Misya (Mysia) Bölgesi Hakkında Bilgi

Kuzeybatı Anadolu’da yer edinen tarihsel bölge olan Misya (Mysia) ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. MİSYA (MYSİ...

Kuzeybatı Anadolu’da yer edinen tarihsel bölge olan Misya (Mysia) ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Misya (Mysia)



MİSYA (MYSİA), Anadolu’nun kuzeybatısında tarihsel bölge, Anadolu’ya Balkanlar’dan gelen Misler tarafınca yerleşildiğinden Misya ismini almıştır. Günümüzde kabaca Balıkesir ve Bursa ilerinin sınırları içinde kalan Misya, ilkçağda iki kısma ayrılıyordu.



Marmara Denizi’nin şimal kıyılarında doğru yayılan kısma Ufak Misya (Mysia Minör), güneyde Bakırçay (eski Kaikos) çevresindeki kısmına Ufak Misya (Mysia Major) ismi veriliyordu. Güneyinde Lidya, doğusunda Bitinya ve Ufak Frigya, şimal ve batısında ise Marmara ve Ege denizleriyle sınırlanıyordu. Ama garp kıyı şeridi, buraya yerleşmiş çoban Aioller sebebiyle Aiolia ismini taşıyordu.



İÖ 1200’lerden sonrasında Anadolu’ya Balkanlar yöntemiyle gelen Misler, Hint-Avrupalı bir karaktere sahiptiler. Önceleri Marmara Denizi’nin cenup kıyıları yakınında oturan bu topluluk, sonraları Friglerin baskısıyla güneye doğru harekete geçerek, ana yerleşme bölgeleri olan Bakırçay civarına geldiler. Dağlık bir yapıya haiz olan Misya Bölgesi, Antik Çağ’da mühim bir kereste ticareti merkeziydi. Misya madenler açısından da zengindi. Bölgenin kuzeyinde Marmara Denizi kıyısındaki düzlükler çok verimli topraklara sahipti. Her türlü meyve, bilhassa üzüm ve zeytin, daha güneyde Assos’ta (bugün Behramkale) buğday yetiştiriliyordu.



Misya’nın kuzeyindeki ünlü kentleri içinde şaraplarıyla tanınan Priapos (bugün Nağyara) sayılabilir. Avrupada Çanakkale Boğazı (eski Hellespontos) girişindeki Sigeion, bunun derhal doğusunda İllion şu demek oluyor ki Troya, güneyde Büyük İskender’in generallerinden Antigonos ve bir süre sonra Lysimakhos tarafınca kurulmuş, ilk adıyla Antigonia, daha sonraki adıyla Aleksandria Troas (bugün Eski İstanbul), halkı sonradan Aleksandria Troas’a göç etmiş olan Neandria (bugün Çığrı) ve Assos ünlü metropoller arasındadır. Misya’nın en başta gelen kentleri içinde, bölgenin cenup sınırlarındaki Pergamon’un (Bergama) hususi bir yeri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Misya (Mysia) Bölgesi Hakkında Bilgi
Misya (Mysia) Bölgesi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/misya-harita.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/misya-mysia-bolgesi-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/misya-mysia-bolgesi-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content