Grip Aşısı

1. Niçin grip aşısı olmalıyız? Derhal tüm virüs hastalıklarında olduğu şeklinde gripte de hastalık etkenini yok eden antibiyotik ben...

1. Niçin grip aşısı olmalıyız?
Derhal tüm virüs hastalıklarında olduğu şeklinde gripte de hastalık etkenini yok eden antibiyotik benzeri ilaçlar olmadığı için, hastalanması, sıhhat, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle istenmeyen kişilerde aşı yapılması uygun olmaktadır.




2. Kimler aşı olmalı?

Hastalığı eğitim, aile ya da iş yaşantısı açısından istenmeyen kişilerin yanı sıra, kronik akciğer, kalp, böbrek, şeker hastaları, devamlı kortizon ya da kanserde uygulanan kemoterapi şeklinde ilaçlara bağlı olarak bağışıklığı azalmış kişiler, doğuştan bağışıklık eksikliği bulunanlar, AIDS hastaları, bu şeklinde hastalara bakmak durumunda olanlar, 65 yaşını aşmış yaşlılar, bakımevleri ve yatılı okullar şeklinde toplu ortamlarda yaşayanlar, grip mevsiminde hamile olanlar, ve tüm sıhhat çalışanı aşı olmalıdır.

3. Kimler için sakıncalı, ziyanı var mı?
asiolanadam

Aşı virüsü yumurtada üretildiği için, yumurtaya maruz kalınca şoka girecek derecede alerjisi (anaflaksi)olanlar, daha evvel grip aşısı olduğunda çok fazla alerjik tepki göstermiş olanların yanı sıra, hamileliğin ilk üç ayı içindeki kişiler doktorlarına danışmadan aşı olmamalıdır.

4- Aşı iyi mi korur?


Hastalık etkeni olabilecek virüsler öldürülerek, hastalık yapma özelliği yok edilir. Bu virüsler vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi uyarılmış olur. Bir süre sonra hastalık etkeni virüs girdiğinde, hazırlıklı olan bağışıklık sistemi, virüsü tanıyarak, hastalık yapmasına fırsat bırakmadan etkisiz hale getirir.

5- Grip aşısının bileşimi nedir?


Grip aşısı, öldürülerek hastalık yapma gücü yok edilmiş grip (influenza) virüsleridir. Kol kası içine iğne ile zerk edilir.

6- Etkili olacak virüs iyi mi belirleniyor?


Dünya Sıhhat Örgütü tüm bütün ülkelerce yaygın seyretme merkezleri vasıtasıyla, grip hastalarını izlemeye alır. Hastalarda meydana getirilen tahlillerle, hastalık etkeni virüsler belirlenir ve böylelikle salgın yapma ihtimali olan virüsleri belirleyerek aşı üreticisi firmalara duyurur ve o yıl uygulanacak olan aşıların içerikleri belirlenmiş olur.

7 - Niçin her yıl aşı olmalıyız?
hastaadam2

Gribe neden olan çok sayıda virüs var. Her yıl ekranda görülen pencereden bazılarının salgın yapma olasılığı artar. Her yıl o virüslere hususi aşı hazırlandığı için aşının her yıl yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte önceki yıldaki aşı sebebiyle oluşan bağışıklık da giderek azaldığı için yeni aşı gereği olmaktadır.

8- Ne vakit aşı olmalıyız?


Grip havaların soğuk olduğu dönemlerde ortaya çıkar. vatanımızda bu dönem, Ekim ile Nisan ayları arasındaki süredir. Aşının koruması için, virüsle karşılaşmadan ilkin uygulanması gerekir. Aşının etkili bağışıklığı oluşturması için uygulandıktan sonrasında 8-10 günlük süre geçmesi gerektiği için, Eylül ayından itibaren Nisan sonuna kadar herhangi bir zamanda uygulanabilir.

9- Antiviral ilaçlar gribi önler mi?


Son yıllarda piyasaya verilen bir takım antiviral ilaçlar vardır. Bu tür durumlar virüsün vücutta çoğalmasını önleyerek tesir ederler. Gripte, hastalık etkeni olan influenza virüsü vücuda girdikten sonraki ilk 48 saat içinde kullanıldıkları taktirde, önleyici olarak etkili olabilmektedir. Hastalık oluştuktan sonrasında bu ilaçların kullanımının bir yararı olamamaktadır.

10- Grip aşısı nerede yapılır? parasız midir?


Grip aşısı, ilk olarak hastaneler, sıhhat ocakları ve eczaneler olmak suretiyle her yerde yapılabilmektedir. vatanımızda 65 yaşından büyük kişiler, Şeker hastaları, Astım hastaları, Kronik akciğer hastaları (bronşit vb.), Kronik kalp ve damar sistemi hastaları, Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı - hemoglobinopati - olanlar, kanser hastaları, immünosupressif kullananlar) Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar Böbrek bozukluğu olanlar ile 6-18 yaş içinde olan ve uzun soluklu aspirin tedavisi kullanmak zorunda olan çocuk ve gençler uygulanması mecburi olarak belirlenmiştir. Bu kişiler toplumsal güvenlik kurumlarından sıhhat sigortalı iseler, aşı bedelleri bu kurumlarca ödenmektedir






  • Bebek emziriyorum, grip oldum, bu durumda grip bebeğime geçer mi?


  • Rahim Ağzı Kanseri Aşısı


  • Hamilelik ve Grip Aşısı



İşte grip aşısı hakkında 30 sual ve yanıtı

Havalar soğudukça gribe yakalanma olasılığınız çoğalıyor. Etrafımızdaki 3 kişiden birinin grip bulunduğunu görmeye başladığımız bir mevsimdeyiz şimdi. Uzmanlar ''Grip aşısı'' olunması mevzusunda uyarılarını sürdürüyor. Sizin kafanızda ise grip aşısı ile ilgili sorular var. İşte bu soruların yanıtları;




Grip aşısı iyi mi hazırlanmış olur?

Grip aşısı, her yıl bundan önceki mevsim en fazla rastlanan grip virüslerinin türlerine bakılırsa tekrardan hazırlanmış olur. Bu sebeple, 80 ülkedeki 110 laboratuardan elde edilmiş bilgiler, Dünya Sıhhat Örgütü'nde toplanarak her yıl bütün ülkelerce en fazla hastalık yapmış olan ikisi A ve birisi B olmak suretiyle üç değişik virüs grubu belirlenir.

Örneğin, bu yıl tüm bütün ülkelerce uygulanmakta olan grip aşılarında, A tipi virüslerden H1N1 benzeri Yeni Kaledonya ve H3N2 benzeri Kaliforniya virüsleri ile B tipi Şanghay benzeri virüsler mevcuttur.


2. Aşı ne vakit yaptırılmalıdır?

Grip aşısı, grip salgınları başlamadan ilkin yaptırılmalıdır. Bundan dolayı ideal dönem ekim-kasım-aralık aylarıdır.


3.Aşının tesiri ne vakit başlar?

Grip aşısının tesiri yapıldıktan 2-3 hafta sonrasında ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından minimum 2 hafta ilkin yapılmış olması gerekir.


4. Koruyuculuk ne kadar sürer?

Aşının koruyuculuğu, çoğu zaman 6-12 ay kadardır.


5. Kimlere aşı yapılması sakıncalıdır?

Grip aşısı yakıcı bir hastalığı ya da akut bir enfeksiyon tablosunda olan hastalara yapılmamalıdır. Yumurtaya, tavuk proteinlerine, neomisine, formaldehite ve oktoksinole alerjisi olanlara da yapılması sakıncalıdır.


6. Gebeler aşı olabilir mi?

Gebeliğin ilk üç ayı içinde yapılmamalıdır. Grip sebebiyle yüksek risk altında olan gebelere ilk üç aydan sonrasında grip aşısı yapılabilir.


7. Süt veren anneler aşı olabilir mi?

Annenin süt vermesinin grip aşısı bakımından bir sakıncası yoktur.


8. Grip aşısının sık görülen lokal yan tesirleri nedir?

Grip aşısı uygulanan yerde ağrı-sancı, şişlik, kızarma, morarma ve sertleşme şeklinde lokal reaksiyonlar görülebilir.


9.Grip aşısının sık görülen genel yan tesirleri var mıdır?

Grip aşısının genel yan etkilerinin başlıcaları, ateş, kırgınlık, titreme, bitkinlik, kafa, eklem ve kas ağrıları-sancıları ile terlemedir.


10. Yan etkisinde bırakır mühim midir?

Grip aşısının yukarda belirtilen lokal ve genel yan tesirleri mühim değildir, 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir.Tedavi edilmeleri gerekmez.


11. Grip aşısı ten döküntülerine neden olur mı?

Grip aşısı olanların bazılarında seyrek olarak kaşıntı, kabartı ve kızarıklıklar görülebilir.


12. Grip aşısı anaflaksiye niçin olabilir mi?

Grip aşısı çok seyrek olarak alerji komasına kısaca anaflaksiye de niçin olabilir.


13. grip aşısının başka mühim yan tesirleri nedir?

Grip aşısı yapılanlarda çok nadir olmakla birlikte, nevralji (sinir ağrısı-sancısı), uyuşmalar, havale nöbetleri, beynimiz iltihabı şeklinde nörolojik emareler olabileceği bildirilmiştir.


14. Başka aşılarla birlikte yapılabilir mi?

Grip aşısı değişik bölgelere enjekte edilmek şartıyla başka aşılarla bununla beraber da yapılabilir.


15. Aşı nereye yapılmalıdır?

Aşı kas içine ya da ten altına derin olarak yapılabilir. Erişkinlerde kol kası, ufak çocuklarda bacak kası uygun yerlerdir. Aşı hiç bir zaman damar içine verilmemelidir.


16. Aşı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Aşı yapılmadan ilkin oda sıcaklığına getirilmeli ve yapılmadan ilkin iyice çalkalanmalıdır.


17. Ufak çocuklar da aşı olabilir mi?

Grip aşısı 6 aylıktan büyük küçüklere yapılabilir.


18. Aşının dozu nasıldır?

Grip aşısı erişkinlere ve 3 yaşından büyüklere tek doz olarak 0.5 ml yapılır. 6 aylıktan 36 aylığa kadar olan küçüklere yarım doz aşı (0.25 ml) yapılır. İlk kez aşı yapılacak olan 8 yaşından ufak küçüklere 4 hafta sonrasında ikinci bir doz aşı yapılmalıdır.


19. Kimler ne olursa olsun aşı olmalıdır?

Risk alt kısmındaki kişilerin ve topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen her insanın grip aşısı olması gerekir. Bununla birlikte, tabip, hemşire şeklinde sıhhat çalışanı ile huzurevlerinde çalışanlar da grip aşısı olmalıdırlar.


20. Kimler risk altındadır?

65 yaşından yaşlı olanlar, refah evlerinde yaşayanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda gribin riski daha yüksektir.


21. Grip aşısı ne kadar etkilidir?

Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına yol açan virüs tipleri arasındaki uygunluğa bakılırsa değişiyor. Grip aşısı ideal şartlarda %70-80 oranında koruma sağlar.


22. Grip aşısının etkinliği yaşa bakılırsa değişiyor mi?

Aşı meydana getirilen kişinin yaşı önemlidir, aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara bakılırsa daha fazladır.


23. Grip aşısının yaşlılardaki tesiri nasıldır?

Aşının yaşlılarda grip sebebiyle hastaneye yatışları %50, zatürree riskini %60 ve ölüm riskini de %70 oranında azalttığı bilinmektedir.


24. Grip aşısı alışkanlık yapar mı?

Grip aşısı alışkanlık yapmaz, aşının her yıl tekrarlanmasının sebebi koruyuculuğunu çoğaltmak içindir.


25. Grip aşısı kuş gribine karşı da etkili midir?

Halen piyasada satılmakta olan grip aşısının kuş gribine karşı hiçbir koruyuculuğu yoktur.


26. Kortizon grip aşısını etkisinde bırakır mi?

Kortizon ve bağışıklığı etkileyen ilaç (immunsüpresif) kullananlarda aşının etkinliği daha düşüktür.


27. Piyasada satılan türlü markalar içinde fark var mıdır?

Grip aşıları içinde fark yoktur. Piyasada satılan tüm aşılarda bulunan virüsler Dünya Sıhhat Örgütü'nün belirlediği virüslerdir.


28. Kanserli hastalar grip aşısı olabilirler mi?

Kanserli hastalar da grip aşısı olabilirler.


29. Grip aşısı gribe niçin olur mu?

Grip aşısı gribe niçin olmaz, çünkü aşıda virüsün kendisi değildir onun antijenleri vardır. Aşı olduktan sonrasında ateş çıkması enfeksiyona değildir, bağışıklık sisteminin tepkisine bağlıdır.


30. Bu grip aşısı olan gelecek yıl aşı eğer olmazsa ne olur?

Grip aşısı her yıl olunmalıdır, çünkü aşı içindeki virüs türleri yıldan yıla farklıdır. 1 sene aşı olup gelecek sürem aşı olmayanlarda grip riski yüksektir.









Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Grip Aşısı
Grip Aşısı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/asiolanadam.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/grip-ass.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/grip-ass.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content