Grip nasıl bir hastalıktır, Grip virüsü, belirtileri, korunma yolları ve tedavisi hakkında bilgi. Grip; Mikroplu ve şiddetle bulaşıcı bir h...
Grip nasıl bir hastalıktır, Grip virüsü, belirtileri, korunma yolları ve tedavisi hakkında bilgi.
Grip;Mikroplu ve şiddetle bulaşıcı bir hastalıktır. «Paçavra hastalığı» da denir. Eski salgınlarda «enflüanza» adıyla tanınmıştı.
Gripi «virüs» cinsi mikroplar yapar. Grip virüsünün vücuda girmesiyle, hastalık belirtilerinin başlaması arasında geçen «kuluçka süresi» 1 – 3 gün kadardır. Ondan sonra hastalık âni bir üşüme ve titremeyle başlar. Ateş az damanda 38 – 39, hatta 40 dereceye kadar yükselir. Hasta büyük bir kırıklık, halsizlik duyar. Şiddetli baş ağrısıyla beraber burunda, boğazda, gırtlakta, nefes borusunda nezle hali baş gösterir. Hasta öksürür, gözleri kanlanır, iştahı kesilir, dili paslanır. Bu hal, genel olarak, 2 – 3 gün sürdükten sonra hasta terlemeye başlar, ateş yavaş yavaş düşer. Hasta iyileşir.
Grip herkeste aynı şekilde görülmez. Bazı gripler çok yüksek ateşle başlıyarak hastayı kısa bir zaman içinde öldürdüğü gibi bazıları da hafif ateş ve nezle halinde kendini gösterir. Hastalığı ayakta geçirenler bile olur.
Grip, bazen tek başına bir hastalık olarak kalmaz, başka hastalıkların belirmesine de yol açar. Bunların başında «grip zatürreesi» ve «bronko-pnömoni» gelir. Bunlar hasta tam iyileşeceği sırada yeniden ateşlenmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı şeklinde kendini gösterir, damarların, kalbin bozulmasına yol açar, hastayı ölüme sürükler. Bazen de akciğerin üstünü örten zar iltihaplanır, böylece kuru veya sulu zatülcenp meydana gelir. Grip, hastanın vereme karşı olan dayanıklılığını da azaltır.
Tedavisi: Hastalığın belirtileri hafif bile olsa, hasta yataktan çıkmamalı, hekimin tavsiyesine göre hareket etmelidir. Limon, portakal ve daha başka meyva suları, C vitamini bakımından zengin oldukları için, faydalıdır. Hastanın perhize de dikkat etmesi gerekir. İyileştim sanarak yataktan hemen kalkan hastaların yukarıda saydığımız hastalıklara tutulma tehlikesi vardır. Gargaralar, burun damarları ağız ve burun temizliği bakımından faydalı olur.
C vitamini ve kinin gripe karşı çok faydalı ilâçlardır. Ayrıca, hastaya kalbi, damarları kuvvetlendirici ilâçlar verilir. Kinin hem ateşi düşürür, hem de tedavi edicidir bu ilâç aynı zamanda iyi bir koruyucudur.
«Sülfamit» dediğimiz ilâçları, başta «penisilin» olmak üzere bütün antibiyotiklerin grip virüsüne karşı hiçbir etkisi olmadığından tedavide bunları boş yere kullanmamalıdır. Yalnız, bunlar ihtilâtları yapan mikroplara karşı tesirli olduklarından gripin ağır ihtilâflarında kullanılabilir.
Korunma Gripli hastalarla temas etmekten çekinmelidir. Griplilere bakanlar dört, beş katlı gaz bezinden yapılmış bir maskeyle ağız ve burunlarını örtmelidirler. Hastalığı hafif geçirmekte olanların sağlamlar arasına karışabileceğini düşünerek sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlere gitmekten sakınmalıdır. Salgın halinde, erişkin yaşta olanların günde 0,25 gramlık bir komprime kinin alarak kendilerini korumaları mümkündür. Son zamanlarda grip virüslerini taze yumurta zarında üreterek koruyucu bir aşı yapılmıştır. Fakat tatbikat alanında henüz yeter derecede kullanılamamış olduğundan faydası hakkında kesin bir söz söylenemez.
Kışın ötede beride görülen, yanlış olarak grip diye adlandırılan âdi nezlenin, soğuk-algınlıklarının griple hiçbir ilgisi yoktur.
YORUMLAR