Harita Projeksiyonu

Harita Projeksiyonu İster dünyanın şeklini küre ister elipsoid olarak kabul edin, iki boyutlu düz bir sistemde harita elde etmek içi...

Harita Projeksiyonu






İster dünyanın şeklini küre ister elipsoid olarak kabul edin, iki boyutlu düz bir sistemde harita elde etmek için 3D yüzeyin geçirme edilmesi gerekmektedir. Bu matematiksel tranformasyon işlemine harita projeksiyonu adı verilir. Haritalama projeksiyonunun konumsal özelliklerini iyi mi değiştirdiğini anlamanın kolay bir yolu yanan bir ışık ile dünya yüzeyinin projeksiyon yüzeyi denen bir yüzeye düşürülmesidir.

Ad: 613px-Tissot_world_from_space.png


üstüne eşit aralıklı gridlerin çizilmiş olduğu Dünya yüzeyinin saydam bulunduğunu farzederek temiz bir kağıdı saralım ve dünyanın ortasında da bir ışığın yandığını düşünelim. Bu ışık yeryüzündeki fizyolojik objelerin gölgesini kağıdın üstüne düşürecektir. Bu aşamadan sonrasında kağıdımızı yine açarak düzleyelim. Düz kağıt üstünde Gridin şeklinin çok değişik olduğu ve büyük bir bozulmanın olduğu görülecektir.

Harita projeksiyonu dünya üstündeki küresel koordinatlari düz düzlemsel koordinatlarla ilişkilendirmek için matematiksel formülleri kullanır.

Projeksiyon seçimi
  • Çizim ölçeğine,
  • Haritası yapılacak bölgenin yerine
  • Haritası yapılacak bölgenin ebatlarına
bağlı olarak değişiyor.

Harita Projeksiyonları

Merkator Silindirik Projeksiyonu

Ad: 647px-Tissot_mercator.png

Merkator Silindirik Projeksiyonu


Mercator'un 1568'de yapmış olduğu ve kendi adıyla anılan rahat bir izdüşüm yöntemidir. Çoğu zaman dünya ve deniz haritalarında kullanılır. Bu yöntemle meydana getirilen haritalarda enlem ve boylamlar birbirini dik keser. Böylelikle iki yerin birbirine gore yönleri gerçeğine uygun gösterilmiş olur. Fakat büyüklükler ekvatordan uzaklaştıkça deformasyona uğrar. Kutup bölgeleri ise haritada asla gözükmez.


Miller Silindirik Projeksiyonu


Mercator Projeksiyonuna benzer. Bu projeksiyonda da paraleller arası mesafe ekvatordan uzaklaştıkça artar. Fakat bu artış Mercator Projeksiyonundaki artıştan daha azdır. Bu sebeple orta enlemlerdeki deformasyon da daha az olmaktadır.


Eckert IV Projeksiyonu


Bir eşdeğerli alan projeksiyonudur. Ekvator ve kutuplar kısmında minik bir deformasyon söz mevzusudur. Genel referans haritası olarak ya da eğitim amaçlı atlaslardaki tematik dünya haritasında (iklimler, nebat örtüsü, nüfus, vs.) kullanılır.


Mollweide Projeksiyonu


Yeryüzünü bir arada planisfer (eğrisel yerküre) şeklinde gösterebilen bir projeksiyondur. Bu projeksiyon eksenleri ekvator ve orta boylam doğrultuları ile gösterilen bir elipsten oluşmaktadır. Ekvatoru gösteren eksen orta meridyeni gösteren eksenin iki katı kadardır. Paraleller birbirlerinden eşit uzaklıkta olmayan çizgilerdir. Meridyenler ise eliptik yaylar şeklindedir.


Winkel Projeksiyonu


Yeryüzünü gerçeğine en yakın resmetmeye yarayan projeksiyonlardan birisidir. Alanlar, uzaklık ve konum açılarından deformasyonlar kabul edilebilir bir seviyede tutulmaya çalışılmıştır. Daha çok atlas haritalarında kullanılır. Van der Grinten'e gore ölçülerde Robinson'a gore de şekilde daha az bozulmalar söz mevzusudur.


Van der Grinten Projeksiyonu


Mercator ve Mollweide projeksiyonlarının uzlaştırılması ile meydana getirilmiştir. Kutup bölgelerinde deformasyon fazladır. Ekvatordan 60 aşama şimal ve cenup paralelleri içinde doğrusu en fazla insanoğlunun yaşamış olduğu bölgelerde biçim, ölçü ve doğrultular açılarından gerçeğe daha yakın bir görünüm sağlanmaktadır. Bu projeksiyon genel referans haritalarında daha çok kullanılmaktadır


Robinson Projeksiyonu


Ad: 800px-Tissot_robinson.jpg

Robinson Projeksiyonu


İlk kez 1963'te kullanılmıştır. Biçim ve ölçü olarak gerçeğe oldukça yakın fotoğraf verdiğinden eğitim amaçlı haritalarda daha çok kullanılmaktadır. Eckert IV projeksiyonuna benzer. Fakat kutuplarda daha çok deformasyon söz mevzusudur. Goode (Homolosine) Projeksiyonu Kesikli bir eşdeğer projeksiyonudur. Sinüsoidal projeksiyonla Mollweide projeksiyonunun birleşiminden oluşmuştur. Sinüsoidal projeksiyon ekvatorun 40 aşama şimal ve cenup enlemlerine kadar, Mollweide projeksiyonu ise bu enlemlerden kutuplara kadar olan gösterimde kullanılmaktadır.


UTM Projeksiyonu


Ad: Utmzylinderrp.jpg
UTM Silindirik Projeksiyonu


UTM Projeksiyonu (İng: Universal Transverse Mercator)

Merkator projeksiyonu kürenin, kendisine ekvatorda teğet olan silindire izdüşümüdür. Gauss-Krüger projeksiyonu ise kürenin, bir başlangıç meridyenine teğet olan silindire izdüşümüdür. Bu yüzden Gauss-Krüger projeksiyonuna Transversal (yatık eksenli) Mercator Projeksiyonu da denir. UTM ise American Military Services tarafınca üretilmiş, TM projeksiyonunu kullanan bir projeksiyondur.

Projeksiyonda, teğet boylam süresince dünya üstündeki uzunluklar projeksiyondaki uzunluklara eşit olur. Teğet meridyenden uzaklaştıkça deformasyon artar. Buna gore dünya, başlangıç meridyenleri 6°'de bir farklılık gösteren 60 dilime (zone) ayrılır ve referans enlemi ekvatordur. Her dilimin enlem genişliği 84° şimal, 80° cenup enlemidir. Her dilimin ayrı bir koordinat sistemi vardır. Dilim orta meridyenleri X ekseni, ekvator da Y eksenidir. İkisinin kesişimi başlangıç noktasıdır. X değerleri yeryüzündeki uzunluklarla aynı, Y değerleri ise dünyadakinden küçük oranda büyüktür. Bu farkı azaltmak için X, Y değerleri mo = 0,9996 ile çarpılır. Y kıymeti başlangıç meridyeninin solunda negatif olur. Bundan kurtulmak için Y değerine 500.000 eklenmiş olur. Bu durumda koordinatlara Sağa ve Yukarı kıymet denir. Uzunluk birimi metredir.






  • Harita Nedir? Harita ve Haritacılık Hakkında Genel Bilgiler


  • Harita alanı ve harita uzunluğu nedir, örnek verir misiniz?


  • Ortofoto Harita




HARİTA PROJEKSİYONLARI

imperiaflex 0 0 0





KUTUPSAL PROJEKSİYONLAR

Gnomonik projeksiyon tüm yarıküreyi kapsayacak şekilde yapılamaz. Stereografik ve küresel projeksiyonlar, yarıküreden daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde yayılabilir.


imperiaflex 0 1 0


SANSON'UN PROJEKSİYONU

Sinüzoidal projeksiyon da denir. Paraleller ekvatordan itibaren doğru uzaklıklarıyla çizilmişlerdir. Paralellerin her bir süresince meridyenler içinde kalan doğru uzaklıklar ölçülür. Projeksiyon eş alanlıdır.

imperiaflex 0 4 0

ORTOGRAFİK PROJEKSİYON

öz ya da projeksiyon merkezi sonsuzdadır. Projeksiyon düzlemi Dünya merkezindedir. Projeksiyon çizgileri birbirine paralel olarak bu düzleme diktir.


imperiaflex 0 5 0

MERKATUR'UN PROJEKSİYONU

Projeksiyon düzlemi olarak, Dünya küresini varsayım olarak saran ve ekvator çizgisinde değen silindir. Merkator'un projeksiyonu, bir noktadan diğerine olan yönü en doğru şekilde gösterir. Bu yüzden navigasyon araçlarında kullanılır. Ekvatorda ölçek, küre ile aynıdır. Kuzeye ve güneye gittikçe, her paralel daire ekvatora eşit olduğundan ölçeğin büyümesine niçin olur, fakat enlem; boylamla aynı oranda artar.

imperiaflex 0 6 0

KüRESEL PROJEKSİYON

Eş uzunluk ya da globular projeksiyon da denir. Ortografik ya da stereografik projeksiyonların geliştirilmiş olanıdır. Projeksiyon noktası, küre yüzeyi dışındadır ve projeksiyon düzlemine dik olan bir doğru üzerindedir.






kartometride 16





  • Harita Nedir? Harita ve Haritacılık Hakkında Genel Bilgiler


  • Harita alanı ve harita uzunluğu nedir, örnek verir misiniz?


  • Ortofoto Harita


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Harita Projeksiyonu
Harita Projeksiyonu
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/10471d1173629695-harita-projeksiyonu-613px-tissot-world-from-space.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/harita-projeksiyonu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/harita-projeksiyonu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content