava üçgen ya da kare dilimler şeklinde kesilir.

Kalan tereyağı hamurun üstüne gezdirilir. Sini, evvelde ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırına sürülür. Baklavalar kabarıp, üstü altın sarısı renk alıncaya kadar pişirilir.

Şurubunu hazırlamak için şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Şurup kıvamına ulaşınca limon suyu ilave edilir. Bir taşım kaynatılıp alevden alınır ve soğumaya bırakılır.

Fırından çıkartılan baklavanın üstüne soğumuş şuruptan ilkin 3-4 kepçe gezdirilir. Beş dakika durduktan sonrasında kalan şurup yavaşça aktarılır. Baklava, şurubu iyice çekmesi ve soğuması için tepsisinde 1-2 saat bekletildikten sonrasında servise sunulur.

ETLİ FİRİK PİLAVI

Araç-gereç
1 su bardağı haşlanmış nohut

1/2 kilogram kuzu kuşbaşı

6 kafa orta boy soğan

1 yiyecek kaşığı domates salçası

1 yiyecek kaşığı biber salçası

2 su bardağı firik

4 yiyecek kaşığı tereyağı

3,5 su bardağı su

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı tuz Yapılışı

Kuşbaşı etler bir tencerede tahta bir kaşık yardımıyla devamlı karıştırılarak kavrulur.
Etler suyunu verip yeniden çekmeye başladığında ise yağ ve ince kıyılmış soğanlar eklenmiş olur. Soğanlar iyice sararmaya başladığında biber ve domates salçası ilave edilir, 2-3 dakika daha kavrulur. Etlerin de yumuşamaya başlamasıyla birlikte firik ve haşlanmış nohut da tencereye eklenmiş olur, 3,5 su bardağı suyla pişmeye bırakılır. Tuz ve karabiberle lezzetlendirilir.

Pilav suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirilir. Minimum 15-20 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Pilav, servis yapılmadan ilkin büyük bir kaşıkla altüst edilerek havalandırılır.


TATLI KATMER


Araç-gereç
Hamur harcını için
4 su bardağı un

1,5 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

Harcı için
8-9 yiyecek kaşığı eritilmiş tereyağı

2 su bardağı dövülmüş Antep Fıstığı

1 su bardağı toz şeker

300 gr taze kaymakYapılışı

Derin bir karıştırma kabının içinde, un, su ve tuz iyice yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur harcı yapılır. Otuz dakika dinlenmeye bırakılan hamur harcı bir süre sonra antep fıstığı büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her bir beze çok ince açılarak hazır yufka ebatlarına getirilir. Her bir yufkanın üstüne eritilmiş, ılıtılmış tereyağı bir fırça yardımıyla sürülür. Gene her bir yufkanın üstüne 1 yiyecek kaşığı kadar taze kaymak ve 2 yiyecek kaşığı kadar dövülmüş fıstık paylaştırılır.

En sonunda da toz şeker serpiştirilerek yufkaların dört bir ucu katlanıp mektup zarfı şekline getirilir. Yağsız teflon tencerede katmerlerin her iki yüzü de kızartıldıktan sonrasında üzerine tereyağı ya da kaymak sürülür. Servis tabağına alındıktan sonrasında Antep Fıstığıyla süslenerek sıcak olarak servis edilir.

BAKINIZ








    Gaziantep Mutfağı Kebaplar



    Zamanı İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te türlü kültürlerin buluşması sebebiyle oluşan varlıklı mutfağında ortalama 252 tür yiyecek türü içeriyor.





    Gaziantep mutfağı denildiğinde düşünülen ilk şey yemekler içinde bulunan kebap türleri, malum türlerinin haricinde yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak suretiyle 32 türde yapılıyor.

    Tike Kebabı (Kuşbaşı)


    Ad: 1.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr. kebaplık et

    100 gr. kuyruk

    3-4 diş sarımsak

    1 çorba kaşığı domates ve biber salçası

    2 çorba kaşığı zeytinyağı Kırmızıbiber, tuz, karabiber

    Tarifi

    Et ve kuyruk koz büyüklüğünde doğranır. Terbiyelemek için tüm malzemeler et ile bir kapta ovulur. Bir gece bekletilir. Bir süre sonra şişlere 4 et 1 kuyruk saplanarak orta harlı mangalda pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

    Altı Ezmeli Tike Kebabı



    Ad: 2.JPG

    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr kebaplık et, 100 gr kuyruk,

    Terbiye için: 3 -4 diş sarımsak,

    1 yiyecek kaşığı domates ve biber salçası

    2 yiyecek kaşığı zeytin yağı,

    Tuz ve karabiber, yeni bahar.

    Sos için: 4 -5adet domates, 3-4 tane

    sivri yeşil biber

    Tarifi

    Et kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Et ve kuyruk yağı, sos malzemesi dışındaki başka malzemelerin içine konur ve birbirine iyice karışması için el ile yoğrulur. Terbiyelenmesi için bigün buzdolabında bekletilir. Domatesler şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir. Domatesler piştikten sonrasında kabukları soyulur ve tokmakla ezilir bir tabağa konur. İnce doğranmış yeşil biberler domatesin üzerine serpilir.

    Terbiyelenmiş etler şişlere saplanır ve ızgarada çevire çevire pişirildikten sonrasında sıcak sosun üstüne çekilerek servis yapılır.

    Altı Ezmeli Kıyma Kebabı


    Ad: 3.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr az yağlı kıyma

    4 - 5 domates

    Karabiber ve tuz

    Tarifi

    Kıymaya karabiber tuz konur iyice yoğrulur. Etler Adana kebabında olduğu benzer biçimde şişlere geçirilir, domateslerde şişlere geçirilip ızgarada pişirilir, kabukları soyulup tokmakla ezilir ve bir tabağa konur. Izgarada çevirerek pişirilen kıyma kebabı domates ezmesinin üstüne çekilerek sıcak sıcak servis yapılır ve üstüne çok az oranda istenirse tereyağı ilave edilir.

    Kıyma Kebabı



    Ad: 4.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    400 gr kebaplık et

    100 - 150 gr. kuyruk yağı

    Arzuya nazaran kırmızı biber

    Karabiber ve tuz.

    Tarifi

    Et kuyrukla beraber zırhla kıyılır ya da makinasında çekilir. İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur. Bu karışım eşit olarak 6 - 7 bölüme ayrılır. avuç yardımı ile şişe geçirilir. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

    Sebzeli Kebap (Maydanozlu Kebap)



    Ad: 5.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 / 2 kilogram et

    Bir demet minik maydanoz

    125 gr sarımsak ve tuz

    Tarifi

    Etle sebze zırhta çekilir, tuz ilave edilir. Sebzeyle karışık kıyma koz büyüklüğünde parçalara ayılır.

    Islatılmış el yardımıyla şişe geçirilir. Adana kebabı benzer biçimde oruk biçim verilir. Hafifçe ateşte pişirilir. Sıcak servis yapılır.

    Patlıcan Kebabı



    Yapılışı

    Araç-gereç

    1.5 kilogram. iri Kemer patlıcan

    1 kilogram. az yağlı kıyma

    5-6 tane domates

    5-6 tane yeşil biber

    Karabiber

    Tuz

    Tarifi

    Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonrasında 2.5-3 santimetre. uzunluğunda enine kesilir. Ayrıca kıyma, tuz ve karabiber iyice yoğrulur. Koz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan bir yuvarlanmış kıyma saplanır, elle çok az yassılaştırılır. Domates ve biberler ayrı ayrı şişlere saplanıp orta harlı ve alevsiz mangal ateşinde çevrilerek pişirilir. Pişen patlıcanlar sırası bozulmadan düzgün bir biçimde siniye çekilir. üstüne pişmiş olan domates ve biberler konur ve ağzı kapatılarak ateş üstünde demlendirilir. 5-10 dakika sonrasında servis yapılır.

    Cağırtlak Kebabı



    Ad: 6.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    150 gr kuzu ciğeri(4 şiş)

    30 gr ciğer çözü (ciğer yağı)


    Piyaz Malzemesi:1 tutam maydanoz,

    1 tane minik kafa kuru soğan.

    Yetercince tuz, karabiber, kimyon

    Sumak ekşisi

    Kırmızı pul biber.

    Tarifi

    Ciğer kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılır. Ciğer çözüde aynı büyüklükte parçalara bölünür. Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çöz; her şişe iki tike ciğer 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplanır. Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirilir.


    Piyazın Hazırlanışı: Kuru soğan ince doğranır, sumak ekşisiyle karıştırılır, Maydanoz ince bir biçimde doğranacak şekilde karıştırılır, hazırlana piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine nazaran yeşillikle beraber hafiften tuz, biber, kimyon koyularak servise sunulur. Yanında ayran da tavsiye edilir.

    Simit Kebabı



    Ad: 7.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    650 gr. kıyma

    200 gr. ılık suda ıslanmış

    siyah simit (ince bulgur)

    85 gr. çam fıstığı

    20 gr. sarımsak - 30 gr. kuru soğan

    2 bağ ince doğ. maydanoz

    15 gr. köfte baharati, tarçın, kimyon, karabiber

    10 gr. tuz - 15gr. pulbiber - 50 gr. fıstıkiçi

    10 gr. rendeden geçirilmiş kaşar peyniri

    Tarifi

    Bir siniye kıyma, ıslanmış simit, çam fıstığı, ince doğranmış maydanoz, dövülmüş sarımsak, rendeden geçirilmiş soğan, baharat, kimyon, karabiber, tarçın, tuz, ıslanmış pulbiber ilave edilip karıştırılır. Karışım iyice yoğrulduktan sonrasında, kuşbaşından büyük şekilde yuvarlanır. Izgara şişlerine takılır ve ızgarada pişirilir. Piştikten sonrasında tabaklara servis edilip üstüne rendeden geçirilmiş kaşar ve fıstık içi serpilir.

    Kazan Kebabı



    Ad: 8.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    4 tane orta boy patlıcan

    300 gr. kıyma

    4 tane yeşilbiber

    4 tane domates

    2 tane soğan

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    Tuz, karabiber, kırmızıbiber

    2 bardak su

    1 yiyecek kaşığı zeytinyağı

    Tarifi

    Patıcanlar soyulur. Enine 5 eşit bölüme ayrılır. Kıymanın içine tuz, karabiber, kırmızıbiber ve ince doğranmış bir kuru soğan konarak yoğrulup koz büyüklünde parçalara ayrılır. Enine kesilmiş patlıcanlar bir parça et bir parça parça patlıcan şeklinde yerleştirilir. Diğer yanda bir tencereye zeytinyağı, halka şeklinde doğranmış soğan ve rendeden geçirilmiş domatesler konur. Bunların üstüne sıralanan et ve patlıcanlar yerleştirilir. Ayrı bir kapta domates salçası suda eritilip üstüne tuz ve karabiber atılıp patlıcanların üstüne dökülür. Soyulmuş olan domates ve biberler halka şeklinde doğranıp tencereye konur. Hazırlanan bu malzemenin üstüne kapak kapatılır ve kısık ateşte pişirilir.

    Kemeli Kıyma Kebabı



    Ad: 9.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    6-7 tane keme

    1 kilogram. az yağlı kıyma

    Tuz

    Karabiber


    Tarifi


    Kemelerin kabuğu soyulur, temizlenir. Yuvarlatılan kemeler bıçakla ikiye ayrılır. Diğer yandan kıymaya tuz ve karabiber konarak yoğrulur, koz büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Kebap şişine bir keme bir kıyma saplanarak mangalda pişirilir. Servis yapılır.

    Sarımsak Kebabı



    Ad: 10.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr. taze kafa sarımsak

    500 gr. az yağlı kıyma

    Bir kavhe fincanı Nar Pekmezi

    Tuz

    Karabiber

    Tarifi

    Kıymaya çok az tuz ve konarak az suyla yoğrulup koz büyüklüğünde köfteler yapılır. Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür. Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar siniye dizilir. üstüne sulandırılmış nar pekmezi ya da su gezdirilir. Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır.

    Soğan Kebabı



    Ad: 11.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr yağlı kıyma

    1 kilogram minik kuru soğan

    1 kahve fincanı nar pekmezi

    Tuz, karabiber

    Tarifi

    Kıymaya çok az tuz ve karabiber konur ve az suyla, yoğrulur. Etler koz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlak köfteler yapılır. Soğanlar iri koz büyüklüğünde ikiye bölünür. Şişe bir köfte bir soğan saplanır. Mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar siniye dizilir. üstüne sulandırılmış nar pekmezi ya da az su gezdirilir. Ateşte 10 dk kapalı kapta bekletilir ve servis yapılır.

    Yeni Dünya Kebabı


    Ad: 12.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    500 gr. yenidünya

    500 gr. az yağlı kıyma

    Tuz

    Karabiber

    Tarifi

    Kıymaya çok az tuz ve konarak az suyla yoğrulup koz büyüklüğünde köfteler yapılır. Yeni dünyaların iri olanları seçilir ve ortadan kesilerek çekirdekleri çıkartılır. Şişe bir yenidünya bir köfte saplanarak mangalda pişirilir ve servis yapılır.

    Külbastı



    Ad: 13.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 kilogram. dana bonfile

    1 tane domates

    1 kafa sarımsak

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    Zeytinyağı

    Kuru nane, karabiber, tuz

    Pul biber

    Tarifi

    Dana bonfile 200 gr. halinde 5 bölüme bölünür. Muşta ile dövülerek yastık Domates ve sarımsak ezilir. Biber salçası, pul biber, zeytinyağı, nane, karabiber, ezilmiş domates ve sarımsak karıştırılır ve et ile terbiyelenir. Terbiyelenen et ızgarada pişirilir. Servise sunulur.

    Alinazik



    Ad: 14.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    150 gr. kuşbaşı kuzu eti yada zırh kıyması

    2 tane patlıcan (közde pişmiş)

    200 gr. süzme yoğurt

    50 gr. tereyağı

    Yarım çay kaşığı pulbiber

    Bir çay kaşığı tuz

    3 diş sarımsak

    Tarifi

    Patlıcanlar fırında ya da küllenmiş közde pişirilir ve kabukları soyulup kuşbaşı şeklinde doğranır. Sarımsak ezilip tuzu atılır, süzme yoğurdun içine konur ve karıştırılarak Alinazik sosu hazırlanmış olur. İsteğe nazaran kuşbaşı ya da zırh kıyması ya tencerede yada kebap şeklinde ızgarada pişirilir. Pişirilen et Alinazik sosunun üstüne dökülür. İyice ısıtılmış tereyağının içine yarım çay kaşığı biber katılır. Bu yağ Alinaziğin üstüne dökülüp servis yapılır.


    Afiyet Olsun......



    Gaziantep Et Yiyecekleri Tarifi




    Gene mutfakta 26 tür köfte yapılırken, 27 tür pilav, 15 tür dolma, 26 tür etli yiyecek, 15 tür turşu ve 22 tür helva bulunmakta. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, düzmece yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.

    Lahmacun


    Ad: 1.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 kilogram. azyağlı kıyma

    1,2 kilogram. domates

    5 bağ maydanoz

    200 gr. dolmalık yeşilbiber

    100 gr. sarımsak

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    Karabiber, tuz

    Tarifi

    Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir. Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Temizleme işi sonlandıktan sonrasında tüm malzemeler zırkla doğranır ya da robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır. Elde edilmiş harç pide fırınında ekmek imalatçısı tarafınca yapılır.

    Ekşili Taraklık Tavası



    Ad: 2.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 kilogram. açılmış pirzola et

    100 gr. kuru soğan

    150 gr. rendeden geçirilmiş domates

    250 gr. domates

    50 gr. yeşilbiber-domates salçası-margarin

    250 gr. ayva, yarım çay bardağı nar pekmezi

    Yarım çay bardağı limon suyu

    10gr. tuz, pulbiber

    2 gr. yedi türlü baharat, karabiber

    4 bardak su

    Tarifi

    Bir tencereye margarin yağı ve et konur. Et çok az kavrulduktan sonrahalka olarak doğranmış soğan eklenmiş olur, soğan pembeleşince salça ilave edilip rendeden geçirilmiş domates konur ve karıştırılır. Karışıma 4 bardak su ve tuz ilave edilir, kefi alınarak kapak kapatılır, ateş çok az kısılır. Bir kaseye nar pekmezi, limon suyu ve baharatlar konup karıştırılır. Bu karışım etin üstüne dökülür. Ayvanın kabuğu soyulur dörde bölünerek yemeğin üstüne konur ve pişirilir. Domates ve biberleride doğrayıp yemeğin üstüne atıp 3 dakika daha pişirilir. Servis yapılır.

    Soğan Yahnisi


    Ad: 3.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    750 gr kıska (minik kuru soğan)

    600 gr kuşbaşı et

    200 gr nohut

    1 tane domates

    2 tane yeşil biber

    2 yiyecek kaşığı mütevazi yağ, tuz, karabiber

    Limon suyu

    1 yiyecek kaşığı salça

    3 bardak su

    Az oranda nar pekmezi.

    Tarifi

    Bir tencerede yağ ve kuşbaşı etler kavrulur ve salçası konur. İki dakika karıştırılır ve suyu ilave edilir. Et pişmeye yakın soyulmuş soğanlar tüm olarak atılır. Yeşil biber halka şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Soğanlar piştikten sonrasında haşlanmış nohut atılır. Domatesin kabuğu soyulur, fındık şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Tuz, karabiber, az oranda nar pekmezi, limon suyu konduktan sonrasında 5 dakika daha kaynatılır. Yiyecek servise hazırdır.

    Et Paçası



    Ad: 4.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 kilogram. yağsız parça et

    100 gr. Sarımsak

    1 yiyecek kaşığı tereyağı

    2-3 tane limon

    Tuz,karabiber, kırmızıbiber

    2 lt. su

    Tarifi

    Tencereye 2 lt. su konup kaynatılır, parça et içine atılır ve pişene kadar ocakta kalır. Ufak bir tencerede yağ eritilir, içine ezilmiş sarımsak, karabiber, kırmızıbiber atılır. Pişen etler küp şeklinde doğranır. Kesilen et yeniden tencereye konur ve kaynatılır. Kızdırılan yağda yemeğin üstüne boşaltılır. Servise sunulan yemeğin üstüne limon sıkılır.

    Beyran



    Ad: 5.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    1 kilogram. kemikli gerdan

    300 gr. pirinç

    100 gr. yaprak biber

    100 gr. tuz

    50 gr. karabiber

    10 diş sarımsak

    100 gr. iç yağı

    Tarifi

    Bir tencerede et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arda etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Bir başka tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dk. Sonrasında haşlanmış pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üstüne 200 gr. et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır. Kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.

    Ekşili Küçük Köfte



    Ad: 6.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    Çorbası için;

    750 gr. parça et

    1.5 su bardağı nohut

    1 yiyecek kaşığı domates Sal.

    3-4 diş sarımsak-1 yiyecek kaş. biber salçası

    2 limonun suyu-Yeterince su

    Köftesi için;

    500 gr. yağsız kıyma-500 gr. simit

    2 tane kurusoğan-Tuz, karabiber, kırmızıbiber

    Yağ, nane

    Tarifi

    Simit ilkin su ile çok az ıslatılır. Soğanlar küçük küçük doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz ilave edildikten sonra iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer yandan bir gece evvelde ıslatılmış nohut ve et, halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı süre köfteler, et ve nohutlu karışımın içine konur, çok az ısıtılır ve üstüne kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır.

    Kabak Oturtması



    Ad: 7.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    Yarım kilo orta boy kabak

    500 gr az yağlı kıyma

    1 büyük soğan

    Tuz

    Karabiber

    Pulbiber

    Domates

    1 yiyecek kaşığı salça (bizler biber salçası+domates salçası kullanıyoruz)

    Yağ (kabakları kızartmak için)

    1 bardak su

    Tarifi

    Kabakları yıkayıp ortadan ikiye bölün. Böldüğünüz kabakları etlice oyun ve kızgın yağda kızartın. Diğer yanda bir tencerede, eti, soğanı, tuzu, karabiberi ve pul biberi ilave edip kavurarak harç hazırlayın. Bu harç az kavrulmuş olacak.

    Kızarmış kabakların içine bu harçtan koyup siniye dik olarak yerleştirin. Kabakların ağızlarına domates dilimleyip kapatın. 1 karşık salçayı 1 bardak su ile ezip kabakların üstüne dökülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

    Doğrama



    Ad: 8.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç

    250 gr. kuzu kuşbaşı et

    50 gr. patlıcan

    ½ çay bardağı yağ

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 tane kuru soğan

    200 gr. nohut

    2 tane domates

    3 tane sivri yeşil biber

    1 tane limon, Kuru nane

    3-5 diş sarımsak, 4 bardak su

    Tarifi

    Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavrulur. Kavrulan etin üstüne diş diş doğranmış soğan ilave edilip soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça konup karıştırılır ve 4 bardak su konup kaynamaya bırakılır. Yiyecek kaynamaya başlayınca akşamdan ıslatılmış nohut konur ve kısık ateşte et ile nohut pişene kadar kaynatılır.


    Yiyecek piştikten sonrasında kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş doğranmış domatesler, yeşil biberler ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hepsi pişince kadar kaynatılır ve pişmeye yakın bir tane limonun suyu sıkılır.Bir tencerede ise kızdırılmış yağın üstüne kuru nane konur. Bu yağ sıcak yemeğin üstüne gezdirilir. Yiyecek servise hazırdır.


    Afiyet Olsun....


    Gaziantep Köfte Tarifleri



    Çiğ Köfte


    Ad: 1.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    100 gr. çiğköftelik et

    200 gr. ince bulgur

    5 diş sarımsak

    30 gr. kurusoğan

    150 gr. biber salçası,50 gr. domates salçası

    1 çay kaşığı nane, kimyon karabiber, yenibahar

    3 çay kaşığı pulbiber

    100 gr. yeşil soğan

    1 tane maydanoz
    Tarifi

    ilkin salçalar bulgur,baharatlar birbirine katılır. Sarımsaklar ince doğranmış soğanla yoğurulur. Sonrasında et katılarak iyice yoğurulur. İnce doğranmış soğan ve maydanoz köfteye ilave edilerek 3-5 dk. yoğurulur. Sonrasında köfte şeklinde sıkarak servis yapılır.

    İçli Köfte



    Ad: 2.JPG



    Yapılışı

    Araç-gereç
    Harcı için;

    20 gr. fıstık ya da koz içi

    Yarım çay kaşığı tuz,karabiber,tozbiber,pulbiber

    150 gr. az yağlı kıyma,100 gr. soğan
    Hamur harcını için;

    50 gr. simit

    25 gr. çiğköftelik et

    1 tane soğan,20 gr. haşlanmış patates

    Tuz,yarım çiğ yumurta
    Tarifi
    Harcının hazırlanması

    Et, ilkin pişinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp ete eklenmiş olur. Bir süre sonra iyice kavrulur ve baharatlar ile fıstık ya da koz içi ilave edildikten sonra kavrulmaya devam eder.Sonrasında ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
    Hamurun Hazırlanması

    Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak içine soğan rendelenerek iyice yoğrulur.
    Köftenin hazırlanması

    Yoğurulan hamurdan ortalama 40 gr. kadar alınarak (koz büyüklüğünde)

    avuç içinde top halne getirilir. İşaret parmağı ile oyulup içine karışım konur ve yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanır. Ayçiçek yağında kızartılarak servis yapılır.

    Maltıhalı Köfte



    Ad: 3.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    6 bardak kırmızı mercimek

    3 bardak simit (ince bulgur)

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    2 tane kuru soğan

    1 bardak sıvı yağ

    2 demet maydanoz

    250 gr. yeşil soğan

    250 gr. yeşil sarımsak

    Tuz, karabiber, su
    Tarifi

    Kırmızı mercimek üstüne 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konur .İçerisine çok az tuz ve biber attıktan sonrasında pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit ilave edildikten sonra 2-3 dk. daha pişirilir. Kuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılmaya bırakılır alevden alınarak kırmızıbiber ilave edilir. Diğer yanda sebzeler doğranacak şekilde bir tarafa konur. Pişen mercimek ve simit karışımı çok az soğuyunca 5 dk. kadar yoğrulur. Yağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulur. Bir süre sonra maydanoz, soğan ve sarımsak katılarak minik sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır.

    Yağlı Yumurtalı Köfte



    Ad: 4.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 çay bardağı simit (şahıs başına)

    1 tane yumurta (her bardak için)

    1 tane kuru soğan

    500 gr. taze sarımsak (bardak başına 1 tane)

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    Kırmızıbiber, tuz, karabiber

    Tereyağı ya da zeytinyağı
    Tarifi

    Simit, ince doğranmış soğan, domates ve biber salçası, kırmızıbiber, karabiber, tuz ile iyice yoğrulur. Ayrıca yumurtalar yağda omlet şeklinde pişirilir. Taze sarımsaklar incecik kıyılır. Yoğrulan köfteye sarımsaklar ilave edilip karıştırılır. Bir kaşık yardımı ile minik parçalara ayrılan omlet köfteye eklenmiş olur ve yeniden karıştırılır. Yumurtaların ezilmemesine dikkat edilir. Kaşıkla yenecekse sıkılmadan, elle yenecekse minik parçalar halinde hafifçe sıkılarak tabaklara konur. üstü nane, maydanoz yada marul ile süslenerek servis yapılır.

    Kısır Köftesi



    Ad: 5.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    2 su bardağı ince bulgur (simit)

    2 su bardağı sıcak su

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 demet maydanoz

    4 tane taze soğan, 4 tane taze sarımsak

    1 tane kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber

    2 yiyecek kaşığı nar ekşisi

    1 tatlı kaşığı kuru nane,1 yiyecek kaşığı pul biber

    1 su bardağı zeytinyağı, tuz
    Tarifi

    Kabın içine simit ve tuz konur. Kaynar su ile karıştırılarak üstü kapatılır, 10-15 dk. dinlenmeye bırakılır. Diğer yanda kuru soğan ince ince bir kaba kıyılır, başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz incecik doğranır. Dinlenmeye bırakılan simidin içine salçaları, baharatları ve kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi sonlandıktan sonrasında içine doğranmış olan yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ile nar ekşisi, yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Tabaklara konan köfte marul, turşu ve ayranla servis yapılır.

    Yağlı Köfte



    Ad: 6.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. köftelik ince bulgur

    1 tane kuru soğan, 1-2 tane domates

    4-5 diş sarımsak, 2 tane yeşil biber

    2 tane taze kırmızı biber

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    Yarım çay kaşığı yeni bahar, tarçın, karabiber

    Yarım yiyecek kaşığı tatlı toz biber

    1 yiyecek kaşığı mütevazi yağ ya da margarin

    Yarım çay bardağı zeytinyağı, Az su ve tuz


    Tarifi


    Geniş bir kaba köftelik bulgur konur. Soğan, sarımsak, yeşil ve taze kırmızı biberler doğranır. Domateslerin kabuğu soyulup, küp şeklinde doğranır. Bir bölümü köftenin üstüne atılır. Başka araç-gereç (yağ hariç) ilave edilerek yoğrulur. Köfte yoğrulurken suyu çekildikçe domates ilave edilir. Yumuşayıp yenecek benzer biçimde olunca yağ ilave edilir. En sonunda tuz ve yumuşaklığı az bulunursa su konarak kıvamlandırılır. Çiğköfte benzer biçimde avuç içinde sıkılarak biçim verilir. Marul, maydanoz benzer biçimde şeylerle süslenerek servis yapılır.

    Omaç



    Ad: 7.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    3 tane yufka ekmek (ufalanmış)

    3 tane rendeden geçirilmiş domates

    3 tane yeşil biber, 1 kafa kuru soğan

    3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış)

    1 demet maydanoz (ince doğranmış)

    1 yiyecek kaşığı domates ve domates salçası)

    1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

    50 gr. rendeden geçirilmiş Antep ya da kaşar peyniri

    1 yiyecek kaşığı ayçiçek yağı

    1 tatlı kaşığı karabiber
    Tarifi

    Ekmek hariç tüm malzemeler karıştırılır. Ekmekler ilave edilir ve yavaş yavaş yoğrulur. İyice karıştırılıp elle biçim verilir. Servis tabağına alınarak turşu ve ayranla servis yapılır.

    Akıtmalı Küçük Köfte



    Ad: 8.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    İçi; 250 gr. az yağlı kıyma

    2 tane kıyılmış soğan

    1 tatlı kaşığı baharat

    1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı karabiber

    Köftesi;500 gr. yağsız kıyma,500 gr. simit

    2 tatlı kaşığı kırmızıbiber

    1 tane yumurta, 1 küçük soğan

    1 çay kaşığı karabiber, tuz

    Suyu; Yarım tavuk ya da 500 gr. kuşbaşı et, ½ bardak nohut, ½ limon

    1 yiyecek kaşığı domates salças, biber salçası, tereyağı, nane1 tatlı kaşığı tuz. Yeterince su
    Tarifi

    Simit, yağsız kıyma, kırmızı biber, tuz, ince doğranmış soğan, karabiber ve tuz birbirine katılarak iyice yoğrulur. Ayrı bir kapta içinin malzemesi kavrulur ve bir harç elde edilir. Yoğrulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, elle içi oyulur ve hazırlanan harçtan içine konarak kapatılıp yuvarlanır. Bunlara akıtma denir. Kalan köfte kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp akıtmalarla beraber süzgece konarak su buharında haşlanır. Bir gece evvelde ıslatılmış nohut, tavuk ya da et, salçalar, limon ve tuz ilave edilip pişirilir. Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içine atılıp birden fazla dakika daha kaynatılır. Servis yapılırken üstüne ısıtılmış yağ ile nane dökülür.


    Afiyet Olsun..


    Gaziantep Tatlı Tarifleri



    Baklava



    Ad: 1.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. sert buğday unu

    3 yumurta

    10 gr. tuz

    50 gr. nişasta

    1 kilogram. mütevazi yağ

    500 gr. antepfıstığı içi

    500 gr. süt

    50 gr. irmik

    750 gr. şeker

    350 gr. su
    Tarifi

    Un tezgah üstüne daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. üç yumurta tuz ile çırpılarak az oranda su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma esnasında hamurun üstüne hafifçe su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur.


    Hamur harcı fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her birisi ortalama 75-100 gr) el ile yassılaştırılır. Yeniden hafifçe nişasta serpilerek üst üste konur.(6-12 tane arası). Ve bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 santimetre. olunca elle nişasta serpilerek hamur harcı üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 kez tekrarlanır. Hamur harcı eni 60 boyu 120-140 santimetre. kadar açılır. Açılan hamur harcı baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bu tür şeyler minik oklavaya sarılmış olur. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir. Siniye ince bir kat yağ sürülür. Sini büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 ya da 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha evvelde hazırlanmış krema halindeki kaymak siniye dökülüp bıçak ile iyice yayılır.


    üstüne çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. üzerine yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üstünde gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derecede olmalıdır. Fırında baklavalar devamlı yer değiştirerek devamlı çevrilir. Baklava 4-5 dk. sonrasında hazır olur. Bir süre sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır. Ateş üstünde 2-3 dk. tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kilogram. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üstüne sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir. Kaymağın hazırlanması; 500 gr. süt ateş üstünde kaynatılır. Sonrasında irmik yavaş yavaş boşaltılır ve sürekli karıştırılıp soğumaya bırakılır.

    Şöbiyet



    Ad: 2.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. sert buğday unu

    3 yumurta

    10 gr. tuz

    50 gr. nişasta

    1 kilogram. mütevazi yağ

    500 gr. antepfıstığı içi

    500 gr. süt

    50 gr. irmik

    750 gr. şeker

    350 gr. su

    Tarifi


    Hamurun yapımı ve yufkaların açılımı baklavanın tarifindeki gibidir. Yufkalar üstüne yağ sürerek 10 kat üst üste konur ve 7*7 santimetre. olacak şekilde kare kare kesilir. Kesilen her kareye kaymaktan 2 küp şeker büyüklüğünde konarak üstüne fıstık serpilir ve iki ucu birbirini karşılayacak şekilde kapatılıp siniye dizilir. Ayrı bir kapta 350 gr. su şekerle kıvam yapılır ve 30 dk. pişirilen baklavanın üstüne dökülür.

    Dolama



    Ad: 3.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. sert buğday unu

    3 yumurta

    10 gr. tuz

    100 gr. nişasta

    700 gr. mütevazi yağ

    1250 gr. antepfıstığı içi

    500 gr. şeker

    3 çay bardağı su

    Tarifi

    Un tezgah üstüne daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. üç yumurta tuz ile çırpılarak 1 çay bardağı su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma esnasında hamurun üstüne hafifçe su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur harcı kol genişliğinde 70'er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu hamurlar yan çevrilerek üstüne nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur. Bu hamurlar merdane ile tabak şeklinde açılarak üzerine ve altına nişasta serpilir. Sonrasında bu hamurlardan 10 tanesi üst üste konarak baklava oklavası ile sini büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her birisi 70 gramlık hamur harcı rulo şeklinde üst üste sarılmış olur ve kumaş topu haline gelen bu grup elle ovalanır.


    Yufkalar arsına nişasta konarak üst üste sağılır. Bu işlem 3 kez yapıldıktan sonrasında tezgaha yatırılır. Her 70 gr.lık hamur harcı 200*120 santimetre halinde olmalıdır. Bu yufkalar 20*30 santimetre. ebatlarında kesilir. Kesilen her iki kat hamurun arasına iç fıstık serpilir. Bu parçalar oklavalara sarılmış olur ve oklavada çıkarılır. Altı yağlanmış siniye kenardan başlayarak dizilir. üstüne 600 gr. civarında eritilmiş mütevazi yağ eşit olarak gezdirilir ve sini az ısıda fırına sürülür. Sini sürekli çevrilerek 25-30 dk. pişirilir. Fırından çıkan dolamaya sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi kadar dökülür ve düz bir zeminde 30 dk. soğumaya bırakılır. Dolama servise hazırdır.

    Kıvamın Hazırlanması; 500 gr. toz şeker ve 2,5 bardak su 103 aşama ısıya gelinceye kadar kaynatılır.

    Burma Kadayıf



    Ad: 4.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. çiğ burma kadayıf

    1 kilogram. toz şeker

    500 gr. antepfıstığı içi

    600 gr. mütevazi yağ

    ½ litre su

    Tarifi

    Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üstüne serilir. Kenarları düzeltilerek içine fıstık içi konur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf yağlanmış siniye ortadan başlanarak burma şeklinde dizilir. Bir süre sonra mütevazi yağ eritilerek dökülür. Sini az yakıcı fırında kızarana kadar (20 dk.) pişirilir.


    Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve başka bir siniye ters çevrilerek konur. Süzülen yağ yeniden kadayıfa dökülerek hafifçe kızarıncaya kadar (10 dk.) pişirilir ve kalan yağ tekrardan süzülür. Sıcak halde şerbeti üstüne dökülür. Kadayıf şerbetlendikten sonrasında 5 dk. kısık ateşte pişirilir ve servise sunulur.

    Kıvamın Hazırlanması;1 kilogram. toz şeker ve yarım litre su yüksek ateşte kaynatılır.

    Fıstıklı Kadayıf


    Ad: 5.JPG



    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. çiğ tel kadayıf

    200 gr. antep fıstığı içi

    250 gr. mütevazi yağ

    1,5 kilogram. şeker

    70 gr. su

    Tarifi

    Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üstüne fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde siniye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir sini ile bastırılarak sıkıştırılır. Sini fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. üstü pişirilen kadayıfın başka bir sini ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve yeniden fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonrasında sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.

    Şerbetin hazırlanması;

    1,5 kilogram. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonrasında 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

    Katmer



    Ad: 6.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    Hamur harcı için;150 gr. un

    1 çay bardağı su

    1 çay bardağı tuz

    İçi için;2 yiyecek kaşığı şeker

    2 yiyecek kaşığı çekilmiş antepfıstığı

    100 gr. süt kaymağı

    Tarifi

    Hamur harcı malzemeleri birbirine karıştırıldıktan sonrasında yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına ulaşınca avuç içiyle yumak haline getirilir.Çok az ayçiçek yağıyla ve bir saat dinlendirilir. Hamur harcını açmak için yumak el ile ezilir ve merdane ile açılır.


    Elle havada çevrilerek açılır; kağıt inceliğine ulaşınca elle düzeltilir ve muska benzer biçimde katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamura iç malzemeleri konarak yeniden dört köşesinden katlanır. Siniye konarak fırına sürülür.10-15 dk. fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

    Şam Tatlısı


    Ad: 7.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    ½ bardak un

    ½ bardak irmik

    ½ bardak şeker

    ½ bardak sıvı yağ

    ½ bardak yoğurt

    3 tane yumurta

    1 tane vanilya

    1 tane kabartma tozu

    Kıvam için; 2 bardak şeker

    2 bardak su-Yarım limonsuyu

    Tarifi

    Bir çukur kap içinde malzemelerin hepsi konur ve iyice karıştırılır. Bu karışım yağlanmış siniye boşaltılarak evvelde iyice ısıtılmış fırına sürülür. Kızarıncaya kadar pişirilir. üstüne evvelde hazırlanmış kıvam dökülür.

    Kıvamın Hazırlanması; 2 bardak su, 2 bardak şeker ve limonun suyu kıvam haline gelinceye kadar kaynatılır.

    Krokan



    Ad: 8.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. antepfıstığı içi

    650 gr. şeker

    50 gr. bal

    300 gr. çikolata

    Yeterince su

    Tarifi

    Bir miktar suyun içinde şeker eritilip bal ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma Antep fıstığı içi katılarak tahta kaşık ile sakız kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yağlanmış mermer üstüne karışım boşaltılır ve merdane ile düzleştirilir. Bıçakla istenilen biçim verilir. Bir süre sonra bu tür şeyler çikolataya batırılarak tavaya dizilir. üstündeki çikolatalar kuruyunca yenilebilir.

    Nişe Helvası


    Ad: 9.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı buğday nişastası

    1 su bardağı şeker

    1,5 su bardağı tereyağı

    Çekilmiş koz içi

    (Fıstık yada fındık da olabilir.)


    Tarifi


    Ocağın üstünde, orta ateşte nişasta, şeker ve su karıştıra karıştıra, katı hale gelinceye kadar bir miktar pişirilir. Sonrasında 1 su bardağı tereyağının yarısı bu karışıma ilave edilir. Bir süre daha karıştırılmaya devam edilir. Kısık ateşte helvanın ağzı yarım kapatılır. Helva top top olmuşsa kıvama gelmiş anlamına gelir. Kalan tereyağı da ilave edilir. Servis tabağına alındıktan sonrasında üstüne çekilmiş koz içi serpilir ve servise sunulur.

    Aşure



    Ad: 10.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 su bardağı dövme

    2 su bardağı aşurelik buğday

    1 su bardağı kuru bakla

    3 su bardağı kuru fasulye

    1 su bardağı loğlaz

    4 su bardağı pekmez

    1 su bardağı nohut

    4 çorba kaşığı kuş üzümü

    2 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm

    3 kahve fincanı badem

    3 kahve fincanı koz iç

    3 su bardağı şeker-

    3 çay kaşığı tarçın-

    1 su bardağı gül suyu

    1,5 bardak su-

    Çekilmiş antepfıstığı, susam

    Tarifi

    Akşamdan ıslatılan nohut, fasulye ve loğlaz ile dövme, bakla, aşurelik buğday pişirilerek bir tencereye boşaltılır. Badem, üzüm, kuş üzümü, kuru incir, toz şeker, tarçın, gül suyu ve pekmez ilave edilip tüm malzemeler kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen aşure kaselere konup üstüne çekilmiş koz, fıstık ve susam konularak sıcak olarak servis yapılır.

    Sütlaç



    Ad: 11.JPG

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. süt

    1 kahve fincanı pirinç

    1 su bardağı su

    1 su bardağı şeker

    İsteğe nazaran tarçın

    Tarifi
    Pirinçler ayıklanıp yıkanır. 1 kilo süte 1 bardak su ile şeker katılır. Pirinçler yumuşayıp süt koyulaşıncaya kadar pişirilir (ortalama 1 saat). Hazırlanan sütlaç minik kaselere konur, üstü tarçınla süslenip soğuması için bekletilir. Sütlaç soğuk olarak servise sunulur.

    Zerde


    Ad: 12.JPG


    Yapılışı

    Araç-gereç


    6 su bardağı su

    ½ su bardağı pirinç

    2 su bardağı şeker

    İstenirse bir miktar portakal

    yada Limon kabuğu

    Tarifi

    Ilkin pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonrasında rendeden geçirilmiş portakal yada limon kabuğu ile şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen zerde kaselere konarak üstü fıstıkla süslenir. Soğuyunca servis yapılır.

    Antep Fıstığı Tatlısı



    Yapılışı

    Araç-gereç


    8 kahve fincanı ,ince çekilmiş

    koyu yeşil antep fıstığı,

    2 kahve fincanı toz şeker,

    1 kahve fincanı tereyağı ya da margarin

    2 kahve fincanı un,7 yumurta,1 tutam tuz

    3 bardak toz şeker

    Şurubu için:2,5 bardak su,

    3 yiyecek kaşığı limon suyu,

    Süs için;100 gr. büyükçe kıyılmış antepfıstığı

    Tarifi

    Ilkin yumurtaların sarıları ile akları ayrılır. Sarıları 2 kahve fincanı toz şekerle, şeker eriyip yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta akları da bir tutam tuzla çırpılarak kar yapılır. (Kaseyi ters çevirdiğimiz süre dökülmüyorsa olmuş anlamına gelir). Çekilmiş antepfıstığı ile un karıştırılarak çırpılmış yumurta sarıları katılır.


    Sonrasında kar köpüğü yavaş yavaş yedirilerek karıştırılır. İçi yağlanmış 25 santimetre. çapında minik bir sini yada cam kaba boşaltılır. Orta ısıdaki fırında 20-25 dakika pişirilir. Tatlı pişince,baklava dilimi benzer biçimde kesilerek şurubu dökülür. Servis tabağına alınarak arzuya nazaran süslenir.


    NOT: Şurup soğuk, tatlı sıcak olmalıdır.

    Afiyet OLsun..


    Gaziantep Çorba Tarifleri


    Ezogelin çorbası


    ezogelin corbasi

    YapılışıMalzeme

    500 gr. mercimek

    1 ilikli kemik yada 1tablet et suyu-1 kuru soğan

    1 tane patates-8 bardak su

    Yarım limon suyu-Tuz


    Sos için;50 gr. un

    50 gr. ince doğranmış soğan

    25 gr. dövülmüş sarımsak

    50 gr. domates salçası

    20 gr. pul biber-10 gr. kuru nane

    Margarin-4 bardak su

    Tarifi

    Mercimekler iyice yıkandıktan sonrasında bir tencerede kemik yada et suyu, soyulmuş patates (tüm olarak), soyulmuş soğan (tüm olarak), limon suyu,tuz ve 8 bardak su ile ocağa alınır. Kaynamaya yakın üstüne toplanan kefi alınır ve ağzı kapalı olarak 40-45 dk. pişirilir.


    Sosun Hazırlanması; Bir tencerede margarinle, ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur. üstüne un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir süre sonra salça ve kırmızıbiber ilave edildikten sonra kavrulmaya devam edilir. Karışıma 4 bardak su ilave edilince sos hazır olur. Başka tencereye konarak 10-15 dk. pişirilip servis yapılır.

    Süzme Mercimek çorbası

    suzme mercimek


    Yapılışı

    Araç-gereç


    250 gr. kırmızı mercimek

    25 gr. un

    50 gr. margarin

    50 gr. minik doğranmış

    kızarmış ekmek

    1 tane patates

    1 tane soğan-1 tane limon

    2 tane ilikli kemik

    50 gr. tereyağı

    5 bardak su-Tuz, kimyon, kırmızıbiber

    Tarifi

    Bir tencereye yıkanmış olan mercimek ve ilikli kemik konur. Soyulmuş patates ve soğan tüm olarak ve tuz ile 5 bardak su ilave edilip ocağa konur. Kaynatılırken üstündeki kefi alınır. Kaynarken ara sıra çırpılır. Karışım 45 dk. piştikten sonrasında tel süzgeçten geçirilir. Tencereye yağ konur ve eritilir. Bir süre sonra yağa un ilave edilip çırpılır, un hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonrasında su ve hazırlanan mercimek aktarılır. İçine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilir. Ayrı bir tencerede yakılan tereyağının üstüne kırmızıbiber atılıp buda çorbanın üstüne dökülür. Çorba servise hazırdır.

    Lebeniye çorbası

    lebeniyecorba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. parça et

    1 su bardağı nohut

    500 gr. süzme yoğurt

    2 yumurta

    100 gr. un

    250 gr. pirinç

    125 gr. margarin

    1,5 tatlı kaşığı nane

    yeterince su

    Tarifi

    Bir gece evvelde ıslatılmış olan nohut ve et tencereye konur. üstüne çok az su ve tuz konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üstünde biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca alevden alınır. Diğer yandan süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üstünde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine başka tenceredeki malzemeler boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Bir tencerede yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üstüne dökülür.

    Alaca çorba

    alaca corba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kahve fincanı mercimek

    1 su bardağı dövme

    1 kahve fincanı nohut

    1 yiyecek kaşığı kırmızıbiber

    4 kuru soğan

    1 yiyecek kaşığı tarhın

    2 yiyecek kaşığı tereyağı

    3-5 parça kırmızı biber (kuru yada taze)

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    Tuz ve yeterince su

    Tarifi

    Nohut ve dövme bigün evvelde ıslatılır, yumuşayıncaya kadar pişirilir. üstüne ayrı bir tencerede pişirilen mercimek ilave edilir. Çok az piştikten sonrasında halka şeklinde kesilen soğan ilave edilir. Pişmesine yakın evvelde haşlanmış kırmızıbiber eklenmiş olur. İçinin malzemeleri pişince ocaktan alınır. üstüne kızdırılmış yağda tarhın, kırmızıbiber ve karabiber dökülüp servis yapılır.

    Maş çorbası

    mas corba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı maş

    1 çay bardağı pirinç

    1 tane kurutulmuş kırmızı biber

    1 tane kuru soğan

    1 yiyecek kaşığı salça

    1 yiyecek kaşığı kırmızı biber

    2 yiyecek kaşığı kurutulmuş tarhın

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 çay bardağı sıvı yağ

    12 bardak su

    Tarifi

    Maş bir tencereye alınarak üstüne 6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında maşların kabukları üste çıkar ve bu tür şeyler kevgir ile alınarak kalan 6 bardak su tencereye eklenmiş olur. Halka şeklinde kesilen soğan, pirinç, salça, kuru kırmızıbiber (doğranmış) ve tuz ilave edildikten sonra pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Bir tencerede ısıtılan yağa, soğuyunca tarhın ve kırmızı biber eklenip çorbaya ilave edilir. Yiyecek servise hazırdır.



    Un çorbası


    un corba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    20 gr. un

    50 gr. sıvı yağ

    50 gr. kaşar peyniri

    50 gr. bezelye

    150 gr. süt

    Yarım demet dereotu

    Yeterince su

    Tarifi

    Yağ tencereye konur, çok az ısıtılır ve içine un ilave edilir. Un hafifçe sararana kadar kavrulur, içine ince kıyılmış kaşarlar konup karıştırılır. Bu malzemeye süt ve yeterince su ilave edilerek 15 dk. kaynatılır. Kaynayan çorbaya bezelye ile ince kıyılmış dereotu eklenip bir taşım daha kaynatılır. Yiyecek servise hazırdır.

    Öz çorbası

    ozcorba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı dövme

    1,5 su bardağı süzme yoğurt

    1 tane tavuk budu yada göğsü

    1 yiyecek kaşığı yağ

    1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

    1 çay kaşığı karabiber

    1 tane yumurta

    Tuz ve yeterince su



    Tarifi


    Dövme yıkanıp bolca su ile ocağa konur. Bir taşım kaynayınca altı kapatılarak bir gece bekletilir. Ertesi gün yeniden ocağa alınarak iyice pişirilir. Bir süre sonra süzgeçten geçirilir. Pişen tavuğun suyu süzülmüş olan dövemeye konur. Tavuk etleri iyice didikleyerek çorbaya konur. Süzülmüş yoğurdun içine yumurta akı konarak bir kapta iyice çırpılır. Kısık ateşte iyice ısınıncaya kadar karıştırılır. Isınınca hazırlanan çorba yoğurda yavaşça ilave edilir. Pişen çorba ocaktan alınır.Bir tencerede yağ iyice kızdırılır, içine kırmızıbiber ilave edildikten sonra çorbanın üstüne dökülür. Çorba servise hazırdır.

    Şirinli çorba

    sirinlicorba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2,5 su bardağı pirinç

    12 bardak su

    2 su bardağı şeker

    12 yiyecek kaşığı pekmez

    Dövülmüş koz yada fıstık

    Tarifi

    Pirinç suda açılıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca şeker yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Bir süre sonra pekmez konup bir iki taşım kaynatılır. Koyulaştıktan sonrasında ocaktan alınır. Servis yaparken üstü fıstık yada koz içi ile süslenir.

    Bulama çorbası

    bulamacorba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı dövme

    1,5 kilogram. yoğurt

    1 tane patlıcan

    1 tutam nane

    2-3 tane yeşil biber

    1 tane yumurta

    1 yiyecek kaşığı un

    Tuz ve yeterince su



    Tarifi


    Bir tencerede yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. Bu karışıma ayran kıvamına gelinceye kadar su eklenmiş olur. İçine evvelde ıslatılmış olan dövme ilave edilir ve ocağa alınır. Kaynayıncaya kadar durmadan karıştırılır. Diğer yandan patlıcan ve yeşil biberler minik minik doğranacak şekilde parçalanmış olan nane ile çorbaya eklenmiş olur. Dövme ve içindeki sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. üstüne isteğe nazaran yağ ve kımızı biber ilave edildikten sonra servis yapılır.

    Katma çorbası

    katma corba

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı dövme

    1-1,5 kilogram. yoğurt

    3-4 diş sarımsak

    Kuru nane

    Tuz ve yeterince su

    Tarifi

    Bir tencereye evvelde ıslatılmış olan dövme üstüne su ve tuz ilave edilerek yumuşak pilav halini alıncaya kadar pişirilir. Başka yanda iyice dövülen sarımsak, yoğurdun içine konur ve 2 bardak su ilave edilerek katı bir ayran halini alıncaya kadar çırpılır. Pişen dövme derin bir kapta soğutulur. Soğuyunca özleşinceye kadar yoğrulur (5 dk.). İçine hazırlanan katı ayran eklenmiş olur ve karıştırılır. Çorbanın üstüne çok az kuru nane ilave edildikten sonra soğuk olarak servis yapılır.



    Gaziantep Pilav Tarifleri


    Firik Pilavı

    firik pilavi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. kemiksiz koyun eti

    1 kase pilavlık buldur

    1 kase firik

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 su bardağı nohut

    Zeytinyağı

    Karabiber, tuz

    Yeterince su

    Tarifi

    Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükler üzerine birikince alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılan nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilave edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale ulaşınca süzülür. Etin suyuna yıkanmış olan firik ve bulgur atılarak pişirilir. Pişince üstüne yağı gezdirilir (1 çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etlerin iki tarafı da kızgın yağ bulunan tencerede kızartılmaya bırakılır. Pilav servis tabağına alınır. üstü kızartılmış et ile kaplanır. Ayran yada salata ile servis yapılır.

    İncikli Pilav

    incikli pilav

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. kuzu yada koyun incik

    3 bardak pirinç, 3-4 tane patates

    1 tane patlıcan, 1 kaşık tuzsuz domates salçası

    6-7 tane sivri yeşi lbiber

    4 tane domates,50 gr. kuş üzümü

    50 gr. çam fıstığı

    100 gr. badem, 100 gr. antep fıstığı

    Tuz,yenibahar, karabiber, tarçın (1'er kahve kaşığı) - 1 çay bardak zeytinyağı

    1,5 bardak sıvı yağ - yeteri kadar su

    Tarifi

    Etler iyice yıkandıktan sonrasında bir tencereye konarak üstünü kapatacak kadar suyla ateşşe konur. üzerine biriken köpükleri alındıktan sonrasında tuz atılır. Domates salçasıve baharatları eklenmiş olur. İyice piştikten sonrasında etler sudan alınır. 3 bardak haşlanmış pirince et suyundan 4.5 bardak ilave edilerek pişirilir.

    Yağı gezdirilip demlenmeye bırakılır. Başka taraftan patlıcanlar alaca soyulur, dilimlenir. Domatesler yıkanıp dörde bölünür. Patatesler soyulup yıkanır. Sırasıyla ilkin patatesler, patlıcanlar, biberler ve domatesler kızartılmaya bırakılır. Antepfıstğı ve bademler haşlanır. Hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. çam fıstıklarıda pembeleşinceye kadar kavrulur. Fıstık, badem, üzüm ve çamfıstıklarının yarısı pilava karıştırılır. Domateslerin arkasından kalan az bir yağ ile etlerde kızartılmaya bırakılır. Pilavın üstüne dizilir. Etrafınada patatesler dizilir. üstü patlıcan, domates ve yeşilbiber ile süslenir. Fıstık ve bademin kalan yarısı pilavın üstüne dökülür. Karabiber serpilerek servis yapılır.

    Mercimekli Pilav

    mercimekli pilav

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. mercimek

    50 gr. bulgur

    2 yiyecek kaşığı biber ve domates salçası

    1 yiyecek kaşığı kırmızı biber

    Yarım su bardağı zeytinyağı

    2 lt. su

    Çok az tuz

    Tarifi

    Mercimek bolca suda 5-6 kez yıkanır. Kaynamakta olan suya atılır 15 dk. kaynatılır. Salça ve tuz ilave edilip 3-4 dk. daha karıştırılarak pişirilir, bulgur suyu çekene kadar kaynatılır. Ayrı bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Yemeğe kırmızı biber ve yağ dökülerek karıştırılır. Turşu, ayran, salata ile servis yapılır.

    Özbek Pilavı

    ozbek pilav

    Yapılışı

    Araç-gereç


    150 gr. iri kıyma

    400 gr. pirinç

    100 gr. haşlanmış nohut

    100 gr. salça (50 şer gr. domates ve biber)

    2 tane havuç

    2 tane biber

    250 gr. margarin

    Tuz, karabiber

    Yeterince su

    Tarifi

    Ayıklanmış pirinç ılık suya konur ,bir yiyecek kaşığı tuz atılarak 5-10 dk. ıslanmaya bırakılır. Bir tencereye et ve yağ konarak kavrulur. Hafifçe kavrulduktan sonrasında havuç, soğan, biber ince bir biçimde doğranıp ete ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonrasında ıslanmış pirinç yıkanıp süzgece konur. Kavrulmakta olan et ve havuca pirinç ve haşlanmış nohut ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonrasında salça ve kaynamış et suyu ilave edilir. Kapağın altına yağlı kağıt konarak kapatılır. 10 dk. sonrasında servise sunulur.

    İç Pilav

    ic pilav

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. pirinç

    100 gr. çam fıstığı

    150 gr. kuzu ciğeri

    4 kafa soğan

    50 gr. kuş üzümü

    250 gr. margarin

    50 gr. badem içi

    Yeteri kadar su

    Yeteri kadar tuz,karabiber

    Yenibahar (10 gr),tarçın (1 çay kaşığı)

    Tarifi

    Bir tencerede 50 gr. margarin ile çam fıstığı ve bademler pembeleşinceye kadar kavrulur. Bir süre sonra ince doğranmış soğanlar ilave edilip onlarda pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış ciğerle kuş üzümü ve baharatlar ilave edilerek 1 kilogram. su konur. Ayrı bir tencerede kalan 200 gr. margarin ile pirinç kavrulur ve başka tencereye ilave edilir. 10 dk. kısık ateşte bekletilip servis yapılır.

    Maltıhalı Aş

    malhitali as

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 su bardağı kırmızı mercimek

    1 su bardağı bulgur

    1 yiyecek kaşığı domates ve biber salçası

    1 yiyecek kaşığı kırmızı biber

    2 kafa soğan

    1 su bardağı sıvı yağ

    Yeterince tuz ve su

    Tarifi

    Kırmızı mercimek bir tencerede 3-4 kez iyice yıkanır. Mercimeğin üzerini kapatacak şekilde su konur. Mercimeğin taşmaması için içine kırmızıbiber, iyice pişmesi için 1-2 yiyecek kaşığı sıvı yağ konur ve mercimek pişirilmeye bırakılır. Mercimek iyice piştikten sonrasında içine bulgur atılır yavaş yavaş su konarak bulgur açılıncaya kadar pişirilir ve salçası eklenmiş olur. Bir tencerede küçük doğranmış soğanlar yağ ile sararıncaya kadar kızartılmaya bırakılır, az soğuyunca kırmızıbiber eklenmiş olur. Hazırlanan bu sosun yarısı tencereye geri kalanı ise tabaklara konduğunda yemeklerin üstüne konur ve servis yapılır.

    Dövme Aşı

    dovme asi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. kemikli et

    2 bardak dövme

    1 bardak nohut

    1 kafa soğan

    1'er yiyecek kaşığı domates ve biber salçası

    15 diş sarımsak

    2 yiyecek kaşığı yağ

    1 yiyecek kaşığı kırmızıbiber

    1 yiyecek kaşığı limon suyu

    Tuz ve yeterince su


    Tarifi


    Kemikli et doğranmış soğanla yağda soğanlar sararıncaya kadar sote edilir. İçine yeteri kadar su ve dövme konur, kaynatılır sonrasında, salçalar, nohut, tuz ve biber ilave edilir. Et ve dövmeler tamamen özlenerek pişince limon suyu konup karıştırılır, yüzü yağda kızdırılmış biberle süslenerek servis yapılır.


    Simit Aşı

    simit asi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    2 bardak su

    1 bardak simit (ince bulgur)

    1 yiyecek kaşığı tuz

    1 yiyecek kaşığı kırmızıbiber

    1 yiyecek kaşığı karabiber

    2 kafa doğranmış soğan

    ½ bardak sıvı yağ

    Tarifi

    İnce doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Kavrulduktan sonrasında salça, tuz ve su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Sonrasında kaynayan karışıma simit ilave edilir. Düzgüsel pilavdan çok az daha sulu iken ocaktan alınır. Bir tencerede yağ ısıtılıp içine kırmızıbiber eklenip yemeğin üstüne dökülür. Yiyecek servise hazırdır.

    Yaprak Buğulama

    yaprak bugulamasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 bardak bulgur

    300 gr. taze asma yaprağı

    1 bardak su

    5 diş sarımsak

    3 orta boy soğan

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    ½ bardak zeytinyağı

    Kırmızıbiber

    Tuz, karabiber

    Tarifi

    Soyulmuş sarımsaklar, soğanlar ve asma yaprakları mümkün olduğunca ince doğranır ve bulgurla karıştırılır. Biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir. Bu karışım 1 bardak su ile tencereye konarak hafifçe ateşte bulgur suyu çekinceye kadar pişirilir. Yiyecek servise hazırdır.

    Meyhane Pilavı

    meyhane pilavi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    300 gr. bulgur

    50 gr. pişmiş nohut

    50 gr. ince doğranmış soğan

    30 gr. ince doğranmış kırmızıbiber

    100 gr. doğranmış domates

    1 paket margarin yağ

    50 gr. domates salçası

    5 bardak su

    10 gr. pul biber

    Tarifi

    İnce doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Bu yağa salça, doğranmış kırmızı biber, pul biber ilave edilip karıştırıldıktan sonrasında suyu konur. Bu karışıma pişmiş nohut ve domatesler konup kaynatıldıktan sonrasında içine tuz ve bulgur atılır, karıştırılır. Pişmekte olan pilav tekrardan kaynara çıkınca yiyecek ocaktan alınır. Yiyecek servise hazırdır.

    Loğlazlı Pilav

    loglaz piyazi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. loğlaz (börülce)

    250 gr. pilavlık bulgur

    1 bardak sıvı yağ

    1 tatlı kaşığı karabiber

    1 tatlı kaşığı kırmızı biber

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    Yeterince su ve tuz

    Tarifi

    Loğlaz yıkanır, bir tencereye konur, üzerini kapatacak kadar su eklenip pişmeye bırakılır. Loğlaz pişince bulgur konur ve pilavı pişirecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilir. Sonrasında salçası konup bir taşım kaynatıldıktan sonrasında pişmesi beklenir ve piştikten sonrasında kırmızıbiber ile karabiber eklenmiş olur. Yağ bir tencerede ısıtılır ve pilavın üstüne dökülür. 15 dk. dinlendirdikten sonrasında servis yapılır.




    Gaziantep Dolma Tarifleri


    Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma

    d

    Yapılışı

    Araç-gereç


    25 tane kurutulmuş patlıcan (dolmalık)

    15 tane kurutulmuş biber (dolmalık)

    4-5 tane kuru soğan-3 kafa sarımsak

    2 yiyecek kaşığı domates salçası

    2 yiyecek kaşığı biber salçası

    2 su bardağı pirinç

    1 çay bardağı zeytinyağı

    1 yiyecek kaşığı toz şeker

    Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz

    2 limonun suyu yada limon tuzu-Yeterince su

    Tarifi

    Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 ya da 3 kez değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, ilkin zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafifçe kavrulur, salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak noksan olacak şekilde doldurulur. Tencereye birinin ağzı ötekinin dibine gelecek şekilde dizilir. üstüne de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir. Bir süre sonra çok az tuz atılır ve üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.

    Bulgurlu Kabak Dolması

    bulgurlu kabak dolmasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    12 tane dolmalık kabak

    1 kafa kuru soğan

    100 gr. kıyma

    1 kafa kuru sarımsak

    1 tatlı kaşığı karabiber

    1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    100 gr. bulgur,1 çay bardağı sıvıyağ

    1 tane limon, Yeterince su ve tuz

    Tarifi

    Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır. Kıyma, soğan ,sarımsak, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça, yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların yarısına kadar hazırlanan karışımdan konur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir.üstüne artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine nazaran üstünü örtecek şekilde su ve tuz ilave edilir. Yiyecek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve otuz dakika pişirilir. Kabak pişince bir tatlı kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak suyu süzülüp servis yapılır.

    Firikli Acur Dolması

    firikli acur dolmasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. yağlı kıyma

    1 kaşık domates salçası-biber salçası

    250 gr. bulgur, 250 gr. firik

    2 kilogram. acur

    2 kafa kurusoğan

    1 kafa sarımsak

    Tuz,kırmızıbiber,karabiber

    Yeteri kadar su

    Tarifi

    Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun üzüntü kısmı gidene kadar oyulur. Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir kap içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklari tuz, karabiber ve kırmızıbiber konarak çok az yoğrulur. Hazırlanan bu karışım acurların içine yarısını çok az geçecek şekilde doldurulur.Evvelde kesilen acur başları ile acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak şekilde su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocağın kısılır ve dolmalar pişinceye kadar kısık ateşte bekletilir. Servise sunulur.

    Haylan Kabağı Dolması

    haylan kabagi dolma

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. yağlı kıyma

    3 kilogram. haylan kabağı

    2 su bardağı pirinç

    1 tane kuru soğan

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 kafa sarımsak

    Karabiber, kırmızıbiber

    2-3 limonun suyu ya da limon tuzu

    Yeteri kadar su, tuz

    Tarifi

    Kabakların kabukları kazınır ve içleri oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz, karabiber karıştırılarak kabakların içlerine sürülür. Diğer yanda pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan, sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızıbiber ve çok az limon suyu konarak iyice karıştırılır.

    Meydana getirilen bu karışım her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizili ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır ve pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üstüne limon suyu yada suda eritilmiş limontuzu konur. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonrasında ocaktan alınır. Yiyecek servise hazırdır.


    Yaprak Sarması


    yaprak sarmasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    300 gr. yağlı kıyma

    500 gr. sarmalık yaprak (asma ya da bağ yaprağı)

    500 gr. pilavlık bulgur

    3 kafa kuru soğan

    1 kafa sarımsak

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    Karabiber, kırmızıbiber, tuz

    Yeterince su

    Tarifi

    Tencereye yaprakları haşlamaya yetecek kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya atılan yapraklar fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Bir süre sonra suyu süzülerek bir kenara alınır. Diğer yanda bir kap içinde pilavlık bulgur, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, kıyma, tuz, karabiber, kırmızıbiber 2 bardak suyla iyice karıştırılır. Bu karışım özenle yaprakların içine konarak sıkı bir biçimde sarılıp tencereye sıkı bir biçimde dizilir. üstüne sarmaları bir parmak geçecek şekilde su konur, birazda tuz ilave edilir. En üzerine dolma taşı ya da ters çevrilmiş bir tabak konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı yemeğin altı kısılıp pirinç ve yapraklar pişene kadar bekletilir. Yiyecek servise hazırdır.

    Karışık Yaz Dolması

    yaz dolmasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    Patlıcan, biber ve doma;

    400 gr. yağlı kıyma, 500 gr. pirinç

    4 kafa kuru soğan

    1-2 kafa sarımsak

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    10 dolmalık biber

    10 dolmalık patlıcan

    10 orta boy domates

    3 limonun suyu yada çok az limon tuzu

    Karabiber, kırmızıbiber, tuz, Yeterince su

    Tarifi

    Patlıcanlarr oyulur, yıkanır. Oyulan patlıcanlar su içinde 10-15 dk. bekletildikten sonrasında suyun içinden alınarak bir diğerleriyle beraber bir kenara alınarak bekletilir. Geniş bir kap içinde yıkanmış pirinç, kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu yada limon tuzu ile bir bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulan sebzelerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur. Ağızları bir dilim domatesle kapatılarak tencereye en altta patlıcan, bir süre sonra biber ve domatesler olacak şekilde sıkıca dizilir.üstüne çok az tuz ilave edildikten sonra dolma taşı yada ters çevrilmiş tabak konur. Dolamaları bir parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın ekşisi konur ve 5-10 dakika daha pişirilir. Yiyecek servise hazırdır.

    Mumbar

    mumbar

    Yapılışı

    Araç-gereç


    4 tane koyun mumbarı

    300 gr. orta yağlı kuzu kıyma

    2 bardak bulgur

    2 çorba kaşığı domates salçası

    2 yiyecek kaşığı pulbiber

    Yeterince tuz, karabiber, tarçın

    1 ince doğranmış soğan

    10 diş ezilmiş sarımsak

    2 bardak et suyu

    Tarifi

    Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovalanarak temizlenir. Temizlenen mumbarlar bir tencerede tuzlu suyun içinde 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarımsak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu karışım bir huni yardımı ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 bardak et suyu içine 1 kaşık salça ve çok az pulbiber, yeteri kadarda su konarak sos haline getirilir ve mumbarların üstüne dökülür. Kısık ateşte 30 dk. pişirildikten sonrasında servis yapılır.



    Gaziantep Sebze Yiyecekleri Tarifi

    Karnıyarık

    karniyarik

    Yapılışı

    Araç-gereç


    250 gr. kıyma

    4 kafa kuru soğan

    1 kafa sarımsak

    1 çorba kaşığı tuz

    1 tatlı kaşığı domates salçası

    2 tane domates

    4 tane yeşil biber

    125 gr. margarin

    1 kilogram. su

    Tarifi

    Patlıcanlar soyulur tüm olarak sıvı yağda kızartılmaya bırakılır. Bir süre sonra bir siniye dizilerek içleri doldurulacak şekilde ortadan açılır. Margarin bir tencereye konur ve sırayla kıyma kavrulduktan sonrasında biber, domates ve salça konur. 1 kilogram su ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Bu karışım açılmış olan patlıcanların içine doldurulur. Bir süre sonra üstüne domates ve biber konup 15 dakika fırında pişirilir. Yiyecek servise hazırdır.

    İmam bayıldı

    imambayildi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    5 tane patlıcan

    5 tane domates

    3 tane kurusoğan

    2 kafa kuru sarımsak

    5 tane yeşilbiber

    1 yiyecek kaş. domates salçası

    100 gr. çam fıstığı

    1 kilogram. ayçiçek yağı

    Tuz, karabiber, pulbiber

    Tarifi

    Soğan, domates, yeşilbiber ince ince doğranır. Az miktar yağda sırasyla çam fıstığı, soğan, domates, biber, sarımsak ilave edildikten sonra kavrulur ve salça ilave edilir (sos hazırdır). Patlıcanlar boydan hafifçe bıçakla yarılır. Bir süre sonra yağa konarak iyice soldurulur. Kızaran patlıcanlar yağdan alınarak fırın tepsisine dizilerek içleri genişletilir. Hazılanan sos patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanların üstüne ince kıyılmış birer parça domates ve biber süs olarak konur. Fırında hafifçe ısıtılıp servis yapılır.

    Borani

    borani

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. pancar

    1 kafa kuru soğan

    200 gr. yağsız kıyma

    100 gr. loglaz

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 yiyecek kaşığı margarin

    Yeterince su

    Tarifi

    Ilkin pancar iyice yıkanıpp tüm olarak bir tencerede 2-3 dk. haşlanır. Haşlanan pancarlar bir süzekte iyice süzülür. Pancarlar istenilen büyüklükte doğranır. Diğer yanda et yağ ile çok az kavrulur. Kavrulan etin içine diş diş doğranmış soğanlar konup çok az daha kavrulur ve içine salçası konup karıştırılır. Bigün evvelde ıslatılan loğlazlar kavrulan etin içine aılır. üstüne 3 bardak su ilave edilerek lağlazlar pişene kadar kaynatılır. Loğlazlar piştikten sonrasında doğranmış pancar yemeğin içine konur ve 1-2 taşım kaynatılır. Yiyecek servise hazırdır.

    Pirpirim aşı

    pirpirim asi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    300 gr. kuru pirpirim (Semiz otu)

    200 gr. nohut büyüklüğünde doğranmış et

    100 gr. mercimek

    50 gr. loğlaz

    2 tane kuru soğan

    10-12 diş sarımsak, 2 limonun suyu

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    100 gr. nohut, 50 gr. bulgur

    Tuz, biber, nane, yağ, Yeterince su

    Tarifi

    Ufak küpler halinde doğranmış etler bir tencereye konarak suyunu bırakması sağlanır. Bu ete yağ,ince doğranmış soğan ilave edilir ve orta ateşte soğan bira solunca domates ve biber salçası konur. Bunlarla da çok az soldurulduktan sonrasında üstüne çok az sıcak su konup kaynatılır. Ayrı kaplarda mercimek, nohut, bulgur ve loğlaz ayrı ayrı haşlanır, suyu dökülür ve sıkılır. Kurutulmuş pirpirim suyu iyice koyulaşıncaya kadar haşlanır, suyu dökülür ve sıkılır. Kaynayan salçalı, kıymalı sıyın içine; pirpirim, nohut, mercimek, bulgur ve loğlaz ile dövülmüş sarımsak ilave edip yeniden pişirilir. Tuzu ilave edilir, ekşisi konur ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alındıktan sonrasında üstüne yağ, kırmızı biber ve nane ile süs yapılır.

    Kabak Musakka

    kabak musakka

    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. taze kabak

    500 gr. az yağlı kıyma

    150 gr. yeşil biber

    3 tane kuru soğan

    4 tane domates

    1 yiyecek kaşığı salça

    2 çay kaşığı yağ

    Az su

    Tarifi

    Kabaklar halka şeklinde doğranıp yağda kızartılmaya bırakılır ve fırın tepsisine dizilir. Öte taraftan az yağla kıyma kavrulur. Kıymaya soğan, yeşil biber yeterince tuz, salça ve su konup kaynatılır. Bu araç-gereç tepsideki kabağın üstüne boşaltılır. üstüne halka şeklinde kesilmiş domates dizilir. Fırında domatesler kızarana (ortalama 30 dk.) kadar pişirilir. Yiyecek servise hazırdır.

    Domates Tavası

    domatava

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. iri kıyma

    2,5 kilogram. domates

    2 tane patlıcan (isteğe bağlı)

    100 gr. yeşil biber

    3 büyük soğan

    1 yiyecek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)

    Tuz,karabiber,yenibahar

    1 demet maydanoz

    Tarifi

    Kıyma ocağa konup suyunu salıp çektirdikten sonrasında, yağ ve doğranmış soğanı koyup sote edilir. Bu malzemenin içine ince kıyılmış yeşil biberlerde ilave edilip onunla da çok az daha kavrulur. Biber salçası da bu aşamada konur. Eğer konacaksa soyulup tavla zarından iri doğranmış patlıcanı da koyup sote etmeye devam edilir. Kabuğu soyulmuş, doğranmış, çekirdekleri çıkarılmış domateslerde ilave edilir. Tuzu ve karabiberi atılıp pişmeye bırakılır. Servis yapılırken üstüne ince kıyılmış maydanoz ve biberle süsleme yapılır.

    Saçma Tavası

    sacma tavasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. zırh (iri bıçak) kıyması

    500 gr. patates

    1 ya da 2 patlıcan

    3 büyük boy domates

    Tuz,kırmızıbiber

    1 büyük soğan

    2 tane yeşilbiber

    10 diş sarımsak

    karabiber, yenibahar, yağ

    Tarifi

    Tüm malzemeler doğranır,baharatlarda ilave edildikten sonra karıştırılır. Bu araç-gereç 3-4 santimetre. yüksekliğinde olan bir siniye konarak sini fırına konur. 1 saat piştikten sonrasında fırından çıkan yiyecek servise hazırdır.

    Öcce

    occe

    Yapılışı

    Araç-gereç


    6 demet maydanoz

    6 yumurta

    ½ kilogram. taze soğan

    ½ kilogram. taze sarımsak

    80 gr. un

    Yarım kaşık tuz

    1 çay kaşığı kimyon

    1 çay kaşığı karabiber

    1 tatlı kaşığı kırmızı biber

    Tarifi

    Taze soğan ve sarımsak ince ince kıyılır. Derin bir kase içine kıyılmış maydanoz, taze soğan, sarımsak, un, tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber konarak yumurtalar kırılır. Malzemeler iyice çırpılır. Kızarmış yağa bir yiyecek kaşığı karışımdan koyarak pembe renk alan kadar kızartılmaya bırakılır. Tüm karışım böylece kızartıldıktan sonrasında servis yapılır.

    Bakla Yemeği

    bakla yemegi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr bakla

    300 gr taze sarımsak

    300 gr doğranmış et

    1 yiyecek kaşığı biber salçası

    1 yiyecek kaşığı domates salçası

    2 lt sıcak su

    1 fincan zeytinyağı

    2 tane orta boy kuru soğan

    Yeterince tuz

    Tarifi

    Kuşbaşı et tencerede kendi suyunu koyup yeniden çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan etin üstüne zeytin yağı ve minik doğranmış soğanlar ilave edilerek çok az daha kavrulur. Soğanlar yumuşayınca salça ve sıcak su ilave edildikten sonra iyice pişirilir. Diğer yanda baklalar yıkanıp ayıklanır. Ayıklanmış baklalar 2 santimetre uzunluğunda doğranır. Sarımsaklar ayıklanarak ak kısımları enine 2 santimetre uzunluğunda doğranır. Pişen etin üstüne ilkin baklalar ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bir süre sonra sarımsaklar ilave edilerek pişirilir. Istek edilirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

    Etli Bamya

    etli bamya

    Yapılışı

    Araç-gereç


    300 gr kuşbaşı et

    1 / 2 kilogram bamya

    2 kafa kuru soğan

    3 tane domates

    2 tane yeşil biber

    1 çay bardağı sıvı yağ

    1 çay kaşığı limon tuzu

    1 yiyecek kaşığı salça (biber domates karışık)

    akşamdan ıslatılmış

    1 su bardağı nohut, yeterince tuz ve su

    Tarifi

    Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı nohuda su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir tencerede etler yağ ile beraber yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üstüne küp şeklinde doğranmış domatesler ve doğranmış biberler ilave edilir. 1 yiyecek kaşığı salça ve yeterince tuz katılıp karıştırılır. Nohut süzdürülür ve bamya ile beraber pişen etin üstüne ilave edilip üzerini kaplayacak şekilde su konulur. Bir taşım kaynadıktan sonrasında 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir. Bamyalar piştikten sonrasında ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.

    Kabaklama

    kabaklama

    Yapılışı

    Araç-gereç


    300 gr paça et

    100 gr nohut

    1 kilogram kış kabağı

    2 yiyecek kaşığı karışık salça

    1 çay bardağı limon suyu

    Yeterince tuz

    1/ 2 çay bardağı yağ

    Kuru nane, Yeterince su

    Tarifi

    Kabakların dış kabuğu soyulup içi temizlenip, kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Kabaklar kararmaması için suya konur. Başka taraftan bigün evvelde ıslanmış nohut ile et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bunların üstüne sonrasında salça limon suyu tuz ve kabaklar ilave edilir. Kabak etler pişince üstüne yağda ıslanmış ıslatılmış biber ve nane ile süslenir ve sıcak servis yapılır.




    Gaziantep Yoğurtlu Yiyecek Tarifi


    Yoğurtlu Yuvarlama

    yuvarlama1


    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. pirinç

    300 gr. yağsız çiğköftelik et

    1 kafa kurusoğan

    500 gr. kemikli yada parça et

    1 bardak nohut

    3 bardak süzülmüş yoğurt

    1 yumurta

    1 yiyecek kaş. un

    Yeteri kadar su

    Yağ, nane, tuz, karabiber

    Tarifi

    Pirinç yıkanıp süzgeçe konur. Soğan ince ince doğranır. Et, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir. Çekildikten sonrasında, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üstü ıslak bir bezle örtülür. Hamurdan alınan koz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 santimetre. uzunluğunda bir çubuk haline getirilir. Sonrasında 0.5 santimetre. uzunluğunda küçük parçalara bölünür.Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir.

    Tüm hamur harcını yuvarladıktan sonrasında kaynayan bir su tenceresinin üstüne oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır. Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur. Diğer yandan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır. Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonrasında pişirilir. Kaynamaya yakın başka araç-gereç yavaş yavaş yoğurdun içine konur. Bir taşım kaynadıktan sonrasında ocak kapatılır. Bir tencerede yakılmış ve üstüne kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üstüne dökülür.Yiyecek servise hazırdır.

    Şiveydiz

    siveydiz

    Yapılışı

    Araç-gereç


    250 gr taze sarımsak

    250 gr kuzu eti

    500 gr süzme yoğurt

    2 tane yumurta

    50 gr un

    150 gr nohut

    1 paket margarin yağı

    10 gr tuz

    20 gr nane

    250 gr taze soğan

    Tarifi

    Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonrasında içine evvelde haşlanmış nohut ilave edilir. Hafifçe iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (kafa kısımlarını hafifçe iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir.

    Çok az piştikten sonrasında bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafifçe ateşte devamlı çırparak pişirilir. Piştikten sonrasında başka tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Bir süre sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonrasında içine nane katılarak yemeğin üstüne gezdirilir ve yiyecek servise sunulur. Not: bir gece evvelde ıslatılmış nohut olursa et ile beraber haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.

    Sarımsak Aşı

    sarimsak asi


    Yapılışı

    Araç-gereç


    1 kilogram. taze sarımsak

    500 gr. orta yağlı kuşbaşı et

    1 kilogram. süzülmüş yoğurt

    1 çorba kaşığı un

    1 tane yumurta

    1 su bardağı nohut

    1 çorba kaşığı zeytinyağı

    1 tutam hasbir (safran)

    Yeterince tuz, nane, su

    Tarifi

    Ilkin et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohudu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklar 2-3 santimetre. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenmiş olur. Sarımsak acele pişeceğinden ocaktan almadan birden fazla dakika ilkin ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırpılır.

    Pişen yemeğin suyundan bir bardak ilave edildikten sonra karıştırılır. Bu karışım yemeğin içine aktarılır. Aktarma esnasında yiyecek devamlı karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üstü kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.

    Yoğurtlu Patates

    yogurtlu patates


    Yapılışı

    Araç-gereç


    500 gr. az yağlı parça et

    1 su bardağı nohut

    1 kilogram. patates

    3 su bardağı süzülmüş yoğurt

    1 yumurta

    1 yiyecek kaşığı un

    1 çay kaşığı tuz

    Yağ, Haspir (isteğe nazaran kuru nane)

    Yeteri kadar su

    Tarifi


    Doğranmış etler akşamdan ıslanmış nohutla beraber tuz ve su konarak iyice haşlanır. Daha evvelde küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilerek patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Diğer yanda yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilip iyice çırpılır. Devamlı karıştırılarak bir taşım kaynatılır.Bir süre sonra et, nohut, patatesin içine katılarak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. üstüne ısıtılan yağ ve haspir dökülür. Yiyecek servise hazırdır.

    Yoğurtlu Bakla

    yogurtlu bakla

    Yapılışı

    Araç-gereç


    250 gr. kuzu eti

    250 gr. taze sarımsak

    2 su bardağı süzme yoğurt

    500 gr. bakla

    1 yiyecek kaşığı un

    1 çay bardağı nohut

    1 tatlı kaşığı haspir

    2 tane yumurta

    125 gr. margarin

    Çok az tuz ve yeteri kadar su

    Tarifi

    Et bir tencereye konarak ateşte tavlanır. Et tavlandıktan sonrasında tuz, nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 1,5 santimetre. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafifçe haşlanır. Bakla hafifçe haşlandıktan sonrasında içine 1,5 santimetre. uzunluğunda doğranmış taze sarımsak ilave edilip pişirilir.

    Pişen bakla ve sarımsak süzgeçten geçirilerek pişmiş olan ete ilave edilip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,un ve yumurta karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya yakın başka malzemeler yoğurdun içine boşaltılır. Bir tencerede margarin eritilerek üstüne haspir eklenmiş olur ve yemeğe dökülür. Yiyecek servise hazırdır.

    Börek Çorbası

    borek corbasi

    Yapılışı

    Araç-gereç


    100 gr. kıyma

    750 gr. kuşbaşı et

    1 kilogram. süzme yoğurt

    500 gr. un

    250 gr. nohut

    125 gr. zeytinyağı

    1 tane yumurta akı

    Tuz, karabiber, nane

    Yeterince su

    Tarifi

    Kıyma ilkin 2 yiyecek kaşığı yağ ile tencerede kavrulur. Soğanlar ince ince doğranacak şekilde tavanın içine eklenmiş olur. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un, soğumuş olan kıyma ,karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur harcı elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilmiş hamur harcı üstü ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlen dirilen hamur harcı 8 bölüme ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 santimetre. genişliğinde açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde minik minik doğranır. Kesilen böreklerin üstüne un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.


    Diğer yanda kuşbaşı etler bir tencerede 2 yiyecek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su ilave edildikten sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Bir süre sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut yavaş yavaş ilave edilir. Derhal arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üstüne boşaltılır. Yiyecek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile meydana getirilen sos yemeğin üstüne dökülüp servis yapılır.








       

      YORUMLAR

      Ad

      Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
      ltr
      item
      Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gaziantep Yemek Tarifleri
      Gaziantep Yemek Tarifleri
      http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/61827d1486509335-gaziantep-yemek-tarifleri-1.jpg
      Ders Kitapları Konu Anlatımı
      https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gaziantep-yemek-tarifleri.html
      https://ders-kitabi.blogspot.com/
      http://ders-kitabi.blogspot.com/
      http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gaziantep-yemek-tarifleri.html
      true
      5083728687963487478
      UTF-8
      Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content