Güliverin Gezileri / Jonathan Swift Nedir

Gulliver'in Gezileri, Jonathan Swift'in yazdığı, dünya klasikleri arasına girmiş bir eser. Swift'in 1726 yılında tamamladığı Gul...

Gulliver'in Gezileri, Jonathan Swift'in yazdığı, dünya klasikleri arasına girmiş bir eser.

Swift'in 1726 yılında tamamladığı Gulliver'in Gezileri, Türk ve Dünya edebiyatında "100 temel eser" arasında yer almaktadır. Lemuel Gulliver adındaki genç doktorun çıktığı gezilerde sıradışı, olağanüstü öykülerinin ele alındığı kitap; dört bölümden oluşmakta, yazarın yaşadığı günün koşullarında insanların bencil, çıkarcı, zalim yanlarına yönelik bir 'karşı duruştur'. Yanı sıra, zamanın toplumsal, siyasal ve dinsel kurumlarına yöneltilmiş çok sert bir eleştiri ve taşlama niteliği içeren yapıt, yazarını yüceltmiş, ün kazanmasını sağlamıştır.


Romanın Konusu

Kişilerin birbirleriyle iletişimi her ne olursa olsun kim olursa olsun bireylerin dil, din, ırk ayırmadan dostluk kurabilmeleri.

Romanın Ana Fikri

Doğruluk ve dürüstlük insanın her gittiği yerde kendine yer edinmesini sağlar.

Kısa Kısa Gulliver'in Gezileri

‘Gulliver’in Gezileri’, dört ayrı yolculu u anlatır. İlk yolculuk cüceler ülkesine, ikincisi devler ülkesine, üçüncüsü ise bilim adamlarının yaşadığı uçan adaya dır. Bu üç bölüm de siyasetin ve bilim dünyasının bir parodisini içerir. Son bölüm ise Houyhnhnm’ler ile Yahoo’ların ütopik ülkesine yapılan yolculuktur. Bu ülkede atlar, yani Houyhnhnm’ler, aklı başında yaratıklardır ve kardeşlik için kurdukları uygarlıkta yaşamaktadırlar. Dillerinde, ‘yalan’ sözcüğü bile yoktur. Biyolojik olarak insan türünden gelen Yahoo’larsa, tamamen vahşi ve erdemden yoksundurlar. Atların, insanları ahırların hizmetçileri olarak kullandıkları bir ülkede yaşarlar.
Gulliver, atların uygarlığını anlata anlata bitiremediği gibi onlara öyle hayran olur ki, ülkesine döndü ünde insanların ne görüntüsüne ne de kokusuna dayanamaz. Kendisine iki at satın alıp bütün vaktini onlarla birlikte ahırda geçirmeye başlar.

Karakterler(Yada Kişiler)

Lemuel Gulliver: Serüven tutkusuyla uzak ve hayali ülkelere giden baş kahraman.
Lilliput İmparatoru: 15 cm. boyundaki ve halkının kendisinden "evrenin ve neşenin terörü" diye bahsettikleri kral.
Flimnap: Lilliput ülkesinin açıkgöz, hileci ve kıskanç hazine yöneticisi.
Reldresal: Lilliput'un "özel işler bakanı", Gulliver'in arkadaşı.
Glumdalclitch: Brombdingnag'lı bir çiftçinin kızı. Gulliver'e bir bebek gibi davranan arkadaşı.
Brombdingnag kralı: Barış sever bir dev.
Lord Munodi: Evi sağlam olduğu ve tarlası iyi ürün verdiği için Laputia sarayıyla arası iyi olmayan çalışkan bir çiftçi.
Strulbrug'lar: Tek amaçları ölmelerine izin verilmesi olan mutsuz, ölümsüz bir ırk.
Yahoo'lar: Gulliver'in kendilerinden olduğunu iddia eden vahşi, maymuna benzeyen bir ırk.
Houyhynhnm'ler (okunuşu at kişnemesini andırır): Yahoo'ları yöneten, anlayışlı, nazik atlardan oluşan bir ırk.
Pedro de Mendez: Gulliver'i insanlıktan nefret etmesinden vazgeçirmeye çalışan, akıllı, hoşgörülü bir kaptan.

Güliver'in Gezileri (Detay)

Dört kısımdan oluşan bu romanın kahramanı Lemuel Gulliver'dir. Güliver dört farklı diyara gider ve farklı türlerle karşılaşır.

Birinci Bölüm

Bu türlerden ilki Lilliputlar ve Blefuscular olarak adlandırılan, Lilliput ve Blefuscu isimli iki düşman ülkenin cüce yerlileridir. Bu iki ülke, yumurtanın sivri tarafından mı yoksa yuvarlak tarafından mı kırılması gerektiği konusunda fikir ayrılığına düşüp birbirlerine düşman olmuşlardır. Avrupa'da süre gelen savaşların dayandırıldığı sudan sebepleri zekice alaya alan Swift, bu ve bundan sonra gelen diğer üç bölüm boyunca politikayı ve politikacıları, insan doğasını, yargı sistemini, gereksiz ve uygulanması imkansız şeylerin icadı ile uğraşan bilim adamlarını ve daha pek çok şeyi taşlar.

İkinci Bölüm

Kahramanımız devler ülkesindedir. Bu devler Brobdingnaglar olarak adlandırılır. Önceki bölümde cücelerin arasında bir dev olan Güliver, burada devlerin arasında bir cücedir; algılar görecelidir. Küçük bir kızın oyuncağı olan Güliver, kızın babasının üzerinden para kazanmak istemesiyle bir kafese konur ve panayırlarda sergilenir. Sonunda saraya soytarı diye satılır. Küçük kız Güliver'e bir bebek gibi davranır; ona küçük kıyafetler dikip giydirir. Güliver'in yemek yerken çatal-bıçak kullanmasına varana kadar pek çok şeyi Brobdingnaglar'a gülünç gelir.

Üçüncü Bölüm

Güliver, havada yüzen bir adaya benzeyen Laputa ile karşılaşır. Ülkenin bilim adamları ve yöneticileri Laputa'da yaşarlar. Ada istenildiği zaman yükseltilip istenildiği zaman aşağı indirilebilir. Burada pratik zekadan yoksun fakat matematik ve sanat bilgisi yönünden oldukça güçlü bilim insanları yaşamaktadır. Bilim adamları salatalıktan güneş ışığı elde etmeye çalışmak gibi komik işlerle uğraşırlar. Laputalılar, pratiğe yönelik her fikri aşağılarlar. Güliver, bir doktor olmasına rağmen, burada neredeyse bir hiçtir. Güliver adadan inip, aşağıdaki toprakları dolaşmak ister. Aşağıda, pratik zekası nedeniyle küçük görülmüş bir lord ile karşılaşır ve ülke hakkında bilgi edinir.

dördüncü Bölüm

Güliver'in son yolculuğu, Yahoo adı verilen insana benzer vahşilerin ve Houyhnhnm adı verilen, Yahoo'ların efendileri olan atların ülkesidir. Yahoo'lar ilkel ve vahşidir. Başlangıçta Houyhnhnm'ler Güliver'i Yahoo zannederler, fakat Güliver bir Yahoo olmadığını kanıtlar ve Houyhnhnmler'in misafiri olur. Güliver onlara, kendi ülkesinde insanların ve atların buradakinin tam tersi bir durumda olduğunu, atların insanlar için çalıştıklarını ve insanların onlara hükmettiklerini anlatır ve Hoyuhnhnm'leri büyük şaşkınlığa uğratır. Güliver atların büyücüler, ya da büyülenmiş insanlar olduklarını düşünür. Son derece nazik ve akıllı olan bu yaratıklar Güliver'i ikileme düşürür. İnsan olmanın gerçekten ne demek olduğu konusunda kafasını karıştırır. Onlar, Güliver'in Avrupa hakkında anlattıklarını, savaşları, gereksiz kavgaları anlamakta güçlük çekerler. Güliver onların arasından hiç aryılmak istemez ve evine döndüğünde insanlardan tamamen soğumuştur; kendini mümkün olduğu kadar insanlarda soyutlayarak yaşamına devam eder.

Pek çoğumuzun ilkokul çağında okuduğu bu eser mükemmel bir taşlama örneği olduğu kadar hem fantastik, hem de bilimkurgu edebiyatının da bazı özelliklerini taşımaktadır. Hangi yaşta okunursa okunsun, farklı tatlar alınabilecek nadir eserlerdendir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güliverin Gezileri / Jonathan Swift Nedir
Güliverin Gezileri / Jonathan Swift Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guliverin-gezileri-jonathan-swift-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/guliverin-gezileri-jonathan-swift-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content