Havasız kalarak yada boğazın sıkılması suretiyle boğulmada yapılması gereken ilk yardım nedir? Alınacak önlemler nelerdir? Havasızlıktan bo...
Havasız kalarak yada boğazın sıkılması suretiyle boğulmada yapılması gereken ilk yardım nedir? Alınacak önlemler nelerdir?
Havasızlıktan boğulma, özellikle çocuklarda naylon torbayı başlarına geçirerek oynarken karşılaşılan tehlikeli bir olaydır. Küçük çocukları ve bebekleri büyük bir yatakta tek başına yatırmak da tehlikelidir. Yumuşak yastığın altına kafasını sokan ya da yorgana dolanan bebek havasızlıktan boğulma tehlikesiyle karşrtaşabütr ..
Böyle bir durumda hemen çocuğun başından torbayı çıkarın, rengini ve nefes alma durumunu denetleyin. Aynı şekilde yastığın ya da yorganın altından alacağınız bebeği hemen havadar bir yere çıkararak soluma durumuna bakın.
Çok kalabalık ve havasız yerde kalanlarda da boğulma belirtileri görülebilir. Her türlü havasızlıktan boğulma olayında, önce hastanın soluma durumunu inceleyin. Soluk alıyorsa, durumunu izleyin ve temiz havalı bir yerde iyice normale dönünceye kadar gözetimde tutun.
Kazaya uğrayan kendinde değil, fakat soluk alıp veriyorsa, bir ayağı kıvrık olacak şekilde ve başı boynunun üzerine yaslanmayacak biçimde yarı yan/sırtüstü yatırınız. Soluk almakta güçlük çekiyorsa ya da solunum durmuşsa tekniğini bilen birisi tarafında yapay (suni) solunum uygulatın.
Boğaz sıkılmasıyla boğulma:
Boğazı sıkılarak ya da gırtlağı bastırılarak veya asılarak boynun dışına yapılan basınç, hava kapakçığım sıkıştırır ve havanın akciğerlere gitmesini önler. Daha çok intihar olaylarında rastlanan asılma boyna geçirilen ilmekli bir iple vücudun boşlukta kendi ağırlığıyla sallandırılmasıdır.
Özellikle çocukları bekleyen tehlike ise, kendi başına oynarken bir ipe dolanma ya da karyolasının veya oyun bahçesinin dar parmaklıkları arasına boynunu sıkıştırmasıdır.
Boğulmanın genel belirtileri; damarların dışarı fırlaması nedeniyle yüzde ve boyunda kan toplanması, boyun çevresinde kızartılar ve soluk alma güçlüğüdür.
İlkyardımına koştuğunuz hastada yaşam belirtileri yoksa bile boğazını sıkan engelleri hemen ortadan kaldırınız, önce bir ferahlığa kavuşturunuz. Hasta kendinde değil, ama soluk alıp veriyorsa, bir ayağı kıvrık olmak üzere yarı yan/sırtüstü yatırarak iyileşme durumuna getiriniz, boynunu düz tutunuz.
Solunumu çok zorlaşmış ya da durmuşsa ve tekniğini biliyorsanız. Yapay (suni) solunum uygulayınız.
YORUMLAR