Gedik Ahmet Paşa Biyografisi

Ünlü Osmanlı vezir-i azamlarından olan ve idam edilerek ölmüş olan gedik Ahmet Paşa biyografisi. Gedik Ahmet Paşa (Ölümü- 1482), Osmanlı v...

Ünlü Osmanlı vezir-i azamlarından olan ve idam edilerek ölmüş olan gedik Ahmet Paşa biyografisi.



Gedik Ahmet PaşaGedik Ahmet Paşa (Ölümü- 1482), Osmanlı vezir-i azamlarından olan ünlü bir Türk komutanıdır. Fatih Sultan Mehmet’in yanında yetişti. 1456’da Anadolu, 1461’de Rumeli Beylerbeyi (genel valisi) oldu. Fatih’in yanında onun parlak seferlerine katıldı. 1469’da Fatih’in büyük oğlu Veliaht Şehzade Mustafa’nın eğitimiyle göreve getirildi. 1470’de vezir oldu.



Gedik Ahmet Paşa 11 ağustos 1473’te elde edilmiş büyük Otlukbeli Zaferi’nde Osmanlı ordusunun sağ cenah komutan yardımcısıydı. 1474’te vezir-i âzam (başbakan) oldu. 1475 yazında Türk donanması ile Kırım’a çıktı. Başlı başına bir imparatorluk olan, Rusya’dan senelik vergi alan Kırım Hanlığı, Osmanlıya dahil oldu.



Fatih’in Boğdan ve Morava seferlerinde de Gedik Ahmet Paşa hükümdarın yanındaydı. 1479’da, Kaptan-ı Derya olarak, İyonya Adaları’nı (Kefalonya, Zanta, Santa Maura’yı) aldı. Fatih’e zemin hazırlamak için İtalya’ya asker çıkardı. 11 ağustos 1480’de Pulya (güneydoğu İtalya)’nın kilidi sayılan Otranto kalesini aldı, Otranto Boğazı’na hakim olarak, Venedik’le sömürgelerinin yolunu kesti.



Fatih’in ölümü, II. Bayezit’in tahta geçmesi üstüne Şehzade Cem’in çıkardığı isyanı bastırmak görevi de Gedik Ahmet Paşa’ya verildi. Bu sıralarda vezir-i âzam olan İshak Paşa, Gedik Ahmet Paşa’nın kaynatası idi. O günlerde İstanbul, vezirlerle ileri gelenlerin ikiye ayrılmasından doğan büyük bir siyasal kavga içindeydi. Her iki taraf, birbirinin can düşmanı olmuşlardı. Türk asilzadeleri partisinin başkanı olan Vezir-i âzam Karamani Mehmet Paşa öldürüldü, ondan az sonrasında ikinci vezir Damat Çoban Mustafa Paşa’nın da öldürülmesi, iktidarın eski Türk ailelerinden alınarak, padişah sarayından çıkma devlet adamlarına verilmesine şiddetle muhalif olanlarda büyük tepki yarattı. II Bayezit bu tepkiye dayanamadı; 18 aralık 1482’de Gedik Ahmet Paşa’yı boğdurttu. Paşa, Edirne’de gömüldü.



Muktedir bir komutan olan Gedik Ahmet Paşa, pek sert yaradılışlı, inatçı bir insandı. Çoban Mustafa Paşa’nın öldürülmesinde görevli sayılır. O dönemin tarihçilerinin de yazdıkları benzer biçimde bu suçunun cezasını yaşamı ile ödemiştir. Edirne’deki idamı Osmanlı iktidar partisini değiştirmiştir. İdamdan sonrasında Vezir-ı âzam Çandarlızade II. İbrahim Paşa’nın başkanı olduğu Türk asilzadeler partisi iktidara geldi. Gedik Ahmet Paşa’nın bir oğlu önemlice komutanlıklarda bulunmuştur.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gedik Ahmet Paşa Biyografisi
Gedik Ahmet Paşa Biyografisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gedik-ahmet-pasa.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gedik-ahmet-pasa-biyografisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gedik-ahmet-pasa-biyografisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content