İslamiyette büyük bir yeri ve önemi olan hadis nedir? Hadislerin özellikleri ve kaynakları ile ilgili genel bilgiler. HADİS İslâmî bilgile...
İslamiyette büyük bir yeri ve önemi olan hadis nedir? Hadislerin özellikleri ve kaynakları ile ilgili genel bilgiler.
HADİS
İslâmî bilgilerdendir, Peygamber’in sözlerini, davranışlarını inceler. Bu sözler, davranışlar, Kuran’dan sonrasında, İslam dininin ve hukukunun ikinci esası sayılır; Kuran’da bulunmayan mevzularda bunlara uyulur.
Hadîsler 2 çeşittir: «Hadîs-i kudsî», «hadîs-i şerîf». Hadîs-i kudsîler, Peygamber tarafınca nakledilmiş Tanrı sözleridir. Hadîs-i şerîfler, Peygamber’in kendi sözleridir. Peygamber’in ölümünden sonrasında bazı uydurucular, siyasal ve daha başka maksatlarla hadis uydurmaya başladıkları için, «usûl-i hadis» denen bilgi dalı dünyaya geldi, IX. yüzyılda muhteşem gelişti.
Hadîs tenkidi ve metodolojisi olan usûl-i “hadîse bakılırsa bir hadîsin «sahîh» doğrusu Peygamber’den çıkmış olduğu kılı kırk yarar-casına incelemeye doğal olarak tutuldu. Bunların dışındaki hadîsler, «zaîf» (zayıf) ya da «mevzû» (uydurma) kabul edildi. Şimdiki tarih metod bilgisine benzediği için, usûl-i hadîs biliminin kurulması, insan fikrinin eleştirici fikir yolunda attığı başlıca adımlardandır. En büyük hadîs bilgini Buhârî‘dir.
Hanbelî mezhebine bakılırsa hadîslerin önemi, Kuran’dan derhal sonrasında gelir. Türkler’in ve İslâm çoğunluğunun bağlı olduğu Hanefî mezhebindeyse, hadîs daha az önemlidir, «rey», «benzetme», «icmâ» (milletin bir mevzu üstünde birleşmesi ya da ileri gelen bilginlerin hukukî fikirleri) büyük ehemmiyet taşır.
YORUMLAR